Raymon Mens
Raymon Mens Geruchten 28 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

ProActive: ‘iOS 9 bedient je op je wenken’

Momenteel vraagt Siri nog: “waar kan ik je mee van dienst zijn?” In iOS 9 zou dat kunnen veranderen in: “Kan ik je hiermee van dienst zijn?” Volgens nieuwe geruchten gaat Apple iOS 9 meer van proactieve functies voorzien. Zoals Google Now dat nu al doet.

De nieuwe dienst die ProActive heet, kan informatie uit je agenda, Siri, contacten, Passbook en apps van derden combineren om op het juiste moment relevante informatie te tonen. Volgens bronnen van 9to5Mac wordt dit onderdeel van Spotlight in iOS 9.

Prominente rol voor Spotlight

De zoekfunctie van iOS, Spotlight, moet de proactieve informatie gaan huisvesten. Zoeken blijft mogelijk, maar onder de zoekbalk wordt automatisch relevante informatie geplaatst.

Denk hierbij aan suggesties voor te openen apps: check je iedere dag na het wakker worden OMT? Dan staat de OMT-app voor je klaar. Rij je iedere dinsdag naar een sportclub in een andere stad, maar zijn er weg­werk­zaam­heden? Dan toont Spotlight alvast een alternatieve route. Daarnaast kan je denken aan toegang tot tickets en passen, agenda-items etc.

Apple zou tevens overwegen om Spotlight terug te plaatsen naar de linkerkant van het scherm. Sinds iOS 8 is de zoeker te openen door van boven naar beneden te zwiepen, maar sindsdien zou het minder gebruikt worden.

Privacyoverwegingen

Een bezwaar tegen diensten als Google Now is dat data van al je activiteiten bijgehouden wordt. Apple zou dit willen oplossen door een Breadcrumb-API in te zetten. Deze kan alleen recente informatie uit apps halen en niet jaren aan data binnenslurpen. 9to5 geeft als voorbeeld dat uit de Netflix-app alleen recent bekeken genres kunnen worden opgehaald en niet je hele kijkgeschiedenis.

Persoonlijke augmented reality

De kaarten-app zou daarnaast worden uitgebreid met augmented reality die is aangepast aan de voorkeur van gebruikers. Points of Interest die mogelijk interessant zijn, worden in deze Browse Around Me weergave over het straatbeeld geprojecteerd.

Yelp past in geselecteerde steden al Augmented Reality toe.

Binnen Apple zou nog verdeeldheid heersen over de implementatie van de nieuwe functies. iOS 9 zou immers om het verbeteren van stabiliteit en snelheid gaan. Tijdens WWDC op 8 juni aanstaande weten we of ProActive het heeft gehaald of niet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
ProActive: ‘iOS 9 bedient je op je wenken’
Sluiten