Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 30 juni 2015

Apple Music: 25 vragen en antwoorden


Sinds dinsdagmiddag 17:00 uur is Apple Music voor iedereen beschikbaar. OMT zet alles wat je over Apple’s nieuwste muziekdienst wilt weten aan de hand van 25 veelgestelde vragen op een rij.

1. Wat is Apple Music?

Apple Music is de nieuwe muziekdienst van Apple die het ‘oude’ iTunes met het door Apple gekochte Beats Music combineert. Je kunt je aangeschafte muziek moeiteloos mixen met streaming muziek. De afspeellijsten worden bij Apple Music door mensen en niet door algoritmes samengesteld, daardoor klopt de volgorde en de ‘flow’ van de muziek altijd.

De vier pijlers:

 • Onbeperkt muziek streamen uit de catalogus van 30 miljoen nummers, met ‘handpicked’ afspeellijsten in verschillende genres en thema’s.
 • Je eigen iTunes-bibliotheek uploaden en vanaf al je apparaten streamen.
 • Non-stop radiozenders en een 24/7 live radiozender genaamd Beats One.
 • Sociaal netwerk ‘Connect’ waar artiesten foto’s, video’s, snippets en andere updates kunnen plaatsen.

2. Hoe krijg ik het?

Installeer iOS 8.4 op je iPhone, iPad of iPod en iTunes 12.2 op je Mac. Een Apple ID met minimaal € 10 tegoed is verplicht. Als je de iOS 9-beta test, staat er later nieuwe beta voor je klaar.

3. Hoe werkt betalen?

De eerste drie maanden betaal je niets. Iedereen met een Apple ID mag Apple Music drie maanden gratis testen. Daarna kan een abonnement voor € 9,99 per maand aangeschaft worden. Gezinnen kunnen voor € 14,99 per maand met maximaal zes personen tegelijk luisteren. Voor dat laatste moet je eerst iCloud Family Sharing inschakelen.

4. En als ik na drie maanden niet wil betalen?

Dan dien je automatisch verlengen uit te zetten en vallen een aantal mogelijkheden weg. Je kan in dan essentie alleen nog naar Beats One Radio luisteren. Alle muziek die je via Apple Music in de cloud hebt gezet, wordt ook verwijderd.

5. Apple Music, iTunes Match, iTunes Store?!?!

Deze drie diensten blijven naast elkaar bestaan:

 • In de iTunes Store kan je gewoon losse nummers blijven kopen
 • Met iTunes Match plaats je je iTunes-bibliotheek bij Apple in de cloud en speel je deze op al je Apple-apparaten af. Muziek die met nummers uit de iTunes Store ‘gematcht’ kan worden, krijgt een gratis upgrade naar hoge kwaliteit AAC, ook als het bronbestand een crappy mp3’tje was
 • Apple Music heeft de functionaliteit van iTunes Match ingebouwd

6. Kan ik een onbeperkt eigen nummers uploaden?

Nee, momenteel bieden Apple Music en iTunes Match plaats voor 25.000 nummers, maar Apple werkt aan het verhogen van deze limiet naar 100.000.

7. Op welke en hoeveel apparaten kan ik luisteren?

Op iPhone, iPad en iPod Touch (als onderdeel van de Muziek-app) en op Mac als onderdeel van iTunes 12.2. Voor het eind van het jaar ook op Android, Apple TV, Windows en SONOS-speakers. Je kunt Apple Music op maximaal 10 apparaten per account, waarvan maximaal 5 computers, gebruiken.

8. Kan ik ook offline luisteren?

Jazeker, je kunt zowel playlists als albums opslaan voor offline luisteren. Dit doe je door in een playlist te kiezen voor het (…) menu, waarna je je selectie offline beschikbaar maakt.

