Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 juni 2015

iOS 9 gaat de strijd met clickbait aan

Een opmerkelijke move van Apple: in iOS 9 en OS X 10.11 El Captain wordt het mogelijk om ‘native’ content blockers te maken. Apple gaat hiermee apps die advertenties blokkeren direct ondersteunen. Ook andere content, zoals cookies, kan geblokkeerd worden.

Het is mogelijk om alles van bepaalde URL’s te laten blokkeren of alleen bepaalde content, zoals plaatjes en video. De mogelijkheid om cookies en javascript te blokkeren maakt ook do-not-track extensies mogelijk.

In een sessie voor ontwikkelaars zegt Apple dat content blocking gemaakt is omdat het web soms beter wordt als je bepaalde delen weghaalt of niet ziet. Een WebKit Engineer vertelt dat het bijvoorbeeld mogelijk is een app te maken die blokjes met clickbait naast artikelen laat verdwijnen:


Plugins die advertenties blokkeren zijn al lange tijd beschikbaar voor OS X, maar in iOS was dit voorheen niet mogelijk. In Safari kunnen meerdere content block-extensies tegelijk actief zijn. In iOS 9 zijn deze te vinden onder Instellingen > Safari > Materiaalblokkeringen.

Reageer op artikel:
iOS 9 gaat de strijd met clickbait aan
Sluiten