Apple vernieuwt 15-inch MacBook Pro, brengt goedkopere 5K iMac uit

Door: Raymon Mens - 52 reacties


In navolging van het 13-inch model heeft Apple vandaag de 15-inch Retina MacBook Pro voorzien van een Force Touch-trackpad, snellere flashopslag, een batterij die langer meegaat en een snellere grafische processor. Daarnaast is een goedkopere Retina 5K iMac geïntroduceerd.

15-inch Retina MacBook Pro

De 15-inch MacBook Pro heeft nu een drukgevoelig trackpad met Force Touch. Daarnaast is de flashopslag tot tweeënhalf keer sneller dan de vorige generatie. De batterij gaat nu een uur langer mee, tot negen uur.

Opmerkelijk is dat Apple de grote MacBook niet heeft voorzien van een nieuwe Intel Broadwell-processor. Er is nog steeds een 2,2-GHz quad-core Intel i7-chip uit de Haswell generatie aanwezig. De 13-inch Retina MacBook Pro werd eerder wel voorzien van een Broadwell-chip.

De grafische chip van het topmodel 15-inch MacBook Pro is wel vernieuwd. Voorheen werd een NVIDIA GeForce GT 750M geleverd, nu is dat de nieuwere AMD Radeon R9 M370X.

Goedkopere Retina 5K iMac

Er is nu ook een goedkopere variant van de Retina 5K iMac beschikbaar. Deze heeft een iets tragere processor (3,3 ipv 3,5 GHz) en in plaats van een Fusion Drive een gewone harddisk van 1TB.

Verder zijn de specificaties gelijk aan het al bestaande model, dat nu ongewijzigd het topmodel is. Dat vertaalt zich in prijsverschil van 300 euro en in verminderde performance. Een gewone harde schijf is behoorlijke trager dan een Fusion Drive, die deels uit flashopslag bestaat.

retina-imac-trio-16x9

27-inch iMac ongewijzigd duurder

Als laatste zijn er wijzingen in het aanbod niet-Retina iMacs. Het 27-inch model laat een opvallende prijsverhoging van 280 euro zien. Waarschijnlijk het gevolg van een koerscorrectie als compensatie voor de zwakke Euro, want in de VS zijn de prijzen niet gestegen.
imacwttffff
De nieuwe modellen zijn direct te bestellen in de Online Apple Store, de Apple Retail Stores of je favoriete Apple Premium Reseller.

Reacties

52 reacties
 • Profielfoto
  TKroon

  Schandalig dat de instap-5K-iMac nu standaard met een oude HDD geleverd wordt…

  En de 15″ MBPr heeft alleen force touch gekregen, nog steeds een Haswell processor.

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Dat is snel, eerst waren de geruchten nog dat-ie pas met het WWDC zou worden aangekondigd

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ze maken van de ooit zo overzichtelijke Apple-stal maar een potje.

 • Profielfoto
  imathijs

  Wow, de 15″ is wel een duur grapje. Dan noemen ze het nog instapmodel;!

 • Profielfoto
  Rickje

  Nog steeds haswell en nog steeds de Intel Iris Pro Graphics, niet de 6xxx serie. Saaie upgrade dus.

 • Profielfoto
  freewel

  en is er al iets bekent of deze ook al aanwezig zijn bij de premium resellers?

 • Profielfoto
  Delta

  En deze iMac 27′ is verdwenen uit de line-up.

  27-inch: 3,4 GHz
  Specificaties
  3,4-GHz quad-core Intel Core i5
  Turbo Boost tot 3,8 GHz
  8 GB geheugen (2x 4 GB)
  Harde schijf van 1 TB1
  NVIDIA GeForce GTX 775M met 2 GB videogeheugen

 • Profielfoto
  Lifelogger

  Hmm jammer. Zitten wachten op de 15″, maar vind het eerlijk gezegd een teleurstellende upgrade. Toch nog even nadenken of ik langer blijf wachten op een grote update.

