iOS 9 wishlist: iCloud Gold-abonnement

Door: Raymon Mens - 33 reacties


In aanloop naar WWDC 2015 zoekt OMT naar verbeteringen voor iOS. Redacteuren, forumleden en lezers kunnen suggesties doen. De beste en meest gehoorde idee√ęn worden uitgewerkt op onze wishlist. Vandaag gieten we ook iCloud in een – niet letterlijk – gouden jasje.

Wat?

Een alles-in-een clouddienst van Apple die je voor √©√©n maandelijks bedrag toegang geeft tot 500 GB¬†opslagruimte, onbeperkt streamen uit de opvolger van Beats Music en iTunes Match voor je complete muziekbibliotheek. Daarnaast de mogelijkheid om van ieder iOS-apparaat een back-up op te slaan en ruimte voor al je foto’s.

Kosten? Wij denken aan 20 euro per maand.

Waarom?

iCloud begon bescheiden, maar sinds iOS 8 met iCloud Drive en OS X 10.10.3 met nieuwe Foto’s-app is het een prominent onderdeel van het Apple-ecosysteem. De structuur en prijzen van iCloud zijn echter niet erg¬†bij de tijd. Met het maken van een back-up van je iPhone en gebruiken van iCloud-fotobibliotheek is je 5GB gratis ruimte er ook zo doorheen.

De ervaring voor gebruikers die graag vol in de Apple-cloud stappen is slecht. Je moet je apart abonneren op iTunes Match, Beats Music en voor je foto’s en documenten weer op een andere plaats ruimte bijkopen. Gedoe dat het gebruik van de cloud niet stimuleert.
iCloud photo library fotobibliotheek

Hoe?

Apple kan dit afkijken Amazon. Dat biedt met zijn Prime-abonnement onbeperkte opslag voor foto’s, streamen van muziek en series en boeken. Microsoft doet met Office 365 iets vergelijkbaars, je krijgt bovenop het recht om Office te gebruiken 1TB OneDrive-opslagruimte.

In plaats van de verschillende losse diensten, kan Apple de keuze beperken tot iCloud Free (5GB opslag) en iCloud Gold (25 euro per maand). Als de nieuwe muziek-streamingdienst en mogelijk ook WebTV-dienst uit de doeken zijn, biedt iCloud Gold een aantrekkelijk pakket voor je digitale leven.

Momenteel kost 500GB iCloud-opslag ‚ā¨ 9,99 per maand, iTunes Match ‚ā¨ 24,95¬†per jaar (‚ā¨ 2,10 per maand) en Beats Music 9,99¬†euro per maand. Dat maakt totaal bijna 22 euro per maand. Samengevoegd, afgerond en uitgebreid lijkt 20 euro per maand een redelijke deal.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Neowip

  Bij Flickr heb je gratis 1TB voor je foto’s, dus iCloud lijkt daar niet een goede concurrent. Blijft Spotify over en dat lijkt dan een beter propositie te bieden dan een iCloud gold.

  Ben wel met je eens dat iCloud gebeuren bij Apple ondoorzichtelijk is. Meeste gebruikers om mij heen snappen geen snars van camera roll /photo stream etc.

 • Profielfoto
  Niels

  iCloud wishlist:
  – Zorg dat de dienst vlotter en betrouwbaarder wordt.
  – Zorg dat Photos gratis minimaal 100 Gb biedt. Je verkoopt een Mac toch ook niet met een harde schijf van 5Gb? En andere diensten (zoals flickr) bieden sowieso al veel meer gratis opslag.
  – Zorg dat iTunes Match gewoon werkt en niet om de zoveel tijd vastloopt en mismatcht. Waarom wordt bijvoorbeeld bij het matchen van een compleet album dat exact hetzelfde is als in de iTunes Store toch nog bepaalde nummers apart geupload?

  Hebben ze dit voor elkaar, dan wil ik wel eens kijken of ik meer ga uitgeven.

 • Profielfoto
  Stef Oortwijn

  Zodra iCloud Drive op iOS hetzelfde functioneerd als Dropbox zodat je bestanden kan inzien dan ga ik volledig om en verdwijnt mijn Dropbox account.

