Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 4 mei 2015

‘Apple probeert gratis streamingdiensten uit te roeien’

Met de vermeende introductie van een nieuwe, eigen streamingdienst komt Apple een behoorlijk drukke markt binnen. Spotify, Deezer en andere aanbieders hebben al een flink marktaandeel, vaak met gratis accounts. Die ziet Apple het liefst verdwijnen.

Volgens bronnen van The Verge heeft Apple platen­maat­schappijen onder druk gezet om niet langer licenties aan gratis streamingdiensten zoals de ad-supported versie van Spotify te verlenen.

Apple zou zijn grote macht in de muziekindustrie gebruikt hebben om labels te bewegen hun muziek van de gratis variant van Spotify en YouTube te halen. Aan Universal Music Group zou aangeboden zijn om misgelopen royalties te compenseren. Een bron uit de muziekindustrie zei tegen The Verge:

“Tot aan Tim Cook toe, de onderhandelaars van Apple gaan over lijken.”

Het idee is dat gratis diensten door het ontbreken van bepaalde nummers minder aantrekkelijk worden, wat goed is voor Apple’s toekomstige muziekdienst op basis van Beats Music. Deze wordt mogelijk tijdens WWDC geïntroduceerd en gaat tussen de 10 en 15 euro per maand kosten.

Het Amerikaanse Ministerie van Justitie zou de zaak inmiddels onderzoeken. Eerder deed de Europese Commissie al onderzoek naar concurrentie­beperkende praktijken van Apple en andere premium muziekdiensten.

Reageer op artikel:
‘Apple probeert gratis streamingdiensten uit te roeien’
Sluiten