Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 2 juni 2015

Een aansluiting, alles mogelijk: Thunderbolt 3 is compatibel met USB-C

De toekomst van USB-C ziet er rooskleurig uit. Na Apple en Google schaart ook Intel zich achter de nieuwe, kleine aansluiting die op de 12-inch MacBook debuteerde. Het heeft vandaag laten weten dat Thunderbolt 3 dezelfde connector krijgt als USB-C.

Thunderbolt 3 biedt al het goede van USB-C, zoals de mogelijkheid voor stroomtoevoer, maar wordt vier keer zo snel. Apparaten met een Thunderbolt 3-aansluiting kunnen data met 40 Gbps overdragen.

De compatibiliteit betekent dat Thunderbolt- en USB C-kabels uitwisselbaar zijn. Het aansluiten van een USB C-apparaat op een Thunderbolt 3-poort is mogelijk, andersom waarschijnlijk ook. De volledige snelheid wordt alleen gehaald bij het gebruik van een Thunderbolt 3-apparaat met de juiste aansluiting en kabel. Thunderbolt-kabels zijn voorzien van een extra chip.

Thunderbolt 3 ondersteunt naast razendsnelle dataoverdracht ook twee 4K-schermen op 60Hz of een 5K-scherm op 60Hz. Daarnaast is er 10 gigabit ethernet mogelijk en werkt USB 3.1 tevens op 10 gigabit.

Apple kan in nieuwe MacBooks twee vliegen in een klap slaan. De USB-C-aansluiting huisvest zowel USB als Thunderbolt en is dan meteen compatibel met al bestaande USB-C-apparaten. Omdat Thunderbolt nu op een moderne standaardaansluiting werkt, is het waarschijnlijker dat andere fabrikanten hun apparaten ook met Thunderbolt uit zullen rusten. Intel verwacht dat apparaten met Thunderbolt 3 begin volgend jaar beschikbaar zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Een aansluiting, alles mogelijk: Thunderbolt 3 is compatibel met USB-C
Sluiten