Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 31 mei 2015

Landelijke NL-Alert test: stel je iPhone in

Iedere eerste maandag van de maand wordt het luchtalarm getest. Vandaag voegt de overheid daar nog iets aan toe. Ook het smartphone-alarm van NL-Alert wordt getest. Om 12:00 uur wordt een landelijk controlebericht uitgezonden.

Aan de hand van dit controlebericht kunnen je nagaan of je telefoon goed ingesteld staat. Berichten van NL-Alert worden alleen bij noodsituaties in de directe omgeving uitgezonden. Denk aan een grote brand of problemen met het drinkwater. Zo stel je je iPhone in:

Berichten van NL Alert ontvangen met iOS 7 en 8

  • Ga naar Instellingen
  • Tap op de optie ‘Berichtgeving’ en scroll helemaal naar onder
  • Schakel de optie ‘Noodmeldingen’ in


Op dit moment werkt NL-Alert alleen op 2G en 3G met iOS 7 of 8. Telefoons die met een 4G-netwerk zijn verbonden, ontvangen niets. Eind dit jaar worden de netwerken geschikt gemaakt voor de verzending over 4G en is NL-Alert ook op 4G te ontvangen. Ben je echter klant bij KPN, dan is het mogelijk dat je al wel het testbericht ontvangt via 4G. Vanmorgen werd bekend dat KPN voor het eerst NL-Alert gaat testen via het 4G-netwerk.

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt het ook als het netwerk overbelast is. De berichten kosten je niets, hooguit een beetje extra accu.

Reageer op artikel:
Landelijke NL-Alert test: stel je iPhone in
Sluiten