Landelijke NL-Alert test: stel je iPhone in

Door: Raymon Mens - 39 reacties

Iedere eerste maandag van de maand wordt het luchtalarm getest. Vandaag voegt de overheid daar nog iets aan toe. Ook het smartphone-alarm van NL-Alert wordt getest. Om 12:00 uur wordt een landelijk controlebericht uitgezonden.

Aan de hand van dit controlebericht kunnen je nagaan of je telefoon goed ingesteld staat. Berichten van NL-Alert worden alleen bij noodsituaties in de directe omgeving uitgezonden. Denk aan een grote brand of problemen met het drinkwater. Zo stel je je iPhone in:

Berichten van NL Alert ontvangen met iOS 7 en 8

 • Ga naar Instellingen
 • Tap op de optie ‘Berichtgeving’ en scroll helemaal naar onder
 • Schakel de optie ‘Noodmeldingen’ in

noodmeldingen
Op dit moment werkt NL-Alert alleen op 2G en 3G met iOS 7 of 8. Telefoons die met een 4G-netwerk zijn verbonden, ontvangen niets. Eind dit jaar worden de netwerken geschikt gemaakt voor de verzending over 4G en is NL-Alert ook op 4G te ontvangen. Ben je echter klant bij KPN, dan is het mogelijk dat je al wel het testbericht ontvangt via 4G. Vanmorgen werd bekend dat KPN voor het eerst NL-Alert gaat testen via het 4G-netwerk.

NL-Alert werkt op basis van cell broadcast en niet met sms-berichten. Daardoor werkt het ook als het netwerk overbelast is. De berichten kosten je niets, hooguit een beetje extra accu.

Reacties

39 reacties
 • Profielfoto
  Helena Vanaeken
 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  Jojo ik ben een pooier bro

 • Profielfoto
  YoYelloW

  En als je dat aan zet gaat je telefoon echt stukken minder lang mee op de batterij..:(

 • Profielfoto
  queenfan

  Heb het bij de eerste test uitgezet, wat een pokke lawaai

 • Profielfoto
  toineenzo

  En hoe zet je dit aan op een iPhone 4????

 • Profielfoto
  SunKeeper

  iPhone 4 ondersteunt het niet, alleen iPhone 4S en hoger.

  Edit: gevonden.

 • Profielfoto
  Niels

  Totaal achterhaald systeem, werkt niet op 4G (en het werkt uberhaupt al slecht) en zuigt je batterij leeg. Maar goed, volgend jaar zal er wel weer een of andere commissie komen waaruit blijkt dat het systeem niet werkt, nooit aangekocht had mogen worden en dat bepaalde ministers er beter van zijn geworden…

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Werkt het alleen via internet? Op mijn oude Samsung telefoon kreeg ik ‘m via SMS. Ze kunnen toch niet verwachten dat iedere gebruiker een abonnement heeft?

 • Profielfoto
  spacefreek

  Een paar weken geleden al een noodmelding gekregen: Tornado in the area, take shelter now! Was blij dat het werkte, bleek geen overbodige luxe!

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Een paar weken geleden al een noodmelding gekregen: Tornado in the area, take shelter now! Was blij dat het werkte, bleek geen overbodige luxe!

  Dat is wel fijn ja. Maar wat nou als je in Rusland (gewoon een voorbeeld) op vakantie bent? Of als een Frans hier op vakantie komt? Ik neem aan dat het niet vertaald wordt..

