EU wil lezen op iPad goedkoper maken

Door: Raymon Mens - 10 reacties

De Europese Unie is van plan de BTW-tarieven voor digitale journalistiek te verlagen. Momenteel wordt digitale journalistiek zwaarder belast dan papieren producties. In Nederland gaat het om 21 in plaats van 6 procent, een verschil van 15 procent.

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, wil het BTW-tarief voor digitale kranten gelijktrekken met dat van de papieren variant. Dit maakte hij bekend tijdens een bijeenkomst van Duitse uitgevers.

Juncker zei explicit dat BTW volgens hem ‘technologie-neutraal’ moet zijn. Door het invoeren van nieuwe BTW-regels worden niet alleen kranten, maar mogelijk ook e-books goedkoper. Momenteel worden e-books met 21 procent belast, terwijl fysieke boeken van het lage tarief profiteren.

Begin 2016 zal de voor belastingen verantwoordelijke EU-commissaris voorstellen doen voor ‘technologie-vriendelijke’ tarieven. Alle 28 lidstaten moeten unaniem met dat voorstel akkoord gaan voordat het ingevoerd kan worden. Niet te vroeg juichen, want uit de soap rondom afschaffen van roamingkosten is gebleken dat EU-leden niet altijd op een lijn zitten.
ibooks_hero_large_2x

Reacties

10 reacties
 • Profielfoto
  Bman

  Ik vraag mij af hoe je het hier oneens kunt zijn.

 • Profielfoto
  queenfan

  Laten ze eerst eens roaming een heeeeeel stuk goedkoper maken, daar kunnen ze niet eens een uitspraak over doen laat staan dit.

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Ik zou graag boeken voor school willen lezen op mijn iPad en iPhone, maar de kosten zijn te hoog. Bij de bibliotheek kan ik ze gratis lenen.

 • Profielfoto
  Pjotr

  De EU gaat niet over BTW. (was het maar wel zo)

  Wel over thuiskopieheffing. (in het kader van concurrentievervalsing)

  (Daar willen we het niet over hebben. Die laatste kan namelijk snel worden afgeschaft. In EU verband is het synchronisern van de BTW of VAT zowiezo al chaos. Het schreeuwt in zo een economische eenheid echt om eenheid van belasting, Gaat niet gebeuren. Wordt een immer uitdeiende lappendeken van aanelkaar geregen compromissn.)

 • Profielfoto
  Balsjer

  Europa! Laten ze eerst maar eens zorgen dat het een echte eenheid wordt. Roamingkosten en geo-blokkade afschaffen, zomaar een greep uit waar men geen eensgezindheid over bereikt. Elk land spreekt voor eigen parochie, Een verenigd Europa zie ik iniet ontstaan, nu niet en de eerst komende decennia ook niet.

 • Profielfoto
  Didier

  @Pjotr, zowiezo bestaat niet. Het is sowieso!

 • Profielfoto
  joram

  @Bman: Ik vraag mij af hoe je het hier oneens kunt zijn.
  Dat is niet zo moeilijk… de meeste EU-ambtenaren hebben bakken met bijbaantjes. Geheid dat er een paar bij zitten die hun vingers in de uitgevers”pap” hebben zitten en lekker bijverdienen aan deze hogere BTW.

  Daarnaast: ik zou wel willen dat het in Europa (niet alleen de EU) wat eensgezinder zou worden m.b.t. invoeren en uitgeven. Iets wat sinds de beginjaren van iTunes al pijnlijk duidelijk werd dat dat niet het geval was. Dat is ook één van de redenen dat films hier niet altijd, of erg verlaat, uitkwamen vergeleken met Amerika bijvoorbeeld.

  Maar ik zou nóóit willen dat Brussel over nationale óf EU-brede belastingen zou gaan. Belasting in een relatief rijk land als Nederland is niet te vergelijken met belasting in een relatief arm land als Griekenland, Spanje of Italië. Dat merk je al aan de invoer van de Euro, en de wens om de lonen in de EU gelijk te trekken. Er zijn te grote verschillen (zowel cultureel als financieel) tussen de individuele landen dat je dat niet “zomaar even” gelijk kan trekken. Dat levert alleen maar meer kosten en problemen op… het is ook één van de redenen dat we hier in Nederland in verhouding zoveel meer zijn gaan betalen aan Brussel. Die “eensgezindheid” moet ergens van betaald worden, en helaas is dat toevertrouwd aan de rijkere EU-landen zoals Duitsland en Nederland.

 • Profielfoto
  Pjotr

  @ Didier
  De wijze waarop wij een woord schrijven is al eeuwen lang in ontwikkeling. Sommige woorden zijn nieuw en bestaan dus (nog) niet, sommige worden niet meer gebruikt en verdwijnen uit het woordenboek. Of de schrijfwijze zowiezo in van Dale komt is afhankelijk van het gebruik in de bevolking, niet omdat een invdividu zegt dat het zo is. Het woord haddisk en computer zijn te beschouwen als Nederlandse woorden. Jouw voorouders kenden die woorden niet. Zo ook met zowiezo. Wij kennen het woord so eigenlijk niet. Het is dus te verwachten dat sowieso zal evolueren in een wat meer Nederlandse schrijfwijze. ZowieZo dus.

  @Didier,
  Om weer even on-topic verder te gaan. Wat vindt je dan van de belofte van de EU om de BTW op iPad te verlagen? Voorlopig is de benzine in Duitsland en Luxemburg duurder dan in Nederland. De BTW mag dus wel op de agenda.

 • Profielfoto
  Didier

  @Pjotr
  Ik ben het niet met je eens. Veel mensen vragen zich wel eens af of naast sowieso ook zowiezo juist is? Het enige juist antwoord op deze vraag is: Neen, alleen sowieso is juist!
  Dit woord, dat ‘toch al, in elk geval’ betekent, komt sinds het begin van de twintigste eeuw in het Nederlands voor. Het is geleend uit het Duits. Sowieso wordt erg vaak fout gespeld. Op internet kom je onder andere tegen: ‘so wie so’, ‘zowiezo’, ‘zo-wie-zo’, ‘sowiezo’, ‘zowieso’, ‘sowiso’, ‘zowizo’, ‘soïso’, ‘zoïzo’, ‘soieso’, ‘zoiezo’, ‘zo en zo’, ‘zo bij zo’, ‘sobieso’ en ‘zobiezo’. Bron: Genootschap Onze Taal

  Maar om even on-topic te gaan. Jij hebt het over de belofte van de EU om de BTW op de iPad te verlagen. Volgens mij heb jij te titel van dit nieuwsbericht niet gelezen evenals de tekst zelf. Het gaat namelijk helemaal niet om de BTW op de iPad te verlagen maar die van digitale kranten en e-books. Ik vind het raar dat de EU zich hiermee bemoeid. Dit is naar mijn idee een nationale aangelegenheid en de EU heeft daar helemaal niets over te zeggen. Wij in Nederland zouden veel beter 1 BTW tarief kunnen hanteren van rond de 15 procent, Ik vind het trouwens raar dat jij begint over benzine prijzen van Duitsland en Luxemburg. Wat is dat nou voor een raar voorbeeld. Dat de prijzen hier in Nederland zo hoog liggen heeft voornamelijk te maken met de accijnzen die zo fors zijn. Ik rij overigens op gas, dus ze maken mij de pis niet lauw en mijn Hummer H2 die maakt jaarlijks bijzonder veel kilometers. Dus als de regering het heeft over een participatiemaatschappij. Dan participeer ik meer dan ruim voldoende.

 • Profielfoto
  hansman

  Jullie zijn zowiezo “taalsukkels”