Chat-apps: Telegram groeit, nieuwkomer Bleep belooft ultieme privacy

Door: Raymon Mens - 22 reacties


Nieuws uit het land van Chat-apps. Telegram werd populair na de overname van WhatsApp door Facebook. De afgelopen tijd wist de Russische dienst flink te groeien, maar er is een nieuwe kaper op de kust. Bleep is van de makers van BitTorrent en belooft meer dan end-to-end versleuteling.

Telegram groeit naar 62 miljoen gebruikers

Het aantal actieve Telegram-gebruikers groeit naar 62 miljoen. Dagelijks worden 2 miljard berichten verwerkt, een verdubbeling tegenover december van 2014. Mede-oprichter Pavel Durov zegt tegen TechCrunch dat er dagelijks 220.000 gebruikers bij komen, tegenover 145.000 in december.

Ondanks de constante groei verbleekt Telegram bij de gebruikersaantallen van WhatsApp, dat rapporteerde vorige maand 800 miljoen actieve gebruikers. Naar schatting zijn onder hen 9 miljoen Nederlanders.

Nieuwkomer Bleep: veilig en torrent-achtig

De nieuwste chat-app heet Bleep. De app belooft ultieme privacy door gebruik te maken van het p2p bittorrent-protocol. Daarnaast wordt end-to-end-encryptie toegepast. Omdat de app geen centrale servers gebruikt, zou het onmogelijk zijn om berichten of metadata af te tappen.

Bleep heeft net als Snapchat de mogelijkheid om berichten na een bepaalde tijd te laten verdwijnen. Registratie met e-mail adres of telefoonnumer is niet verplicht, maar mag wel. Bleep heeft ook desktop-applicaties, maar ondersteunt nog geen groepsgesprekken.

iMessage ondersteunt ook end-to-end-encryptie, waardoor alleen de verzender en ontvanger het bericht kunnen lezen. Apple’s berichtendienst maakt wel gebruik van centrale servers. Volgens Bleep zijn die het kwetsbaarst omdat de inhoud van het bericht weliswaar niet gelezen kan worden, maar wel achterhaald kan worden hoe vaak iemand met wie chat.

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  teijee

  Snap niet dat niemand BBM gebruikt, goed beveiligd, mooi design en niet aan iedereen je telefoonnummer hoeven geven en nog snel ook overigens zitten functies zoals snapchat enzo er gewoon in verwerkt eigenlijk heeft het alle functies.

  Facebook heeft niks voor niks 19 miljard betaalt voor de chat dienst waar niemand voor betaalt of ze betalen een 1 euro dan kom je nog lang niet aan 19 miljard.

  De theorie/techniek achter bleep is wel interessant!

 • Profielfoto
  Neowip

  Zeker. Zie daar wel toekomst in eigenlijk.

 • Profielfoto
  hatolex

  Kijk even naar het aantal gebruikers dat verklaard alles.

 • Profielfoto
  iPredict

  Al vele maanden trotse gebruiker van telegram, en zoveel mensen om me heen overtuigd dat ik whatsapp bijna niet meer hoef te gebruiken.

  Het is gewoon onvergelijkbaar veel fijner om ook vanaf desktop in een native app te kunnen typen, en net als foto’s ook bestanden naar elkaar kunnen sturen met drag&drop.

 • Profielfoto
  Niels

  Snap niet dat niemand BBM gebruikt, goed beveiligd, mooi design en niet aan iedereen je telefoonnummer hoeven geven.

  Wat betreft BBM:
  – Was ruim 5 jaar te laat beschikbaar op alle platforms. In die tijd zijn zo’n beetje alle BB gebruikers overgestapt op iOS of Android icm. WhatsApp.
  – Weinig mensen gaan weer de moeite doen om over te stappen, bovendien maak je de overstap ook niet als je geen contacten hebt die het ook gebruik en zo blijft het cirkeltje rondgaan.
  – Ik zie niet echt het nutin van een apart ID-nummer. Ik geef mijn telefoonnummer toch alleen aan mensen die ik ken.