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Het slurpt inderdaad batterij! Ik kon het eerst niet geloven?! Maar het is echt waar. Zie het artikel op Appletips:

  “Wij hebben de optie ‘noodmeldingen’ uitgeschakeld en het resultaat is verbluffend. Daar waar je vaak op het einde van de dag slechts rond de 25-30% van je batterij overhield hebben we sinds het uitschakelen van noodmeldingen rond de 50% over.”

  http://www.appletips.nl/noodmelding-optie-verkort-batterijduur-iphone/

 • Profielfoto
  Nosferatu

  Bangmakerij, dit alarmsysteem

 • Profielfoto
  doctor_apple

  Gezoes … Heb een vergelijking gedaan met een BlackBerry Z30 en een iPhone 5 … Had nooit NL-Alert (Noodmeldingen) aanstaan op de toestellen, dus bedacht ik me … Tijd om het aan te zetten en eens te testen …

  Ja, het geeft een pokkelawaai … Maar goed, het is dan ook een NOODMELDING …

  Maar *shock* … Daar waar de BlackBerry hooguit 2% aan batterij inlevert is dat op de iPhone totaal anders … Ik weet niet wie de code in Cuppertino bijelkaar heeft geharkt om Noodmeldingen te implementeren in iOS, maar de meest briliante geest is het in ieder geval niet geweest …

  Het scheelt hier tussen de 10 en de 25% van de capaciteit per 24 uur …

  BlackBerry zoals aangegeven: schommelt ergens tussen de 1/2% en de 2% per 24 uur …

 • Profielfoto
  Ome Kor

  Elk nadeel hep sen voordeel.;)

 • Profielfoto
  Zaphod_B

  Nog steeds geen 4G ondersteuning? Hahahahahahahahaha. Kansloos.

 • Profielfoto
  LastBoyScout

  Leuk zo’n systeem. Behalve dat ik het niet aan heb staan ivm Battery-drain heb ik er ook niet echt veel vertrouwen in als de stroom uitvalt. Zoals we laatst hebben gezien tijdens de mega-storing in April hebben alle masten maar 1 tot 2 uur prik tot ze door de accu’s heen zijn. Gaat je landelijk dekkend alarmering-systeem.

  De oude Luchtalarmen waren volgens mij een stuk autonomer..
  ..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als er echt iets aan de hand is dan weten mensen met een smartphone het echt wel eerder of net zo snel via Twitter, Facebook, sms, push notifications (nieuws app) of welke andere dienst dan ook zonder dat ze daar een speciaal systeem voor hoeven te activeren.

  Hoeveel ton belastinggeld zal het verzenden van dit controlebericht morgen weer kosten en welk bedrijfje wordt daar vooral weer rijker van?

  We moeten gewoon blijven nadenken. Als er echt wat aan de hand is dan moet ik als eerste zorgen dat @Brombeer in veiligheid komt want die heeft geen smartphone en die weet dan van niets natuurlijk.

 • Profielfoto
  csteelooper

  Het feit dat NL Alert geen 4G ondersteunt, ligt niet aan NL Alert op zich. Het ligt aan de techniek die erachter zit. NL Alert werkt nu nog met Cell Broadcast. Dat is een héle oude techniek binnen de GSM-specifikatie, die een melding als een soort bombardement op telefoons laat neerstorten, die zich binnen een beoogd gebied bevinden. Hierbij maakt het in beginsel niet eens uit of een telefoon wel of niet uit Nederland komt, of deze wel of niet genoeg bereik heeft om te bellen, of of deze zich op een ander netwerk bevindt dan het thuisnetwerk. Zodra er genoeg bereik is om info te ontvangen, zal dat gebeuren. Het werkt op basis van een soort SMS, maar dan véél korter en zonder een specifieke ontvanger te vereisen).
  Cell Broadcast is bij de meeste fabrikanten al vanaf het begin geïmplementeerd. Apple heeft er echter voor gekozen om dit pas enorm laat, vanaf de iPhone 4S, te ondersteunen.

  De Amerikaanse overheid heeft nooit de optie gehad om Cell Broadcast te gebruiken, omdat CDMA (de Amerikaanse tegenhanger van GSM) het nooit ondersteund heeft. Daarom hebben de Amerikanen in dezelfde tijd WEA (Wireless Emergency Alerts) bedacht. Dit is een techniek die qua effect min of meer gelijk staat aan Cell Broadcast, maar toch een nét iets andere werking heeft. In tegenstelling tot Cell Broadcast hoeft er namelijk niet eens bruikbaar netwerkbereik te zijn; de enige echte vereiste is dat het toestel aan staat. Voor gebruikers van een (oude) iPhone is er nog een belangrijk voordeel: zelfs de tweede generatie iPhone ondersteunt de techniek. En als klap op de vuurpijl werkt een en ander keurig samen met 4G.

