FileMaker 14: nieuwe features voor beginners en experts

Door: Jan David Hanrath - 9 reacties

Wil je een database die je op Mac en Windows kunt bouwen, die op alle mobiele apparaten en via een webbrowser te gebruiken is? Dan is er maar één product: FileMaker. Deze 100% dochter van Apple heeft haar software bijgewerkt en brengt ons nu FileMaker 14.

FileMaker heeft een unieke positie als laagdrempelige, crossplatform database-oplossing. Het neemt de plek in tussen dure, op maat ingerichte enterprise processystemen op basis van SAP en Oracle en ouderwetse papieren processen of Excel. De eenvoud waarmee databases kunnen worden opgezet, maakt het voor kleinere bedrijven mogelijk om goedkoop processen te automatiseren en voor grote bedrijven om snel projectmatige databases te bouwen.

Tegelijkertijd blijft professionele kennis van databases en FileMaker onmisbaar wanneer je verder wilt gaan dan het catalogiseren van je postzegelverzameling. Gelukkig zijn hiervoor ook in Nederland en België verschillende in FileMaker gespecialiseerde consultancy bedrijven die daarbij kunnen helpen.

Begin een custom project met een startklare oplossing.
Begin een custom project met een startklare oplossing.

En wat brengt versie 14 allemaal voor nieuws? Er zitten zaken in voor beginners en experts. Het nieuwe Startpaneel helpt beginners bij het vinden van panklare oplossingen om mee te starten en organiseert je eigen database-applicaties. Experts vinden voortaan al hun scripts op één plek in de Scriptwerkruimte, waarbij Xcode-achtige auto-completion zorgt voor minder typen én minder fouten.

Alle scripts op één plek: Scriptwerkruimte
Alle scripts op één plek: Scriptwerkruimte

Voor het gebruiken van en contact maken met FileMaker-databases op iPhones en iPads was er sinds FileMaker 13 al de app FileMaker Go. Deze app is geüpdatet en staat gratis in de App Store. De webservice WebDirect van FileMaker ondersteunt nu ook mobiele browsers, zodat ook mobiele apparaten van andere fabrikanten dan Apple van FileMaker-applicaties gebruik kunnen maken.

Omdat het oog ook wat wil, bevat FileMaker nu ook een bibliotheek met knop-icoontjes, die formulieren gebruiksvriendelijker kunnen maken. In-field labels zorgen ervoor dat er geen labeltjes meer voor tekstvelden hoeven te staan.

Het FileMaker 14 portfolio bestaat verschillende pakketten: FileMaker Pro, FileMaker Pro Advanced en Filemaker Server. De Advanced-versie levert een aantal extra tools die het ontwikkelen sneller maken, zoals een script debugger, een data viewer en uitgebreidere tabel import opties. De Server-versie stelt je in staat om een database centraal te hosten voor gebruik via het netwerk en internet voor vaste en mobiele apparaten. In plaats van een eigen server kun je ook kiezen voor een van de vele dienstverleners die FileMaker-databases kunnen hosten in de cloud.

Opvallend is dat FileMaker – als 100% Appledochter – niet beschikbaar is via de Mac App Store. Aanschaffen gaat via FileMaker.com. De reden is dat de software meestal door bedrijven wordt aangeschaft, er toch al een online shop voor Windows is én FileMaker overstapt naar altijd up-to-date abonnementen a-la Adobe Creative Cloud in plaats van het verkopen van losse versies.

FileMaker Pro kost eenmalig € 349 of € 9,50 per maand. Voor Pro Advanced betaal je eenmalig € 549 of € 14 per maand en de Serverversie kost eenmalig € 1.044 of € 29 per maand. Wanneer je de server gebruikt in combinatie met FileMaker Go op iOS apparaten of FileMaker WebDirect in de browser, dan betaal je € 1.440 eenmalig of € 40 per maand per 5 gelijktijdige databaseconnecties. Maandabonnementen zijn verkrijgbaar vanaf 5 gebruikers. Alle genoemde bedragen zijn exclusief BTW.

Reacties

9 reacties
 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Jeeeuej!!! Maar nou nog een alternatief voor Alteryxz en Tableau worden…

 • Profielfoto
  Alison

  Prijzen zijn exclusief BTW.

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @Alison Dank voor de oplettendheid! Aangepast.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  Is het nog steeds zo dat je geen synchronisatie hebt tussen de desktop en de mobiele versie?
  Wat ik al een idiote situatie vond in de vorige versie (je had een consultant nodig om het in te regelen dat data syncte met de iPad)…

 • Profielfoto
  streeff

  Beetje blikvernauwing. Wakanda en 4D kun je ook op Mac en Win bouwen en overal mee bekijken. En alle web-based databases die op M/WAMP draaien sowieso. Maar ik geef toe, Filemaker is makkelijker.

 • Profielfoto
  Ross

  Tapforms is de ideale bento vervanger die sowieso meer kan dan wat bento kon. Maar ook weer niet zo uitgebreid als filemaker. Maar ook bij lange na niet zo duur. Synct ook met iPad en İphone.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @Ross Dat is geen database software, dat is een set aan tabellen…. die verder niet met elkaar verbonden kunnen worden. (bijv met queries)

 • Profielfoto
  WillemZ

  Wat ik al een idiote situatie vond in de vorige versie (je had een consultant nodig om het in te regelen dat data syncte met de iPad)…

  Wie een beetje kennis heeft van databases, weet dat simpele synchronisatie alleen kan bij niet-relationele databases, zoals email, agenda, contactpersonen en bijvoorbeeld ook losse documenten.

  Zodra je relationele databases wilt synchroniseren, wordt het spelletje ineens fors ingewikkelder en moet je keuzes maken.

  Filemaker is optima forma een relationele database.

 • Profielfoto
  Alison

  Ik heb ook Tapforms. Ik vind het een handig programma. Ik gebruik ook Filemaker. Dat kan natuurlijk veel meer. Maar het is niet zo dat ik alles wat Flemaker meer kan dan Tapforms ook gebruik. Ik heb niet betaald voor Filemaker (schaam). Ik zou dat best willen doen maar ik vind, voor wat Filemaker mij meer biedt dan Tapforms, Filemaker veel te duur. Ik zou wel software willen hebben die qua mogelijkheden en prijs tussen Tapforms en Filemaker in zit maar dat heb ik nog niet gevonden.

  Iemand tips toevallig?

  Alison