Ook voor iPhone 4s: iOS 9 en OS X 10.11 worden sneller, veiliger en kleiner

Door: Raymon Mens - 30 reacties

De afgelopen dagen zijn er veel berichten over nieuwe functies in iOS 9, maar zou Apple juist niet stoppen met het toevoegen van functies en zich vooral gaan focussen op stabiliteit en optimalisatie? Ja, dat is nog steeds het geval, weet 9to5Mac vandaag te melden.

Bronnen binnen Apple vertellen dat zowel iOS 9 als OS X 10.11 een groot aantal verbeteringen op het gebied van kwaliteit en beveiliging krijgen. De iPhone 4s en oudere Macs krijgen de update ook. Dit zijn de details:

Ook voor oudere hardware

Het werd niet verwacht, maar de nieuwe versies van iOS en OS X zullen ook op oudere apparaten werken. Dat is goed nieuws voor de bezitters van een oude Mac, iPhone 4s, iPad 2 en iPad Mini. Naar verluidt gaan deze nog een jaar mee en wordt veel werk gestopt in het sneller maken van iOS en OS X.
iphoen4s-wide-16x9

Meer apps naar iCloud Drive

Apple zou werken aan het converteren van apps die nu nog van oude IMAP-infrastructuur gebruik maken. Onder andere Notities, Herinneringen, en de Agenda-app op zowel iOS als OS X gaan gebruik maken van iCloud Drive en CloudKit. Dat moet de synchronisatie sneller en betrouwbaarder maken.

Volgens de bronnen van 9to5 is er ook een iCloud Drive-app ontwikkeld, maar wordt deze voorlopig alleen intern gebruikt.

Rootless beveiliging

Om OS X en iOS beter tegen malware en jailbreaks te beveiligen wordt er op het allerdiepste niveau, de kernel, gewerkt aan beveiliging. Door de nieuwe rootless beveiliging zouden ook beheerder-accounts niet meer bij bepaalde delen van het besturingssysteem kunnen. Dat maakt het systeem veiliger, maar minder toegankelijk door diepgaande aanpassingen. Op OS X is deze functie naar verluidt uit te zetten.
macbook-thunderbolt-malware-16x9

Trusted Wi-Fi

De versturen steeds meer informatie over het internet, vaak via een draadloze verbinding die iedereen met een antenne kan aftappen. Een nieuwe functie voor iOS en OS X zou automatisch versleuteling inschakelen bij het maken van verbinding een onbekend netwerk, zoals dat van een koffietentje of in het openbaar vervoer.

Deze functie wordt nog getest en wordt waarschijnlijk later als losse update aan iOS 9 en OS X 10.11 toegevoegd.

Kleinere apps en Swift 2.0

Vorig jaar introduceerde Apple zijn eigen programmeertaal: Swift. Dit jaar wordt die verder geoptimaliseerd zodat apps kleiner kunnen worden. Handig als je een iPhone met opslagcapaciteit van 8- of 16GB hebt. Apple wil dit bereiken door veelgebruikte Swift code libraries alvast in iOS te stoppen. Zo hoeft niet iedere app een eigen versie van die libraries te bevatten. Dat scheelt per app minimaal 8MB. Microsoft doet al jaren iets vergelijkbaars met het .NET Framework.

Eigen Apple-apps worden naar verluidt pas in 2016 omgezet naar Swift en blijven voorlopig nog in Objective C geschreven.
swift-algemeen
Apple onthult iOS 9 ‘Monarch’ en OS X 10.11 ‘Gala’ op 8 juni tijdens WWDC 2015 op 8 juni.

Reacties

30 reacties
 • Profielfoto
  Dick de Roos

  Mag ik nu hopen dat OSX 10.11 ook gaat draaien op mijn Mijn MacBook Black:
  Prod. no. MB063N/B; MB 13.3/2.2/2X512/160/SD-DL:BLACK-NLD
  Levering: dec. 2007 ???
  Deze viel tot heden net buiten de boot qua Yosemite draaien.

 • Profielfoto
  wensink

  Mag ik nu hopen dat OSX 10.11 ook gaat draaien op mijn Mijn MacBook Black:
  Prod. no. MB063N/B; MB 13.3/2.2/2X512/160/SD-DL:BLACK-NLD
  Levering: dec. 2007 ???
  Deze viel tot heden net buiten de boot qua Yosemite draaien.

