De camera is dood. Leve de camera!

15 reacties

Voor OMT schrijft Ferry Piekart zo nu en dan over zijn ervaringen als hoofdredacteur van het blad MacFan.

Deze keer: Bij elke nieuwe camera waarvan we een persbericht zien verschijnen, denken we altijd eerst: ‘Leuk!’ en daarna meteen: ‘Ach, over een jaar kan de iPhone dat ook’. We vragen ons zelfs wel eens af of we überhaupt nog over losse camera’s moeten schrijven. Tot we merkten dat er één categorie camera’s is waar de iPhone niet tegenop kan…

In een interview tijdens het afgelopen WWDC, zei Phil Schiller dat hij gek is van camera’s. Een passie die hij deelde met zijn interviewer, John Gruber. Een wonderlijke opmerking, voor iemand met een hoge positie in een bedrijf dat vrijwel alle camera’s uit de markt drukt met de iPhone. Met het adagium ‘De beste camera is de camera die je bij je hebt’ in het achterhoofd, is de iPhone nagenoeg onverslaanbaar. Of toch niet? Eén categorie camera’s ontspringt de dans…

’s Nachts filmen alsof het overdag is

Sony A7Op de redactie van MacFan zijn we – net als Phil Schiller – een beetje camera-gek. En veel van onze lezers zijn dat ook; onder onze abonnees vinden we aardig wat fotografen. Van professionals tot hobbyisten. Dus schrijven we graag over nieuwe camera’s, maar het doet altijd een beetje pijn. In
MacFan 117 beschreven we de nieuwe Sony α7 die ’s nachts kan filmen alsof het overdag is. Verbijsterend, en je wil het ding meteen hebben. Maar tegelijkertijd denk je: laat maar zitten, over niet al te lange tijd is het gemeengoed in elke iPhone. In MacFan 118 beschrijven we 360°- camera’s, zoals de Ricoh Theta. Maar hé, ik had vorig jaar al een opzetlensje voor mijn iPhone waarmee dat ook kon. In de komende MacFan schrijven we met plezier over de opleving van de ouderwetse, analoge Polaroid-camera’s (de oude fabriek in Enschede draait weer overuren), wetend dat de app Polamatic je digitale Polaroids bezorgt zónder die dure films. Van vrijwel elke nieuwe trend in fotografie weten we dat de iPhone-variant eraan komt.

Even mijmeren bij je oude spullen

Kijk even in je kast met cameraspullen van héél lang geleden. Uit de tijd van fotorolletjes. Bij mij ligt daar een aparte panorama-camera. Daar had je toen een losse camera voor nodig. Nu is het simpelweg een functie in de standaard Camera-app. Naast die panorama-camera ligt ook mijn eerste digitale videocameraatje; een Logitech Pocketcam. Hij filmde op een resolutie waarbij zelfs een bijziende eenoog nog moeiteloos het aantal pixels kon tellen. En met 13 frames per seconde bewoog alles houterig. Om nog maar even niet te klagen over het asf-formaat waarin de filmpjes werden weggeschreven, en die ik vandaag de dag nauwelijks nog kan openen. Maar hij paste in mijn binnenzak. Op reizen had ik altijd een videocamera bij me. Ik had ook een fisheye-camera, waarmee ik heel wijde foto’s kon maken. En een ‘Action Sampler’, met vier lensjes naast elkaar, zodat je op één negatief vier opeenvolgende plaatjes kon vastleggen. Op vakantie gaan bracht altijd het dilemma: welke camera’s neem ik mee? En: moet ik een grotere fototas?

De camera is dood…

Polaroid CubeDat dilemma is door Apple om zeep geholpen. Wie neemt er überhaupt nog camera’s mee? De compactcamera is nagenoeg van het toneel verdwenen. Digitale videocameraatjes heeft Apple de markt uit gewerkt met de vijfde generatie iPod nano en uiteraard de iPhone. Spiegelreflexcamera’s met grote lenzen zijn alleen nog voor de pro’s en semi-pro’s. Want natuurlijk maak je daar veel mooiere foto’s mee, maar voor de massa is het resultaat van een iPhone prima. En bovenal kiest de massa voor het comfort: de telefoon heb je al bij je, en die fototas kun je missen als kiespijn. De camera is dood… en toch leeft er een nieuwe categorie camera’s op, die moeiteloos overeind blijft naast de iPhone: de actiecamera. GoPro is een doorslaand succes, en inmiddels krijgen andere merken het ook door. In de huidige MacFan staat een artikel over de Polaroid Cube; een HD-camera met de uitstraling van een rubberen dobbelsteen. En ook TomTom – hoe opmerkelijk – komt met een gloednieuwe actiecamera; eentje die volgens het bedrijf heel slim is in het ‘on camera editen’ van al je beelden. Nou is dat laatste iets waar Apple moeiteloos iets beters tegenover zou kunnen zetten. En toch bloeit die actiecamera-business naast alle iPhones, iPads en iPods. Toen ik de Polaroid Cube testte, begreep ik ook waarom de iPhone deze camera’s niet gaat verslaan…