 • Profielfoto
  iPhonefans

  De 5Gb zou moeten gelden per iDevice dat je bezit en niet per iCloud-id.

 • Profielfoto
  Niels

  De 5Gb zou moeten gelden per iDevice dat je bezit en niet per iCloud-id.

  Dat komt dan neer op 10Gb voor de gemiddelde Ô£Ņ gebruiker. Kortom, nog steeds een lachertje als je bedenkt dat een groot deel al wordt ingenomen door je reservekopie√ęn.

 • Profielfoto
  P-sibuna

  Widgets voor je beginscherm zoals weer en notities. Dat lijkt me pas handig!

 • Profielfoto
  koen

  Wat gebeurt er eigenlijk met de ‘wishlist’, wordt die doorgestuurd naar Apple?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Nee, geen iCloud voor mij:-) Dank je feestelijk. Gold, paar blauw groen, ‘k moet het niet -.-

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Apple mag dan eerst eens de iCloud service verbeteren. Zolang het niet de zelfde functionaliteiten als Dropbox heeft is het voor mij een no go…

  Apple,..het zijn een stelletje eigenwijze eikels… ze denken door het anders aan te pakken dan Dropbox het beter te maken door de bestanden alleen in de betreffende app oproepbaar te maken. Hoewel dit logisch lijkt is dat het niet voor de meeste mensen, want 90% snapt het al niet en heel veel mensen gebruiken Apps van andere leveranciers die geen toegang hebben tot iCloud.
  Ik heb mensen met een iPad zien overstappen op een Samsung tablet omdat ze bestanden niet konden overzetten. En Apple blijft gewoon irritant eigenwijs vasthouden aan hun bekrompen methode.

  Terecht dat de iPad ten onder zal gaan.

  Ik heb nu een iPad, maar dit is de laatste….

 • Profielfoto
  Verwijderen

  En… hoezo wishlist?? Dit is een wish thing. ….

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Wat gebeurt er eigenlijk met de ‘wishlist’, wordt die doorgestuurd naar Apple?

  Ja. Deze staat op Apple Radar onder ID: 20876190. Het vorige artikel uit de serie is ook als feature request doorgegeven.

  En… hoezo wishlist?? Dit is een wish thing. ….

  Het is een rubriek, meerdere artikelen maken uiteindelijk een wishlist. Onderaan dit artikel staat een link naar het vorige uit deze serie.

 • Profielfoto
  steveb

  @raymon

  andere mogelijkheid.
  personal icloud: u kan zelf u icloud uitbreiden. niet door meer serverplaats in te nemen maar u airport timcapsule aan de icloud te koppelen.
  hupla 2tb extra in icloud

  zo maak je van time capsule ook een gegeerd product.
  en voor de prijs van de time capsule is dat geen overdreven feature in de

 • Profielfoto
  THX-1138

  2o euro per maand is te veel. 14,99 euro is voor mij de ‘psychologische’ grens.

 • Profielfoto
  Dashter

  Als student die enkel iTunes Match nuttig vindt boven het iCloud-free model zou ik niet echt blij zijn als die afzonderlijke optie niet meer zou bestaan. 20 euro per maand mag misschien wel goed zijn voor een grote doelgroep, op dit moment is die prijs voor mij te veel.

 • Profielfoto
  Gezalfde

  Ik zou het nemen als ik met mijn hele iCloud familie dit kon delen

 • Profielfoto
  Robbert-Jan

  Eigenlijk alleen als er automatische backup voor macs bij zou zitten, dus op exact dezelfde manier als voor iOS.

  ‚ā¨20 is wel aan de hoge kant, maar zou het waard zijn.

 • Profielfoto
  Lorenzo-e

  MULTITASKING!!! (Must voor iOS 9)
  Meer apps tegelijkertijd gebruiken op je iPhone of iPad..

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Ik zou het ook wel fijn vinden als tabbladen in Safari op de achtergrond blijven doordraaien, terwijl je bezig bent in een ander tabblad.

