Eerste iOS-game Nintendo nog dit jaar

Door: Raymon Mens - 8 reacties

Nintendo brengt aan het eind van dit jaar zijn eerste smartphonegame uit, waarna er nog vier volgen. Het concern wil voor maart 2017 vijf titels in mobiele app stores hebben. Het Japanse bedrijf zegt zich op kwaliteit in plaats van kwantiteit te focussen.

Dit maakte de fabrikant bekend tijdens de presentatie van zijn kwartaalcijfers. Nintendo gaat geen klassiekers naar mobiel brengen, maar komt met geheel nieuwe games die geoptimaliseerd zijn voor touchscreens.

Bekende personages als Mario, Donkey Kong en Zelda zullen in de games verschijnen. De Japanse gamemaker onthult verder dat het ontwikkelproces overzien wordt door game-designer Hideki Konno. Hij stond bij Nintendo aan de wieg van grote succesnummers als Mario Kart en Super Smash Bros.

Hideki Konno was betrokken bij veel Nintendo-succesnummers.[
Hideki Konno was betrokken bij veel Nintendo-succesnummers.
In een eerder interview vertelde Nintendo-CEO Satoru Iwata dat console-games niet geport worden, maar de mobiele spellen van de grond af aan voor mobiel gebouwd worden. Daarbij kan het verdienmodel per game verschillen. Nintendo bouwt voor zijn online services op het Japanse bedrijf DeNA, dat zich sinds 1999 bezighoudt met mobiele- en online games.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  brambalk

  Eh… Dat is niet Hideki Konno, maar Shigeru Miyamoto. -_-

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Al die Japanezen trekken toch op elkaar:nerd:

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Bedankt voor het melden, Bram. Ik zal het plaatje aanpassen.

 • Profielfoto
  Athomas

  Dat is inderdaad Shigeru Miyamoto. Ook al was Hideki Konno een belangrijke schakel tijdens de ontwikkeling van Super Mario Bros. De laatste jaren heeft Hideki Konno zich gericht op de ontwikkeling van het laatste deel uit de Mario kart serie, Mario kart 8. Nintendo zegt zelf dat het team nu bezig is met DLC voor Mario Kart 8(waar het laatste pakket een paar weken terug van uitkwam).

  Ik denk dat niet het gehele team zich stort op mobiele games. Daar zijn mobiele games te casual voor. Ik denk dat Hideki Konno zich net als Aonuma zal opstellen tijdens de ontwikkeling van Hyrule Warriors. Een toeziend oog die de kwaliteit van de game moet waarborgen en de Nintendo stempel op DeNa’s game moet drukken.

  Verder denk ik dat dit een logische stap is om mensen te laten kennis maken met hun IP’s en ze te overtuigen een echte gameconsole aan te schaffen. Voor Nintendo fans is het niet echt leuk om te zien dat Link en Samus in een simpel casual spelletje rondlopen.

  Ik hoop ook dat ze een Emulator zullen uitbrengen, maar dan een legale en offici√ęle. Aardig wat mensen zullen dan een oude Pok√©mon, Mario, Metroid, Donkey Kong of Zelda op hun smartphone willen spelen. Op iOS is het gelukkig niet toegestaan, maar in de Play Store staat het vol met die illegale emulators. Nintendo veeg die emulators weg met je eigen superieure variant!

 • Profielfoto
  knekkie

  Dus nintendo touch games, Ik ben benieuwd wat nintendo dan nog onderscheid van de rest van de games, Juist de gameplay op hun eigen platform met hun eigen hardware zorgde er voor dat de spelletjes uniek waren.

  Door je op iOS te begeven heb jeune gelijk speelveld en moet je game zelf uniek zijn. En je weet dat je binnen no time door jan en alleman gekloond wordt.

 • Profielfoto
  Athomas

  Dus nintendo touch games, Ik ben benieuwd wat nintendo dan nog onderscheid van de rest van de games, .

  Dat zal ook niet veel zijn. Het belangrijkste verschil zijn de personages. Veel mensen houden van de vrolijke Nintendo karakters en onder kinderen staan de figuren erg hoog aangeschreven. Ook volwassenen die zijn opgegroeid met Nintendo kopen dan liever een Candy crush in de stijl van Pokémon ipv de normale.

 • Profielfoto
  knekkie

  Of je nou de echte Mario Kart speelt of een rede goede loon met andere figuurtjes voor half geld.
  En zo zijn er inmiddels voor bijna alle nintendo titels leukere goedkope alternatieven al jaren speelbaar.

 • Profielfoto
  Athomas

  Of je nou de echte Mario Kart speelt of een rede goede loon met andere figuurtjes voor half geld.
  En zo zijn er inmiddels voor bijna alle nintendo titels leukere goedkope alternatieven al jaren speelbaar.

  Daar ben ik het niet mee eens.

  Allereerst zijn console games niet te vergelijken met mobile games. Er zijn een paar leuke mobile games, zoals Monument Valley en Badland bijvoorbeeld. Maar het over grote deel is casual of de controls zijn verschrikkelijk. Een goede Mario kloon voor iOS vind ik dus al niet te vergelijken met Nintendo z’n eigen console games met orkestrale muziek, prachtige graphics en een goed verzorgde game neer te zetten en dat is zeldzaam de laatste tijd.

  De andere consoles( PS4, XBOX One) missen heel wat goede games uit de genres waar Nintendo in uitblinkt. Waar het op de PS4 en XBOX ONE voor namelijk zinloos rondknallen in FPS is, heeft Nintendo veel AAA titels in andere genres. Zoals Mario Kart 8, Zelda, Xenoblade Chronicles, Pikmin 3, Donkey Kong, Metroid en Pokémon.

  Nintendo komt 29 mei met hun eigen shooter, Splatoon. Ook hier weet Nintendo weer te innoveren en een geheel andere shooter uit te brengen. Ik zou geen vergelijkbare klonen weten van Mario Kart 8, Pokémon, Zelda of Animal Crossing. Jammer genoeg blijven de meeste mensen Nintendo behandelen als een casual bedrijf, dat niet meer weet wat hun pure passie is. Daar was ik het mee eens vijf jaar terug, ten tijden van de Wii en DS. Nu niet meer. Nintendo is veranderd en richt zich weer op hun trouwe fanbase en maakt weer de kwaliteit games zoals vroeger.