Nieuwe app checkt biljetten op echtheid

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Echt of Vals? Op die vraag geeft de gelijkname nieuwe app van de Nederlandsche Bank een antwoord. Het werkt erg simpel: open de app en kies welk biljet je op echtheid wil checken. Vervolgens worden meerdere foto’s gemaakt en geeft de app je uitsluitsel.

De app vraagt je een biljet in een sjabloon te leggen, dat is in het begin even wennen. Soms worden oude of gekreukelde biljetten niet herkend, dan legt de app uit hoe je een biljet op de ‘ouderwetse’ manier controleert.

DNB geeft geen garanties over de werking en vertelt niet hoe de app precies werkt, maar wil wel kwijt dat deze is getest met alle tot 20 maart 2015 onderschepte valse biljetten. Onderstaande video toont de werking:

Tenzij je een Marktplaats-groothandelaar bent is dit geen app die je dagelijks gebruikt, maar die wel handig is om achter de hand te hebben. De Echt of Vals-app is exclusief voor iOS beschikbaar en vereist minimaal een iPhone 5.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  Thijs.w

  Werkt amper.

 • Profielfoto
  Jupilerke13

  Jammer dat de app niet ook voor Android is uitgebracht…

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Jammer dat de app niet ook voor Android is uitgebracht…

  Dat komt later wel zeiden ze.

 • Profielfoto
  polansky

  Net een biljet onder de kleurencopier gelegd – Blijkt de kopie ineens ‘echt’.;)

 • Profielfoto
  Odyssey

  vrij zinloze app.. controleren of een biljet echt is kan je veel sneller zo met het blote oog doen. mocht je er niet in slagen dat te doen kan je een ‘vals’ biljet even goed gewoon weer uitgeven.

 • Profielfoto
  KiDo

  vrij zinloze app.. controleren of een biljet echt is kan je veel sneller zo met het blote oog doen. mocht je er niet in slagen dat te doen kan je een ‘vals’ biljet even goed gewoon weer uitgeven.

  Ik kan je toch aanraden dat niet te doen. Je bent namenlijk bij wet strafbaar als je, al dan niet onwetend, probeert een vals biljet uit te geven. De winkelier die hem aanneemt is dan ook verplicht de politie in te schakelen bij dit soort gevallen.

  Ik heb trouwens verder geen idee hoe deze app werkt, en of ie werkt, maar de Nederlandsche Bank had altijd een prima richtlijn online staan waarin keurig werd uitgelegd hoe je het zelf kunt checken.

  Zelf ooit eens meegemaakt dat een collega tweedehands een telefoon verkocht, en vervolgens met 4 neppe briefjes van 100 zat. Briefjes in kwestie waren wel zodanig goed in elkaar geknutseld dat ze alleen middels UV-licht niet door de tests heen kwamen.