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Wacht, is de R9 M370X niet juist slomer dan de GT750m?:confused:

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Ik denk dat ik nog maar (weer) even wacht met een nieuwe te kopen. Een zak vol met duiten zeg! Deze upgrade is het mij nog niet waard…..
  Absurd hoge prijzen!

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Hopelijk is dit een tikfout

 • Profielfoto
  Aerea

  Die €-prijzen zijn echt absurd tegenwoordig. Bespaar me het gepraat over wisselkoersen, want die wisselkoersen interesseren mij niet (in het geval van deze uitspraak dan), ik heb het over absurde prijzen die we neer moeten tellen voor een computer.

 • Profielfoto
  Koezel

  Je kunt wel blijven wachten. Ze worden alleen maar duurder..

 • Profielfoto
  proXify

  wat een GROTE teleurstelling !:x

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Positief blijven hé!
  Voor 200 euro extra heb je nu dus een 5K scherm, i.p.v. het normale scherm.

  Dat is wel een koopje.

 • Profielfoto
  exilim

  Wat ik mij afvraag is of Apple dadelijk ook weer een prijsverlaging doorvoert, want de Euro weer bijna terug op het oude niveau…

 • Profielfoto
  Vicompany_1

  Wanneer en waar hebben ze dit aangekondigd? Was er ergens een persbijeenkomst?

 • Profielfoto
  Vicompany_1

  @Raymon Dankjewel, ik wist niet dat apple zo’n, toch relatief grote aankondigen, eventjes met een persberichtje deed…

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  @Vicompany_1: Er is niet echt een pijl op te trekken. Soms doen ze het ook tijdens WWDC of grote events, maar WWDC zit dit jaar best vol denk ik. Dus dan maar zo.

 • Profielfoto
  wensink

  @Raymon Dankjewel, ik wist niet dat apple zo’n, toch relatief grote aankondigen, eventjes met een persberichtje deed…

  Dit is ook helemaal geen grote update, er zitten niet eens nieuwe processoren in de nieuwe MacBook.. Die force touch trackpad lieten ze ook in 10 seconden zien waarin ze die nieuwe 13″ bespraken, dus dit is niet echt groot als je het mij vraagt. Ik had meer verwacht.

 • Profielfoto
  ro_me

  Bizar hoge prijzen voor hardware die kwalitatief niet beter is als de gemiddeld Acer laptop! Getuige mijn 17 inch MBP uit 2011 (kapot na 3 jaar en 2 dagen).

 • Profielfoto
  Roy Hendriks

  Ze schroeven de prijzen steeds verder naar insane op!

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Goedkoop kan ik de ‘goedkopere’ iMac nogsteeds niet noemen..

 • Profielfoto
  goulashkanone

  Waarom zouden ze de prijzen ook niet omhoog schroeven?
  Keer op keer omzetrecord na omzetrecord.
  Ze hebben kennelijk een niet echt kritische achterban die gewoon steeds maar koopt, om het nieuwste van het nieuwste te blijven hebben.
  Lijkt me fantastisch voor Apple!

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Jezus zeg, 1TB in een 15″ MBP met intel Iris kost nu ongeveer €3200, terwijl ik voor de mijne €2600 betaald heb (eind 2013). Het moet niet gekker worden.
  Wat een prijzen zeg. Belachelijk duur.

 • Profielfoto
  kris251069

  De MacBook Pro 15 inch heeft nog steeds de Haswell processor. Wat moet ik hier nu van denken? Is dit nu een verouderde processor of valt het nog wel mee? Wat is de snelste processor, de Broadwell dual-core in de 13 inch MacBook Pro of de quadcore Haswell in de 15 inch?

