Getest: je fotocollectie op orde met Bundle

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Zeg eens eerlijk, lijkt de fotorol van je iPhone niet een beetje op een oude schoenendoos vol met foto’s? Die van veel mensen in ieder geval wel. Het Nederlandse Bundle komt vandaag met een app die je helpt bij het uitzoeken en sorteren van je mooiste foto’s.

Het algoritme van de app analyseert je fotorol en maakt er bundels (‘albums’) van. De app doet naar eigen zeggen 90 procent van het werk en groepeert foto’s op criteria zoals datum en plaats. Dubbele foto’s worden gedetecteerd en er is ook smile detection. Maar werkt dat een beetje?

Nederlandse Startup

OMT-lezers kennen Bundle misschien nog wel. We schreven eerder al over de Nederlandse startup die met zijn b√®taversie ‚ā¨250.000 durfkapitaal op wist te halen. Nu gaat de app publiek en komt er nog eens ‚ā¨250.000 euro aan investering bij van Albelli-oprichter Hans Veldhuizen.

Met een half miljoen moet je een prima app kunnen maken, toch? Redacteur Raymon nam de proef op de som en ging zijn fotorol ordenen met Bundle.

Snel aan de slag

Bundle werkt als een laag bovenop je fotorol. Dat wil zeggen dat iCloud-foto’s en Bundle elkaar niet in de weg zitten en de app geen aanpassingen aan je fotorol doet. De organisatie gebeurt in de app en is daar ook zichtbaar. Na het maken van een account doet Bundle direct suggesties voor te maken albums.

De app pikte alle foto’s van¬†een concert in¬†Antwerpen uit mijn fotorol en wist alle duplicaten te herkennen. Na een lange tap op een foto met een duplicaat kon ik de beste foto kiezen. Mooi, op naar de volgende bundel.

Foto’s¬†van de opening van de Apple Store in Den Haag werden ook automatisch door de app bij elkaar gebracht. Helaas¬†liet de¬†duplicate detection daar¬†toch een steekje vallen,¬†twee dezelfde foto’s werden niet herkend. Niet zo’n probleem, want je kunt foto’s ook handmatig uitvinken.
bundle-begin-000

Eindresultaat: mooie collecties, met wensen

Na het maken van een aantal albums vult het overzichtsscherm zich langzaam. Door op een album te klikken, zie je alle foto’s in die bundel. Dat presenteert zich mooi, maar wel een beetje saai. Er is een hoofdfoto en de rest zit in een grid onder elkaar. Een iets gevarieerder¬†grid¬†of mogelijkheid tot volgorde van foto’s aan passen mist.

Als vrienden de app ook hebben, kunnen meerdere mensen een album beheren. Nuttig¬†als je met meerdere vrienden op vakantie gaat. Uiteraard kun je foto’s ook via de standaard iOS-deelfunctie delen.

bundle-collections-003
Overzichtsscherm met alle albums (links) en weergave van een album (rechts).

Privacy: goed over nagedacht

Over de privacy van klanten is goed nagedacht.¬†De analyse van foto’s wordt lokaal op de telefoon gedaan, dus geen hele filmrol naar de cloud. Gemaakte albums worden automatisch naar de servers van Bundle ge√ľpload als back-up, maar je kunt ook je Dropbox- en Google Drive-account koppelen.

Uploads gaan via een SSL beveiligde verbinding naar servers van Amazon. Foto’s worden nog niet versleuteld opgeslagen, maar daar wordt aan gewerkt. Ieder album kan afzonderlijk met Touch ID worden beveiligd. Netjes.

Cloud en Dropbox: gebruik wat je hebt

Bundle bewaart al je gemaakte albums in de cloud. Standaard in normale resolutie, voor het opslaan van originelen moet je 5 euro per maand betalen. Maar die optie zou ik niet aanraden. Bij het koppelen van Dropbox worden al je albums als mapje met originele bestanden in Dropbox geplaatst.

