Apple I: wie raapt de ton op?

Door: Jan David Hanrath - 5 reacties

Een oproep aan alle Nederlanders met een oma in California: let op, misschien is ze $100.000 waard! De mysterieuze oude vrouw die een maand geleden oude computers heeft ingeleverd bij recyclingbedrijf CleanBayArea is namelijk nog steeds niet gevonden.

Waarom de ophef en een bedrag met 5 nullen? Tussen de rommel in de dozen zat ook een zeldzame Apple I computer. Het recyclingbedrijf heeft hem gelukkig herkend en laten veilen. Het is bedrijfsbeleid dat de opbrengst – in dit geval 2 ton – wordt gedeeld met de eigenaar.

De Apple I was de eerste computer die de beide Steves in 1976 in elkaar soldeerden in de beroemde garage. Destijds moest je er $ 666,66 voor neerleggen, waarbij je zelf voor een toetsenbord en scherm moest zorgen. Ondanks dat ongemak zijn er 200 exemplaren verkocht. De handleiding werd geschreven door Apple-oprichter nummer 3, Ronald Wayne.

Dit exemplaar was waarschijnlijk minder compleet en een mindere staat, want een andere Apple I heeft oktober 2014 $ 730.000 opgebracht.

Reacties

5 reacties
 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  Heb er hier zo eentje staan, werkt nog, maar de audio-aansluiting is wel kapot ; /

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @Helena Vanaeken. Bel me ff wanneer je ‘m bij ’t grofvuil zet;-)

 • Profielfoto
  MEEUW

  Dit artikel ben ik al op verschillende sites tegen gekomen.
  Verschillende versies, maar het verhaallijn is hetzelfde.

  Heeft iemand of iets (instantie, consumenten organisatie) het bedrijf al een pluim gegeven voor het bedrijfsbeleid?!

  Geweldig!

  Als ik hier bij de gemeente al schroefje uit de vuil container haal, staan ze al boos te zwaaien dat ik het terug moet gooien, want het is nu van de gemeente.

 • Profielfoto
  Jurr

  De kans is er niet echt groter op geworden dat je oma m heeft…

 • Profielfoto
  streeff

  Het kan jongens. Bij het grofvuil in Rotterdam Hillegersberg heeft de toetsenman van mijn toenmalige band nog eens een puntgave Fender Rhodes Mark I gevonden.