Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 27 mei 2015

Tweetalig bericht crasht iedere iPhone, de oplossing is simpel

Op internet doet een bericht de ronde dat de iPhone laat rebooten. Het gaat om een Arabische en Chinese tekst die als bericht gestuurd worden via iMessage of WhatsApp. Als de tekst in een notificatie of overzichts­scherm weergeven wordt, crasht iOS.

Er gaat iets fout bij tekst in niet-Westerse taal, waardoor de telefoon het springboard (homescreen) van iOS herstart. De berichten-app laat zich ook niet meer openen na het ontvangen van de tekst. De oplossing is eenvoudig.

OMT heeft kunnen bevestigen dat zowel iOS 8.3 als de beta van iOS 8.4 vatbaar zijn. iOS 6 crasht niet. Andere versies hebben we niet kunnen testen. Het probleem treedt op als niet-Westerse tekst in een notificatie of overzichtsscherm met berichten wordt weergeven:

لُلُصّبُلُلصّبُررً ॣ ॣh ॣ ॣ

Op Reddit wordt druk gediscussieerd over de oorzaak van de crash. Vast staat dat het bericht uit twee regels moet bestaan en een combinatie van niet-Westerse talen moet zijn. Wij hadden met ieder Arabisch woord op de eerste en Chinees woord op de tweede regel succes.

Waarschijnlijk gaat het fout bij de combinatie van verschillende leesrichtingen en een poging van iOS om het bericht in te korten, zodat het in een notificatie of overzichtsscherm past.

De oplossing is eenvoudig: stuur degene die je het ‘killer’ bericht stuurde via Siri of de foto’s-app een bericht terug, zodat het Arabische schrift niet meer bovenaan staat. Notificaties van berichten kunnen uitgezet worden via: Instellingen > Berichtgeving > Berichten. Zet daar de meldingsstijl op Geen of nog makkelijker: activeer tijdelijk niet storen.

[Update] Statement Apple:

“We are aware of an iMessage issue caused by a specific series of unicode characters and we will make a fix available in a software update.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Tweetalig bericht crasht iedere iPhone, de oplossing is simpel
Sluiten