‘Kosten hardware Apple Watch zijn 72 euro’

Door: Raymon Mens - 21 reacties

De Apple Watch wordt op alle mogelijke manieren geanalyseerd. Vorige week haalde iFixit het horloge al uit elkaar en donderdag kwam ABI Research met een kijkje in de Apple S1-chip. Vandaag heeft IHS Technology een schatting van de kosten gedaan.

Het bedrijf becijferde dat de Apple Watch Sport 72 euro aan hardware bevat. Laat je niet gek maken door sensationele headlines, dit zijn niet de totale kosten om een Apple Watch te maken. Daar komt veel meer bij kijken.

Om precies te zijn heeft de Apple Watch Sport volgens IHS een zogenaamde bill of materials van $81,20. De assemblage kost $2,50 en dat brengt het totaal op $83,70. Onderstaand de kosten per component gespecificeerd:
apple watch BOM

Opvallend is dat de Taptic Engine ontbreekt op het lijstje. Verder valt op dat de accu van de Apple Watch 80 cent kost. Waarschijnlijk wilde Apple wel meer aan de accu besteden, maar past een grotere batterij simpelweg niet.

Compleet kostenplaatje

Als de Apple Watch Sport inderdaad $83,70 kost om te maken, zou de winstmarge maar liefst 76 procent zijn. Daar kan Tim Cook alleen maar van dromen, want realiteit is dat de volgende kosten ook meegerekend moeten worden:

 • Research en Development
 • Kosten voor ontwikkeling WatchOS en WatchKit SDK
 • Training winkelpersoneel
 • Logistieke kosten
 • Afschrijvingen
 • Licenties en patenten

watch-breakdown

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  mtooster

  Slechte woordkeuze zeg.
  Waarde != Kosten
  Hardware != Losse onderdelen

  Waarde is persoonlijk, hardware impliceert het geassembleerde geheel.

  Edit: ik zie dat de titel al aangepast is. Top!

  Verder wel grappig dat Tim Cook vorige week tijdens de earnings conference call al aangaf dat dit soort lijstjes meestal niet eens in de buurt komen van de werkelijkheid.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Je hebt gelijk, ik ben de headline nog een beetje aan het tweaken.

 • Profielfoto
  Blackie

  Tis vrij normaal dat er zo’n hoge marge op apparatuur zit. Echter… als je er een miljoen miljard verkoopt zoals Apple waarschijnlijk wel weer zal doen, wordt het stukje R&D en afschrijvingen en dat soort ellende natuurlijk marginaal…

  Komt er dus op neer dat er nog steeds debiel veel verdiend wordt, waar vervolgens bijzonder weinig aan belasting over betaald wordt…

 • Profielfoto
  Nosferius

  83,70 dollar naar euro is ongeveer 74,50 euro (de dollar staat hoog, wil je een accuraat getal weergeven dan voer je op google in: “83.70 dollar to euro”).

  Dat percentage van 24% voor hardware kosten dekt natuurlijk lang niet alle kosten (zoals ook gelukkig al is omschreven). R&D kost miljoenen, marketing/promotie kost miljoenen, arbeid kost ook geld, distributie, etc.

  Het is zo lekker makkelijk om maar te denken dat het product dus eigenlijk voor 100 euro op de markt zou moeten kunnen komen … sorry voor de mensen die dat denken want dat is onzin ghehe

  Ik gok dat Apple er ongeveer 100 dollar op verdient (waarvan ook weer de R&D betaald moet worden van vervolgproducten).

 • Profielfoto
  Chowpatty

  Volgens mij is er niets mis mee met het gebruik van het woord hardware in de tweede alinea hierboven.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Mind you @Nosferius: kosten hardware = niet kosten hardware én assemblage.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Het lijkt mij volstrekt normaal dat de verkoopprijs een flink stuk hoger is dan de kosten van onderdelen en assemblage. Overigens zijn er niet alleen hardwarekosten, maar natuurlijk ook kosten voor ontwikkeling van software als besturingssysteem en apps.

 • Profielfoto
  knekkie

  bijna 3 kwart is dus over om R&D en overhead terug te betalen en daarna is het zakken vullen.

  Groot gelijk als je er mee weg kan komen. Maar wel een beetje vreemd als je ziet wat de Apple Watch uiteindelijk doet.

 • Profielfoto
  iAmRenzo

  Daarnaast levert Apple ook nog zeer schappelijke service: terugsturen, sneller reparatie of direct vervangend model.

