Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 22 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Ook voor iPhone 4s: iOS 9 en OS X 10.11 worden sneller, veiliger en kleiner

De afgelopen dagen zijn er veel berichten over nieuwe functies in iOS 9, maar zou Apple juist niet stoppen met het toevoegen van functies en zich vooral gaan focussen op stabiliteit en optimalisatie? Ja, dat is nog steeds het geval, weet 9to5Mac vandaag te melden.

Bronnen binnen Apple vertellen dat zowel iOS 9 als OS X 10.11 een groot aantal verbeteringen op het gebied van kwaliteit en beveiliging krijgen. De iPhone 4s en oudere Macs krijgen de update ook. Dit zijn de details:

Ook voor oudere hardware

Het werd niet verwacht, maar de nieuwe versies van iOS en OS X zullen ook op oudere apparaten werken. Dat is goed nieuws voor de bezitters van een oude Mac, iPhone 4s, iPad 2 en iPad Mini. Naar verluidt gaan deze nog een jaar mee en wordt veel werk gestopt in het sneller maken van iOS en OS X.

Meer apps naar iCloud Drive

Apple zou werken aan het converteren van apps die nu nog van oude IMAP-infrastructuur gebruik maken. Onder andere Notities, Herinneringen, en de Agenda-app op zowel iOS als OS X gaan gebruik maken van iCloud Drive en CloudKit. Dat moet de synchronisatie sneller en betrouwbaarder maken.

Volgens de bronnen van 9to5 is er ook een iCloud Drive-app ontwikkeld, maar wordt deze voorlopig alleen intern gebruikt.

Rootless beveiliging

Om OS X en iOS beter tegen malware en jailbreaks te beveiligen wordt er op het allerdiepste niveau, de kernel, gewerkt aan beveiliging. Door de nieuwe rootless beveiliging zouden ook beheerder-accounts niet meer bij bepaalde delen van het besturingssysteem kunnen. Dat maakt het systeem veiliger, maar minder toegankelijk door diepgaande aanpassingen. Op OS X is deze functie naar verluidt uit te zetten.

Trusted Wi-Fi

De versturen steeds meer informatie over het internet, vaak via een draadloze verbinding die iedereen met een antenne kan aftappen. Een nieuwe functie voor iOS en OS X zou automatisch versleuteling inschakelen bij het maken van verbinding een onbekend netwerk, zoals dat van een koffietentje of in het openbaar vervoer.

Deze functie wordt nog getest en wordt waarschijnlijk later als losse update aan iOS 9 en OS X 10.11 toegevoegd.

Kleinere apps en Swift 2.0

Vorig jaar introduceerde Apple zijn eigen programmeertaal: Swift. Dit jaar wordt die verder geoptimaliseerd zodat apps kleiner kunnen worden. Handig als je een iPhone met opslagcapaciteit van 8- of 16GB hebt. Apple wil dit bereiken door veelgebruikte Swift code libraries alvast in iOS te stoppen. Zo hoeft niet iedere app een eigen versie van die libraries te bevatten. Dat scheelt per app minimaal 8MB. Microsoft doet al jaren iets vergelijkbaars met het .NET Framework.

Eigen Apple-apps worden naar verluidt pas in 2016 omgezet naar Swift en blijven voorlopig nog in Objective C geschreven.

Apple onthult iOS 9 ‘Monarch’ en OS X 10.11 ‘Gala’ op 8 juni tijdens WWDC 2015 op 8 juni.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Begin je weekend met de beste artikelen van OMT

Een goed weekend begint met de nieuwsbrief van One More Thing

Reageer op artikel:
Ook voor iPhone 4s: iOS 9 en OS X 10.11 worden sneller, veiliger en kleiner
Sluiten