Jony Ive krijgt promotie

Door: Koen van Tongeren - 21 reacties

Hij was al Apple’s Senior Vice President of Design, maar blijkbaar deed die titel (en bijhorend takenpakket) niet genoeg recht aan het talent van Jony Ive.¬†Daarom mag hij zich vanaf 1 juli¬†CDO noemen; Chief Design Officer.¬†Het is voor het eerst dat Apple deze titel toekent aan een medewerker.

Tim Cook maakte het heugelijke nieuws bekend in een e-mail aan het personeel van Apple.¬†Daarin viel ook te lezen dat¬† Ive verantwoordelijk blijft voor al het design van Apple, van hard- en software tot het uiterlijk van Apple’s retail Stores. In zijn nieuwe functie kan¬†Ive zich echter volledig richten op bestaande¬†designprojecten, nieuwe idee√ęn en toekomstige initiatieven.

De managementtaken die Ive tot nu toe had worden overgenomen worden door Richard Howarth die¬†Vice President of Industrial Design wordt en Alan Dye die nieuwe visitekaartjes mag bestellen met ‘Vice President of User Interface Design’ er op gedrukt. Samen hebben deze twee bijna 30 jaar ervaring bij Apple en hebben ze aan de wieg gestaan van grote designprojecten voor iOS, de Apple Watch, de iPhone en de Mac.

De afgelopen jaren heeft Ive steeds meer verantwoordelijkheid gekregen bij Apple. Als vertrouweling van Steve Jobs werd zijn positie na diens dood alleen maar belangrijker binnen het bedrijf. Zo werd Apple’s desinggoeroe naast hardware ook verantwoordelijkheid voor het uiterlijk van software, wat resulteerde in een afscheid van skuomorphisme in iOS en OS X.

Sommige¬†publicaties zien de¬†promotie van Ive als een aanwijzing voor een uiteindelijk vertrek van Apple’s¬†designgoeroe. Ive heeft in meerdere interviews immers aangegeven meer tijd met zijn familie te willen doorbrengen. Tegelijkertijd kan zijn nieuwe titel ook simpelweg uitgelegd worden als een logisch gevolg van de steeds grotere verantwoordelijkheid die Ive heeft gekregen in de afgelopen jaren. Waar hij vroeger alleen verantwoordelijk was voor hardware-design zijn daar later ook het design van software en Apple’s retailkanalen bijgekomen.

De e-mail waarin Tim Cook het nieuws over Jony’s promotie bekendmaakte aan het Apple-personeel.

Team,

I have exciting news to share with you today. I am happy to announce that Jony Ive is being promoted to the newly created position of Chief Design Officer at Apple.

Jony is one of the most talented and accomplished designers of his generation, with an astonishing 5000 design and utility patents to his name. His new role is a reflection of the scope of work he has been doing at Apple for some time. Jony’s design responsibilities have expanded from hardware and, more recently, software UI to the look and feel of Apple retail stores, our new campus in Cupertino, product packaging and many other parts of our company.

Design is one of the most important ways we communicate with our customers, and our reputation for world-class design differentiates Apple from every other company in the world. As Chief Design Officer, Jony will remain responsible for all of our design, focusing entirely on current design projects, new ideas and future initiatives. On July 1, he will hand off his day-to-day managerial responsibilities of ID and UI to Richard Howarth, our new vice president of Industrial Design, and Alan Dye, our new vice president of User Interface Design.

Richard, Alan and Jony have been working together as colleagues and friends for many years. Richard has been a member of the Design team for two decades, and in that time he has been a key contributor to the design of each generation of iPhone, Mac, and practically every other Apple product. Alan started at Apple nine years ago on the Marcom team, and helped Jony build the UI team which collaborated with ID, Software Engineering and countless other groups on groundbreaking projects like iOS 7, iOS 8 and Apple Watch.

Please join me in congratulating these three exceptionally talented designers on their new roles at Apple.

Tim

 

Reacties

21 reacties
 • Profielfoto
  jamiepeeters

  Absoluut een belangrijk persoon binnen Apple inderdaad.

 • Profielfoto
  GForce85

  Die neemt het stokje van Cook ooit eens over denk ik.

