Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 6 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Google-concurrent zonder reclame? Apple zet eerste stap naar eigen zoekmachine

Apple heeft een beginnetje gemaakt met een eigen zoekmachine. Het bedrijf heeft sinds vandaag een eigen web crawler die websites indexeert. Daarnaast zou de iPhone-maker op zoek zijn naar nieuwe programmeurs voor het bouwen van een toekomstige zoekmachine.

Een web crawler is een server die automatisch sites bezoekt en content in kaart brengt. Google heeft de GoogleBot en Apple heeft nu een Applebot online. In eerste instantie wordt die gebruikt voor Spotlight en Siri.

Applebot voor Spotlight en Siri

Siri en Spotlight gebruiken nu Bing, de zoekmachine van Yahoo! en Microsoft, om op het web te zoeken. Ook Siri kan Bing en een aantal andere bronnen raadplegen. Apple zegt zijn eigen Applebot te gebruiken voor de verbetering van Siri en Spotlight, maar sluit gebruik op andere plaatsen niet uit.

Apple-zoekmachine zonder reclame

Privacy is iets waar Apple graag de nadruk op legt. In diverse interviews spreekt Tim Cook zich openlijk uit tegen diensten waarbij de gebruiker het product is en benadrukt hij dat Apple zo weinig mogelijk persoonsgegevens verzamelt en deze niet doorverkoopt. Dit in tegenstelling tot Google.

Een ontwikkelaar zegt in de discussiefora van Ycombinator door Apple gepolst te zijn voor een functie binnen een nieuwe zoekdienst. Deze zou gebruiksvriendelijker dan Google zijn en geen reclame bevatten. De recruiter zou het volgende gezegd hebben:

“We are building the future of search for the best user experience. Unadulterated by advertising for the first time in history.”

Zelf doen

Een eigen zoekmachine past binnen het beleid van Apple om zoveel mogelijk zelf te doen. Het bedrijf ontwerpt zijn eigen chips, maakt zijn eigen software en lanceerde zelfs een eigen programmeertaal.

Toch liepen niet alle pogingen om zelf diensten te ontwikkelen op rolletjes. Apple Maps staat nog vers in het geheugen als slechte beurt van het bedrijf uit Cupertino. Nog steeds wordt Google Maps door veel gebruikers als het betere alternatief gezien.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Google-concurrent zonder reclame? Apple zet eerste stap naar eigen zoekmachine
Sluiten