Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 mei 2015

Dagelijks kijkplezier: YouTube viert 10-jarig bestaan met klassiekers en compilaties

Op 23 april 2005 werd geschiedenis geschreven door de allereerste video ooit naar YouTube te uploaden. De site was toen nog niet voor iedereen toegankelijk, maar opende in mei een publieke beta. Dat maakt 10 jaar YouTube en dat moet gevierd worden.

De hele maand mei worden compilaties met de beste video’s van de afgelopen 10 jaar geüpload. Iedere dag een letter van het alfabet met klassiekers en nieuwe ontdekkingen rondom verschillende thema’s.

A is for animals

Schatten van katten, honden, hamsters en andere dieren doen het misschien wel het best. Zonder YouTube was Grumpy Cat nooit een meme geworden en had niemand van het schreeuwende schaap kunnen genieten.

B is for beauty

Tutorials voor het doen van je haar, make-up en andere uitlegvideo’s zijn een economie op zich geworden. Fabrikanten van schoonheidsproducten zien invloedrijke YouTubers maar wat graag hun producten gebruiken.

C is for….?

Waar de C voor staat weten we later vandaag. Iedere dag wordt in de YouTube Spotlight een nieuwe afspeellijst geplaatst. Je kunt je op deze lijst abonneren en de dagelijkse highlights van 10 jaar YouTube volgen.

Apple en YouTube

YouTube is sinds 2007 present op het homescreen van de iPhone, maar ook op de Apple TV is de video-site aanwezig. Van iOS 1 tot iOS 6 werd Apple’s eigen YouTube-app meegeleverd. In iOS 6 werd de YouTube-app door een aflopende licentiedeal tussen Apple en Google uit iOS verwijderd. De app is sindsdien in de App Store te downloaden.

YouTube in iOS 3.

In 2006 werd YouTube door Google gekocht voor 1,6 miljard dollar. Anno 2015 wordt elke minuut 300 uur aan videomateriaal geüpload en vindt de helft van de weergaven plaats op een mobiel apparaat. YouTube staat steevast wekelijks in de top 10 gratis iOS-apps.

Reageer op artikel:
Dagelijks kijkplezier: YouTube viert 10-jarig bestaan met klassiekers en compilaties
Sluiten