Siri krijgt officieel concurrentie van Cortana

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Siri krijgt concurrentie uit de koker van Microsoft. Virtuele assistent Cortana gaat naast Windows ook op iOS en Android werken. Dat heeft Microsoft in een blog over Windows 10 laten weten. Cortana wordt aangeboden in de vorm van een gratis app.

De spraakgestuurde assistent beschikt volgens Microsoft op iOS over bijna alle functies die ook op Windows beschikbaar zijn, zoals locatiegebaseerde herinneringen en het synchroniseren van notificaties.

Cortana wordt onderdeel van de Phone Companion-app die iPhone of Android-toestellen beter met Windows laat samenwerken. Zo kunnen foto’s, muziek en documenten makkelijk en zonder iTunes overgezet worden en is informatie die door Cortana is opgeslagen zowel op iOS, Android als Windows beschikbaar.

Microsoft lijkt hiermee te erkennen dat Windows-gebruikers niet altijd voor een Windows Phone kiezen. Door Windows-diensten beter met iOS samen te laten werken, moet het leven van iPhone-bezitters met een Windows-computer makkelijker worden. Omdat Cortana een losse app is kan deze Siri niet helemaal vervangen. Zo kan de assistent van Microsoft niet aan de homeknop gekoppeld worden, maar wel je locatie volgen en alerts in de vorm van pushberichten sturen. Voor wie helemaal in het Apple-ecosysteem zit, heeft Cortana waarschijnlijk weinig nut.

De uitrol van Cortana begint deze zomer, samen met de release van Windows 10 in geselecteerde landen.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Jurr

  Mooi. Concurrentie is altijd goed.

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Hahaha, uiteindelijk is het toch echt aan Apple om deze app toe te staan in de App Store

 • Profielfoto
  Odyssey

  vrij nutteloos gezien icloud…:D

 • Profielfoto
  Afroman

  Ben hier behoorlijk benieuwd naar. Microsoft timmert goed aan de weg! Vraag me af hoe uitgebreid Cortana is op een Android en een iPhone. Of het dus ook toegang heeft tot systeeminstellingen en dergelijke.

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik heb inmiddels begrepen dat Cortana GEEN gebruik kan maken van de homeknop om geactiveerd te worden en ze mag ook niet continue luisteren tot je: “Hey Cortana” zegt. Dat is jammer.

  Cortana moet net zo makkelijk oproepbaar zijn als SIRI wil het mensen van SIRI weg trekken. Ik zie mijzelf namelijk niet zo snel eerst de losse Cortana app opstarten voor ik het kan gebruiken…. ja via SIRI zeker;)

 • Profielfoto
  jackybe67

  Moet zeggen dat Siri in het Nederlands voor mij heel goed werkt. Bij mij zal Cortana er niet snel inkomen.

 • Profielfoto
  wensink

  Dan moet je dus elke keer dat je Cortana wil gebruiken eerst je iPhone unlocken en die app openen.. Siri is alleen even je homebutton 2 seconden inhouden en daar is Siri.. Of moet ik dan gewoon elke keer Siri vragen om Cortana voor me te openen?

 • Profielfoto
  Niels

  Siri, Cortona, Google Now, allemaal leuk en aardig voor de Amerikaanse markt, maar hier in Nederland slaat het op de een of andere manier allemaal niet zo aan. Wellicht is onze cultuur hier nog niet klaar voor? Ik heb in ieder geval nog niemand gezien die tegen zijn telefoon praat.

 • Profielfoto
  ArMac

  Maar is dit dan voor gebruikers van Windows home, Windows professional, Windows business, Windows enterprise, Windows plus, Windows small, Windows xxxxxl????

 • Profielfoto
  Targaryen

  Dan moet je dus elke keer dat je Cortana wil gebruiken eerst je iPhone unlocken en die app openen.. Siri is alleen even je homebutton 2 seconden inhouden en daar is Siri.. Of moet ik dan gewoon elke keer Siri vragen om Cortana voor me te openen?

  Is dat zo? Ik moet elke keer mijn code ingeven of mijn vinger op de hometoets plaatsen vooraleer ik bijvoorbeeld iemand kan bellen met Siri. Nogal vervelend als ik op de fiets zit. Of ligt dat aan een instelling die ik over het hoofd zie?

 • Profielfoto
  steveb

  geniale zet van microsoft

 • Profielfoto
  Afroman

  Maar is dit dan voor gebruikers van Windows home, Windows professional, Windows business, Windows enterprise, Windows plus, Windows small, Windows xxxxxl????

  Dat gaat niet meer gebeuren met Windows 10. Alles wordt Windows 10.

 • Profielfoto
  HJR

  Dat gaat niet meer gebeuren met Windows 10. Alles wordt Windows 10.

  nee hoor! komen gewoon 7 versies!

  http://www.techradar.com/news/software/operating-systems/windows-10-release-date-price-news-and-features-1029245

 • Profielfoto
  Unlock32

  Targaryen,

  Instellingen
  Toegangscode
  Toegang bij vergrendeling – daar Siri aanzetten?
  Zo werkt het in ieder geval op de iPod.

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ah, dat bekijk ik even! Bedankt voor de informatie Unlock!

  *edit*

  Blijkt dat ‘voicedialing’ aan moet staan. Gefixt!

 • Profielfoto
  essiw

  Windows is goed bezig de laatste tijd… komop Apple…

 • Profielfoto
  wensink

  Ik moet elke keer mijn code ingeven of mijn vinger op de hometoets plaatsen vooraleer ik bijvoorbeeld iemand kan bellen met Siri.

  Dat is helemaal niet waar, je kunt gewoon zeggen wie je wil bellen en dan belt hij die gewoon, ook als hij nog gelockt is.