Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 juni 2015

De verschillen: Apple Music vs. Spotify

Spotify is zonder twijfel de populairste streaming-muziekdienst in Nederland, maar Apple Music komt eind deze maand ook naar ons land. De diensten kosten en bieden vrijwel hetzelfde, maar er zijn ook verschillen. Wij vergelijken ze met elkaar.

Spotify kan gratis meer

Geen behoefte om te betalen? Dan heb je bij Spotify een grotere keuze, je mag de hele database streamen en hoort alleen reclame tussen de liedjes. Bij Apple Music is het alleen mogelijk om gratis naar radiostreams te luisteren.

Apple Music heeft een gunstig gezinsabonnement

Een streaming-account met je familieleden delen is een slecht idee. Voor je het weet zitten De Smurfen tussen je aanbevolen nummers. Apple heeft een familieabonnement voor € 14,99 waarmee maximaal 6 personen een account voor Apple Music krijgen. Spotify geeft 50% korting op gezinsleden.

Muziekaanbod is ongeveer gelijk

Spotify claimt meer dan 30 miljoen liedjes te hebben. Apple noemt nog geen cijfers, maar zal niet voor Spotify onder doen. The Beatles zijn in geen van beide diensten te beluisteren. Taylor Swift wel bij Apple, niet bij Spotify.

Geluidskwaliteit is subjectief

Apple Music streamt in de gebruikelijke iTunes-kwaliteit van 256kbit AAC+ terwijl Spotify in maximaal 320kbit OGG Vorbis streamt. De kans dat je het verschil hoort is echter klein. Uit een recente luistertest kwam AAC+ op lage bitrates beter uit de bus dan OGG Vorbis, maar op de hoge bitrates van beide diensten zal het verschil minimaal zijn.

Wil je alleen maar ongecomprimeerde muziek van hoge kwaliteit? Dan zijn Tidal of Deezer Elite in combinatie met Sonos (dure) opties.

Eigen liedjes uploaden naar Apple Music

Muziek die je in de iTunes Store hebt aangeschaft of zelf van CD hebt geript, wordt automatisch in de cloud bij Apple Music opgeslagen. De dienst heeft de functies van iTunes Match geïntegreerd zodat je eigen muziek overal te beluisteren is. Spotify heeft dit niet.

Apple Music heeft een sterk radio-aanbod

Zowel Spotify als Apple Music bieden radio in de vorm van eindeloze afspeellijsten rondom een thema. Apple Music gaat nog een stapje verder en komst van een 24/7 live radiozender genaamd Beats One. Naast muziek hoor je daar ook presentatie, interviews en meer.

Spotify is sterk op sociale netwerken

Apple Music krijgt een klein sociaal netwerk genaamd Connect. Daar kunnen artiesten zelf upates plaatsen, maar je ziet niet wat je vrienden luisteren. Spotify is daar sterker in: er zijn veel playlists gemaakt door Nederlandse gebruikers, maar ook radiozenders als 3FM houden actief afspeellijsten bij.

Apple Music biedt ‘handpicked’ aanbevelingen

Bij Spotify worden de radiozenders en playlists door algoritmes gemaakt. Bij Apple zijn er echte mensen aan het werk om te zorgen dat alles klopt: de volgorde en het gevoel van de nummers. Experts scouten nieuwe artiesten en maken de afspeellijsten.

Gebruiksgemak en compatibiliteit

Zowel Apple Music als Spotify werken op iOS, Android, OS X en Windows. Spotify ook op het web en met Sonos, maar Apple Music kan op de Apple TV en Apple Watch. De apps van Spotify zitten doorgaans prima in elkaar, iets dat je van iTunes niet altijd kunt zeggen. Spotify is vrijwel nooit down.

Omdat vrijwel alle Apple-gebruikers een Apple ID met betaalmogelijkheiden hebben, wordt aanmelden voor Apple Music erg simpel: inloggen en gaan. De eerste drie maanden zijn bovendien gratis.

Reageer op artikel:
De verschillen: Apple Music vs. Spotify
Sluiten