  Wat betreft de overige schatdiensten:
  – Whatsapp is een ‘must’ in de zin dat iedereen het gebruikt, maar het blijft verder een rommelige app met slechte update geschiedenis.
  – Telegram is voor mij gewoon een WhatsApp kloon, met nog steeds te weinig dekking. Wel hebben ze hun updates beter
  – Bleep klinkt veelbelovend, maar hoe ‘veilig’ zijn ze nu echt?
  – Facebook Messenger is toch wel een van de mooiste en compleetste apps. Helaas dat veel mensen het niet gebruiken uit vrees voor hun ‘privacy’. Dit terwijl ze wel elk ander detail over hun leven posten zonder ook maar even na te denken wat dit voor gevolgen kan hebben.

  Ideaal zou zijn als  iMessage voor andere platforms beschikbaar maakt, maar dat zie ik voorlopig niet gebeuren ivm het ‘lek-zijn’ van Android (en het feit dat 3/4 van de toestellen op een verouderde versie van Android draait).

 • Profielfoto
  hatolex

  @ iPredict
  Maar whatsap is een eenvoudig chat progje, daar is het dan ook voor bedoeld, berichtjes aan elkaar sturen, niks meer niks minder.

  Dat andere propjes meer kunnen, is dus appels met peren vergelijken.

 • Profielfoto
  SvS

  Ik gebruik ze alle drie, iMessage, WA en Telegram. Ik moet zeggen dat ik Telegram het fijnst vind, iMessage heeft te kleine bereik. En Telegram kan op alle machines met internet, ideaal. WA gebruik ik alleen nog wegens contact met de kudde schapen.

 • Profielfoto
  teijee

  Misschien is weer keer leuk idee om alle berichten services is te vergelijken @raymon inmiddels zijn er zoveel berichten diensten en er zijn behoorlijk wat veranderingen geweest.

 • Profielfoto
  NTG

  Ik zou graag willen zien dat er een soort open standaard geïntroduceerd wordt die door iedereen wordt overgenomen. Dan maakt het niet meer uit welke app je gebruikt, want het protocol is hetzelfde voor iedereen. Een soort XMPP maar dan p2p, zodat er ook geen centrale servers meer nodig zijn. En niet in eens omdat ik zo’n privacy-gekkie ben, maar simpelweg omdat het level zo makkelijker wordt.

  Maar dat gaat natuurlijk nooit gebeuren want dan kan niemand meer grof geld verdienen aan de IM-services.

 • Profielfoto
  Xcode

  Ik geef Bleep weinig kans, het draait allemaal om het ‘netwerk effect’. Waarmee onderscheiden ze zich van de concurrentie? Telegram heeft een grote user base opgebouwd vanwege de privacy vraagstukken rondom WhatsApp en de ontbrekende ondersteuning van andere platformen zoals iPads en webbrowsers (iOS). Ik ben zelf enorm fan van Wire, maar ik gebruik het niet… vrijwel niemand die ik ken gebruikt het namelijk… en dat is toch wel een belangrijke voorwaarde. Daarnaast is Hemlis, wie kent het nog?, niet eens van de grond gekomen (ik lees zojuist dat ze vorige maand met het project gestopt zijn).

 • Profielfoto
  hatolex

  Het is met chat programma’s hetzelfde als met tekstverwerkers, zolang Word min of meer de standaard is krijgen andere tekstverwerkers nauwelijks een poot aan de grond. Hoe goed ze soms ook zijn.

  En dat geldt voor chat programma’s evenzo.

 • Profielfoto
  Hydræ

  Wat voor mij zo prettig werkt bij Telegram, is dat ik kan berichten vanaf de iphone, doorgaan op de ipad, en voor de mac is er ook een app beschikbaar. Ideaal!

