Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 juni 2015

Definitief: afschaf roamingkosten in 2017

Na lang onderhandelen zijn het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese raad er uit. In juni 2017 worden de roamingkosten volledig afschaft. Volgend jaar wordt het roamingtarief al flink verlaagd naar maximaal 5 eurocent per MB.

Europarlementariër Günther Oettinger deelde het nieuws vanochtend via Twitter. De deal is: afschaffing in juni 2017 en vanaf april 2016 een verlaagd tarief van 5 eurocent per belminuut of MB en 2 eurocent per sms.

Lange onderhandelingen

Er is lang over het afschaffen van roamingkosten onderhandeld. Het plan van voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes was om bellen en internetten binnen de EU vanaf december 2015 zonder extra kosten te laten verlopen. De Europese raad wilde dit echter uitstellen tot 2018 omdat providers nog niet klaar waren. Eerder werd gesproken over een overgangsregeling die recht gaf op 5MB roaming uit eigen bundel, maar dat is nu allemaal verleden tijd.

De wens van Neelie Kroes komt, met vertraging, toch uit.

Netneutraliteit als wisselgeld

Het afschaffen van de roamingkosten komt wel met een prijs. De netneutraliteit wordt iets verzwakt. In Nederland zijn strenge regels die providers verbieden om dataverkeer van diensten verschillend te behandelen. Die regels worden nu op Europees niveau afgezwakt en staan providers toe om gespecialiseerde diensten anders te behandelen, maar alles als dit geen invloed heeft op de normale mobile internetstroom.

Denk bij gespecialiseerde diensten niet alleen aan medische diensten of videobellen, maar ook aan Spotify en Netflix. Providers kunnen deze door de nieuwe regels niet mee laten tellen voor je datalimiet, iets dat Nederlandse providers al langer wilden, maar niet mochten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Definitief: afschaf roamingkosten in 2017
Sluiten