Greenpeace: ‘Apple is groenste techbedrijf’

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Greenpeace betichtte Apple de afgelopen jaren meermaals van milieuvervuiling door niet-schone energie te gebruiken voor iCloud. Sinds Tim Cook aan het roer staat gaat het beter. Zo goed dat de milieuorganisatie Apple nu uitroept tot groenste techbedrijf.

In het jaarlijkse Click Green-rapport van Greenpeace krijgt Apple een perfecte score van 100 punten. Yahoo staat met 73 punten op de tweede plaats. Geen enkel ander bedrijf wist boven de 50 punten uit te komen.

De milieuorganisatie prijst Apple om het feit dat het ondanks de sterke groei aandacht blijft houden voor groene initiatieven. Zo worden alle nieuwe iCloud-datacenters van groene stroom voorzien door waterkracht of een eigen zonnecellenpark. Ook in China wordt een gigantische solar farm gebouwd.

Greenpeace kijkt naar transparantie, toewijding, efficiëntie, het inzetten van en uitdragen van groene energie. Conclusie: Apple is het schoonst en voor Ebay, Amazon en Oracle is werk aan de winkel.
greenpeace-score-2015
Het rapport focust vooral op clouddiensten, maar Apple doet meer. Zo kocht de iPhone-maker onlangs 1400 hectare bosgebied. Op deze manier wil het garanderen dat gebruikt hout en papier duurzaam is. Voor gekapte bomen worden onmiddellijk nieuwe geplaatst. Ook de Apple Stores gebruiken inmiddels bijna allemaal groene energie.

 • Het volledige rapport van Greenpeace is hier te lezen.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  wikniee

  Weer een reden om geen android phone te nemen )

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @wikniee zie het als de Fair Trade producten ;-).

 • Profielfoto
  Gigs

  Mooi om te zien dat Tim Cook het zo goed doet.
  Nu alleen nog wat meer spectaculaire innovaties.
  En wat minder financieel c.q. karteltechnisch gesjoemel. ;•)

 • Profielfoto
  SvS

  Tuurlijk, zo hoort dat bij bedrijf met een fruitnaam, dus goed gedaan, Tim!

 • Profielfoto
  steveb

  @raymon
  u titel is wel heel voorbarig he.

  Dit bewijst niet dat apple het groenste techbedrijf is.
  enkel dat ze 100% groene energie gebruiken.

  een groen bedrijf heeft ook ecologisch verantwoorde leveranciers voor hun grondstoffen. Kan je dit aantonen?

  is het transport van hun producten naar de apple store ’s ook op 100% hernieuwbare energie?

  als je het mij vraagt is er nog een hele lange weg te gaan voor u titel klopt!

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @steveb uiteraard kan je die vragen zelf ook wel beantwoorden en heb je een punt, maar het mag toch wel eens mag gezegd worden dat ze het niet slecht doen vergeleken met de rest ;-).

 • Profielfoto
  essiw

  @steveb
  In de titel staat dat greenpeace dit vermeld of suggereert, het staat zelfs tussen aanhalingstekens… dus het is geen probleem om dit waar te maken. Immers het enige wat hier onwaar aan kan zijn is dat greenpeace dit niet heeft gezegd of gesuggereerd. Of wat greenpeace zegt waar is, heeft niets met de titel te maken.

 • Profielfoto
  gijs735

  @steveb

  Klopt, maar ze ze zijn wel goed onderweg, elke keer als ik Tim Cook iets over het milieu hoor zeggen is het altijd positief, dus er komen waarschijnlijk nog meer innovaties op dat gebied.

  Ik vraag me wel af hoe je wereldwijd transport “groen” kan laten verlopen… ? Een vliegtuig, boot of vrachtwagen op zonnepanelen zie ik nog niet van de ene op de andere dag komen. En elektrische auto’s zijn ook niet 100% groen hoor, dus een vrachtwagen al helemaal niet.