 • Profielfoto
  Saaihead

  Ach ja, het is veel geld. Maar eerlijk is eerlijk, mijn iMac uit 2011 is nog steeds helemaal top. (hoewel ik er wel zelf het e.e.a. aan getweakt heb) Dus die 1700 die ik er destijds voor betaald heb is het wat mij betreft waard. De volgende wordt een 5K, hoewel ik met deze iMac nog wel even vooruit kan. De Windows PC’s die ik hiervoor had (zelfbouw) waren een stuk goedkoper, maar dat was zonder scherm. En een mooi gekalibreerd scherm zoals in de iMac is duur. En dan heb ik het niet eens over het verschil tussen een zwarte PC kast met een berg kabel tegenover een mooie all-in-one en het verschil aan geluidsproductie. Het staat toch midden in de woonkamer. Dus netto vind ik de nieuwe iMacs dus helemaal niet zo duur, als je ziet wat je er allemaal voor krijgt.:)

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Wat jammer, deze 15″ MBP update (upgrade is een te zwaar woord)!

  Had nog zo gehoopt dat er meer MacBook technologie ingestopt zou worden, zoals een smallere rand om het scherm, het nieuwe butterfly toetsenbord, gestapelde batterij en (dus) een stuk dunner!!
  Nog maar even wachten dan…

 • Profielfoto
  Myquandro

  Het zijn behoorlijke prijzen, maar mijn nieuwe Windows PC die op een vergelijkbaar niveau komt als mijn 27″ iMac is niet heel veel goedkoper. Nu heb ik geen extreem goedkope PC in elkaar gezet, het moest mooi, stil en krachtig zijn met een goed 27″ scherm. Ik denk vooral dat als er naar de prijzen van Apple gekeken wordt en die te hoog vindt men appels met peren vergelijkt. Tuurlijk is een 27″ iMac duurder dan een gemiddelde Windows PC met ongekalibreerd 24″ TN scherm. Als echter alleen al een goed 27″ IPS paneel wordt gekozen is men daar al meer dan €500,- voor kwijt, toetsenbord en muis erbij voor €150,-, stille kast met vergelijkbare specs €1200,-, nog wat kabeltjes en een Windows licentie en we zitten makkelijk op €2000 tot €2250 en dan heb je nog geen office of creatieve programma’s zoals iWork en iLife.

 • Profielfoto
  Triumph

  Alle mac’s zijn duurder Ook de MacPro heeft een absurde prijs verhoging (400 tot 600 euro), MacMIni’s zijn ook nagenoeg onbetaalbaar geworden met wat je krijgt (50 tot 110 euro verhoging) Thunderbolt display ook echte Apple het is nu toch wel echt met je gebeurt zo. Als ik mijn 3 mac’s op heb…….. of er dan een nw komt…… Na jaren lang Apples

 • Profielfoto
  Outragemac

  Apple kan langzamerhand echt mijn rug op.
  Eerst te lang gewacht op de nieuwe Mac Mini, die nog slomer bleek dan zijn voorganger, vervolgens hopende op een modernere 27″ iMac, maar in plaats daarvan een prijsverhoging van 280 voor een doos vol hardware uit 2013?!?!

 • Profielfoto
  Outragemac

  En i7 BTO kan nu ook alleen nog maar bij de duurste 27″ 5K iMac, en ook niet meer bij de duurste gewone 27″ iMac?

 • Profielfoto
  freewel

  Heb net icentre gebeld en zei zeggen dat ze geen niewe/geupdate macs hebben

 • Profielfoto
  Nicolinden

  Ik vind het wel jammer dat het geen grote update is (al lijkt mij die force touch trackpad wel mooi)… ik heb nu een macbook Pro uit 2012 (de eerste retina versie). Op zich doet hij het nog best aardig maar ik begin me wel te ergeren aan de schokkende effecten als ik aan het werk ben en heel veel open heb waaronder een Windows VM in parallels.

  Aangezien de apple care ook verloopt en hij hier en daar nog wel eens crasht de laatste tijd had ik me voorgenomen nu een nieuwe te nemen aangezien ik nu ook nog wel aardig wat terug krijg voor mijn bestaande macbook. Ik heb nu 2,3 GHz Intel Core i7 processor (geen idee wat voor type het is) en ik zie dat de ‘total number of cores’ 4 is (=quad-core??).

