Officieel: HomeKit in juni beschikbaar

Door: Raymon Mens - 13 reacties

De meeste Apple-producten en diensten zijn snel na aankondiging beschikbaar, maar met Apple’s systeem voor huisautomatisering wilde het maar niet zo vlotten. Vandaag bevestigt Apple officieel dat de eerste HomeKit-accessoires in juni op de markt komen.

Een woordvoerder laat aan WSJ weten dat fabrikanten volop hardware voor HomeKit hebben gemaakt. Het certificeringsproces is in volle gang en vanaf juni is hardware die perfect met iOS integreert te koop. Waarschijnlijk horen we tijdens WWDC 2015 welke fabrikanten det precies zijn.

Apple kondigde HomeKit tijdens WWDC 2014 aan. Na een lange tijd van stilte lieten accessoiremakers begin dit jaar de eerste HomeKit-hardware zien, dat waren vooral stekkerdozen en slimme fittingen. Inmiddels is ook chip-grootmacht Broadcom compatibel met HomeKit. Dat wil zeggen dat fabrikanten snel chips die gegarandeerd met Apple’s ecosysteem voor huisautomatisering werken kunnen inkopen.
homekithairforce1
Met HomeKit kunnen slimme sloten, beveiligingscamera’s, thermostaten en lampen in een centraal systeem gegroepeerd worden. Groepjes apparaten aan acties koppelen kan ook. Vertel Siri dat je naar bed gaat en de virtuele assistent doet de deur op slot en de lichten beneden uit. Het gerucht gaat dat een nieuwe Apple TV de centrale hub voor HomeKit wordt.

Reacties

13 reacties
 • Profielfoto
  DaveFlash

  Maar waar blijft Philips Hue met homekit?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Zou me niet verbazen als Philips met Hue een van de eerste HomeKit-fabrikanten is.

 • Profielfoto
  Niels

  Mooi, alleen jammer dat:
  – de ontwikkeling van dit soort dingen altijd zo traag gaat.
  – de eerste goede producten een vermogen kosten.
  – je geen garanties hebt hoe lang Homekit ondersteunt gaat worden.

 • Profielfoto
  Gijs Raggers

  Niels, je vergeet een jammer puntje, namelijk dat bij mooie ontwikkelingen er altijd mensen zijn die zeuren.

 • Profielfoto
  steveb

  @NielsDam

  jammer dat domotica al 30 jaar bestaat. er meer dan 1000 merken zijn. en het nog steeds een heel kleine groep mensen aanspreekt

  aan apple om dit nu te veranderen. over een 5tal jaar zullen we zien wat dit veroorzaakt heeft.

 • Profielfoto
  Afroman

  Precies. Alleen bedrijven hadden vaak al hun eigen ecosystemen. Zoals Bang & Olufsen werkt supergoed met andere Bang & olufsen apparaten in huis(30 jaar geleden kon je al je lampen aanzetten met de afstandsbediening van je televisie bijvoorbeeld). Maar no way dat je iets van Sony tussen kon krijgen hoor.

 • Profielfoto
  Xcode

  @NielsDam
  Je hoeft het niet te kopen hoor!;-)

 • Profielfoto
  sciletto

  Mooi, alleen jammer dat:
  – de ontwikkeling van dit soort dingen altijd zo traag gaat.
  – de eerste goede producten een vermogen kosten.
  – je geen garanties hebt hoe lang Homekit ondersteunt gaat worden.

  Haastig spoed is zelden goed

 • Profielfoto
  Stef Oortwijn

  1 Juli de sleutel van mijn koophuis dus maar gelijk wat mooie gadgets aanschaffen dan

 • Profielfoto
  Caszz

  Nu nog steeds blij met m’n homewizard

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Ik zit zo in de woonkamer van onze woonboot eens om mij heen te kijken wat ik allemaal zou willen omzetten naar domotica. Hoewel ik zeer entousiast ben over domotica, kan ik mij eigenlijk niets bedenken wat enige investering waard zou zijn.

  Goed, ik wil nog muziek in de badkamer (tweede Sonos er bij), maar verder dan dat kan ik me eigenlijk niet bedenken. Ik weet niet waarom ik voor twee geeltjes per stuk mijn lampen van afstand zou moeten kunnen inschakelen.

  Wel heb ik een programmeerbare thermostaat, eigenlijk ook een vorm van domotica en regel ik de muziek op de Sonos vanaf de bank (voorheen via Airplay) en uiteraard de tv via de afstandsbediening (uiteraard met een AppleTV ernaast). Maar wat zou ik verder nog willen? En waarom centraal alles regelen?

  Ik ben van oudsher een early adapter, maar ik denk niet dat ik de voordelen van domotica, ook in de vorm zoals Apple het nu presenteert, vind opwegen tegen de nadelen. Het geld zou ik er wel voor hebben, maar ik ben nog steeds niet overtuigd dat ik het aan domotica moet gaan uitgeven.

 • Profielfoto
  Caszz

  @zerk Het is wel relaxed dat m’n licht automatisch aangaat zoveel minuten na zonsondergang als ik thuis ben. Dat t later op de avond dimt. De rolgordijnen sluiten als t te warm wordt in m’n kamer, of als de avond valt. Ik noem maar een paar voorbeelden. Tuurlijk is t onzin, maar t is toch ook heel fijn

 • Profielfoto
  IsSidha

  @poezenbeest.. inderdaad, zo heb ik ook zitten kijken
  en als je het goed bekijkt gaat het eigenlijk nergens over, maar sinds ik toch enkele dingen ermee gedaan hebt is het wel heel erg prettig.. overbodige luxe maar wel prettig als je het eenmaal hebt..
  ik vind ook dat de reactie van Caszz dit perfect uitdrukt..