 • Profielfoto
  bartvdv

  Heuchelijk nieuws ? De man is het beu en uitgeblust en is gewoon weggepromoveerd. Terwijl jaren geleden dikke handboeken bestonden over gebruikersinterfaces blijft daar vandaag niet veel meer van over. En zitten zowel in het OS als de andere programma’s design- en gebruikersfouten. En dat heeft niet alleen te maken met het complexer worden van de software. De man zal blij zijn dat hij op zijn luie kont mag gaan zitten.

 • Profielfoto
  Needler

  Voor mijn gevoel is dit ook geen goed nieuws. Ive heeft vaker aangegeven dat hij moe is. En dat de verantwoordelijkheid voor Apple (en daarmee de waarde van Apple) een zware last is. Ik denk dat dit voor Cook de enige manier was om Ive bij Apple te houden.

 • Profielfoto
  THX-1138

  Ik kan me voorstellen dat Jony tot op het bot verveeld is geraakt. Ik kan me niet voorstellen dat deze promotie daar verandering in zal brengen. Ik gok dat hij vertrekt na de introductie van de Apple auto.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Het meest opmerkelijke is dat hardware en software design na het vertrek van Scott Forstall werden samengevoegd tot de verantwoordelijkheid van Ive en dat dat nu weer gesplitst gaat worden. Een vreemde stoelendans als je het mij vraagt. Ik heb het trouwens nooit een goed idee gevonden, dat samenvoegen, maar dat terzijde.

 • Profielfoto
  knekkie

  Samenvoegen heeft zo zijn voordelen natuurlijk. Hoe vroeger iedereen weet waar ie aan werkt en wat ie maakt in het grotere plaatje is er veel meer ruimte voor integratie en optimalisatie.

  Maar dat werkt niet als je geheimzinnig wil doen en wil zorgen dat er niks uit lekt.

 • Profielfoto
  knekkie

  Is het alleen een nieuwe titel of mag hij nu ook echt andere dingen gaan doen?

  Anders is het niet echt een NIEUWE uitdaging.

 • Profielfoto
  seek

  Het artikel noemt terloops dat hij meer zal reizen. Wellicht is dat een belangrijker aspect dan wordt gesuggereerd.

 • Profielfoto
  knekkie

  Als het reizen voor Apple betreft dan blijft ie nog even. Het kan ook zijn dat hij een soort verkapte manier is om als adviseur aan te blijven net zoals Scott Forstall.

  En ondertussen gaat ie lekker van z’n leven genieten terwijl ie gewoon op de payroll van Apple blijft staan en onbeschikbaar is voor de competitie

 • Profielfoto
  Zakske

  Dit is simpelweg het spel van de grote ego’s. Vroeger had je de CEO en een aantal Vice Presidents. Als die kerels er een tijdje zitten vinden ze die titel plots niet meer cool, en worden ze Senior Vice President. In essentie is dat exact hetzelfde. Het enige verschil is dat je zo nog meer lagen in het management cre√ęert, want nu is er ineens ruimte voor een Vice President √©n een Senior Vice President. Jony Ive had de hoogste titel die er binnen het designteam van Apple bestond, maar om zijn ego te strelen verzinnen ze dan de functie van Chief Design Officer. Dus naast de CEO (Tim Cook) en de CFO (Luca Maestri) hebben ze nu ook een CDO (Jony Ive).

 • Profielfoto
  Petje

  Wat een negatieve opmerkingen hierboven. Jullie weten helemaal niet hoe zo’n man in elkaar zit en concluderen al dat hij moe is en bezig om Apple te gaan verlaten.
  Ive ademt design in en uit en is heel gelukkig bij Apple en dat kunnen naaste medewerkers bevestigen.
  Het enige dat wijzigt is dat hij meer een helikopter positie krijgt en de uitvoering meer over laat aan anderen. Het samenvoegen van hard en software design is precies waarom Apple steeds sterker is dan de anderen in de industrie, denkend aan de bekende uitspraak die Jobs citeerde van Alan “People who are really serious about software should make their own hardware”.

 • Profielfoto
  Brombeer

  CDO is OCD, maar dan met de letters in de juiste alfabetische volgorde.