Op de motorkap

Als test voor MacFan maakten we onderstaand filmpje met de Polaroid Cube. Alhoewel ik als iPhone-filmer beschik over een hele collectie accessoires waarmee de iPhone op allerlei manieren aan allerlei objecten bevestigd kan worden, merkte ik al snel dat die Cube veel makkelijker is. Ik zet de Cube met een zuignap op de motorkap van de auto, en reed de weg op. Mijn iPhone zou ik niet snel met een zuignap op de motorkap van een rijdende auto zetten.

Met de ingebouwde magneet van de Cube plakte ik hem aan een verkeersbord, of aan de zijkant van de auto. Ik reed over de Cube heen, liet hem aan een draadje bungelen, propte hem in de aarde bij een plant… allemaal dingen waar ik me bij mijn iPhone uiterst ongemakkelijk zou voelen. Maar bij de Cube niet. Niet alleen omdat het ding tegen een stootje kan (een keertje stuiteren is helemaal niet erg), maar vooral ook omdat niet mijn hele leven erin staat. Gaat-ie stuk, dan is dat jammer, maar ik ben niet meteen onbereikbaar. En nog zoiets makkelijks: al die actiecamera’s laten zich zo eenvoudig mounten op vanalles en nog wat. Op een statief, op je fietsstuur, op je helm. En ook zonder bevestiging is het makkelijker: een GoPro of Polaroid Cube zet je gewoon neer op een tafel. Bij een iPhone wordt dat (zonder accessoires) nog een aardige balanceer-act.

Leve de actiecamera!

De actiecamera wint het qua gemak – precies op dat punt waarmee de iPhone eigenlijk al die andere camera’s versloeg. Na een tijdje cameraloos te zijn geweest en alleen op mijn iPhone te hebben vertrouwd, zit er op mijn reizen weer een cameraatje in mijn binnenzak. De camera is dood… leve de actiecamera! En nu is de vraag hoe Apple hiermee omgaat. Phil Schiller is niet alleen de marketing-man van Apple, maar ook degene die het idee voor een klikwiel op de iPod ter tafel bracht. Iemand die nadenkt over nieuwe toepassingen. Als camera-fanaat moet hij volgen wat GoPro en TomTom bekokstoven. Apple is een bedrijf dat grossiert in camera’s… alleen zitten die altijd ingebakken in andere apparaten. Wordt het tijd voor een actiecamera van Apple? Bij MacFan zien we een actiecamera met een betere interface en iMovie-integratie wel zitten…

Een uitgebreide test van de Polaroid Cube staat in MacFan 118. Tot 26 juni 2015 nog in de winkel te vinden.
Een uitgebreide test van de Polaroid Cube staat in MacFan 118. Tot 26 juni 2015 nog in de winkel te vinden.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  DaveVanCauwenberghe

  Eindelijk nog eens een long-read op OMT!
  Was zeer aangenaam om te lezen, erg informatief.

  Bedankt!

 • Profielfoto
  Usain

  In de youtube app op iOS zitten 360 graden filmpjes. Dat is pas dope.

 • Profielfoto
  FFH

  Zal er niet raar van opkijken als Apple Go-pro gaat opkopen o.i.d.

 • Profielfoto
  IOS dude

  Aub, laat gopro zijn ding doen!!! Die mannen zijn net goed bezig!!!

 • Profielfoto
  polansky

  Duidelijk weer zo’n verhaaltje geschreven door iemand die totaal geen verstand heeft van fotografie. Maar goed als je denkt dat het met een telefoon allemaal zo fantastisch is moet je dat vooral blijven geloven en blijven gebruiken….
  Ow en als je niet wil schrijven over camera’s moeten jullie dat vooral niet doen!!! Dit is immers een Mac site en Apple voert geen camera’s. De camera die in de iPhone zit is overigens een Sony.

 • Profielfoto
  SvS

  Mooi artikel!

  Vraag: “Digitale videocameraatjes heeft Apple de markt uit gewerkt met de vijfde generatie iPod nano en uiteraard de iPhone. ” er zijn toch meer merken? Waarom alleen apple noemen en niet de smartphone. Of is het echt zo?

