Raymon Mens
Raymon Mens Accessoires 21 juni 2015

Beats van binnen: slimme trucs blootgelegd

Het door Apple gekochte Beats dient als basis voor de nieuwe streamingdienst Apple Music, maar de hoofdtelefoons zijn misschien wel het bekendst. Groot, zwaar, mooi verpakt, in verschillende kleuren verkrijgbaar en niet bepaald goedkoop te noemen.

Geeft Beats waar voor je geld? Volgens prototype-engineer Avery Louie, die in deze blogpost de waarde van de onderdelen van een Beats-hoofdtelefoon op 18 dollar schat, niet. Dat is echter niet het interessantst.

Beats blijkt een aantal bijzondere ontwerpbeslissingen genomen te hebben die bijdragen aan de premium feel van het product, maar de fabricagekosten toch laag houden. Deze slimme trucs zitten de Beats Solo HD (€ 199):

Extra gewicht door stukjes zink

Een derde van het totale gewicht van de Beats Solo HD is afkomstig van vier kleine zinken gewichten, zonder functie. Geen ongebruikelijke methode om een product zwaar en degelijk aan te laten voelen, merkt Louie op.

Weinig componenten, efficient ontworpen

De hoofdtelefoon bestaat uit een bescheiden aantal van 37 onderdelen, waarvan slechts 8 schroeven. Beats maakt veelvuldig gebruik van het lijm en clipjes om componenten vast te maken, want schroeven vereisen meer menselijke (en dus dure) arbeid. De kunststof onderdelen blijken veelal gegoten. Nog zo’n optimalisatie: de twee grote metalen delen voor de linker en rechter kant zijn geen spiegelbeeld van elkaar, maar identiek. Dat scheelt in de productie-, montage- en ontwerpkosten.

Krachtige basweergave?

Hoofdtelefoons van Beats staan bekend om hun krachtige lage tonen, toch bleek uit de teardown dat redelijk standaard speakers werden gebruikt in de hoofdtelefoon. Al is de kans groot dat deze voor Beats zijn afgeregeld.

We zien vaak genoeg berichten over dure gadgets die eigenlijk maar voor enkele tientjes aan onderdelen bevatten. In de prijs is natuurlijk ook arbeid, R&D, ontwerp en support verwerkt. Daarnaast zijn er een heleboel andere onzichtbare kosten zoals de luxe en status van het product. Beats richt zich duidelijk op het hoge segment van de markt.

Dit is een interessant kijkje op hoe producten tot stand komen voordat we ze kopen. Apple en Beats blijken een prima match als het op het optimaliseren van productontwerp aankomt. De hele blogpost met meer details is een aanrader om te lezen als je geïnteresseerd bent in product design.

Reageer op artikel:
Beats van binnen: slimme trucs blootgelegd
Sluiten