iOS 9 gaat de strijd met clickbait aan

19 reacties

Een opmerkelijke move van Apple: in iOS 9 en OS X 10.11 El Captain wordt het mogelijk om ‘native’ content blockers te maken. Apple gaat hiermee apps die advertenties blokkeren direct ondersteunen. Ook andere content, zoals cookies, kan geblokkeerd worden.

Het is mogelijk om alles van bepaalde URL’s te laten blokkeren of alleen bepaalde content, zoals plaatjes en video. De mogelijkheid om cookies en javascript te blokkeren maakt ook do-not-track extensies mogelijk.

In een sessie voor ontwikkelaars zegt Apple dat content blocking gemaakt is omdat het web soms beter wordt als je bepaalde delen weghaalt of niet ziet. Een WebKit Engineer vertelt dat het bijvoorbeeld mogelijk is een app te maken die blokjes met clickbait naast artikelen laat verdwijnen:


Plugins die advertenties blokkeren zijn al lange tijd beschikbaar voor OS X, maar in iOS was dit voorheen niet mogelijk. In Safari kunnen meerdere content block-extensies tegelijk actief zijn. In iOS 9 zijn deze te vinden onder Instellingen > Safari > Materiaalblokkeringen.
contentblock-001

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  Targaryen

  Zalig, betekent dat dat de makers van Adblock en Adblock+ dus in principe via die devkit een plug-in kunnen maken voor iOS? Zou geweldig zijn!

 • Profielfoto
  Afroman

  Was toevallig vandaag op zoek naar een Adblocker voor iOS maar dat komt dus vanzelf. Mooi.

 • Profielfoto
  Elger

  Zoiets?:)

  ^How.*(\.|\n)$
  ^5.*(\.|\n)$
  ^This.*(\.|\n)$
  ^Was.*(\.|\n)$

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Dus dat betekend dat ik die irritante reclame op de homepage van OMT binnenkort niet meer hoef te zien? :S

 • Profielfoto
  Targaryen

  Dus dat betekend dat ik die irritante reclame op de homepage van OMT binnenkort niet meer hoef te zien? :S

  Dat betekent inderdaad dat je daarvan verlost bent!

 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Dat zal de advertentiemarkt niet ten goede doen dan.

 • Profielfoto
  wouter57

  Het in een hoekje gestopte iCab browser verkrijgbaar in de App-Store doet dat al jaren. Daarbij is ie razend snel. Ik had hem in gebruik op mijn iPad 2 die trager werd door IOS 8.3. De iPad 2 werkte weer als nieuw. Dus wil je geen reclame installeer dan iCab.

 • Profielfoto
  Martink

  Ik vind het best wel zielig dat alle reclame weggefilterd moet worden. Hoop ook echt dat Apple geen apps toelaat die bedoeld zijn om inkomsten van sites tegen te werken. Deze sites worden ook veelal niet gebouwd op vrijwillige basis. Meeste mensen die dit doen willen uiteindelijk wel geld zien. Als dit niet gebeurt zal de interesse langzaam verdwijnen en zal het hobby projectje stoppen inplaats dat het uitgroeit tot iets groots.

  Sommige sites gaan best wel ver met ads, zoals “popups” die over tekst heen vallen of volledige site achtergrond 1 grote banner. maar bij de meeste sites valt dit mee. Ik erger mij meestal niet aan de reclames. Zeker op deze website staat het mij niet in de weg. Reclame is een inkomsten bron. Als je het werk waardeert van de makers van de site laat de reclame staan. (Of betaal ze om reclames weg te halen wat op sommige sites wordt aangeboden)

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik vind het best wel zielig dat alle reclame weggefilterd moet worden. Hoop ook echt dat Apple geen apps toelaat die bedoeld zijn om inkomsten van sites tegen te werken. Deze sites worden ook veelal niet gebouwd op vrijwillige basis. Meeste mensen die dit doen willen uiteindelijk wel geld zien. Als dit niet gebeurt zal de interesse langzaam verdwijnen en zal het hobby projectje stoppen inplaats dat het uitgroeit tot iets groots.