  De 4S doet nu nog mee, ik denk niet dat ze apparaten die eerst niet meer meededen nu weer ondersteuning gaan bieden.

 • Profielfoto
  Afroman

  Euh… Mijn witte MacBook(van dezelfde serie) ging niet verder dan Lion. Dus waarom zouden ze voor deze wel ineens weer support leveren? Qua hardware is die echt zwaar verouderd.

 • Profielfoto
  fredmatrack

  Ik hoop dat dit echt waar gaat zijn en dat Apple écht focust op stabiliteit en snelheid. OS X draaien op een computer waar geen SSD in zit is bijna niet meer te doen. En ook iOS op een iPad 2 of iPad Mini is geen pretje in gebruik.
  Voor mij moeten ze geen oudere toestellen die nu geen Yosemite kunnen draaien plots terug gaan ondersteunen (lijkt me ook onwaarschijnlijk) maar op de toestellen waar het wel op ondersteund wordt, mag het toch net iets vlotter gaan.

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Sinds ik iOS 8.3 heb vallen apps vaker uit. Nog steeds niet zoveel als bij Android. Ongeveer 1x in de 2 dagen. Dit is zowel op m’n iPad als iPhone. Ik hoop dat dit met iOS 9 is opgelost.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Android hier. Ik heb de afgelopen maand geen enkele app crash gehad.:razz:
  Die feel-good generalisaties ook altijd…

  Maar goed. Mooi dat ze iOS en OS X verder optimaliseren. Vooral de animaties in OS X mogen wat mij betreft onder handen genomen worden, die stotteren soms echt als een malle ook al draait er nauwelijks wat (op recente en krachtige hardware!). Mission Control en Spaces maken zich hier vooral schuldig aan. Ook Stacks mag wel eens een kleine update krijgen, daar is sinds Snow Leopard niets meer aan toegevoegd terwijl het zo veel meer zou kunnen.

  “Standardgebruikers” uit het systeemmappen weren is ook wel een goed idee, zolang ik het maar kan uitschakelen. Ik heb er absoluut geen zin in om mijn computer te hoeven jailbreaken.

 • Profielfoto
  Bman

  “Apple onthult iOS 9 ‘Monarch’ en OS X 10.11 ‘Gala’ op 8 juni tijdens WWDC 2015 op 8 juni.”

  8 of 9 juni? Haha.

  Ik denk niet dat iOS een bijnaam krijgt. OS X 10.11 gaat denk ik als bijnaam: ‘Mojave’ (fonetisch: Mohavi, woestijn tussen LA en Las Vegas), ‘Monterey’ (Amerikaanse uitspraak zonder ‘t’) of ‘Ventura’.

 • Profielfoto
  koen

  @Thijs.w: daar heeft Apple de feedback pagina voor: https://www.apple.com/feedback/iphone.html (y)

 • Profielfoto
  Facundo

  Laten die brallers daar in Cupertino eerst maar eens doen wat ze al 8 maanden niet voor elkaar krijgen: Yosemity stabiel maken.

 • Profielfoto
  #eGM077

  Dat is goed nieuws. Ik ben nog steeds in bezit van mijn iPad2, maar wilt graag dit jaar gewoon upgraden en mijn iPad2 aan mijn vrouw geven.

  Hoop dat ze een betere en grotere iPad versie gaan uit brengen met meer functies en zoals werden gezegd met 2 a 3 apps naast elkaar.

 • Profielfoto
  Night

  @ Facundo:
  Yosemite wordt niet stabieler gemaakt. De opvolger van Yosemite wel.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Ik moet het allemaal nog zien hoe het draait op een 4S. Wacht wel op iOS 9.1.5

 • Profielfoto
  steveb

  @raymon

  wat bedoelt u met oude mac? (alinea 3)
  welk bouwjaar betekend dit voor mac pro, mac book, …
  of geld het ineens voor alle intel mac modellen?

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Volgens de link van Raymon betreft het de nieuwe Macbook, nieuwe iMac, etc. ……
  :roll:

 • Profielfoto
  Mac Erger Je Niet

  Sinds ik iOS 8.3 heb vallen apps vaker uit. Nog steeds niet zoveel als bij Android. Ongeveer 1x in de 2 dagen. Dit is zowel op m’n iPad als iPhone. Ik hoop dat dit met iOS 9 is opgelost.