9. En de Apple Watch?

De functionaliteit van muziek op de Apple Watch wijzigt niet. Je kunt nog steeds iedere afspeellijst met de Apple Watch synchroniseren en er zonder iPhone naar luisteren. Of die afspeellijst nu muziek uit je eigen bibliotheek of streaming nummer bevat maakt niet uit.

10. Hoe werkt de nieuwe Muziek-app precies?

In de nieuwe Muziek-app van iOS 8.4 zijn vijf opties te vinden:

 • Voor jou: op je smaak gebaseerde muziek en afspeellijsten die Apple Music voor je uit heeft gezocht.
 • Nieuw: de plaats waar de muziekredacteuren en producers van Apple nieuwe muziek klaarzetten. Nog steeds afgestemd op jouw muzieksmaak.
 • Radio: hier luister je naar diverse non-stop radiozenders en Beats One.
 • Connect: dit tabblad biedt toegang tot het sociale netwerk achter Apple Music waar je updates (video’s, liedjes, foto’s, songteksten en meer) van artiesten kunt volge.
 • Mijn muziek: hier is al je aangeschafte of geripte muziek voortaan te vinden. Je kunt ze vanaf hier op de ouderwetse manier sorteren op artiest, album, afspeellijst etc.

De muziek-app maakt vanaf iOS 8.4 gebruik van meer beeldmateriaal. Er zijn grote hoezen en bovenaan is altijd een zoek-knop terug te vinden. Ook als je geen Apple Music hebt, is het een grote verbetering.

11. Gaat Apple mijn muziekbibliotheek nu vullen?

Nee, het bleef bij dat ene gratis album van U2 ;-). Jouw muziek en Apple Music blijven gescheiden, tenzij je anders wil. In de Muziek-app van iOS 8.4 kan Apple Music je suggesties doen op basis van afgespeelde nummers. Speel je een album uit je eigen bibliotheek af? Dan kan een ander album uit de streaming catalogus worden aanbevolen.

12. Dus ik kan eigen muziek en streaming combineren?

Ja, je kunt een playlist maken en daar zowel streaming muziek als nummers die je gekocht, geript of van the pirate bay gedownload hebt. Omdat je eigen nummers ook geupload worden, streamen deze net zo makkelijk vanaf alle apparaten.

13. Hoe weet Apple Music mijn muzieksmaak?

Aan de hand van je aankopen in de iTunes Store, je huidige iTunes­bibliotheek en aan de hand van wat je opgeeft. Als je Apple Music voor het eerst opstart, wordt je gevraagd een aantal artiesten te selecteren die je tof vindt.

14. Komt er ook exclusieve content op Apple Music

Zeker te weten! Pharell heeft al aangekondigd dat zijn nieuwe single ‘Freedom’ zijn premiere op Apple Music zal beleven. Ook het nieuwe album van Dr. Dre zal als eerste op Apple Music te beluisteren zijn. Daarnaast staat het nieuwe album van Taylor Swift -na veel onderhandelen en drama- ook op Apple Music verschijnen.

 

15. Kan ik ook liedjes en playlists delen?

Ja, op alle diensten die in het standaard delen-menu van iOS en OS X staan.

16. Hoe is de geluidskwaltiet?

Nummers zijn van 256kbit/s AAC+ kwaliteit. Dat is dezelfde kwaliteit als gekochte nummers in de iTunes Store hebben. Hoewel dit iets lager is dan bijvoorbeeld de 320kbit/s van Spotify Premium, is de codec (AAC+) die Apple gebruikt bij luistertests vaak iets beter uit de bus.

17. Doet Siri ook mee?

Ja. Je kon Siri al vragen om een bepaalde afspeellijst of artiest af te spelen, maar door de toevoeging van Apple Music wordt ze nog slimmer. Je kunt Siri bijvoorbeeld ook gaan vragen:

 • Speel de grootste hits uit 1999?
 • Wat was de nummer één hit in 1999?
 • Speel Salsa-muziek
 • Speel David Guetta na dit liedje
 • Voeg het nieuwe album van David Guetta toe aan mijn bibliotheek.