  @shmoo je weet zelf ook wel dat je smartphone-verhaal onzin is. De enige fout die is gemaakt in het opzetten van NL Alert is dat de overheid (in eerste instantie) heeft gekozen voor Cell Broadcast. Men is voornemens om over te schakelen naar WEA, omdat dit op 4G werkt, maar wanneer die overschakeling er daadwerkelijk komt is mij helaas niet bekend.
  Waarom is je smartphone- en social media verhaal mank? Simpel. Als er echt wat aan de hand is raakt het netwerk vaak snel overbelast in de getroffen regio.
  (Data-)communicatie is dan voor burgers slecht of zelfs helemaal niet mogelijk. Zoals ik eerder al aangaf in dit bericht werkt NL Alert voor de mobiele telefoon passief; er is geen data en zelfs slechts weinig dekking nodig. De opzet is dus goed, maar het over het hoofd zien van 4G had natuurlijk niet gemoeten, want aangezien steeds meer gebruikers de 4G-functie ook daadwerkelijk aan hebben, krijgt je netwerk op die manier minder in plaats van meer dekking. Snel over op WEA dus…

 • Profielfoto
  farl4web

  Het vreet enorm veel batterij. Fail

 • Profielfoto
  polansky

  Totaal achterhaald systeem, werkt niet op 4G (en het werkt uberhaupt al slecht) en zuigt je batterij leeg. Maar goed, volgend jaar zal er wel weer een of andere commissie komen waaruit blijkt dat het systeem niet werkt, nooit aangekocht had mogen worden en dat bepaalde ministers er beter van zijn geworden…

  Lezen is blijkbaar ook te moeilijk voor jou!
  Eind dit jaar worden de netwerken geschikt gemaakt voor de verzending over 4G en is NL-Alert ook op 4G te ontvangen.”

  En nee het is ook geen achterhaald systeem, al zijn er ondertussen andere methoden. Maar dat krijg je met de ontwikkeling van techniek altijd.

 • Profielfoto
  basek

  http://www.nu.nl/mobiel/4059491/kpn-maakt-4g-netwerk-geschikt-nl-alert.html

  Benieuwd of ik het alert vanmiddag ontvang met mijn Simyo (KPN) 4G.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Nou…ik ben er klaar voor hoor. Noordmeldingen ingeschakeld. Helm meegenomen, noodrantsoen in m’n borstzak. Zandzakken klaar en als het alarm afgaat direct onder het bureau en regionale radio aan. Hahahaha!

  Nou ja, leuk om m’n collega’s even te laten schrikken, maar daarna gaat ie direct weer uit. Als het inderdaad zóveel batterij kost (en het staat er niet voor niks bij vermeld!) dan is het een absolute #fail..!

  Gaat ie straks direct weer uit. Als er echt iets gebeurt, meldt ook NOS, Nu.nl en De Telegraaf het wel in een alert. En dan volg ik op Twitter wel wat er écht aan de hand is. Dat is bij echt groot nieuws of rampen het snelste medium. En tja, als internet echt uitvalt, dan gaan we maar de schuilkelders in. Toch maar gaan graven dit weekend. Als het een beetje weer is, want daarover verschillen alle weerapp van mening..:confused:

 • Profielfoto
  MacAanZee

  PS: Na twee en een half uur staat m’n batterij nog steeds op 100%, dus met de batterij is nog geen ramp gebeurd…:razz:

 • Profielfoto
  Roy Hendriks

  Las net dat een beperkt aantal 4G gebruikers van kpn de melding kunnen ontvangen omdat een deel van hun netwerk al geschikt is gemaakt. Eind dit jaar moet iedere provider dit voor elkaar hebben.

