Beats van binnen: slimme trucs blootgelegd

19 reacties

Het door Apple gekochte Beats dient als basis voor de nieuwe streamingdienst Apple Music, maar de hoofdtelefoons zijn misschien wel het bekendst. Groot, zwaar, mooi verpakt, in verschillende kleuren verkrijgbaar en niet bepaald goedkoop te noemen.

Geeft Beats waar voor je geld? Volgens prototype-engineer Avery Louie, die in deze blogpost de waarde van de onderdelen van een Beats-hoofdtelefoon op 18 dollar schat, niet. Dat is echter niet het interessantst.

Beats blijkt een aantal bijzondere ontwerpbeslissingen genomen te hebben die bijdragen aan de premium feel van het product, maar de fabricagekosten toch laag houden. Deze slimme trucs zitten de Beats Solo HD (€ 199):

Extra gewicht door stukjes zink

Een derde van het totale gewicht van de Beats Solo HD is afkomstig van vier kleine zinken gewichten, zonder functie. Geen ongebruikelijke methode om een product zwaar en degelijk aan te laten voelen, merkt Louie op.
beats-gewicht

Weinig componenten, efficient ontworpen

De hoofdtelefoon bestaat uit een bescheiden aantal van 37 onderdelen, waarvan slechts 8 schroeven. Beats maakt veelvuldig gebruik van het lijm en clipjes om componenten vast te maken, want schroeven vereisen meer menselijke (en dus dure) arbeid. De kunststof onderdelen blijken veelal gegoten. Nog zo’n optimalisatie: de twee grote metalen delen voor de linker en rechter kant zijn geen spiegelbeeld van elkaar, maar identiek. Dat scheelt in de productie-, montage- en ontwerpkosten.
beats-parts

Krachtige basweergave?

Hoofdtelefoons van Beats staan bekend om hun krachtige lage tonen, toch bleek uit de teardown dat redelijk standaard speakers werden gebruikt in de hoofdtelefoon. Al is de kans groot dat deze voor Beats zijn afgeregeld.

We zien vaak genoeg berichten over dure gadgets die eigenlijk maar voor enkele tientjes aan onderdelen bevatten. In de prijs is natuurlijk ook arbeid, R&D, ontwerp en support verwerkt. Daarnaast zijn er een heleboel andere onzichtbare kosten zoals de luxe en status van het product. Beats richt zich duidelijk op het hoge segment van de markt.
beats-driver-wide
Dit is een interessant kijkje op hoe producten tot stand komen voordat we ze kopen. Apple en Beats blijken een prima match als het op het optimaliseren van productontwerp aankomt. De hele blogpost met meer details is een aanrader om te lezen als je geïnteresseerd bent in product design.

Reacties

19 reacties
 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Troep is t, er is simpelweg geen reden om iets van Beats te kopen

 • Profielfoto
  iAngeloJoel

  Beats is niet meer zo mooi als vroeger vind ik. Eerst was de trend een echte BEATS! Voor $100,00. Maar door al die turkse en chineze namaak is de trend afgenomen vind ik. Persoonlijk vind ik het ook geen $200,00 waard.

 • Profielfoto
  IOS dude

  ” Apple en Beats blijken een prima match als het op het optimaliseren van productontwerp aankomt.”

  Ze lijken vooral een goede match al het op veel te veel geld voor goedkope producten vragen komt… Komaan jongens, probeer een objectief artikel te posten in plaats van dat hele “alles wat apple doet is goed en als het niet goed is dan verzinnen we wel iets waarom het wel goed is” gedoe…

 • Profielfoto
  Zakske

  Las het artikel een paar dagen geleden op Reddit. Iedereen met een IQ boven de 68 weet toch dat Beats gewoon een modemerk is dat het moet hebben van de marketing. Ik betaal in ieder geval geen tweehonderd Euro voor een lelijk, plastic ding waar enkel voetballers en andere proleten mee rondrennen.