 • Profielfoto
  ericgrafland

  Die 5 Gb is gewoon zielig, ik kan er niet eens mijn telefoonfoto’s op kwijt. Ik ga niet mijn prima werkende Dropbox van 1 Tb (die ik bovendien nodig heb voor contact met mijn klanten) opgeven voor 500 halfhartig ge√Įmplementeerde Gb van Apple.
  Ik heb al een tijd iTunesMatch, wat in essentie een goed, nuttig idee is waar ik zelfs een beetje blij mee ben. Als ik echter mijn roze bril afzet, werkt het niet foutloos, wordt er niets aan ontwikkeld en je betaalt er hetzelfde voor als in Amerika, terwijl er hier geen muziekdienst op zit (die al jaren geleden beloofd is en er voorlopig ook wel niet zal komen; Europa is daar ondanks de goede voornemens te ingewikkeld voor).
  Als iCloud en ItunesMatch een indicatie zouden zijn voor de hardware van Apple, dan hadden we te maken met een modaal geprijsde maar buggy Taiwanese kloon uit 2010 met te weinig geheugen. Ze zijn Apple onwaardig en ik heb er weinig vertrouwen in. Volgens mij gelooft Apple er zelf niet eens in.
  Nee dus.

 • Profielfoto
  Raddie

  Ik doe ook niet mee. Nooit helemaal begrepen waarom het nou zo belangrijk is om alles altijd online beschikbaar te hebben en het is mij zeker geen 20 EUR per maand waard. Ik denk vooraf wel even na welke muziek ik meeneem en zorg dat belangrijke files die nodig of in bewerking zijn op dropbox staan.
  Het idee om altijd overal al je foto’s in de cloud beschikbaar te hebben is wel aardig, maar dan geldt voor mij in ieder geval ook weer: als ik ergens heen ga waar ik foto’s voor laten zien zorg ik wel dat ik die bij mij heb. Is dat ouderwets?

 • Profielfoto
  RBoere

  Ik sluit me helemaal aan bij Raddie! Handig om sommige zaken online te hebben, maar zeker niet mijn gehele fotobibliotheek. Ik heb daar een Nas voor en dat werkt prima. Mocht het internet uitvallen kan ik altijd bij mijn foto’s. (Althans, thuis dan)

 • Profielfoto
  Brims

  Ik gebruik JottaCloud

 • Profielfoto
  Siri

  Ik zie er de meerwaarde niet van in. Als je Beats Music (of iets in die richting) hebt, heb je in mijn ogen geen iTunes Match meer nodig. En ik ben benieuwd of ze meteen Spotify kunnen verslaan…

 • Profielfoto
  knekkie

  Ik vind dit idee van iCloud Gold nog niet GROOTS genoeg.

  Wat ik hoop dat Apple met de volgende generatie iOS iPhone gaat doen is het volgende:

  Je iPhone is bijna krachtig als een simpele laptop. iOS apps hebben meer potentie dan iOS momenteel toe laat.

  Wat als Apple het voor mekaar krijgt om de chips van de macbook in de volgende generatie iPhone te krijgen.

  Wat als het Apple lukt om daarmee twee schermen tegelijkertijd aan te kunnen sturen via Airplay.

  Wat als je op je iPhone een muis en keyboard aan kan sluiten als je via airplay een extern display hebt gekoppeld.

  Dan heb je een Mac in iPhone formaat die krachtig genoeg is om je werk op te doen.

  Apple heeft de software eigenlijk al voor mekaar. iOS voor alles op het kleine scherm. En de Hybride MacOSX versie voor het externe scherm. iCloud houd alles sync.

  Helemaal nieuw is dit idee niet.
  Motorola probeerde het met de Atrix op basis van android
  Ubuntu probeerde het met de Edge op basis van… ubuntu
  Microsoft gaat het deze zomer doen met Windows 10 en Continuum op hun nog uit te brengen Flag ship Lumia smartphone.

  Wil je een demo van een vroege werkende versie zien, neem dan eens hier een kijkje

  In deze demo zie ik dingen die iOS ook wel zouden kunnen gebruiken. Gelukkig heeft de gehele industrie het straks geprobeerd. en kan Apple het idee adopteren verbeteren en tijdens een keynote aankondigen alsof het hun eigen idee is.

