‘iPhone 6s krijgt rgbw-camera van Sony’

Door: Raymon Mens - 9 reacties

Volgens bronnen van het Chinese Feng is Apple van plan de iPhone 6s te voorzien van een 12 megapixel-sensor van Sony die RGBW-technologie gebruikt. Deze extra witte pixel moet voor betere foto’s in donkere omstandigheden zorgen

De iPhone 6 heeft een 8 megapixel RGB-sensor. Bij de iPhone 6s zouden de lichtdoorlatende pixels op de sensor kleiner worden, door toevoeging van een witte pixel wordt het beeld in donkere omstandigheden helderder.

RGBW staat voor rood, groen, blauw en wit. Sony gebruikt deze techniek al langer in compactcamera’s en Huawei heeft zijn P8-smartphone van een rgbw-sensor van 13 megapixels voorzien. Onderstaande vergelijking geeft een beeld van de kwaliteitsverbetering die mogelijk is.

RGBW
Foto’s van een Sony-compactcamera met (rechts) en zonder (links) RGBW-techniek.

Naar verluidt wilde Apple de iPhone 6 (Plus) al voorzien van deen RGBW-camera, maar was de kwaliteit van de sensor nog niet gegarandeerd. Naast de nieuwe camera gaan de volgende geruchten over de iPhone 6s:

 • Zelfde grootte en vorm als iPhone 6
 • Verdubbeling intern werkgeheugen naar 2GB
 • Leverbaar in geelgoud en roségoud
 • Drukgevoelig scherm met Force Touch
 • Sterkere behuizing om een tweede ‘bendgate’ te voorkomen
 • Verbeterde Touch ID-sensor om Apple Pay makkelijker te maken

Apple introduceert de nieuwe iPhones ieder jaar in september. Naast de iPhone 6s wordt ook gewerkt een aan plastic iPhone 6c met 4-inch scherm.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Like! Maar instapmodel? Dat werd toch 32 GB?

 • Profielfoto
  donut

  ik weet zeker dat Ive baalt dat die camera uitsteekt- misschien is dat ook aangepakt.

 • Profielfoto
  knekkie

  Voor mij hoeft de iPhone niet zo dun. Zeker niet als het betekend dat er delen uit moeten steken omdat het anders allemaal niet in de behuizing past. Maar goed. Met een hoesje om je iPhone heen is het probleem al opgelost. Dus eigenlijk een non issue.

  :D

  Betere camera is altijd welkom natuurlijk. De huidige is nu aalsuper goed.

 • Profielfoto
  Afroman

  Interessant. Force Touch is ook cool. Op OSX snap ik waarom het interessant is.(dingen versnellen, woorden makkelijk opzoeken, grafische programma’s) en ook op de Apple Watch(klein scherm dus je moet creatief zijn met je gestures) en de iPad.(vooral tekenen). Maar voor de iPhone weet ik het niet. Volgens mij blijft het nog steeds een leuke gimmick dan echt iets handigs. Maar we zullen zien de komende jaren. Dit soort citaten zijn altijd lachwekkend over 5 jaar.

 • Profielfoto
  iPadminiRemco

  Ik zou graag zien in de iPhone 6s:
  Een verbeterde camera (liefst 1tje die niet uit de behuizing steekt)
  Een 32GB instap model (waar ik voor vrees ik denk dat die stunt me de 16Gb bij Apple’s verdienmodel hoort )
  2GB Ram (om 2 app’s naast elkaar te kunnen laten draaien bv. Unibet app en de eredivisie scores van de voorbije 10 weken)
  Degelijke batterij duur ik zou liever een iPhone 5(s) dikte hebben +betere batterij en niet uitstekende camera dan een iPhone 6 dikte zonder voordelen (langere batterijduur en wel een uitstekende camera)

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Is er ook al bekend welke camera er in de 6c komt?

 • Profielfoto
  HappyGuy

  OMG een sony camera techniek..:sad:
  ZO veel problemen

  Ik weet niet of ik daar nu echt blij van ga worden. Mijn partner huilt al een jaar dikke tranen over het niet functioneren van nagenoeg alle “super”opties op haar Experia Z. Dramatische foto’s bij minder licht en bizarre onscherpte en softwarematige problemen.
  Laten we hopen en bidden dat Apple de software levert en dat het bij puur hardware ‘lenen’ blijft..

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @lcydragon68 dit wordt inderdaad 32GB, zie jij hier ergens iets anders in het artikel? ;o

  @donut, mij maakt het niets uit of die uitsteekt of niet omdat ik een hoesje heb, maar soms gebruik ik deze ook zonder case en heb er dan nog altijd GEEN ENKEL probleem mee, als je hem op tafel legt gaat ie echt NIET wiebelen, hij gaat pas wiebelen als je een kracht die een stukje groter is dan die om de touch te activeren, op de linker boven bezzel uitoefent, sorry maar ik heb hier echt geen last van;) het geeft me zelfs echt eerder het gevoel van: hij is er!, en dat merk je echt wel… de camera is nu eenmaal fantastisch… en of Jonny baalt? Hij mag trots zijn vind ik persoonlijk :).

  @knekkie ik vind die 6,9mm echt de moeite en zou deze zeker niet dikker maken, zoals ik al heb gezegd heb je van die camera praktisch gezien geen last, en oké die batterij kan voor een deel mensen te klein zijn, ik persoonlijk ben tevreden zolang ie 1VOLLEDIGE dag meegaat. Maar ik vind het echt wel top dat die zo dun is, vooral als ik een match op VainGlory zonder case speel, dan ga je echt beseffen dat het ”machien” dat je hebt om VainGlory te spelen zo flinterdun is!

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @Afroman inderdaad, die Force Touch is echt wel een ingenieuze uitvinding die cruciaal is op zo een mini-display, heel goed bedacht vind ik, op OSX en iOS is dit ook handig vanwege de dingen die je opnoemt, voor de iPhone 6 (Plus) zou ik Force Touch misschien wel eerder gebruiken om op een of andere manier toch te zorgen dat ie met 1 hand bestuurbaar is.

  @iPadminiRemco camera check, of ie niet mag uitsteken, zie mijn vorige post, ik snap je zin daar niet goed maar het wordt inderdaad 32 GB, 2GB RAM komt er, al zal je niet zo’n verschil merken… en voor die multitasking? VERGEET HET ;’) belachelijk dat je dat meldt, batterijduur, zie mijn vorige reactie, je weet zelf dat ie niet dikker wordt ;).

  @Thijs.w hoogstwaarschijnlijk de exact dezelfde onderdelen van de 5S

  @vrolykje wat ijl jij??? Sony maakt ’s wereld beste en betrouwbaarste camera’s, als je me niet gelooft, maak een foto met een iPhone 6, maak een filmpje, doe de Slo-Mo, Apple koopt de camera’s gewoon aan, Sony desinged ze 100%, Apple doet enkel wat software-optimalisatie (wat je niet mag onderschatten!).