  Had ik met 1 app. Opgelost na herinstalleren. Alle andere apps probleemloos. En ik heb er ± 100.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ik heb zowel op iOS 8.x als op OS X 10.10.x (Yosemite) nog NOOIT problemen gehad met ‘apps die er spontaan uitknallen’, los van de apps waarvan dat bij de ontwikkelaars bekend is (met als werkelijk té triest voorbeeld Numfeud). Het ligt vrijwel altijd bij de specifieke apps (of apps in combinatie met specifieke hardware) als er crashes zijn. Slechts in zeer sporadische gevallen is de schuld te vinden bij het OS zelf.
  Dat geldt ook voor Android. Voor Android geldt dus niet zozeer dat het OS minder stabiel is dan iOS. Het enige probleem is dat er minder controle is bij toelating van apps tot de Google Play Store. Een andere factor die de stabiliteit van Android negatief kan beïnvloeden is de kwaliteit van hardware. Op de grotere merken (Sony, Samsung, LG, etc. — zeg maar bijna alle merken die je regelmatig in de media tegenkomt) draait alles grotendeels probleemloos; troep als Yarvik is echter, zogezegd, om te huilen…

 • Profielfoto
  Mc55

  Ik heb nog steeds iOS 6 op mijn 4s. Ik ben ook niet van plan om ‘m ooit te gaan updaten.

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Laatste twee jaar is de kwaliteit en stabiliteit ingekakt. Prima actie om even pas op de plaats te maken. Zou leuk zijn als mijn wifi en airplay weer stabiel zijn. En zorg ervoor dat features zoals airdrop eindelijk werken.

 • Profielfoto
  McJohn

  Persoonlijk ook niet echt issues qua stabiliteit met iOS8 (iPhone 4s) en OSX Yosemite (Mac Mini Late 2012)

  Het lijkt wel alsof Apple altijd ergens een schoonmaakbeurt moet maken na de release van een OS. Leopard -> Snow Leopard, Lion -> Mountain Lion. Of, je kan je ook gaan bedenken waarom Apple zich op zoveel projecten tegelijk stort en dusdanig inderdaad kwantiteit boven kwaliteit gaat stellen.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Snap dat geneuzel over vermeende instabiliteit niet. Ben al jaren beta seeder OSX en zelfs die gedragen zich uitstekend. Moet wel zeggen dat ik mission control en spaces niet gebruik. Dat vind ik functioneel matig uitgewerkte concepten. Ik vind ook de Finder nog altijd matig en zweer echt bij totalfinder en default folder. Tenslotte heb ik busycal moeten kopen omdat calendar gewoon niet goed functioneert. Stabiliteit is prima, maar voor functionaliteit zie ik nog plenty ruimte.

 • Profielfoto
  csteelooper

  @McJohn hoezo moet Apple “altijd” een schoonmaakbeurt doen? De twee keer die jij noemde zijn meteen ook de énige twee keer geweest. Daarnaast is het met iPhoneOS/iOS noch met AppleTV en diens OSes nog nooit gebeurd. Vroeger had men voor OS X een langere release cycle, waardoor het wel zo was dat men een actuele release beter kon uitwerken. OS X 10.4 Tiger bijvoorbeeld, werd pas écht goed stabiel (en kreeg ook nog nieuwe functionaliteit) rond 10.4.8 — de laatste release binnen Tiger was 10.4.11. Zover is het met de yearly releases tot nog toe nooit gekomen, en zál het ook wel niet meer komen… De releases Leopard en Lion verdienden niet de schoonheidsprijs en werden gelukkig snel opgevolgd door respectievelijk Snow Leopard en Mountain Lion. Zoals je weet is Apple met Lion overgegaan op de korte release cycle zoals we die nu kennen voor OS X (yearly releases), waardoor het inderdaad zo lijkt dat er nu nieuwe majors komen onder het mom van stabiliteit.

