Ericsson klaagt Apple aan om 4G-patenten

Door: Raymon Mens - 2 reacties

Is de patentoorlog met het vredesakkoord tussen Samsung en Apple voorbij? Nee. Het Zweedse Erisccon heeft Apple in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aangeklaagd voor het schenden van patenten die betrekking hebben op telecommunicatie.

De fabrikant van mobiele netwerkapparatuur laat weten dat het gaat om patenten die 2G- en 4G-technieken omschrijven. Apple zou deze in de iPhone gebruiken, maar hier geen vergoeding voor betalen.

Eerdere onderhandelingen tussen Apple en Ericsson waren volgens het Zweedse bedrijf weinig succesvol. Naar eigen zeggen heeft Ericsson de patenten onder FRAND-voorwaarden (Fair, Reasonable And Non-Discriminatory) aan Apple aangeboden, maar kwam er geen reactie op dat aanbod. Daarom maakt het nu de gang naar de rechter.

Verkoopverbod in de VS

Naast de patentzaken in Nederland, Duitsland en de UK loopt ook een geschil tussen Apple en Ericsson in de VS. Daar gaat het om dezelfde kwestie en heeft de International Trade Commission (ITC) de zaak in onderzoek. In de VS wil Erisccon een verkoopverbod op Apple-apparaten die de 4G-patenten schenden. In de EU gaat het waarschijnlijk om een schadevergoeding.

In de zaak in de VS liet Apple weten het oneens te zijn met de hoogte van de vergoeding die betaald moet worden. De iPhone-maker heeft nog niet gereageerd op Europese aanklachten.

Reacties

2 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Gelukkig…..:lol:
  Het zou toch erg zijn als Apple’s advocaten niets meer te doen hebben;-)

 • Profielfoto
  draugminaion

  Apple wil best betalen maar vindt Ericssons aanbod niet “Fair and Reasonable”.
  Ericsson vindt een percentage van de prijs van het eindproduct fair. Dus $2 in een goedkope Android en $20 in een iPhone, voor dezelfde patenten.
  En als Bugatti dezelde chip inbouwt in hun auto’s zijn de patenten daar dus $50000 waard.

  Apple vindt een percentage van de prijs van de chip fair.

  Probleempje is dat Apple in een eerdere overeenkomst al een percentage van het eindproduct heeft geaccepteerd, en dat dit ook bij andere telefoonmakers gangbaar was en is.

  Aan de andere kant heeft de IEEE niet zo lang geleden gemeld dat de vergoeding gerelateerd moet zijn aan de prijs van de eevoudigste verkoopbare component die de patenten gebruikt, zo als een chip.

  De IEEE gaat over standaarden, zij leggen de eis “Fair and Reasonable” op, en het is dus aan IEEE, en andere standaard organisaties, om te bepalen wat dat betekend.