Daar heb je waarschijnlijk toch nog genoeg ruimte en bijkomend voordeel is dat je gemaakte albums zo ook op de desktop of het web kunt bekijken zonder in de fotorol te grasduinen.
Schermafbeelding 2015-05-21 om 16.34.57

Conclusie

Bundle maakt het een stuk gemakkelijker om de foto’s die er √©cht toe doen uit je fotorol te halen en presenteert die overzichtelijk. Omdat de detectie van dubbele foto’s nog niet perfect werkt, neemt de app niet de beloofde 90 procent werk uit handen, maar het scheelt zeker de helft tegenover handmatig organiseren.

Gemaakte albums moeten altijd vanuit de Bundle-app bekeken worden, die ondanks beetje statische weergave van de albums een mooi geheel vormt. Het is jammer dat veranderingen die in Bundle gemaakt zijn niet terug te synchroniseren zijn naar de iOS-fotobibliotheek, maar dat is misschien iets voor versie 2.0.

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  oei, ziet er zo gelikt uit en het werkt zo fijn, de makers moeten op hun hoeden zijn dat Apple ze niet overneemt.. of praat ik nu mijn mond voorbij;-)

 • Profielfoto
  Hasoweh

  Ze kunnen helaas geen fatsoenlijk registratie formulier maken voor een half miljoen. Registreren werkt niet.

 • Profielfoto
  bigkevx2

  Ik begrijp nog steeds niet de behoefte van mensen voor dit soort ‘handige’ apps.
  Is het niet voor foto’s dan wel voor andere zaken die georganiseerd moeten worden.

  Ik heb ongeveer 10.000 foto’s in de clous staan en vind die ene foto binnen enkele toetsaanslagen.

  De truc is heel simpel doch doeltreffend; taggen!
  Hoe tag je?
  Gewoon, je hebt een (serie) foto’s (bestanden, mailtjes, filmpjes) en je geeft die √©√©n of meerdere tags mee, datum/tijd en plaats zijn tags die tegenwoordig al vrij standaard worden meegegeven.
  Aangevuld met jouw tags (jouw index van foto’s die ook jouw geheugen over tig jaar nog heeft <— heeeeeeel belangrijk) maakt zoeken naar die ene foto kinderspel.

  In mijn collectie 0 albums/mapjes of andere organisatorische gedrochten.

 • Profielfoto
  micheloptlandt

  @DaveFlash, dank voor je reactie, erg leuk!

  @Eple, zou je kunnen aangeven wat er precies misgaat en ons dat kunnen laten weten via hello@bundleapp.co? Dan kunnen we er even naar kijken en proberen op te lossen. Sorry voor de issues in ieder geval.

  @Bigkevx2, dank voor je kritische comments, erg waardevol voor ons! Ik ben het met je eens dat taggen inderdaad handig is, maar ook dat is complex. Wij hebben met 100+ mensen gesproken om te zien hoe ze op dit moment hun fotocollectie onderhouden en meer dan 90% maakt nog steeds gewoon mapjes. Ik denk dat er zeker waarde in taggen zit, zeker naarmate dit met slimme technologie steeds automatischer zal gaan (iets waar wij ook aan werken).

  Daarnaast is de app vooral ook een slimme sociale photo library, dus de mapjes zijn een manier om met elkaar makkelijk een gedeelde photo library te maken en bij te houden. Met taggen wordt dit naar mijn mening een stuk lastiger.

 • Profielfoto
  Hasoweh

  @Michieloptlandt nadat ik drie keer een poging tot registratie heb gedaan vond ik het wel mooi geweest. Een half uur later probeerde ik het nog een laatste keer, en gek genoeg was er toch een account aangemaakt. Of het te maken heeft met website load of instellingen aan mijn kant die niet klopte geen idee. Maar het werkt, eerste indruk is er goed.

 • Profielfoto
  kornexz

  @micheloptlandt
  Waarom moet je in hemelsnaam je telefoonnummer ingeven tijdens de aanmeld procedure? Conversie technisch niet echt slim. Ik ben in ieder geval direct afgehaakt en heb de app verwijderd.
  .
  Mocht je het voor het social element toch nodig hebben, dan is het wellicht slimmer om dat optioneel (na registratie en de werking te kunnen testen) te vragen. Je weet dan immers al wat je hebt.
  .
  Succes met de app! Het intro zag er in ieder geval goed uit:)

 • Profielfoto
  bartvdv

  Hmm… dus eigenlijk was dit artikeltje puur verkapte reclame… Tsss.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @bartvdv: of de makers houden reviews en reacties goed in de gaten wat ik als maker in elk geval zou proberen. Bij mijn werkgever worden ook zoveel mogelijk kanalen gemonitord op klachten/wensen/onjuistheden. Dat is gewoon belangrijk.