  De bashers denken vaak dat de hardware bij elkaar de verkoop prijs maar die zijn wellicht ondoordachte goedkope hardware gewend zonder service.
  Ook prima.

 • Profielfoto
  sjonnie

  De waarde van een product bepaald de markt.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …en daarna is het zakken vullen.

  Groot gelijk als je er mee weg kan komen. Maar wel een beetje vreemd als je ziet wat de Apple Watch uiteindelijk doet.

  .
  Volgens mij is de hele opzet van onze economie nu eenmaal dat je je ‘zakken vult’.
  Dat doe jij – in loondienst, als eigen baas, of zelfs als werkloze – namelijk ook.

  En hoezo vreemd ‘als je ziet wat de Apple Watch doet’? Ik ken fabrikanten van horloges die alleen de tijd weergeven, die werkelijk tientallen duizenden euro’s verdienen (jawel; verdienen!) op elk verkocht exemplaar.

 • Profielfoto
  sedikit

  @iAmRenzo,
  ” De bashers denken vaak dat enz….” Hoezo “bashers”? Weet je eigenlijk wel wat “bashen” is? Man, houd eens een keer op met dat onverdraagzame karakteriseren van mensen die wat kritiek leveren op je geloof.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik vind berichtgeving over de prijs van onderdelen en assemblage heel tendentieus. Dan krijg je dat mensen dingen gaan roepen als ‘zakken vullen’. Totale onzin. Het gaat niet alleen om een zakje met onderdelen en de assemblage. Al die onderdelen komen van verschillende plekken in de wereld (of meestal in Azië) en de mensen vergeten maar even dat een bedrijf ook nog een enorme overhead heeft aan gebouwen en personeel. Het duurt maanden en vaak jaren om een product te ontwikkelen, voordat er nog iets is gemaakt of verkocht. Dan is er nog niets verdiend. Dat moet allemaal betaald worden. Met een product van een ander merk is het niet anders. Maar het is blijkbaar spannend om over Apple spulletjes steeds dit soort berichten naar buiten te brengen. Neem het voor kennisgeving aan, als aardig weetje, maar verbind er geen zware en niet kloppende conclusies aan.

 • Profielfoto
  Martink

  Waarom krijgen we nooit kostenplaatjes wat Apple totaal aan de Apple watch kwijt is inplaats alleen aan de hardware. Bedenk eens hoeveel mensen er aan de watch hebben gewerkt. En deze werken niet gratis.

 • Profielfoto
  tomc

  Dat ze dikke winst maken dat zeker, maar dat €72 de totale kosten zijn voor de Apple watch en alles wat er bij komt kijken dat nooit.

 • Profielfoto
  Verwijder

  Wat ook nog bij de kosten komt is support en de ontwikkeling van dingen die niet op de markt komen.
  Valt de ontwikkeling van WatchOS en WatchKit SDK niet onder R&D?

 • Profielfoto
  essiw

  Waarom krijgen we nooit kostenplaatjes wat Apple totaal aan de Apple watch kwijt is inplaats alleen aan de hardware. Bedenk eens hoeveel mensen er aan de watch hebben gewerkt. En deze werken niet gratis.

  Omdat dat niet zo simpel te berekenen is, en dan kunnen ze niet zeggen dat Apple enorme winsten maakt aan de watch;) Natuurlijk maken ze winst, maar nooit zoveel als velen beweren.

 • Profielfoto
  hokkie

  Ik snap de hele discussie rondom de productiekosten sowieso niet en totaal irrelevant als je het mij vraagt.

 • Profielfoto
  typonerd

  Kan wel kloppen. Als je ziet dat de Chinezen met goedkoper materiaal het horloge kunnen namaken en verkopen aan 50 euro…

 • Profielfoto
  Erick van der Ende

  Leuk die verhalen over R&D, maar een verschil van €300,00 tussen de sport en gewone watch is daarmee natuurlijk helemaal niet rechtgepraat. Het enige verschil is immers het schermpje (althans het glas) en de behuizing.

 • Profielfoto
  DarkRus

  Wat een onzin bericht. Waarom neemt OMT zo’n bericht over. Dit onderzoekje van ABI Research is alleen maar gedaan om headlines te verkopen aan media zoals Business Insider, NY Times, WSj, enz… Geen van de serieuze Apple bloggers neemt dit bericht over.