Een aansluiting, alles mogelijk: Thunderbolt 3 is compatibel met USB-C

19 reacties

De toekomst van USB-C ziet er rooskleurig uit. Na Apple en Google schaart ook Intel zich achter de nieuwe, kleine aansluiting die op de 12-inch MacBook debuteerde. Het heeft vandaag laten weten dat Thunderbolt 3 dezelfde connector krijgt als USB-C.

Thunderbolt 3 biedt al het goede van USB-C, zoals de mogelijkheid voor stroomtoevoer, maar wordt vier keer zo snel. Apparaten met een Thunderbolt 3-aansluiting kunnen data met 40 Gbps overdragen.

De compatibiliteit betekent dat Thunderbolt- en USB C-kabels uitwisselbaar zijn. Het aansluiten van een USB C-apparaat op een Thunderbolt 3-poort is mogelijk, andersom waarschijnlijk ook. De volledige snelheid wordt alleen gehaald bij het gebruik van een Thunderbolt 3-apparaat met de juiste aansluiting en kabel. Thunderbolt-kabels zijn voorzien van een extra chip.
thunderbolt3-mogelijkheden
Thunderbolt 3 ondersteunt naast razendsnelle dataoverdracht ook twee 4K-schermen op 60Hz of een 5K-scherm op 60Hz. Daarnaast is er 10 gigabit ethernet mogelijk en werkt USB 3.1 tevens op 10 gigabit.

Apple kan in nieuwe MacBooks twee vliegen in een klap slaan. De USB-C-aansluiting huisvest zowel USB als Thunderbolt en is dan meteen compatibel met al bestaande USB-C-apparaten. Omdat Thunderbolt nu op een moderne standaardaansluiting werkt, is het waarschijnlijker dat andere fabrikanten hun apparaten ook met Thunderbolt uit zullen rusten. Intel verwacht dat apparaten met Thunderbolt 3 begin volgend jaar beschikbaar zijn.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Mich

  Eureka! Ik had een vermoeden dat dit ging gebeuren. Dan is de MacBook een nog briljantere zet van Apple. Vermoedelijk is dit al veel langer duidelijk tussen Apple en Intel.

 • Profielfoto
  Ron Stijnen

  Dit is fantastisch! Heel blij mee

 • Profielfoto
  Afroman

  Backwards compatible?

 • Profielfoto
  SunKeeper

  Uiteraard backwards compatible, maar niet zonder je weer een stapel verloopstukjes van € 19,- of € 29,- of zelfs € 89,- door je strot te duwen.;-)

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Backwards compatible?

  Jup, maar omdat het een andere aansluiting is, is wel een apart kabeltje nodig.

 • Profielfoto
  plonserd

  Goed nieuws, betekent dan waarschijnlijk ook dat Firewire nog niet dood is.

 • Profielfoto
  floris4970

  hoe kan zo’n kabel uitwisselbaar zijn? thunderbolt heeft toch active kabels en usb niet?

 • Profielfoto
  RickDeRaaf

  Nu Lightning er nog ff uitwerken….

 • Profielfoto
  demandiebakt

  een lader aan je macbook waar een usb-c poort (of thunderbolt 3) en een usb 3 inzitten zodat je je harde schijf/printer/usb stick of nieuwe hardware zo kan aansluiten:) t is tenslotte meer dan alleen power:)

 • Profielfoto
  steveb

  dit zag ik al meer van een jaar aankomen. maar kwam niet aan bod in omt café

 • Profielfoto
  Bman

  Klasse

 • Profielfoto
  Twitfix

  Tunderbolt is toch ook van Apple?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Nee hoor , Thunderbolt is ontwikkeld door Intel

 • Profielfoto
  cids

  The interface was originally intended to run exclusively on an optical physical layer using components and flexible optical fiber cabling developed by Intel partners and at Intel’s Silicon Photonics lab. It was initially marketed under the name Light Peak,[5] and after 2011 as Silicon Photonics Link.[6] However, it was discovered that conventional copper wiring could furnish the desired 10 Gbit/s per channel at lower cost.

  This copper-based version of the Light Peak concept was co-developed by Apple and Intel. Apple registered Thunderbolt as a trademark, but later transferred the mark to Intel, which held overriding intellectual-property rights.[7]

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Goed nieuws, betekent dan waarschijnlijk ook dat Firewire nog niet dood is.

  .
  Huh? Ik zie de connectie even niet.

  FireWire is nooit helemaal geworden wat men er van gehoopt had. En de laatste versie hiervan (FireWire 3200) is zelfs nooit meer op de markt gekomen.

  FireWire is heel erg dood dus.

 • Profielfoto
  H.deweg

  FireWire is heel erg dood dus.

  Er zijn nog erg veel (dure) apparaten, met name in de audiowereld, die het met firewire doen. In de praktijk is firewire dus nog helemaal niet dood. Gezien er een verloopje bestaat van thunderbolt naar firewire is het voortbestaan van thunderbolt goed nieuws voor firewire gebruikers.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ah, op die fiets. Natuurlijk:)

  En jaren later is er nog steeds geen leuke USB naar FireWire adapter (nou ja, die waren er zat, maar ik bedoel één die werkt)?

 • Profielfoto
  Afroman

  USB is een ander systeem dan Firewire/Thunderbolt. USB is bijvoorbeeld ook niet te daisychainen terwijl Firewire en Thunderbolt dat wel is.

 • Profielfoto
  Dutch_Muscle

  Het zoveelste arsenaal aan adapter kabeltjes is in aantocht mensen! Dat wordt straks 20% van Apple’s omzet lol

  Nee, ik heb heimwee naar de volwaardige bakbeesten van een paar jaar terug met alle aansluitingen er gewoon op. Zucht…