  Mijn vraag is nu eigenlijk hoe veel sneller deze nieuwe macbook pro is, wat ik lees is dat de disk een stuk sneller is en krijg ik nu 512 ipv de 256 die ik nu heb (voor de duurdere uitvoering). Maar kan ik beter wachten op een nieuwere processor om echt verschil te merken of merk ik al dag en nacht verschil tussen deze en mijn huidige mac book denk je?

 • Profielfoto
  J-P-H

  Oei oei oei
  De prijzen zijn inderdaad echt niet meer ok. Dat zal zich in de verkoopcijfers vertalen. Mijn laatste hoop is gevestigd op een retina air of MacBook 14″ en een hogere euro-koers. Anders werk ik lekker door op mijn supersnelle mbp uit 2011. Want die is nog steeds fast en furious met Ssd en 16gb ram. Alleen gewicht en accuduur zijn 2011…

 • Profielfoto
  daantje22

  en de 21 inch iMac? Is die uitgerangeerd? Al bijna 3 jaar geen update meer gehad:(

  Ook balen dat de hdd/fusion maar tot 1tb gaat bij de 21 inch en de 27 tot 3tb uitbreidbaar is:(

 • Profielfoto
  jelledevleeschouwer

  Hmm, ze hebben blijkbaar veel te vertellen hebben tijdens het WWDC. Dat vind ik een aangename gedachte:smile:

 • Profielfoto
  Eprom

  Wat ik mij afvraag is of Apple dadelijk ook weer een prijsverlaging doorvoert, want de Euro weer bijna terug op het oude niveau…

  De Euro weer op het oude niveau??? Dacht het niet.

 • Profielfoto
  Eprom

  Oeps. Deze dus:

 • Profielfoto
  farl4web

  De koers van de Euro en de Dollar zitten redelijk dicht bij elkaar. Hoe kunnen ze dit enorme verschil verklaren?

 • Profielfoto
  Toreil

  De koers van de Euro en de Dollar zitten redelijk dicht bij elkaar. Hoe kunnen ze dit enorme verschil verklaren?

  BTW, de Amerikaanse prijzen zijn zonder BTW.

  2129/1.21 = 1759.50 euro Wat redelijk overeenkomt met de prijs in de Amerikaanse store

 • Profielfoto
  Aerea

  Ik snap niet dat mensen Apple serieus nog verdedigen hierin. De prijzen zijn inderdaad zonder btw, maar dan nóg is een dollar niet evenveel waard als een euro.

  Dus: $ 1.799,- is ongeveer € 1.635,- (koers van vandaag: $ 1,11).

  Met 21% btw zit je dan op € 1.978,-.

  Dat is nog een verschil van ruim € 150,-. Ofwel zo’n 8% ‘toeslag’ bovenop de dollarprijs voor een iMac die in Nederland wordt gekocht en niet in de USA.

 • Profielfoto
  plonserd

  Nét op tijd een nieuwe Macbook Air gekocht blijkbaar (gisteren..)
  M’n vriendin had een nieuwe notebook nodig, en ik moest kosten maken. ‘Oude’ Macbook Air (2014 i7 1,7Ghz, 8GB, 512 SSD) naar haar, en zelf dan het 2015 model (i7 2,2Ghz, 8GB, 512 GB SSD) besteld.
  Moest ik gewacht hebben tot vandaag had het me 116 euro (!) meer gekost..

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik verdedig niks hé, maar ik vermoed dat het komt omdat elektronica in Europa ongeveer 10% duurder is dan in Amerika.

  Neemt niet weg dat deze prijsverhogingen compleet belachelijk zijn. Ik koop normaal gezien om de drie jaar een nieuwe Mac omdat ik rond dat derde jaar een degelijke prijs kan krijgen wanneer ik hem tweedehands verkoop. Maar dat zal nu toch gedaan zijn.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Het zijn prachtige machientjes, maar qua kosten niet aantrekkelijk. Vijf jaar geleden was mijn MacBook ook €2000, dat is het verschil niet.
  Moet je nagaan dat ik jaarlijks €400 op dat ding afschrijf!

