Ferry
Ferry Accessoires 17 juni 2015
Leestijd: 6 minuten

De camera is dood. Leve de camera!

Voor OMT schrijft Ferry Piekart zo nu en dan over zijn ervaringen als hoofdredacteur van het blad MacFan.

Deze keer: Bij elke nieuwe camera waarvan we een persbericht zien verschijnen, denken we altijd eerst: ‘Leuk!’ en daarna meteen: ‘Ach, over een jaar kan de iPhone dat ook’. We vragen ons zelfs wel eens af of we überhaupt nog over losse camera’s moeten schrijven. Tot we merkten dat er één categorie camera’s is waar de iPhone niet tegenop kan…

In een interview tijdens het afgelopen WWDC, zei Phil Schiller dat hij gek is van camera’s. Een passie die hij deelde met zijn interviewer, John Gruber. Een wonderlijke opmerking, voor iemand met een hoge positie in een bedrijf dat vrijwel alle camera’s uit de markt drukt met de iPhone. Met het adagium ‘De beste camera is de camera die je bij je hebt’ in het achterhoofd, is de iPhone nagenoeg onverslaanbaar. Of toch niet? Eén categorie camera’s ontspringt de dans…

‘s Nachts filmen alsof het overdag is

Op de redactie van MacFan zijn we – net als Phil Schiller – een beetje camera-gek. En veel van onze lezers zijn dat ook; onder onze abonnees vinden we aardig wat fotografen. Van professionals tot hobbyisten. Dus schrijven we graag over nieuwe camera’s, maar het doet altijd een beetje pijn. In
MacFan 117 beschreven we de nieuwe Sony α7 die ‘s nachts kan filmen alsof het overdag is. Verbijsterend, en je wil het ding meteen hebben. Maar tegelijkertijd denk je: laat maar zitten, over niet al te lange tijd is het gemeengoed in elke iPhone. In MacFan 118 beschrijven we 360°- camera’s, zoals de Ricoh Theta. Maar hé, ik had vorig jaar al een opzetlensje voor mijn iPhone waarmee dat ook kon. In de komende MacFan schrijven we met plezier over de opleving van de ouderwetse, analoge Polaroid-camera’s (de oude fabriek in Enschede draait weer overuren), wetend dat de app Polamatic je digitale Polaroids bezorgt zónder die dure films. Van vrijwel elke nieuwe trend in fotografie weten we dat de iPhone-variant eraan komt.

Even mijmeren bij je oude spullen

Kijk even in je kast met cameraspullen van héél lang geleden. Uit de tijd van fotorolletjes. Bij mij ligt daar een aparte panorama-camera. Daar had je toen een losse camera voor nodig. Nu is het simpelweg een functie in de standaard Camera-app. Naast die panorama-camera ligt ook mijn eerste digitale videocameraatje; een Logitech Pocketcam. Hij filmde op een resolutie waarbij zelfs een bijziende eenoog nog moeiteloos het aantal pixels kon tellen. En met 13 frames per seconde bewoog alles houterig. Om nog maar even niet te klagen over het asf-formaat waarin de filmpjes werden weggeschreven, en die ik vandaag de dag nauwelijks nog kan openen. Maar hij paste in mijn binnenzak. Op reizen had ik altijd een videocamera bij me. Ik had ook een fisheye-camera, waarmee ik heel wijde foto’s kon maken. En een ‘Action Sampler’, met vier lensjes naast elkaar, zodat je op één negatief vier opeenvolgende plaatjes kon vastleggen. Op vakantie gaan bracht altijd het dilemma: welke camera’s neem ik mee? En: moet ik een grotere fototas?