18. Begint Apple nu serieus een eigen radiozender?

Meerdere zelfs, naast verschillende non-stop radiozenders met muziek van thema’s en genre’s is er ook Beats One. Dat is een échte live radiozender die 24/7 uitzendt vanuit drie studio’s in drie steden.

19. Beats One?!

De naam Beats blijft naast de koptelefoons ook op de radio klinken. Het is de naam van Apple’s 24/7 gepresenteerde radiozender. De vaste DJ’s die voor programma’s en interviews zorgen zijn: Zane Lowe (vanuit Los Angeles), Julie Adenuga (vanuit Londen) en Ebro Darden (vanuit New York). Daarnaast krijgen muzikanten als Drake, Elton John en Pharrell ook eigen programma’s.

20. Kan ik ook een persoonlijke radiostream maken?

Ja, vanuit ieder nummer dat speelt kan je op ‘Maak radiozender’ klikken en Apple Music doet de rest. Je kunt de zender fine-tunen door nummers te liken en disliken. Nummers die je disliked worden nooit meer gespeeld.

21. Hoe zit het met dat ingebouwde sociale netwerk?

Apple-gebruikers die al een tijdje meegaan, zullen zich Ping nog wel herinneren. Het geflopte sociale netwerk dat je binnen iTunes liet delen naar welk nummer je luistert. Apple Music Connect zit anders in elkaar en laat juist artiesten content plaatsen. Dat kunnen video’s, fragmenten van interviews of teasers voor nieuwe nummers zijn, maar ook back stage foto’s.

Het succes van Connect is afhankelijk van de artiesten, die moeten hun pagina’s bijhouden en zorgen dat het geen spookstad wordt.

22. Kan ik reageren op posts?

Ja, het is net als Facebook: liken, reageren en delen. Artiesten kunnen ook op je reacties reageren, maar verwacht niet al te snel een reactie van Katy Perry of Pharrell terug. Je kunt je reacties ook delen op Twitter en Facebook, zodat je netwerk ze ziet.

23. Kan ik playlists uit Spotify/Deezer importeren?

Voor zover nu bekend niet, maar mogelijk komt daar snel een slimme app of dienst voor.

24. Hoe zet ik mijn eigen muziek op Apple Music?

In dit artikel lees je hoe je als band, artiest of DJ jouw muziek op Apple Music zet en een artiesten profiel op Connect aanmaakt.

25. Waarom zou ik switchen van muziekdienst?

Bestaande muziekdiensten als Spotify en Deezer hebben al een grote hoeveelheid Nederlandse gebruikers. Door de gratis proefperiode van drie maanden hebben gebruikers van Spotify of Deezer niets te verliezen om Apple Music naast hun bestaande dienst te gebruiken. Dit zijn enkele voordelen:

 • Betaalbaar familie-abonnement voor € 14,99 per maand met maximaal zes personen.
 • Focus op ‘handpicked’ content in plaats van algoritmisch gesorteerde muziek. Bij Apple Music klopt de volgorde van liedjes altijd.
 • Al je muziek in een app. Geen extra apps downloaden en updaten.
 • Je bestaande muziekbibliotheek wordt opgeslagen in iCloud en gratis -waar mogelijk- gematcht en geüpgraded naar 256kbit AAC+-kwaliteit, ook als het origineel een 128kbit mp3 van lage kwaliteit is.

Apple Music is nu beschikbaar. Een vraag die niet in dit artikel voorkomt? Laat het weten in een reactie.

(gemaakte correcties op 30 juni: Familie-abonnement vereist iCloud Family Sharing; Windows-versie komt toch in het najaar)
(gemaakte correcties op 1 juli: offline opslaan duidelijker uitgelegd, 10 euro iTunes-tegoed is verplicht op account; iTunes 12.2 opgenomen in artikel)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Apple Music: 25 vragen en antwoorden
Sluiten