‘Apple Music krijgt klein sociaal netwerk’

Door: Raymon Mens - 8 reacties

De aankomende streaming muziekdienst van Apple brengt een oude functie terug: volgens bronnen van 9to5Mac’s scooptijger Mark Gurman krijgt de dienst een ingebouwd sociaal netwerk. Onder de noemer Artist Activity kunnen artiesten berichten en updates delen.

In een beta van iOS 8.4 is al een verwijzing naar ‘Artiest Activiteit’ gevonden. Apple Music wordt waarschijnlijk op 8 juni tijdens WWDC 2015 uit de doeken gedaan en moet het goede van Beats Music en iTunes combineren.

Volgens de bronnen kunnen artiesten samples van nummers, foto’s, video’s en updates over concerten posten. Gebruikers kunnen zelf geen content posten, maar wel op statusupdates van artiesten reageren en deze met hun eigen vrienden delen. De dienst zou op basis van Apple ID werken.
artistsactivityios84
Apple probeerde in 2010 al eerder een sociaal netwerk voor muziek­liefhebbers op te zetten. Dit was onderdeel van iTunes en heette Ping, maar na een kleine twee jaar werd de stekker eruit getrokken. In tegenstelling tot het vermeende sociale netwerk in Apple Music, was het op Ping voor gebruikers wel mogelijk om zelf updates te plaatsen.

De nieuwe muziekdienst bouwt voort op Beats Music en combineert naar verluidt streaming muziek met je eigen iTunes-bibliotheek. Apple Music krijgt volgens de laatste informatie zowel gratis streaming radiostations als een betaalde variant die het mogelijk maakt om ieder nummer uit de catalogus te streamen. Verwacht wordt dat Apple de dienst tijdens WWDC 2015 presenteert en dat deze wereldwijd beschikbaar is voor een tientje per maand.

Door mensen gecureerde playlists zouden samen met het sociale netwerk belangrijke functies worden. Beats Music bevat al een klein sociaal netwerk voor artiesten. Er kunnen zelfs concertkaartjes gekocht worden.

beats_artist
De ‘artist page’¬†van Beats Music.

Reacties

8 reacties
 • Profielfoto
  Targaryen

  Ping 2.0

  Ik zie het niet. Als mensen hun favoriete artiesten willen volgen hebben ze daarvoor Twitter en Instagram of Facebook. Focus nu maar gewoon op een stabiele en bugloze streamingdienst.

 • Profielfoto
  Waffle ŗ≤†_ŗ≤†

  Ik vond Ping echt super, maar ik zal wel weer raar zijn…:grin:

  Ik hoop trouwens dat “Apple Music” (of hoe het ook mag gaan heten) niet onderdeel van iTunes wordt. Laat iTunes dan liever voor lokale muziek (en Bonjour libraries en internetradio).

 • Profielfoto
  THX-1138

  Kansloos. Ik zie de meerwaarde niet. Niet voor de gebruiker. Niet voor de artiest. Zoals Targaryen zegt: teveel alternatieven voor Ping 2.0

 • Profielfoto
  Tov

  Waarom lees ik steeds dat afspeellijsten door mensen worden ‘gecureerd’? Is dat een duur woord voor ‘samengesteld’? On topic: ik hoop dat de nieuwe muziekdienst daadwerkelijk in juni wordt gelanceerd, ook voor NL, ik ben erg benieuwd.

 • Profielfoto
  Rutger-cg

  Laat dit soort dingen gewoon aan Spotify over. We zitten niet verlegen om nóg een extra dienst erbij.

 • Profielfoto
  apple-man

  Weetje wat tegenwoordig het probleem is. Dat mensen tegenwoordig veel te snel oordelen over nieuwe dingen. Mensen laten zich tegenwoordig veel te snel be√Įnvloeden door de pers en van wat ze op internet/forums lezen. Ik zeg laat apple eerst maar eens uitkomen met deze nieuwe diensten. Probeer het uit en kijk of het iets voor jou is en ga dan pas een objectief oordeel hierover vellen in de plaast het meteen de grond in te boren.

 • Profielfoto
  ericgrafland

  Sociale netwerken en muziek kunnen heel goed samengaan, als fans elkaar maar makkelijk weten te vinden, je als gebruiker maar niet het gevoel krijgt dat je een kat in een vreemd pakhuis bent, en het zoek-algoritme er maar niet van uitgaat dat iedereen vooral bestsellers wil kopen. (Zeg maar: het Selexyz-Syndroom.) Spotify is music for everyone, maar kennelijk ben ik niet everyone. Ik ben benieuwd.

  Ik heb overigens al gratis streamende radiostations in mijn iTunes. Is dat omdat ik iTunes match heb? Maar wat is het verschil met een goede App die gewoon internetradiostations doorgeeft?

 • Profielfoto
  apple-man

  oke internetradiostations zijn graties. Maar je kunt dan wel niet luisteren naar de muziek die je op dat moment wilt horen. Je moet het doen met wat je krijgt voorgeschoteld. Bij Spotify kun je kiezen waar je naar wilt luisteren. Net als het verschil tussen netflix en een film zender.