T-Mobile: binnenshuis beter 4G op 900MHz

Door: Raymon Mens - 14 reacties

T-Mobile is begonnen met de uitrol van 4G op 900mhz. De provider laat weten vandaag in Amsterdam de eerste zendmasten op de nieuwe frequentie te hebben geactiveerd. Voorheen werkte het 4G-netwerk van T-Mobile alleen op 1800MHz.

Bij telecommunicatie geldt: hoe lager de frequentie, hoe beter het signaal door muren en glas komt. T-Mobile is in augustus klaar met de uitrol van 900MHz 4G in de Randstad. iPhones vanaf de 5c zijn geschikt voor 4G op 900MHz.

De planning is dat Amsterdam en Utrecht nog deze maand 900MHz-dekking hebben, gevolgd door Rotterdam halverwege juni en Den Haag begin juli. Midden-augustus moet de hele Randstad over 4G op 900MHz beschikken. T-Mobile is daarnaast nog bezig met de uitrol van landelijk 4G op 1800MHz, dat moet in oktober klaar zijn.

4gdekking-mei2015
Actuele 4G-dekking in Nederland (stand: 19 mei 2015).

KPN en Vodafone bieden ook 4G op een lage frequentie aan, namelijk 800MHz. Hogere frequenties zoals 1800 en 2600MHz reiken minder ver, waardoor de ontvangst binnenshuis vaak slechter is. Door de toevoeging van een extra frequentie wordt de capaciteit op drukke plaatsen tot slot ook groter. Telefoons schakelen automatisch tussen de beschikbare banden.

Reacties

14 reacties
 • Profielfoto
  jf

  Tsja, het blijft sappelen. Op echt niet afgelegen plekken mag je het bij T-mobile toch vaak doen met gprs en waar 3 of 4G volgens m’n iPhone beschikbaar is, is in de praktijk internet vaak toch niet vooruit te branden. Iets waar Vodafone overigens ook vaak last van heeft. Eigenlijk is alleen kpn een betrouwbare aanbieder met ruime dekking. Maar daar betaal je dan ook voor. In de praktijk red ik me wel met T-mobile, vooral omdat ik gelukkig niet afhankelijk ben van goede internetdekking.

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Is mijn ervaring ook: KPN is de enige met goed 4G-bereik. Bijv op de eilanden.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Tsja, het blijft sappelen. …

  .
  Tot oktober op zijn hoogst dus.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Op het Vodafone netwerk kan ik niet klagen over 4G bereik. Sterker nog, ik zit nu al zo vaak op het LTE Advanced netwerk dat het bijna abnormaal is om nog een ‘gewoon’ 4G netwerkindicatortje te zien, zelfs binnen (waar ik geen wi-fi verbindingen maak dan). Ik ken zelf maar één echte netwerkloze zone: zo’n beetje alles om de A28 tussen Harderwijk en Zwolle. Daar is nog geen GPRS te bekennen.

 • Profielfoto
  joey0181

  @Waffle Hoe ziet zo een LTE Advanced icoontje eruit?

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  @joey0181

  Op de iPhone staat er dan nog gewoon 4G. Op mijn Galaxy Note 4 verandert het 4G-icoontje in 4G+. Je merkt het verschil meteen: de downloadsnelheid schiet echt omhoog! Op het normale 4G haal ik af en toe 20Mb/s, op 4G+ haal ik met gemak 50Mb/s (beiden down). Ik heb eigenlijk geen idee of de iPhone 6/6 Plus in Nederland van de LTE Advanced netwerken gebruik kan maken. Het zou zomaar kunnen dat de nodige LTE banden weer ontbreken.

