Google-concurrent zonder reclame? Apple zet eerste stap naar eigen zoekmachine

Door: Raymon Mens - 17 reacties

Apple heeft een beginnetje gemaakt met een eigen zoekmachine. Het bedrijf heeft sinds vandaag een eigen web crawler die websites indexeert. Daarnaast zou de iPhone-maker op zoek zijn naar nieuwe programmeurs voor het bouwen van een toekomstige zoekmachine.

Een web crawler is een server die automatisch sites bezoekt en content in kaart brengt. Google heeft de GoogleBot en Apple heeft nu een Applebot online. In eerste instantie wordt die gebruikt voor Spotlight en Siri.

Applebot voor Spotlight en Siri

Siri en Spotlight gebruiken nu Bing, de zoekmachine van Yahoo! en Microsoft, om op het web te zoeken. Ook Siri kan Bing en een aantal andere bronnen raadplegen. Apple zegt zijn eigen Applebot te gebruiken voor de verbetering van Siri en Spotlight, maar sluit gebruik op andere plaatsen niet uit.
spotlight-ios-8

Apple-zoekmachine zonder reclame

Privacy is iets waar Apple graag de nadruk op legt. In diverse interviews spreekt Tim Cook zich openlijk uit tegen diensten waarbij de gebruiker het product is en benadrukt hij dat Apple zo weinig mogelijk persoonsgegevens verzamelt en deze niet doorverkoopt. Dit in tegenstelling tot Google.

Een ontwikkelaar zegt in de discussiefora van Ycombinator door Apple gepolst te zijn voor een functie binnen een nieuwe zoekdienst. Deze zou gebruiksvriendelijker dan Google zijn en geen reclame bevatten. De recruiter zou het volgende gezegd hebben:

“We are building the future of search for the best user experience. Unadulterated by advertising for the first time in history.”

Zelf doen

Een eigen zoekmachine past binnen het beleid van Apple om zoveel mogelijk zelf te doen. Het bedrijf ontwerpt zijn eigen chips, maakt zijn eigen software en lanceerde zelfs een eigen programmeertaal.

Toch liepen niet alle pogingen om zelf diensten te ontwikkelen op rolletjes. Apple Maps staat nog vers in het geheugen als slechte beurt van het bedrijf uit Cupertino. Nog steeds wordt Google Maps door veel gebruikers als het betere alternatief gezien.
forstall-maps

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Odyssey

  interessant!

  Apple maps kampte in de beginfase inderdaad met veel kinder ziektes, maar is nu wel uitgegroeid tot een betere app dan google maps…

 • Profielfoto
  Bman

  Betere app inderdaad, maar geen betere dienst.

 • Profielfoto
  steveb

  de vraag is
  Waar zit de bedoeling van apple hierbij?

  toch geld verdienen?
  of zorgen dat google aan zichzelf geen geld meer verdiend. dat zou wel een heel grote uitdaging zijn

 • Profielfoto
  Targaryen

  interessant!

  Apple maps kampte in de beginfase inderdaad met veel kinder ziektes, maar is nu wel uitgegroeid tot een betere app dan google maps...

  HAHAHA

 • Profielfoto
  Ewout

  Apple Maps is nog steeds goeddeels onbruikbaar. Als je net als ik op het platteland woont, dan mag je je handen dichtknijpen als je straat erop voorkomt. In Oslo gaat het wat beter, maar de uitgebreidere feature’s zoals 3D zijn er nog niet.

  Als je bekijkt over de loop van de laatste tien jaar hoe Apple Europa prioriteert, dan valt er weinig te verwachten in de (nabije) toekomst.

  Als Apple ons hun zoekmachine op de zelfde manier door de strot drukt zoals indertijd ‘Maps’, dan zal er de komende jaren nog maar weinig op het net te vinden zijn.

