Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 11 mei 2015

Ericsson klaagt Apple aan om 4G-patenten

Is de patentoorlog met het vredesakkoord tussen Samsung en Apple voorbij? Nee. Het Zweedse Erisccon heeft Apple in Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aangeklaagd voor het schenden van patenten die betrekking hebben op telecommunicatie.

De fabrikant van mobiele netwerkapparatuur laat weten dat het gaat om patenten die 2G- en 4G-technieken omschrijven. Apple zou deze in de iPhone gebruiken, maar hier geen vergoeding voor betalen.

Eerdere onderhandelingen tussen Apple en Ericsson waren volgens het Zweedse bedrijf weinig succesvol. Naar eigen zeggen heeft Ericsson de patenten onder FRAND-voorwaarden (Fair, Reasonable And Non-Discriminatory) aan Apple aangeboden, maar kwam er geen reactie op dat aanbod. Daarom maakt het nu de gang naar de rechter.

Verkoopverbod in de VS

Naast de patentzaken in Nederland, Duitsland en de UK loopt ook een geschil tussen Apple en Ericsson in de VS. Daar gaat het om dezelfde kwestie en heeft de International Trade Commission (ITC) de zaak in onderzoek. In de VS wil Erisccon een verkoopverbod op Apple-apparaten die de 4G-patenten schenden. In de EU gaat het waarschijnlijk om een schadevergoeding.

In de zaak in de VS liet Apple weten het oneens te zijn met de hoogte van de vergoeding die betaald moet worden. De iPhone-maker heeft nog niet gereageerd op Europese aanklachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ericsson klaagt Apple aan om 4G-patenten
Sluiten