 • Profielfoto
  koen

  En de app is gratis, dus kun je dan nog van reclame spreken?

  Wat mij betreft komen er nog meer app reviews. Gratis of niet.

 • Profielfoto
  micheloptlandt

  @eple, dank nog voor je reactie. Je hebt waarschijnlijk een account op het web aangemaakt? Ik zal eens kijken of ik het kan reproduceren. Ben je vanuit een uitnodiging van iemand op het registratieformulier gekomen of vanuit een ander pad?

  @kornezz, dank voor je feedback. We hebben je comment over het telefoonnummer van meer mensen gehoord. We gebruiken het telefoonnummer als unieke identifier om wanneer je iemand uitnodigt voor een bundle en deze persoon een account aanmaakt, deze gelijk de bundle ziet in de app. Maar ik ben het met je eens dat het waarschijnlijk slimmer is dit optioneel te maken en pas te tonen op het moment dat je iemand gaat uitnodigen. Goeie feedback!

 • Profielfoto
  bartvdv

  @ahenket: Dan zou redactie moeten ingrijpen — als ze werkelijk onafhankelijk wil zijn (wat natuurlijk al lang niet meer zo is). De reactie van “michieloptlandt” kwam er al vrij snel; heeft dus niks te maken met ‘kanalen in het oog houden’.

  @koen: zo een reactie had ik wel kunnen verwachten. Dan zou het misschien eerlijker zijn geweest om ook andere gelijkaardige apps erbij te betrekken.

  Het blijft gewoon verkapte reclame. Gratis of niet. Las ik niet dat je je telefoonnummer moet opgeven ? “Wordt enkel gebruikt als unieke identifier” ? Ja ja… Want je weet… Gratis bestaat niet.

 • Profielfoto
  micheloptlandt

  @henket, @bartvdv, als founders zijn we op zoek naar kritische gebruikers, dus vandaar dat we alle plekken waar we genoemd worden bekijken en zien of we iets kunnen leren van de feedback :).

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Ik persoonlijk krijg altijd een beetje de kriebels als software gaat bepalen hoe iets gebeurd of wordt ingedeeld voor me. Ik bepaal dat liever allemaal zelf. Ik ben en zal dat altijd blijven een man van structuur en staat dus alles bij mij netjes in mapjes in jaartal, etc…..

  Tags kunnen erg handig zijn maar als je fotobibliotheek groeit wordt het wel steeds lastiger unieke tags te maken en niet iedereen heeft zin om direct alles netjes te taggen. Ja, het kan ook later maar dan mag je eerst zoeken naar datgene wat je nog niet getagd hebt. Tags in combinatie met met productfotografie vind ik dan weer wel erg handig. Alles gelijk in het goede mapje zetten en het is voor een leek nog makkelijk terug te vinden, of voor je collega’s mocht je net als ik in de grafische industrie werken. Ook taggen we alles met afgesproken richtlijnen zodat het niet een brei van verschillende tags wordt.

  Dit soort apps lijken me vooral leuk voor de telefoonkiekjesmaker (3x woordwaarde) en laat dat nu de grootste markt zijn dus eigenlijk zo’n gek idee.

 • Profielfoto
  Nick Seamore

  Nog niet….

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @micheloptlandt: kan het zijn dat redactie heeft laten weten dat het review geplaatst zou worden of wisten jullie dat een review gaande was? Of zijn jullie gewoon trouwe OMT lezers? Dat zou jullie snelheid verklaren. Anyway ik vind het vooral positief zelfs al ben ik vooralsnog geen potenti√ęle klant voor het product.

 • Profielfoto
  micheloptlandt

  @nick, je kunt bij mij ook gewoon alles zelf bepalen :). De slimmigheid in Bundle is dat het je het heel makkelijk maakt om het heel snel in mapjes te organiseren :).

  @ahenket, aangezien we feedback van gebruikers belangrijk vinden scannen we het internet om te zien of er ergens nog over ons geschreven wordt zodat we waar nodig kunnen reageren :).