  Als je dit alles in ogenschouw neemt en kijkt naar Apple’s belangrijkste concurrent, Microsoft, zie je dat daar ook veel ‘opschoonreleases’ zijn geweest. Meer zelfs nog, dan bij Apple. Denk maar aan Windows 95. Daar had je een A en een B versie van, die voor de consument beiden Windows 95 heetten. Gebruikers van Windows 95 kregen de B-versie na gebruik van Windows Update.
  Dan was er Windows 98, dat werd opgevolgd door Windows 98SE. Als er íets een schoonheidsrelease was, was het dat wel. Er werd werkelijk geen énkele nieuwe feature toegevoegd; louter stabiliteits- en schoonheidsupdates werden doorgevoerd.
  Dan hadden we aan de consumentenkant nog zoiets als Windows ME (Millennium Edition), dat gekscherend Memory (Leak) Edition werd genoemd. Die release was zó buggy, dat Microsoft daarna besloot om dan Windows 2000 (superstabiel) ook maar voor consumenten beschikbaar te stellen. Windows 2000 was oorspronkelijk alleen bedoeld voor de professionele markt (gebruikers die tot dan toe werkten met Windows NT4 en diens voorgangers).
  Na Windows 2000 kwam dan Windows XP, en is Microsoft gestopt met de scheiding tussen professionele gebruikers en consumenten als het op workstation-versies aan kwam. Daarmee bedoel ik: Windows XP in feite de workstation-versie van Windows Server 2003 (en R2). Windows Vista (die noem ik zo nog even) voor Windows Server 2008 (en R2), etc.
  Terug naar de consumentenversies van Windows. Helaas is Microsoft achtervolgd door debacles van releases. Neem Windows Vista. Die release blééf maar achtervolgd worden door problemen. Vista werd, zoals wellicht bekend, uitgegeven in 2005. Microsoft kent een 3-fasesysteem voor productondersteuning. Met de release van Vista werd Windows XP meteen in ‘rood’ gezet, hetgeen betekent dat Microsoft géén updates meer uitgeeft voor het system. Maar Windows Vista had zóveel problemen (stabiliteit, niet-werkende functies, apparatuur die niet of niet goed werkte, te zware minimum-systeemeisen, etc.), dat Microsoft begin 2006 besloot om Windows XP zelfs weer in ‘groen’ te zetten. Dat is de éérste fase van productondersteuning. Zoiets is nog nooit eerder gebeurd.
  Windows 7 dan, was een van Microsoft’s beste releases sinds Windows XP. Het systeem kende nauwelijks problemen van formaat, en wordt nu door veel gebruikers verkozen boven Windows 8.
  Windows 8 zelf ten slotte, werd binnen een half jaar opgevolgd door Windows 8.1. De belangrijkste reden hiervoor was het herinvoeren van de Start-knop (voor gebruikers met Appple-roots: dit was tot dan toe het begin-punt van het Windows-systeem) — het echte startmenu, dat Windows tot dan toe kende, wordt echter nog steeds vaak gemist, en komt in Windows 10 weer terug. Een andere belangrijke usability-functie van Windows 8.1 was het makkelijker kunnen schakelen tussen de Metro-omgeving en de standaard Windows Desktop.

  Zo zie je maar waar er pas écht veel opschoonreleases waren — alleszins niet bij Apple…

  En oh ja: als je een systeem zoekt met nóg meer schoonheids- of stabiliteitsreleases, moet je maar eens een kijkje nemen in de open source-hoek. De versies van de verschillende distributies die niet zijn aangemerkt als Long-Term Stable, krijgen misschien wel eens per 3 weken een update. Maar daaraan ligt dan natuurlijk wel een heel andere reden ten grondslag: met zoveel programmeurs worden immers sneller bugs ontdekt en opgelost.

 • Profielfoto
  Ome Kor

  @ahenket
  Heb jij alle hardware, die sinds pakweg 2010 is uitgebracht, getest met Yosemite? Zo nee, hoe kun je dan die problemen geneuzel noemen. Flink wat mensen hebben bijv. nog steeds problemen met Wifi, bekijk de Apple support forums maar eens.

  Bijv. https://discussions.apple.com/message/28184841?tstart=0#28184841

  Ik persoonlijk heb diverse keren al een kernel panic met mijn MacBook gehad.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @ome kor: nee ik heb geen hardware testbank bij de hand nee. Ik kijk alleen naar de apparaten bij ons in huis en in mijn omgeving en tel daarbij op dat ik zelf al jaren beta tester ben. De laatste kernel panics had ik als ik onder parallels desktop en visiomodel wilde bewaren als plaatje. Vrij bizarre omstandigheid dat een app in een vm een systeem kernel panic veroorzaakte. We spreken hier begin 2013. Verder wel eens een spontane systeemreboot maar die gingen zo snel en alles keerde weer nagenoeg terug zoals het open stond dat je je afvroeg of je het wel goed had gezien. Alleen de noodzaak voor het firmware wachtwoord verraadde dat het echt was gebeurd. Al met al zijn werkelijke kernel panics die niet te wijten zijn aan betaversies al jaren geleden. Ik wil best geloven dat er een paar configuraties bestaan die andere ervaringen geven maar ik geloof echt niet dat OSX over de linie instabiel is. Da’s gewoon geneuzel en ik vermoed dat er ook bij een aantal een gebruikerscomponent in zit. Error between keyboard and chair, dus