  Sommige sites gaan best wel ver met ads, zoals “popups” die over tekst heen vallen of volledige site achtergrond 1 grote banner. maar bij de meeste sites valt dit mee. Ik erger mij meestal niet aan de reclames. Zeker op deze website staat het mij niet in de weg. Reclame is een inkomsten bron. Als je het werk waardeert van de makers van de site laat de reclame staan. (Of betaal ze om reclames weg te halen wat op sommige sites wordt aangeboden)

  Zo zielig vind ik het niet. Ik irriteer me echt mateloos aan sites die iets opzetten om snel geld te verdienen met reclame. Het is dan net of je naar Time-Square zit te kijken en meestal ben ik ook heel snel weg van dat soort sites. Ik gun het wel weer iemand die liefde voor zijn vak heeft en dan een subtiel reclametje laat zien omdat hij of zij wat onderhoudsgeld nodig heeft maar zo een hele pagina vol met ads is echt overdreven, je ziet dan niet eens de inhoud waar het om moet gaan.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Dit betekent gewoon een verschuiving naar advertorials….

 • Profielfoto
  ArMac

  Wanneer gaan bedrijven nou eindelijk eens begrijpen dat het ongewenst boodschappen de wereld inschieten niet effectief is. Dit is een oude vorm van marketing die vroeger werkte, maar qua effectiviteit volledig is ingestort. Natuurlijk zal je merken dat een advertentie iets doet, want als je op een grote groep zal je altijd iemand raken.

  Veel effectiever is om je te richten op een kleinere groep, die echt geïnteresseerd is jouw boodschap. Die over jouw boodschap gaan praten en deze verspreiden onder mensen die er ook interesse in hebben. Dan haal je veel meer uit je marketing budget.

  Luister bijvoorbeeld eens naar de Ted Talk van Seth Godin over tribe marketing. Of lees zijn boek The Idea Virus, of purple cow eens.

  Bedrijven zijn bang om van de traditionele marketing methodes af te stappen, terwijl ze veel te weinig op leveren als je naar kosten kijkt.

 • Profielfoto
  Hermanko

  Mackeeper de enige echt irritante die ik kwijt wil.

 • Profielfoto
  Martink

  Ach langzaam zullen er steeds meer sites betaald content leveren. Dat is 1 van de andere manieren om geld binnen te laten komen. En gesponsorde berichten.

 • Profielfoto
  razend

  Beste Raymon, lees je laatste alinea nog even door…

  “Safari-extensies die In Safari kunnen meerdere content block-extensies tegelijk actief zijn.” is echt een heel vreemde zin…

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Ik vind dit een geniale zet van Apple, niet omdat ze nu geld weghalen bij de websitehouders, maar ze op deze manier hun eigen reclamedienst iAd kunnen pushen.

 • Profielfoto
  rdesign

  Haha, heel goed dit! Blijft er weinig van dat soort waaaardeloze sites als Upcoming / Buzzfeed over.. :grin:

 • Profielfoto
  Dor

  wouter57 op 10 juni 2015
  Het in een hoekje gestopte iCab browser verkrijgbaar in de App-Store doet dat al jaren. Daarbij is ie razend snel. Ik had hem in gebruik op mijn iPad 2 die trager werd door IOS 8.3. De iPad 2 werkte weer als nieuw. Dus wil je geen reclame installeer dan iCab.

  Wouter ik ben zeer geïnteresseerd in iCab voor IOS 8.3 maar kan hem niet vinden.
  Kun je de app wat nader omschrijven en waar ik moet zoeken?
  Bestaat hij ook voor OS X ?

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Iedereen moet altijd alles gratis hebben. Zo veel mogelijk content consumeren, geschreven door mensen die we geen cent gunnen. Wat een wereld …