Gratis en praktisch: Winmail.dat openen op je Mac

Door: Raymon Mens - 15 reacties

Wie regelmatig (zakelijk) mailverkeer met Windows-gebruikers heeft, kent het probleem: een e-mail komt binnen als Winmail.dat bestand. Geen probleem om te openen in een Windows-omgeving, maar de standaard Mail-app van een Mac kan er niets mee.

In plaats van de Windows-gebruiker te vragen het bestand opnieuw te sturen, kan je met de gratis app TNEF Enough alsnog het bericht bekijken en bestanden uit de eventuele bijlage openen.

De gratis app die buiten de app store om te downloaden is, laat zich koppelen aan winmail.dat-bestanden zodat deze met een klik te openen zijn. TNEF Enough is open source en wordt goed bijgewerkt. De naam is afgeleid van het gesloten formaat dat Microaft Outlook en Exchange gebruiken voor opgemaakte e-mail: Transport Neutral Encapsulation Format.
winmail-ergernis-16x9
Als je voorkeur uit gaat naar een app uit de App Store is Letter Opener een aanrader. Deze app kan ook afspraken en contacten in Outlook-formaat omzetten naar iCal-formaat, maar vereist een in-app aankoop van € 9,99 voor deze en andere extra functionaliteit.

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  Afroman

  Ik wil meer van dit soort berichten. Ik heb niks aan deze app maar kan me voorstellen dat er Mac-gebruikers zijn die hier warm voor lopen. TOP!

  Als er tijd is ook meer aanbevelingen voor apps voor iOS. Door het bos zien we de bomen niet meer.

 • Profielfoto
  knekkie

  Goed dat het bestaat.

  Raar dat Apple dit niet standaard support in mail. Ach ja er is tenminste een oplossing.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Is me al enige malen zeer goed van dienst geweest. Zeker een aanrader deze TNEF

 • Profielfoto
  Ree

  Leuk dat jullie eens aandacht geven aan deze software. Ik gebruik het al jaren (8+) en installeer geen enkele Mac zonder deze over te slaan.

  Ik wil dan toch wel even corrigeren; het programma heet

  TNEF’s Enough

  ( als een taalgrapje met ‘Enough’s Enough’, en dus niet “TNEF Enough” )

 • Profielfoto
  Mr. Jones

  Super! Bedankt voor de tip!(y)

 • Profielfoto
  Niels

  Goede tip! Tnx!

 • Profielfoto
  essiw

  Nog nooit van gehoord… even opgezocht en ja hoor… wordt door outlook gebruikt… outlook met z’n eigen bestanden en regels…

 • Profielfoto
  Night

  Grappig….. TNEF’s enough bestaat al bijna 15 jaar! En bestond al vóór OSX uitkwam, dus onder OS9…

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Wij gebruiken deze app al een aantal jaren, 5 jaar zeker als het niet meer is.
  Werkt super perfect(y)
  Ik bedenk me nu wel dat het ook al best lang geleden is dat ik een winmail.dat bestand hebt gehad.

 • Profielfoto
  marciemarc

  En voor IOS is er Winmail.dat viewer:
  https://appsto.re/nl/Zv14L.i

 • Profielfoto
  SusanUSA

  Microaft?

 • Profielfoto
  Matanza

  Waarom (betalende) app gaan downloaden !?

  http://www.winmaildat.com

  Simpel !

 • Profielfoto
  Ree

  @Matanza

  Waarom? omdat ik mijn bijlage met – in 95% van de gevallen – vertrouwelijke informatie niet ga uploaden naar een website.

  Call me paranoid, maar als ik het gratis binnenshuis kan doen ga ik niet op zoek naar een gratis web-service in handen van derden.

 • Profielfoto
  leavestone

  Het is toch te gek voor woorden dat jij je gaat aanpassen omdat Microsoft zich niet aan internationale standaard houd?

  Kan gewoon in het menu van outlook attachments laten versturen die alle andere computers aankunnen. Het betekend dat de settings in outlook standaard staan, ik weet niet eens meer hoe dat moet, maar zoeken naar attachment versturen als, in outlook brengt je wel bij het juiste menuutje.

  De keren dat ik nu een dergelijk bestand krijg is sporadisch en meestal als het gebeurd, heeft diegene weer nieuwe assistend, met nieuwe laptop die niet goed is ingesteld.

  Ik vind dit echt een non issue en dat het probleem bij de verzender opgelost moet worden en niet bij mij. Ze versturen het toch ook naar mensen met een iPhone, als ik aangeef dat het opgelost kan worden op bovenstaande mannier vind men dat erg fijn om te horen. In een tijd dat van de iPhone heeft een winmail.dat gewoon geen bestaansrecht meer.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Weet iemand waarom dezelfde afzender met dezelfde software meestal normale bijlagen en soms van die tinnef, oftewel winmail.dat? Die inconsistentie snap ik niet.