 • Profielfoto
  KiDo

  Leuk artikel van 9to5mac waar wat meer ingegaan wordt op de mogelijke oorzaken van deze actie, met name zijn drang weer terug naar de UK te verhuizen schijnt een belangrijke reden te zijn.

  http://9to5mac.com/2015/05/25/jony-ives-leaving-apple/

 • Profielfoto
  ozzie X

  Het enige dat wijzigt is dat hij meer een helikopter positie krijgt en de uitvoering meer over laat aan anderen. Het samenvoegen van hard en software design is precies waarom Apple steeds sterker is dan de anderen in de industrie, denkend aan de bekende uitspraak die Jobs citeerde van Alan “People who are really serious about software should make their own hardware”.

  Het samenvoegen wordt juist weer ongedaan gemaakt door er weer twee verschillende hoofden op te zetten…net als vroeger.

  Ik kan in ieder geval niet zeggen dat sinds Ive ook verantwoordelijk is geworden voor de GUI het zoveel beter is geworden. Dus wie weet is dit wel weer een mooie nieuwe start.

 • Profielfoto
  polansky

  Jony op een zijspoor lijkt me een prima plan.

  De man heeft er een zootje van gemaakt met de iconen nadat hij het van Scott Forstall heeft overgenomen en het design van de MacBooks en iMacs raakt nu wel een beetje uitgemolken. Dat horloge van Apple is gewoon een saai stuk dik vierkant blokje en voor de Apple TV en Airport Express was hij inspiratieloos, door het design van de Mac Mini in een plastic jasje te stoppen.

  Van een goed designer is hij gewoon ingekakt nadat hij teveel veren in zijn reet gestoken heeft gekregen.

  Het wordt nu gewoon tijd dat Apple het weer eens op een andere boeg gooit en weer eens komt met iets dat verrast en zijn tijd weer vooruit is.

  Jony Ive is moe en af – Verjonging zou een goede zaak zijn.

 • Profielfoto
  TomBD

  Jony op een zijspoor lijkt me een prima plan.

  De man heeft er een zootje van gemaakt met de iconen nadat hij het van Scott Forstall heeft overgenomen en het design van de MacBooks en iMacs raakt nu wel een beetje uitgemolken. Dat horloge van Apple is gewoon een saai stuk dik vierkant blokje en voor de Apple TV en Airport Express was hij inspiratieloos, door het design van de Mac Mini in een plastic jasje te stoppen.

  Van een goed designer is hij gewoon ingekakt nadat hij teveel veren in zijn reet gestoken heeft gekregen.

  Het wordt nu gewoon tijd dat Apple het weer eens op een andere boeg gooit en weer eens komt met iets dat verrast en zijn tijd weer vooruit is.

  Jony Ive is moe en af – Verjonging zou een goede zaak zijn.

  Spreek voor jezelf, want ik vind juist dat Jony de afgelopen jaren prachtig werk geleverd heeft. Ik zou niet willen dat Apple van het huidige design van iOS afstapt, dat zou het weer verpesten. Net als met de Apple Watch bijvoorbeeld. Straks krijgen we zo’n ronde smartwatch, dan is het gewoon een nutteloos prutding. En met de iPhone kan het goed zijn dat er ineens iets komt dat lijkt op de Samsung Galaxy line-up. Inspiratieloos, en niet in lijn met Apple.

  Ive doet voor een groot deel hetzelfde wat hij eerst altijd deed. Geloof me, Jobs zou tevreden zijn over hoe hij het nu doet. Waarom ik dat zeg? Omdat Jobs en Ive onafscheidelijk waren. Ze wisten precies wat ze wilden. Ive weet wat hij nu doet. De move naar het User Interface team was misschien niet voor iedereen even leuk, maar dat gestikte leer wil ik dus echt niet terugzien, iets dat √ľberhaupt afwijkt van het huidige design zou ik al niets vinden. Tenzij het dat platte effect blijft houden.

