Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 7 mei 2015

EU wil lezen op iPad goedkoper maken

De Europese Unie is van plan de BTW-tarieven voor digitale journalistiek te verlagen. Momenteel wordt digitale journalistiek zwaarder belast dan papieren producties. In Nederland gaat het om 21 in plaats van 6 procent, een verschil van 15 procent.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, wil het BTW-tarief voor digitale kranten gelijktrekken met dat van de papieren variant. Dit maakte hij bekend tijdens een bijeenkomst van Duitse uitgevers.

Juncker zei explicit dat BTW volgens hem ‘technologie-neutraal’ moet zijn. Door het invoeren van nieuwe BTW-regels worden niet alleen kranten, maar mogelijk ook e-books goedkoper. Momenteel worden e-books met 21 procent belast, terwijl fysieke boeken van het lage tarief profiteren.

Begin 2016 zal de voor belastingen verantwoordelijke EU-commissaris voorstellen doen voor ‘technologie-vriendelijke’ tarieven. Alle 28 lidstaten moeten unaniem met dat voorstel akkoord gaan voordat het ingevoerd kan worden. Niet te vroeg juichen, want uit de soap rondom afschaffen van roamingkosten is gebleken dat EU-leden niet altijd op een lijn zitten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
EU wil lezen op iPad goedkoper maken
Sluiten