 • Profielfoto
  basek

  Hij deed het net!! Via 4G.

 • Profielfoto
  chrispis

  Ik heb 3 keer een melding gekregen. Om 12.00; 12.01 en 12.30!

 • Profielfoto
  jr_ewing

  op mijn 4G connectie niets ontvangen….

 • Profielfoto
  Niels

  Totaal achterhaald systeem, werkt niet op 4G (en het werkt uberhaupt al slecht) en zuigt je batterij leeg. Maar goed, volgend jaar zal er wel weer een of andere commissie komen waaruit blijkt dat het systeem niet werkt, nooit aangekocht had mogen worden en dat bepaalde ministers er beter van zijn geworden…

  Lezen is blijkbaar ook te moeilijk voor jou!
  Eind dit jaar worden de netwerken geschikt gemaakt voor de verzending over 4G en is NL-Alert ook op 4G te ontvangen.”

  En nee het is ook geen achterhaald systeem, al zijn er ondertussen andere methoden. Maar dat krijg je met de ontwikkeling van techniek altijd.

  Kennelijk is lezen voor jou toch een stuk moeilijker. NL-Alert werkt NU (op dit moment) niet via 4G! Toevallig heeft KPN gister aangekondigd dat ze bezig met het updaten van hun zendmasten, dus voor een klein deel van de KPN klanten zou het nu moeten werken.

  Het is wel degelijk een achterhaald systeem, want anders zou het namelijk overal op 4G moeten werken. Daar waar je met NL-alert afhankelijk bent van een mobiele internet verbinding, heb je moet het Amerikaanse WEA systeem alleen een toestel nodig dat aanstaat, ongeacht het merk of type. Maar goed, over een jaar krijgen we weer een commissie die bepaalt dat het hele project een faal is en waaruit blijkt dat de destijds verantwoordelijke minister een zakkenvuller was die voor het hoogste bod ging.

  @chrispis: niet toevallig onderweg, dat je meerdere meldingen krijgt? Dit had ik bij de eerste test ook toen ik onderweg was naar Rotterdam, toen bleef mijn telefoon ook achter elkaar doorgaan. En iedereen in de metro maar kijken…

  Voor de gein toch maar even aangezet om te testen en wat blijkt, via 4G van KPN in regio Rotterdam werkt het nu wel deels (iPhone van mijn zus kreeg niets binnen, ook KPN). Kennelijk hebben de zendmasten hier al een update gehad? Overigens was het ‘ouderwetse’ luchtalarm hier in Spijkenisse wel een paar minuten te laat.

 • Profielfoto
  Anoniem ex-lid

  Ik heb 3 keer een melding gekregen. Om 12.00; 12.01 en 12.30!

  En daar ben ik dus bang voor. Dat na alle spam in de mailbox, facebook, whatsapp groepen, belastingdienst, ook nog lastig word gevallen door mislukt ict project van de overheid die zoveel mogelijk spam verstuur.

  Bah.

 • Profielfoto
  iquik

  Niets ontvangen (4G T-mobile)

 • Profielfoto
  youriu

  Niets ontvangen (4G KPN)

 • Profielfoto
  Dani77

  “Eind dit jaar worden de netwerken geschikt gemaakt voor de verzending over 4G en is NL-Alert ook op 4G te ontvangen.”

 • Profielfoto
  Dani77

  Al heeft KPN aangegeven dat het op 4G wel zou moeten werken voor een aantal klanten, lekker vaag:)

 • Profielfoto
  csteelooper

  Ja, die KPN-gebruikers wonen in de testgebieden van KPN, gesitueerd in de Randstad… Als jij daar niet woont val je sowieso buiten de boot; als je daar wél woont is het nog steeds niet zeker dat je wel de melding ontvangt op 4G, want alleen de gebieden waarvan bekend is dat het er meestal erg druk is (Amsterdam Centrum bijvoorbeeld) zijn tot testgebied verklaard. Voor de overige gebieden geldt dat ze later overgaan (ik vermoed dat het “geschikt maken” niet zozeer gebeurt door het opwaarderen van de masten, maar eerder doordat men overschakelt naar de eerder door mijzelf aangehaalde techniek, WEA).