 • Profielfoto
  dirkalblas

  Duidelijk weer zo’n verhaaltje geschreven door iemand die totaal geen verstand heeft van fotografie. Maar goed als je denkt dat het met een telefoon allemaal zo fantastisch is moet je dat vooral blijven geloven en blijven gebruiken….
  Ow en als je niet wil schrijven over camera’s moeten jullie dat vooral niet doen!!! Dit is immers een Mac site en Apple voert geen camera’s. De camera die in de iPhone zit is overigens een Sony.

  Bovenstaande reactie is duidelijk geschreven door iemand die niet kan lezen.

  Het gaat in dit artikel niet direct over de kwaliteit van camera’s.
  Want nee, een iPhone verslaat niet een systeem camera / Spiegelreflex als het gaat om beeld kwaliteit. Maar op 1 heel belangrijk punt: hij past in je broekzak en toevallig had je hem toch al bij je. Dus Maak ik meer foto’s met mijn telefoon dan met mijn 7D die gebruik ik alleen op vakantie of andere bijzondere gebeurtenissen maar als het even kan laat ik hem mooi thuis.

  En wat maakt het uit dat de camera in de iphone een sony is? De processor in een iPhone is een Samsung. Maakt het toch niet minder relevant om er over te schrijven?

  Lang leve de camera op een mobiele telefoon.

 • Profielfoto
  Pappapaul

  Grappig, overal een linkje naar andere camera’s behalve waar het in dit artikel met name over gaat: Polaroid Cube : http://www.polaroid.com/cube

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Ik ruik weer een heleboel azijn hier…ah. Duidelijk

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, mooi stukje. En inderdaad. Dat zijn dingen die ik met mijn iPhone niet doe.

  Overigens is het geen beste camera die Polaroid Cube, maar dat even terzijde.

 • Profielfoto
  Kleintje

  Ik zie ook een wifi camera van polaroid. Kan je vast je iphone niet als scherm bij gebruiken?

  Ook die Cubes zijn leuk. Maar is er behalve een SD kaart geen connectie met de buitenwereld?

  Waarom ik dit vraag? Soms heb je nog wel eens wat dode hoeken (om) de auto en zo’n cameraatje op een dode hoek zou best wel eens kunnen werken mits aan te sluiten op je iPhone of rechstreeks op de cambus van je auto camera….

  Maar dat is voer voor een heel ander draadje…

 • Profielfoto
  Imagic

  M’n Sony RX100iii maakt foto’s om je vingers bij af te likken. Daar kan mijn iPhone 6 niet tegenop.

 • Profielfoto
  ErwinvanAsperen

  Tuurlijk, het tofste aan een iPhone (en iedere andere smartphone eigenlijk) is dat je m inderdaad vaak bij je hebt, ideaaal voor fotografie. Ongeregiseerde fotografie is perfect geschikt om te doen met een smartphone.

  Ik struikel alleen wel even over het volgende:
  “In MacFan 117 beschreven we de nieuwe Sony α7 die ‘s nachts kan filmen alsof het overdag is. Verbijsterend, en je wil het ding meteen hebben. Maar tegelijkertijd denk je: laat maar zitten, over niet al te lange tijd is het gemeengoed in elke iPhone.”

  Dat niet al te lange tijd is natuurlijk nogal een relatief begrip, maar ik geloof niet dat dat zo’n vaart zal lopen. Uiteraard heeft Apple domweg veel geld, stevige marktpositie, veel kennis etc. en daardoor de macht om zo’n beetje elk camera- of sensorbedrijf en elk patent dat op de markt is over te kopen, maar de technologie van beeldsensoren loopt nou ook weer niet zo’n vaart dat je binnen nu en vijf jaar (als je zegt niet al te lange tijd) Sony α7 beeldkwaliteit in je iPhone mag verwachten…;-) Ondanks de grootte en de macht van de smartphone-industrie…

 • Profielfoto
  Ferry

  @Kleintje: De Cube opereert echt onder het motto ‘Shoot now, watch later’. Er is geen manier om het beeld live naar je iPhone te streamen. Wij vonden bluetooth een beetje een gemis, maar aan de andere kant is het ook maar een goedkoop cameraatje…

 • Profielfoto
  throttlemeister

  @dirkalblas fijn dat jij zou enthousiast bent over je iPhone camera, maar net als de meesten heb ik mijn iPhone altijd bij me, maar de kwaliteit is dermate belabberd dat als ik mijn echte camera niet bij me heb er dan dus geen foto’s gemaakt worden. En ik ben ook geen pro, maar de iPhone foto’s zijn gewoon niet om aan te zien. Het enigste waar mijn iPhone camera voor gebruikt wordt is af en toe op mijn werk een snap maken van een whiteboard na een meeting.