  Als je een fatsoenlijke koptelefoon wilt hebben voor onder de tweehonderd Euro is er keuze zat; Sony MDR7506, Grado SR80i, Audio-Technica ATH-M50, enz…

  En als goed geluid je niet interesseert dan koop je toch lekker zo’n ding van Beats. Het is jouw geld, ga je gang… mij boeit het geen bal.

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  Cash voor trash

 • Profielfoto
  Shmoo

  Kijken of Jony dit soort producten ook jaar in jaar uit, dunner, lichter en meer fragiel durft te maken.

 • Profielfoto
  RhB-Mikey

  Rommel, geluid is ook niks net als Bose je betaald alleen voor het merk

 • Profielfoto
  plonserd

  Ik begrijp het ook niet echt.. Kocht 7 jaar geleden voor 130 euro een Beyerdynamic DT770 Pro. 1929089012 keer beter dan zo’n Beatsgedoe

 • Profielfoto
  prasa90

  niet echt een goede evaring met Beats tour (2011)
  heb nu al bijna 2 jaar Jaybird Bluebuds X
  ben ik heel blij mee:smile:

 • Profielfoto
  Nicos

  Ik begrijp het ook niet echt.. Kocht 7 jaar geleden voor 130 euro een Beyerdynamic DT770 Pro. 1929089012 keer beter dan zo’n Beatsgedoe


  Ik heb 4 maanden geleden dezelfde gekocht (de 32 Ohm variant).
  Is 1 van mijn beste aankopen ooit, man wat een geluid zeg!

 • Profielfoto
  Ron Luyten

  Onlangs de urbeats inears gekocht en deze zitten super goed en hebben een prachtige sound

 • Profielfoto
  nebilem

  Hoe zit het met dat merk van 50 cent streetz ofzo? Zal wel zelfde meuk zijn niet?

 • Profielfoto
  Obi

  Beats is BAGGER, je komt daar pas achter als je een echte koptelefoon een keer op je harses hebt gehad. NAD VISO HP50 is een voorbeeld hiervan, zelf Philips maakt goede koptelefoons tegenwoordig. Alhoewel een van de laatste iteraties van Beats koptelefoon niet super beroerd is volgens innerfidelity. Beats heeft planned obsolescence in ieder geval goed onder de knie.

 • Profielfoto
  Hydræ

  En daarom krijgen we Apple moeheid.
  Er is niets nieuws aan standaard speakerdrivers met stukjes zink en identieke L R elementen.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  En daarom krijgen we Apple moeheid.

  Die spullen werden al op deze manier in elkaar geflanst voordat Apple Beats overnam.
  De moeheid zou je meer van jezelf moeten krijgen

 • Profielfoto
  Nosferius

  De enige goede reden die ik tot nog toe ben tegengekomen om Beats te kopen is letterlijk vanwege de beats …

  Als DJ bied deze koptelefoon wel het meeste volume voor op het podium, om die reden zie ik sommige (niet gesponsorde) DJ’s het dragen, niet vanwege de kwaliteit.

  De andere reden is als je extreem bassheavy muziek luistert zoals Hiphop/R&B, voor andere muzieksoorten vervormt deze koptelefoon het geluid te veel.

  Overigens ben ik zelf momenteel erg te spreken over AKG, leuke prijs met prachtige klank.

 • Profielfoto
  essiw

  Ik blijf liever bij sennheiser, stuk goedkoper (prijs/kwaliteit) en ik hoef geen enorm groot en zwaar ding op men hoofd…

 • Profielfoto
  Festen

  Het toevoegen van dood gewicht aan een product om de illusie van kwalitatieve materialen te suggereren, is nou niet bepaald een voorbeeld van een “greener Apple”.

 • Profielfoto
  Wauters

  Echte audiofielen wisten wel al langer dat Beats niet deugt.
  Voor wie waar voor z’n geld wil : Audio-Technica ATH-M50