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Ik hoop dat de zoekmachine van Apple zo snel mogelijk online komt. Ik ben van plan ‘em te gebruiken. Apple gaat veel zorgvuldiger om met privĂ©gegevens en verkoop ze niet door, zoals Raymon ook al zei. Ik ben wel benieuwd naar de naam van de machine, of zou het gewoon ‘Apple’ heten? Waarschijnlijk niet.:)

 • Profielfoto
  Targaryen

  Ik hoop dat de zoekmachine van Apple zo snel mogelijk online komt. Ik ben van plan ‘em te gebruiken. Apple gaat veel zorgvuldiger om met privĂ©gegevens en verkoop ze niet door, zoals Raymon ook al zei. Ik ben wel benieuwd naar de naam van de machine, of zou het gewoon ‘Apple’ heten? Waarschijnlijk niet.:)

  HAHAHAH^2

 • Profielfoto
  Di May

  Apple Maps zit nog steeds in de hobby-fase.
  Al is het nooit zo bedoeld geweest …
  Een van de spijtigste miskleums.

  Komt wel goed hoor, maar er
  zal nog flink wat tijd overgaan.

  Heb ik het goed voor dat de doorduwer van dit totaal
  onvolwassen, verre van uitontwikkeld project
  voorzichtig de deur uitgeduwd is ?

  Indien zo, meer dan terecht.

 • Profielfoto
  farl4web

  Hoe lang kan Apple voet bij stuk houden dat ze je privacy waarborgen als hun searchengine dadelijk erg groot wordt? Ik ken ene Google die we vroeger ook gebruikte omdat er geen reclame op stond. Dat is nu wel anders.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Goed initiatief van Apple. De mensen zijn de spionage activiteiten en het gemanipuleer van zoekresultaten door Google wel zat. Maar ik hoop dat Apple het pas lanceert als het echt goed werkt. Nu zijn de zoekresultaten van Bing en Google nog vele malen slechter dan Google en dat terwijl Yahoo ongeveer net zo lang bestaat.

  Apple Maps is sterk verbeterd, maar is er nog lang niet. Op snelwegen gaat het vaak wel goed, maar in steden of dorpen raakt ie regelmatig in de war. Vooral is irritant dat afslagen niet op tijd worden aangegeven, er wordt vlak voor het afslaan niet ‘nu rechts’ gezegd, zodat je vaak twijfelt welke weg je precies moet hebben. Ook wordt altijd de naam van de weg genoemd en dat is meestal onnodig omdat je toch niet kunt zien hoe die weg heet.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik bedoel: nu zijn zoekresultaten van Bing en Yahoo nog vele malen slechter dan Google.

 • Profielfoto
  maconly

  Apple maps is bagger. , google is een monopolist die alle denkbare concurrentie toewens.
  Arrogant stinkbedrijf. (. Iets waar ,,Apple helaas ook steeds meer trekjes van begint te krijgen )

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Google verkoopt geen gegevens door. Google verkoopt advertentieruimte op basis van profielen. Dat is een significant verschil. De enige reden dat men roept dat Google gegevens doorverkoopt is om mensen bang te maken of Google om wat voor reden dan ook in een kwader daglicht te zetten dan nodig is.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Of Google gegevens doorverkoopt, weet ik niet. In elk geval manipuleert Google de zoekgegevens al sinds een aantal jaren en bepaalt zelf wie er bovenaan staat. Verder bewaren ze al je zoekgegevens om daarmee advertenties te plaatsen en te verkopen. Ook Facebook doet dat.

 • Profielfoto
  jackybe67

  @ Franklin,
  tuurlijk verkoopt Google gegevens door. Zij linken hun gegevens aan die van hun adverteerders en daar betalen die voor. En als je van Ă©Ă©n bedrijf schrik moet hebben is het Google wel.

 • Profielfoto
  essiw

  Neem Duck-duck-go over, of ga daar mee samenwerken… past goed bij Apple, en de reclames kan je zelf uitzetten.

 • Profielfoto
  RBoere

  Applesearch… eindelijk!