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Sinds ik iOS 8.3 heb vallen apps vaker uit. Nog steeds niet zoveel als bij Android. Ongeveer 1x in de 2 dagen. Dit is zowel op m’n iPad als iPhone. Ik hoop dat dit met iOS 9 is opgelost.

  Had ik met 1 app. Opgelost na herinstalleren. Alle andere apps probleemloos. En ik heb er ± 100.

  Ik had het vorige keer bij instellingen en toen ik MixRadio en Spotify tegelijk aan had staan. Nu valt Safari uit bij bepaalde optie’s van 1 bepaalde website. Maar die site bugt dus. Naast het gebruik van die site heb ik nu amper last van uitvallende apps.

 • Profielfoto
  Erwal

  op mijn macbook pro 15 van 5 maanden jong ervaar ik nog steeds wifi uitval, met dank aan Yosemite. Dus een upgrade zie ik graag komen want de patches zijn niet effectief gebleken. Apple gaat qua OSX achteruit …

 • Profielfoto
  Elduderino

  Dat Yosemite een probleem heeft met Wi-Fi moge wel duidelijk zijn,gezien de hoeveelheid fixes op dit gebied. Met 10.04 lijkt het beter te zijn, tenminste dat is wat ik ervaar. Maar het nu is volgens mij sterke overdreven om Yosemite volledig onstabiel te bestempelen zoals sommige hier doen. Persoonlijk vindt ik het een flinke verbetering t o.v Mavericks. Op Wi-Fi na erg stabiel, en ja iedereen ervaart wel eens een probleempje.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik heb ook WiFi problemen gehad toen MS een update aan de server deed die beroerd werkte met self signed certificaten. Dit gold voor Mavericks en iOS 7. Dat probleem is nog eens terug geweest maar is intussen verleden tijd. Mind you dat Android er de tweede keer net zoveel last van had. Dat probleem beschouw ik nog altijd als inadequate systeembeheerdersproblematiek. Buiten mijn kantoornetwerk had ik nooit ergens last en ik reis redelijk wat af. Ik wil maar zeggen dat bij WiFi ook het access point betrokken kan zijn.

 • Profielfoto
  Qapla

  OS X draaien op een computer waar geen SSD in zit is bijna niet meer te doen.

  Wat jij hier nu zegt is echt niet waar hoor, ik weet niet wat voor Mac jij gebruikt maar OS X Yosemite draait hier probleemloos op mijn late 2012 iMac ZONDER SSD.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Wat mij stoort is de enorme omvang van Pages, Numbers en iMovie. Terwijl de Macs door de ssd steeds minder opslag krijgen. Daar mag ook wel iets aan gebeuren. Wat dat betreft is Foto’s een verbetering t.o.v. iPhoto, van 1,7 GB naar 0,05 GB!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Fredmatrack: Yosemite draait zeker goed op Macs waar geen SSD in zit, maar een ‘gewone’ HD. Op mijn 2011 MacBookPro draait hij goed. En op mijn werk op een 27″ iMac uit 2011 en twee 24″ iMacs uit 2009.

  Enige belangrijke probleem dat nog steeds niet is opgelost, is dat een ernstige storing met Foto’s niet opgelost kan worden, waardoor de iPhoto fotobibliotheek niet ‘omgevormd wordt tot fotobibliotheek voor het nieuwe Foto’s. Daardoor zijn de foto’s helemaal niet meer toegankelijk. Uitvoerige urenlange hulp via Applecare (drie verschillende technici!) met schermdeling etc. bracht geen enkele oplossing.

  Er zijn meer mensen die er last van hebben. Ik ken er zelf al verschillende en ook bij Apple Care werd me verteld dat het vaker voorkomt.

  Ik hoop dat dit in het nieuwe OSX wordt opgelost.