De camera is dood…

Dat dilemma is door Apple om zeep geholpen. Wie neemt er überhaupt nog camera’s mee? De compactcamera is nagenoeg van het toneel verdwenen. Digitale videocameraatjes heeft Apple de markt uit gewerkt met de vijfde generatie iPod nano en uiteraard de iPhone. Spiegelreflexcamera’s met grote lenzen zijn alleen nog voor de pro’s en semi-pro’s. Want natuurlijk maak je daar veel mooiere foto’s mee, maar voor de massa is het resultaat van een iPhone prima. En bovenal kiest de massa voor het comfort: de telefoon heb je al bij je, en die fototas kun je missen als kiespijn. De camera is dood… en toch leeft er een nieuwe categorie camera’s op, die moeiteloos overeind blijft naast de iPhone: de actiecamera. GoPro is een doorslaand succes, en inmiddels krijgen andere merken het ook door. In de huidige MacFan staat een artikel over de Polaroid Cube; een HD-camera met de uitstraling van een rubberen dobbelsteen. En ook TomTom – hoe opmerkelijk – komt met een gloednieuwe actiecamera; eentje die volgens het bedrijf heel slim is in het ‘on camera editen’ van al je beelden. Nou is dat laatste iets waar Apple moeiteloos iets beters tegenover zou kunnen zetten. En toch bloeit die actiecamera-business naast alle iPhones, iPads en iPods. Toen ik de Polaroid Cube testte, begreep ik ook waarom de iPhone deze camera’s niet gaat verslaan…

Op de motorkap

Als test voor MacFan maakten we onderstaand filmpje met de Polaroid Cube. Alhoewel ik als iPhone-filmer beschik over een hele collectie accessoires waarmee de iPhone op allerlei manieren aan allerlei objecten bevestigd kan worden, merkte ik al snel dat die Cube veel makkelijker is. Ik zet de Cube met een zuignap op de motorkap van de auto, en reed de weg op. Mijn iPhone zou ik niet snel met een zuignap op de motorkap van een rijdende auto zetten.

Met de ingebouwde magneet van de Cube plakte ik hem aan een verkeersbord, of aan de zijkant van de auto. Ik reed over de Cube heen, liet hem aan een draadje bungelen, propte hem in de aarde bij een plant… allemaal dingen waar ik me bij mijn iPhone uiterst ongemakkelijk zou voelen. Maar bij de Cube niet. Niet alleen omdat het ding tegen een stootje kan (een keertje stuiteren is helemaal niet erg), maar vooral ook omdat niet mijn hele leven erin staat. Gaat-ie stuk, dan is dat jammer, maar ik ben niet meteen onbereikbaar. En nog zoiets makkelijks: al die actiecamera’s laten zich zo eenvoudig mounten op vanalles en nog wat. Op een statief, op je fietsstuur, op je helm. En ook zonder bevestiging is het makkelijker: een GoPro of Polaroid Cube zet je gewoon neer op een tafel. Bij een iPhone wordt dat (zonder accessoires) nog een aardige balanceer-act.

Leve de actiecamera!

De actiecamera wint het qua gemak – precies op dat punt waarmee de iPhone eigenlijk al die andere camera’s versloeg. Na een tijdje cameraloos te zijn geweest en alleen op mijn iPhone te hebben vertrouwd, zit er op mijn reizen weer een cameraatje in mijn binnenzak. De camera is dood… leve de actiecamera! En nu is de vraag hoe Apple hiermee omgaat. Phil Schiller is niet alleen de marketing-man van Apple, maar ook degene die het idee voor een klikwiel op de iPod ter tafel bracht. Iemand die nadenkt over nieuwe toepassingen. Als camera-fanaat moet hij volgen wat GoPro en TomTom bekokstoven. Apple is een bedrijf dat grossiert in camera’s… alleen zitten die altijd ingebakken in andere apparaten. Wordt het tijd voor een actiecamera van Apple? Bij MacFan zien we een actiecamera met een betere interface en iMovie-integratie wel zitten…

Een uitgebreide test van de Polaroid Cube staat in MacFan 118. Tot 26 juni 2015 nog in de winkel te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De camera is dood. Leve de camera!
Sluiten