‘Afschaf roamingkosten in 2017 door compromis’

14 reacties

Vlak voor de zomervakantie is er voorzichtig optimistisch nieuws over de soap rondom het wel of niet afschaffen van de roamingkosten in de EU. Eerder kon je op OMT al lezen dat het originele plan van Neelie Kroes om roaming­kosten in 2015 af te schaffen gesneuveld was.

EU-commissaris Oettinger heeft journalisten ingefluisterd dat er bijna een akkoord is over het in 2017 afschaffen van de kosten, zonder overgangs­periode of limiet op het aantal MB dat in het buitenland gebruikt kan worden.

Het plan van voormalig Eurocommissaris Neelie Kroes was om bellen en internetten binnen de EU vanaf december 2015 zonder extra kosten te laten verlopen. De Europese raad wilde dit echter uitstellen tot 2018 omdat providers er nog niet klaar voor zouden zijn. Eerder werd gesproken over een overgangsregeling die recht gaf op 5MB roaming uit eigen bundel, maar dat voorstel zou komen te vervallen.

Netneutraliteit als wisselgeld

Om overeenstemming over het afschaffen van de roamingkosten te bereiken, zou een compromis op het gebied van netneutraliteit gedaan zijn. In Nederland zijn strenge regels die providers verbieden om dataverkeer van diensten verschillend te behandelen. Als wisselgeld zouden deze regels op Europees niveau afgezwakt worden en mogen providers ‘gespecialiseerde diensten’ alsnog met voorrang behandelen.

Het is niet duidelijk wat die ‘gespecialiseerde diensten’ precies zijn. De EU komt nog deze week bij elkaar om over de voorstellen te stemmen, dan weten we meer. Voorlopig ziet het er zonnig uit.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  Ron Luyten

  In belgie zijn de tarieven al volop aan het stijgen als voorbode op de afschaffing van de roaming kosten dus moraal van het verhaal is dat de afschaffing van roamingkosten uiteindelijk juist duurder gaat worden.

 • Profielfoto
  klaasb

  zonnig? netneutraliteit wordt zo de nek omgedraaid

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Dus: er komt misschien een afschaffing van roamingkosten en we geven er een deel van onze netneutraliteit voor op. En welke idioot vond dat een goeie deal?

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Van uitstel komt afstel , je zal zien

 • Profielfoto
  Boike12

  De afschaf van roamingkosten lijkt me een goed idee, maar daar moeten we niet een deel van onze netneutraliteit voor opgeven!

 • Profielfoto
  Di May

  Kan iemand in zes woorden uitleggen wat ‘netneutraliteit’ inhoudt ?

 • Profielfoto
  Targaryen

  Kan iemand in zes woorden uitleggen wat ‘netneutraliteit’ inhoudt ?

  Goeie samenvatting:
  http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/internet/vrije-toegang-tot-internetdiensten-netneutraliteit

 • Profielfoto
  Neowip

  Netneutraliteit kan betekenen dat een telecom aanbieder straks YouTube filmpjes via trage verbinding afspeelt tenzij je abonnement XYZ hebt of YouTube een contract met die telecom aanbieder.

  Denk ook aan niet of traag ondersteunen van Skype / WhatsApp e.d.

  Dit betekent dat een telecom aanbieder dus in de gaten moet gaan houden wat voor data er via hun abonnement gebruikt wordt en daar een differentiatie op los laat.

  Zoals iemand hier al eerder zei “En welke idioot vond dat een goeie deal?”

  Werkelijk schandalig hoe men hier mee omgaat….

 • Profielfoto
  Targaryen

  Precies, hier in België kan de provider tot op zekere hoogte kijken in je dataverkeer. Als ze merken dat je veel downloadt via torrents, snoeien ze in je internetverbinding. Hoezo, “privacy”?

 • Profielfoto
  SMTR

  Netneutraliteit kan betekenen dat een telecom aanbieder straks YouTube filmpjes via trage verbinding afspeelt tenzij je abonnement XYZ hebt of YouTube een contract met die telecom aanbieder.

  Netneutraliteit is precies het tegenovergestelde, dus dat je internet provider geen onderscheid maakt in de wijze waarop je data wordt afgehandeld.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Als de afschaffing van roamingkosten gaat inhouden dat er straks massaal ge-snooped en ge-sniffed mag worden middels SPI (Stateful Packet Inspection) dan zeg ik niet doen! SPI is een hele zware inbreuk op de privacy die ik (en hoogstwaarschijnlijk zo’n beetje iedereen die weet wat het inhoudt) nooit voor lief zal nemen. Niet op nationaal en al helemaal niet op Europees of globaal niveau. Dan gaat er volgend jaar (of wanneer het er dan ook daadwerkelijk zou komen) gewoon weer een buitenlandse SIM in dit toestel.

  SPI is echt een vinding waar de honden geen brood van lusten voorzover deze wordt toegepast in combinatie met datagebruik door consumenten. In bedrijfsmatige omgevingen zijn er legitieme doelen voor te bedenken, maar zodra je het bedrijfsmatige bereik gaat verlaten is het je reinste spionage — en dat wil je onder geen enkel beding!

  Dit alles gezegd hebbende zal het merendeel van de mede-OMT’ers waarschijnlijk wel doorhebben dat SPI de énige manier is om onderscheid te kunnen maken in soorten dataverkeer; zeker als het gaat om het prioritariseren daarvan.

 • Profielfoto
  Neowip

  @smtr, je hebt gelijk. Ik bedoelde dat een compromis op netneutraliteit de genoemde gevolgen kon hebben.

 • Profielfoto
  EnnoDG

  Ik zeg het je, de consument zal hier weer de dupe van worden… De telecom bedrijven kunnen straks geen inkomsten meer pakken op in het buitenland bellen/internetten? dan maar alle abonnementen vors omhoog!
  Net alsof ze de afgelopen jaren al niet genoeg verdient hebben.

 • Profielfoto
  Sensas06

  Zo heel moeilijk kan het toch niet zijn….

  Ik woon in Frankrijk en heb een abonnement bij Free Mobile voor €19,95 per maand.

  Daarbij heb ik 3GB data, onbeperkt bellen en sms’n en gratis bellen naar vaste nummers in het buitenland (nou ja, naar 163 landen, maar dat is wel genoeg).

  Sinds vorig jaar heeft Free een caret pass ingevoerd. Dat betekent dat ik in 11 Europese landen, 30 dagen per land per jaar mijn bundel mee kan nemen. GRATIS.

  Dus als ik zometeen 3 weken naar NL ga op vakantie betaal ik niks extra en kan ik gewoon mijn telefoon gebruiken zoals thuis.

  Het goede aan de 30 dagen regeling is dat dit in principe genoeg is voor een particulier en of incidenteel zakelijk gebruik. En als je meer dan 30 dagen in een ander land doorbrengt wordt het gezien als zakelijk en kan het bedrijf betalen.

  Ik vindt het een perfecte oplossing. Op die manier worden particulieren ontzien en houdt de provider de inkomsten van het zakelijk gebruik. Volgens mij precies wat iedereen rechtvaardig vindt ….