  Voor mensen die denken dat het een achterhaalde techniek is: het mag dan een ‘oude’ techniek zijn, maar de techniek is geenszins achterhaald alleen doordat ze oud is. FM-radio is ook oud, maar in Nederland nog allesbehalve achterhaald. Het is nog steeds een populair medium en hoewel DAB+ veel voordelen kent is die dekking nog steeds niet optimaal, dus het zou nog wel eens even kunnen duren voordat we wat FM-radio betreft kunnen spreken van ‘achterhaald zijn’.

 • Profielfoto
  Remko

  Sorry
  Ik snap het niet…
  Een SMSje werkt toch altijd op alle telefoons?
  Dat kam toch ook in een bepaalde regio worden verzonden?
  Dat is dan toch een goede techniek?
  (Niet iedereen heeft een smartfoon)

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Ik blijf het toch dom vinden.. Niet iedereen heeft een smartphone met internet.. Hij gaat niet eens af als je je geluid uit hebt staan. Voor een ramp mag daar toch best een uitzondering voor gemaakt worden? Anders werkt het nogsteeds niet.

  Het luchtalarm moet gewoon blijven vind ik. Je mag er niet vanuit gaan dat iedereen die melding kan ontvangen en dat iedereen zijn geluid 24/7 aan heeft staan. Het luchtalarm is een veel betere manier. Het luchtalarm gaat, mensen met een smartphone kijken op hun mobiel wat er aan de hand is en andere mensen zonder smartphone zetten de TV/radio aan. Veiligheid zou op nummer 1 moeten staan in Nederland.

 • Profielfoto
  Christoph

  Het werkte perfect op 4G (KPN) en uiteraard moet hef pokkelawaai zijn (anders heeft het ook geen enkele zin)!! En ik heb helemaal geen last van een batterij die excessief leeg getrokken wordt (iPhone 6).
  En wat een enorme azijnpissers zitten hier. Dit is mijn eerste en laatste keer dat ik iets post.
  Doe eens positief en en help in plaats van alleen maar afgeven!!!

 • Profielfoto
  csteelooper

  Sorry
  Ik snap het niet…
  Een SMSje werkt toch altijd op alle telefoons?
  Dat kam toch ook in een bepaalde regio worden verzonden?
  Dat is dan toch een goede techniek?
  (Niet iedereen heeft een smartfoon)

  Het verschil tussen een SMS en Cell Broadcast is dat bij een SMS de nummers van ontvangers bekend moeten zijn. Dit levert ten eerste een privacy-probleem op en ten tweede is er het probleem dat mensen die forensen de meldingen dan niet zouden krijgen — de nummers van deze mensen zijn immers niet bekend bij de verzendende instantie, tenzij je nóg dieper tegen de privacy gaat werken door bijvoorbeeld continu nummers te sniffen.

  @Christoph +10

 • Profielfoto
  Ree

  Het verschil tussen een SMS en Cell Broadcast is dat bij een SMS de nummers van ontvangers bekend moeten zijn. Dit levert ten eerste een privacy-probleem op…

  Niet persé

  Je telefoon is aangemeld bij een mast, de provider weet welke telefoons dat zijn, dus welke nummers dat zijn. Ook weet de provider welke masten in welke regio staan.

  Dus; stuur bericht naar de juiste masten, masten vragen op hun beurt aan de centrale computer ‘welke nummers’, verzend SMS naar die nummers.

  Daar komt geen mensenhand aan te pas, dus privacy geen probleem.

  tenminste, dat lijkt mij zo:P