ProActive: ‘iOS 9 bedient je op je wenken’

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Momenteel vraagt Siri nog: “waar kan ik je mee van dienst zijn?” In iOS 9 zou dat kunnen veranderen in: “Kan ik je hiermee van dienst zijn?” Volgens nieuwe geruchten gaat Apple iOS 9 meer van proactieve functies voorzien. Zoals Google Now dat nu al doet.

De nieuwe dienst die ProActive heet, kan informatie uit je agenda, Siri, contacten, Passbook en apps van derden combineren om op het juiste moment relevante informatie te tonen. Volgens bronnen van 9to5Mac wordt dit onderdeel van Spotlight in iOS 9.

Prominente rol voor Spotlight

De zoekfunctie van iOS, Spotlight, moet de proactieve informatie gaan huisvesten. Zoeken blijft mogelijk, maar onder de zoekbalk wordt automatisch relevante informatie geplaatst.

Denk hierbij aan suggesties voor te openen apps: check je iedere dag na het wakker worden OMT? Dan staat de OMT-app voor je klaar. Rij je iedere dinsdag naar een sportclub in een andere stad, maar zijn er weg­werk­zaam­heden? Dan toont Spotlight alvast een alternatieve route. Daarnaast kan je denken aan toegang tot tickets en passen, agenda-items etc.

Apple zou tevens overwegen om Spotlight terug te plaatsen naar de linkerkant van het scherm. Sinds iOS 8 is de zoeker te openen door van boven naar beneden te zwiepen, maar sindsdien zou het minder gebruikt worden.
spotlight-ios-8

Privacyoverwegingen

Een bezwaar tegen diensten als Google Now is dat data van al je activiteiten bijgehouden wordt. Apple zou dit willen oplossen door een Breadcrumb-API in te zetten. Deze kan alleen recente informatie uit apps halen en niet jaren aan data binnenslurpen. 9to5 geeft als voorbeeld dat uit de Netflix-app alleen recent bekeken genres kunnen worden opgehaald en niet je hele kijkgeschiedenis.

Persoonlijke augmented reality

De kaarten-app zou daarnaast worden uitgebreid met augmented reality die is aangepast aan de voorkeur van gebruikers. Points of Interest die mogelijk interessant zijn, worden in deze Browse Around Me weergave over het straatbeeld geprojecteerd.

augmented-voorbeeld
Yelp past in geselecteerde steden al Augmented Reality toe.

Binnen Apple zou nog verdeeldheid heersen over de implementatie van de nieuwe functies. iOS 9 zou immers om het verbeteren van stabiliteit en snelheid gaan. Tijdens WWDC op 8 juni aanstaande weten we of ProActive het heeft gehaald of niet.

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  Koezel

  Moet er niet aan denken, een pro actieve smartphone.
  Dat ding moet doen wat ik vraag, niet andersom.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Lijkt me wel vet hoor, zo’n proactieve Siri….Maar dan wel liever een sexy vrouwenstem: Goeiemorgen…Lekker geslapen? Zal ik alvast koffie voor je zetten (beep via homekit naar je koffieapparaat). En..even later…. “Dat gaat niet zo snel… zal ik je werk even bellen dat je iets later komt” etc.:lol:

  En ’s avonds merkt Siri dat ze naast je kussen of op het nachtkastje wordt gelegd.
  Vraagt Siri: “Ga je al slapen” en als ik bevestigend antwoord zegt ze….”Welterusten”.

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Heb je de film Her gezien @MacAanZee? Daar wordt je idee ongeveer in uitgebeeld. Maar dan via een oortje.

 • Profielfoto
  sciletto

  Een bezwaar tegen diensten als Google Now is dat data van al je activiteiten bijgehouden wordt. Apple zou dit willen oplossen door een Breadcrumb-API in te zetten. Deze kan alleen recente informatie uit apps halen en niet jaren aan data binnenslurpen. 9to5 geeft als voorbeeld dat uit de Netflix-app alleen recent bekeken genres kunnen worden opgehaald en niet je hele kijkgeschiedenis.

  Volgens mij krijg je toch een kijkgeschiedenis als je alle recent bekeken data opslaat of wordt op dat moment alleen de ”recent bekeken” date doorzocht en niet opgeslagen?

 • Profielfoto
  donut

  Ik kan me wel voorstellen dat Siri op basis van al mijn gegevens in de iCloud, op facebook/whatsapp, Gmail, plus alle gegevens zoals bekend zijn van mij bij de AIVD een goede persoonlijke suggestie kan doen.

  (zoals die vrouw die advertenties kreeg voor luiers nog voordat ze zelf wist dat ze zwanger was)

  Bovendien kan het er voor zorgen dat in tijden van onrust de Staat ervoor kan zorgen dat alle neuzen dezelfde kant op staan.

 • Profielfoto
  knekkie

  Klinkt goed.

  Dit is wat Cortana en Google now zo interessant maakt

  Fijn dat Siri het ook krijgt.

 • Profielfoto
  ray-

  ging tijd worden… ik vind het ook ridicuul dat een search via spotlight op ios zo beperkt is. Bij os x ben ik het gewoon dat die in alles zoekt. Bij ios zoekt die tot een heel beperkt niveau