 • Profielfoto
  Nicolinden

  Als Apple in het verleden met een streaming dienst kwam was ik er zonder over na te denken ingestapt… Maar nu doe ik het alleen nog als sonos het gaat ondersteunen

 • Profielfoto
  Aerea

  Apple zou dit gewoon standaard moeten leveren bij een iCloud-account. Dus zonder extra kosten. Winst maakt het bedrijf genoeg en juist in het kader van alles-in-een en ‘geen omkijken naar’ zou het een goed argument zijn om over te stappen vanaf Windows of Android naar OS X en iOS.

  Ik vind het hele concept van iCloud nu namelijk onzin: je koopt de hardware voor dezelfde prijs als tien jaar geleden, maar betaalt al snel honderd euro per jaar extra om goed gebruik te maken van de ontwikkelingen op gebied van software van de afgelopen tien jaar. Vooral fijn voor Apple, want een tientje per maand maal een paar miljoen gebruikers tikt al snel aan.

 • Profielfoto
  Pete.Z

  Ik zou daar zeker gebruik van maken, kan spotify er uit, iTunes Match ook, ben ik voor honderd euro extra per jaar van alles voor zien waar IK behoefte aan heb.

 • Profielfoto
  SimondeBoer

  Wat het bedrag ook wordt, dan wel graag voor het hele gezin, familysharing dus.

 • Profielfoto
  leavestone

  Voor mobile me betaalde je 99 per jaar heb ik jaren gedaan functioneerde bagger.

  Nu is er iCloud functioneerd redelijk geen problemen meer met adresboek, maar het is verre van goedwerkende. Helemaal met nieuwe photos app. Kan ik regelmatig geen foto’s maken met mijn 16 GB iPhone omdat deze geen geheugen zou vrij zou hebben terwijl er 5 GB aan foto’s op blijft staan.

  Mocht het goed functioneren, dan is een jaarbedrag van 99 euro voor 3 terabyte een mooi bedrag. En ja ook benaderen van je eigen timecabsule staat hoog op de verlanglijst.

  Net als minder bugs in OSX de laatste release begint er op te lijken.

  Laatste update van iOS bracht het eindelijk weer op een normaal release niveau vorige waren wat bugs betreft bedroevend en niet Apple waardig.

  Dit geld ook voor iOS en OSX nog nooit zo veel bugs.

 • Profielfoto
  leavestone

  @simondeboer kijk dat is wijsheid familie voor 99 Per jaar

 • Profielfoto
  koekiewous

  Tis sowieso debiel dat we er voor moeten betalen als we meer dan 5GB willen. Ben al .Mac gebruiker van het 1e uur en begin dit jaar bij moeten kopen want ruimte vol. Ik had toen toch wel even een slechte dejavu.

 • Profielfoto
  ajschot

  Hmm 500GB is te weinig, en nu wordt je iCloud gebruikt voor je backups, nou dan heb ik echt niet genoeg aan 500GB.
  In gebuik nu Jottacloud voor backups van al mijn apparaten. Je krijgt onbeperkt ruimte (lees: 10Tb) voor 75,- lijkt me een veel betere deal, ik heb zo’n 5Tb aan backup daar staan.
  Flickr bied wel 1Tb voor je foto’s maar alleen JPEG en ik vind het fijn om ook mijn RAW files te bewaren. Daarnaast gebruik ik op het moment nog Aperture want die foto’s app is niks.

  Ik zou me dus niet aanmelden voor deze aanbieding tenzij de foto’s echt onbeperkt is en ook RAW opslaat, want binnen de 500GB gaat dat hard. Daarnaast zouden de backups ook buiten de 500Gb moeten vallen dan zou ik nog eens over willen denken, echter zal Apple dit niet doen. Dus is mijn oplossing nu veel betaalbaarder. Jottacloud + iCloud free + iTunes Match
  kost mij 100,- p.j. (als iCloud Gold zo zou werken als voorgesteld 240,- p.j.).

 • Profielfoto
  ajschot

  @ leavestone
  Benaderen van je TimeCapsule kan ook, even op je router poort 548 naar je TimeCapsule ip adres routen.
  Dan kun je op je mac verbinden met server: afp://[jouw ip adres]:548

  Of gebruik terug naar je mac (werkt alleen bij mij meestal niet)