  Wat ik denk is dat die 5K Mac slecht verkoopt en ze mindere componenten erin proppen om de prijs te drukken. Apple was altijd van ‘het beste voor onze klanten’ dacht ik. Dat is wel minder geworden, na de lage specs van de Mac Mini, vast gesoldeerd geheugen. iMacs kregen elk jaar een mooie update, nu is het model technisch gezien van 2012 meen ik.

  Het instapmodel MacBook Retina begint bij €2249.
  Dan mag je nog eens extra spenderen wil je een écht een knappe laptop hebben. Idem voor iMacs, reken maar op €200-400 meerprijs.

  Man man man, hoe wil je vrienden en kennissen dan overtuigen om te switchen?

 • Profielfoto
  Hansi2124

  Daar ben ik al jaren geleden mee gestopt. Niet om de reden dat Apple duur zou zijn, maar omdat iedereen zelf maar moet weten met welke computer hij zich het beste vermaakt…
  Maar deze prijzen……. Dat is nu echt het argument om geen Apple te kopen. En zoals ik al eerder meldde: ik ga nog lekker door op mijn MBP model eind 2011. Geen zin meer om de absolute hoofdprijs te betalen.

 • Profielfoto
  Aerea

  En als je nu een Mac koopt en de euro doet het over een jaar weer goed waardoor Macs in prijs terug gaan naar het niveau van 2014, dan heb je wel een flinke afschrijving te pakken. Jammer, want ik wilde wel echt een nieuwe MacBook Pro kopen dit jaar. Maar om bijna drieduizend euro te betalen voor de enige MacBook met een fatsoenlijke videokaart, nah…

 • Profielfoto
  McQueen

  Ik snap écht niet waarom mensen steeds de prijzen in de VS vergelijken met die in Nederland. Niet alleen is de BTW in Nederland veel hoger (zoals genoemd), ook personeel in winkels is duurder (bruto iig), er zijn veel meer regeltjes en verzekeringen nodig, dus ja: Nederland is duurder. Dat is het verschil tussen het wonen in een sociaal-democratische heilstaat en een kapitalistisch land als de VS. Als je Amerikaanse prijzen wilt, moet je op een andere partij gaan stemmen.

 • Profielfoto
  computer space

  Hou nou eens op met die dollarkoersonzin. EU bepaalt als grootste markt prijsniveau, alle andere made in china elektronica wordt amper duurder door dollar. Apple is gewoon straalarrogant en wil de 176 miljard cashpot verder vullen.

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Ik snap écht niet waarom mensen steeds de prijzen in de VS vergelijken met die in Nederland. Niet alleen is de BTW in Nederland veel hoger (zoals genoemd), ook personeel in winkels is duurder (bruto iig), er zijn veel meer regeltjes en verzekeringen nodig, dus ja: Nederland is duurder. Dat is het verschil tussen het wonen in een sociaal-democratische heilstaat en een kapitalistisch land als de VS. Als je Amerikaanse prijzen wilt, moet je op een andere partij gaan stemmen.

  Ja en dan mag je morgen 120 dollar neertellen voor je astmapompje.

 • Profielfoto
  KiDo

  Wat ik mij afvraag is of Apple dadelijk ook weer een prijsverlaging doorvoert, want de Euro weer bijna terug op het oude niveau…

  Grappig, alle prijzen (behalve de MacBooks, die waren afgelopen maart al aan de beurt) zijn nu juist met enkele honderden euro’s verhoogd, omdat de euro weliswaar weer op het oude niveau zit, maar de dollar sterker staat dan toen het geval was.

  Bron: http://www.macrumors.com/2015/05/19/apple-raises-prices-europe-may/