  Ik begrijp ook niet wat men zit te klagen over het design. Dacht ik een jaar na de release van iOS 7 dat iedereen er wel overheen zou zijn, blijft het toch nog doorgaan. Apple heeft er bewust voor gekozen, hoor. Het is veel consistenter met het design van de iPhone/iPad/Mac en het werkt vooral goed op de Apple Watch vind ik. Ik kan me niet eens voorstellen dat dat gestikte leer van iOS 6 mooi staat op de Watch. xD

  My two cents for now

 • Profielfoto
  Zakske

  Omdat Jobs en Ive onafscheidelijk waren. Ze wisten precies wat ze wilden.

  In an important 2011 profile, the Sunday Times noted that Ive longed to be back in the UK and almost left Apple that year before he was given a huge payout by Apple to stay on longer.

  Steve Jobs is al lange tijd dood en Jony Ive stond in 2011 op het punt om bij Apple te vertrekken, maar dat hebben ze kunnen voorkomen door hem een enorme zak geld te overhandigen. Het is algemeen bekend dat Ive het liefst met z’n gezin terug naar Engeland zou gaan en die mogelijkheid ligt er nu. Z’n opvolging is bij deze geregeld, en hij krijgt een functie waarbij hij meer kan reizen (= tijd in Londen doorbrengen).

 • Profielfoto
  Chytin

  Toen ik dit bericht gisteravond las bij 9to5Mac zat het mij gelijk niet lekker. Ook het interview met Stephan Fry en de leuke foto’s van Tim en Jony op de nieuwe Campus 2 kan dat niet verbloemen. Heel mooi verpakt van Apple. Dat doet dit beursgenoteerd bedrijf toch wel heel erg goed.

  Ik vrees namelijk dat Jony binnenkort van zijn pensioen gaat genieten. Niet om te zeuren, echt serieus niet, maar kijk gewoon hoe hij nu uitziet. Hij is flink dikker geworden en laat een uitgebluste indruk achter. De strakke gespierde Jony is er niet meer. Hij mag de videos dan nog wel steeds van commentaar voorzien maar je ziet hem niet meer in beeld.

  Hoewel ik de iPhone 6 Plus hebt en de Watch ga halen bij de NL launch vind ik niet zijn beste werk. Dat vond ik wel van de iPhone 4 en vooral de iPhone 5. De iPhone 6 had mooier gekund, de camera bulge kon hij niet veel aan doen maar de dikke lijnen had dunner gekund. En de Watch had wellicht ook dunner gemogen. Het zijn nog steeds kwalitatief hoogstaande producten waar de concurrentie nog steeds niet in de buurt kan komen.

  Grote talenten als Tony Fadell en Scott Forstall zouden altijd bij Apple moeten werken maar ze kunnen niet goed vinden met Jony. Grotendeels ligt het aan Scott zelf, Maps was inderdaad een drama bij de launch, maar een Tony Fadell die mooie producten bij Nest maakt zit nu dus bij Google maar zo iemand hoort bij Apple thuis.

  Voor de buitenwereld laten zij het lijken alsof hij nog steeds een grote vinger in de pap zal hebben bij de hardware en software design maar dat denk ik zelf niet.
  De Campus 2 stond al enige tijd in de planning en design bureaus hebben allang een schets hoe het binnen en buiten uit komt te zien. Ik denk niet dat Jony ineens nog mooie tafels en balies gaat lopen ontwerpen.

  Ik hoop echt dat wat ik denk niet waar is. En wellicht dat hij aan hun projecten gaat werken waar Apple nog niet over wilt praten. Ik bedoel bijv een Apple Car en wellicht toch een echt Apple televisie ondanks de recente berichten dat zij het project in de ijskast hebben gestopt.

  Jony zegt zelf in het interview dat hij voor het managen van teams niet op deze aardbol is gezet. Ik zie in hem dan ook geen toekomstige CEO. Na Tim Cook zou ik eerder een Tony Fadell daar willen zien. Een bedrijf runnen heeft hij met Nest wel bewezen en ik denk niet dat hij heel happy is bij Google met de Google Glass project die naar hem toe is gewezen.

 • Profielfoto
  Pokerface

  Senior Vice President of Design. Dan ben ik benieuwd wie dan de Senior President of Design was en wie dan bijvoorbeeld de Junior Vice President of Design was.