Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 juni 2015

‘Apple Tax wordt binnenkort verminderd’

Apple vertelde vorig jaar trots meer dan 10 miljard dollar aan ontwikkelaars uitgekeerd te hebben. Wat het daarbij niet vermeldde is dat het een stuk meer geweest zou zijn als Apple niet van iedere aankoop in de App Store 30 procent afroomde.

De Apple Tax werd in 2003 samen met iTunes geïntroduceerd om de kosten voor het promoten en hosten van content te dekken. Nu zou Apple van plan zijn de 70/30-split te herzien, weet The Financial Times.

De precieze voorwaarden zijn nog onduidelijk, maar volgens FT wil Apple eerste instantie alleen aanbieders van magazines, TV, muziek en video een gunstigere deal bieden. Partners HBO Now en NFL betalen momenteel 15 in plaats van 30 procent per via Apple verkocht abonnement. Mediabedrijven zeggen op een split van 95/5 procent te hopen.

Het verminderen van de Apple Tax zou onderdeel zijn van een plan om het iOS-ecosysteem aantrekkelijker te maken voor mediabedrijven en uitgevers. Momenteel verkopen veel makers van premium content het liefst geen abonnementen via Apple. De verplichte afdracht van 30 procent van ieder verkocht abonnement zet de toch al flinterdunne marges flink onder druk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Apple Tax wordt binnenkort verminderd’
Sluiten