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Is het nog steeds zo dat Telegram je batterij meteen leegslurpt?
  Destijds toen WA werd overgenomen door FB heb ik het ff getest en gemeten, dat was verschrikkelijk, ik heb het meteen weggegooid.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  NielsDam “– Facebook Messenger is toch wel een van de mooiste en compleetste apps. Helaas dat veel mensen het niet gebruiken uit vrees voor hun ‘privacy’. Dit terwijl ze wel elk ander detail over hun leven posten zonder ook maar even na te denken wat dit voor gevolgen kan hebben”

  Aanname due nergens op gebaseerd is. Ik post helemaal niet elk gedeelte uit mijn leven en veel vrienden van mij/ons ook niet. Je weet dat Facebook aan populariteit verliest? Dus, nee. Niet iedereen gebruikt FB

 • Profielfoto
  Jelle

  Telegram is een Duits bedrijf met servers in Duitsland. De oprichters zijn wel Russisch maar het is duidelijk geen bedrijf uit dat land.

 • Profielfoto
  hatolex

  @jelleverkleij,

  wat wil je daar mee zeggen, dat je privacy daar wel gewaarborgd is. Lijkt me wat naïef.

  De NSA en de BND werken nauw samen hoor. En weet jij wie die 2 Russen zijn?

 • Profielfoto
  IsSidha

  @hatolex: omdat in het artikel gezegd is dat Telegram een Russische dienst is, wat dus niet klopt.. het is ontwikkeld door 2 russen die wonen en werken in Duitsland..

 • Profielfoto
  maconly

  Net terug van een vakantie , Telegram doet het overal whatsapp is constant aan het verbinden en werkt af en toe.
  Telegram werkt op alles whatsapp alleen op mn iphone als ik wifi en 3g heb.

  Nu maar hopen dat de kuddedieren ook kwaliteit boven quantiteit gaat verkiezen.

 • Profielfoto
  maconly

  [/quote]

  Wat betreft de overige schatdiensten:
  – Whatsapp is een ‘must’ in de zin dat iedereen het gebruikt, maar het blijft verder een rommelige app met slechte update geschiedenis.
  – Telegram is voor mij gewoon een WhatsApp kloon, met nog steeds te weinig dekking. Wel hebben ze hun updates beter
  [/quote]

  Wat bedoel je met dekking , gebruikers .

  Ik gebruik beide , whatsapp is bagger in vergelijking met telegram.

 • Profielfoto
  Koning Frank

  @ iPredict
  Maar whatsap is een eenvoudig chat progje, daar is het dan ook voor bedoeld, berichtjes aan elkaar sturen, niks meer niks minder.

  Dat andere propjes meer kunnen, is dus appels met peren vergelijken.

  Ah vandaar dat we tegenwoordig whatsapp pay, whatsapp calls en whatsapp voicemessages hebben?

  – Telegram is voor mij gewoon een WhatsApp kloon, met nog steeds te weinig dekking. Wel hebben ze hun updates beter

  Een gigantisch deel van de features van Telegram zijn later door Whatsapp overgenomen. Je kraamt volstrekte onzin uit hier. Ik weet niet waar jij jouw oordeel op baseert, maar als je je er een beetje in verdiept kom je er dus achter dat Whatsapp Telegram volgt, en niet andersom. Dat Telegram minder gebruikers heeft maakt hun geen ‘kloon’.

  https://medium.com/@durov/how-to-predict-whatsapp-features-4c7d84d6c524

 • Profielfoto
  ralpharma

  Zou toch mooi zijn als er eens een chatapp komt die cross-app werkt (dus dat je wel naar WhatsApp of Facebook Messenger kan sturen, maar zonder ze te installeren)…

 • Profielfoto
  macmartijn

  Waarom gebruikt niemand Line? Ik woon al jaren in Azië en iedereen gebruikt het hier, supper leuke stickers, mooi interface en heeft zelfs een computer app. Aanrader!