 • Profielfoto
  joey0181

  @waffle heb in Amerika altijd LTE bovenaan staan, overigens heb ik in de randstad snelheden van de 97Mb/s gehaalt op mijn iPhone 6 plus met t-mobile NL.

  http://cdn.onemorething.nl/uploads/community/d9c16f3f42bdc787416ae2ba411c8103f78d091e_63210.jpg

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  @Joey0181

  Dat is nog steeds binnen bereik van het normale LTE-spectrum (tot 100Mb/s). De LTE Advanced implementatie in de iPhone 6/6 Plus kan tot 150Mb/s aan, terwijl andere implementaties 300 (Note 4) of 450Mb/s (S6, G Flex 2) aankunnen. Alleen de snelheid die je op een bepaald moment haalt zegt dus niet bijster veel over welke verbinding je nou eigenlijk gebruikt. Toets in de telefoon anders eens *3001#12345#* in en kijk wat er daar vermeld wordt over de verbinding.

  Ik zal ’s ochtends vroeg eens een keertje kijken wat ik met een LTE Advanced verbinding kan halen. Meestal als ik overdag test is alles druk, druk, druk en mag je hopen dat je de 50Mb/s haalt…

 • Profielfoto
  KarelWillem

  …Op het normale 4G haal ik af en toe 20Mb/s, op 4G+ haal ik met gemak 50Mb/s (beiden down)….

  .
  Met T-Mobile haal ik hier binnen 63 Mbps (100 Mbps abonnement), terwijl op mijn telefoon 4G wordt weergegeven.

  Ik vind het prima.:)

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  …Op het normale 4G haal ik af en toe 20Mb/s, op 4G+ haal ik met gemak 50Mb/s (beiden down)….

  .
  Met T-Mobile haal ik hier binnen 63 Mbps (100 Mbps abonnement)…

  Ik had even een n00b moment. Ik had schijnbaar een vaste speedtest server ingesteld…:mrgreen: Net even op auto select gezet en ja hoor, 126Mb/s. Zo hoort het dus:razz:

 • Profielfoto
  joey0181

  @waffle staat voor mij alleen informatie waar ik niet veel van snap in dat menu:lol:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Gelukkig woon ik niet in Noord-Oost Groningen, Drenthe, Limburg of andere perifere gebieden – voor wat betreft mijn 4G netwerk betreft natuurlijk. (En de aardbevinkjes, vriendjespolitiek & Bandidos, maar dat is even niet terzake).

  T-Mobile vind ik altijd nog de prettigste, meest servicegerichte provider en meestal de goedkoopste van de ‘goeie’. Vorige week bleek al dat T-Mobile weliswaar langzamer is met opzetten van zijn netwerk, maar dat ze wel meteen een heel nieuw en sneller netwerk opzetten, waardoor ze de snelste 4G provider zijn. Ook KPN en Vodafone hebben het onderzoek (van Ookla Speedtest) bevestigd.
  Zelf woon ik in een klein gezellig Dorpje aan Zee (jullie dáchten het al!) aan het uiterste randje van de Randstad en ondanks grote industrie dichtbij is T-Mobile 4G hier lekker snel. Sneller zelfs dan mijn eigen Wifi.

  Na oktober ga ik pas weer naar de rest van het land:cool:

 • Profielfoto
  Baron Van Dedem

  Het blijft natuurlijk gewoon een aanfluiting dat, anno 2015, T-Mobile zijn zaakjes omtrent 4G nog steeds niet voor elkaar heeft. Ik woon in Leeuwarden en moet het nog steeds doen met 3G. Dit slaat toch werkelijk nergens op, alle concurrenten hebben hun 4G netwerk tenminste landelijk in de lucht.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Dat is waar. Ik begrijp dat het irritant is als je in een gebied woont waar T-Mobile nog geen 4G heeft. De verschillende providers hebben een andere aanpak gevolgd, begrijp ik. KPN en Vodafone hebben gezorgd voor snelle landelijke dekking, maar niet met grotere snelheid dan 20 MB/s en Vodafone zo’n 25 MB/s en ze moeten later dat netwerk nog verder aanpassen en updaten.

  T-Mobile zet direct een heel vernieuwd netwerk neer, dat sneller is dan de anderen en ‘meteen klaar’, maar doet er langer over voordat er landelijke dekking is.
  T-Mobile bereikt op veel plaatsen dekking van 40 tot 60 MB/s.