‘Apple Maps krijgt OV-routes in iOS 9’

Door: Raymon Mens - 7 reacties

Een langverwachte functie voor Apple Maps wordt in iOS 9 waarschijnlijk werkelijkheid. Volgens bronnen van 9to5Mac’s Mark Gurman krijgt de volgende versie van de Kaarten-app ook de mogelijkheid om routes voor metro, tram, trein en bus te plannen.

Aanvankelijk wilde Apple de OV-functies samen met iOS 8 lanceren, maar interne problemen en weinig beschikbare data van vervoerders hielden dat naar verluidt tegen. Er zijn ook plannen voor indoor navigatie.

Volgens bronnen van Gurman wordt het mogelijk om routes te plannen, maar ook om de vertrektijden per halte te bekijken. Het is nog onduidelijk in welke landen de OV-info beschikbaar is. Gebruikers zouden een pushnotificatie kunnen krijgen als er nieuwe steden toegevoegd worden.
maps-transit

Robots voor indoor navigatie

Het blijft niet bij het toevoegen van OV-informatie. Apple zou zich van Google Maps willen gaan onderscheiden door onder andere het bieden van indoor navigatie. Het bedrijf zou hiervoor robots hebben gebouwd die met behulp van iBeacons snel en nauwkeurig grote gebouwen in kaart kunnen brengen.

De robots worden naar verluidt al op de Apple Campus getest. Tijdens WWDC 2015 op 8 juni horen we er waarschijnlijk meer over.
indoor-maps

Reacties

7 reacties
 • Profielfoto
  rctgamer3

  Jezus hee, dat mocht tijd worden. Google Maps ondersteunt dit al jaren.

 • Profielfoto
  Martink

  Als die functie net zo werkt als bij Google maps dan hoef ik het niet hoor. Vind dat het meest onhandige manier van plannen. Pak dan liever 9292ov ofzo:)

 • Profielfoto
  Niels

  Pak dan liever 9292ov ofzo:)

  De 9292 app werkt in de helft van de gevallen ook voor geen meter: onjuiste adviezen en tijden zijn eerder regel dan uitzondering. Ben benieuwd of ´ú┐ dit een beetje onder de knie krijgt en of het ├╝berhaupt (direct) naar Nederland komt.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @rctgamer3: De schrijver van het artikel heet Raymon, niet Jezus:lol:

  Apple kennende gaat deze OV informatie de komende jaren alleen werken in de USA, gezien de ervaring die we hebben opgedaan met SIRI, iTunes Radio enzovoort. Ik reken er niet op dat de 9292 info straks geïncorporeerd is in Apple Maps.

  Ik heb trouwens geen slechte ervaringen met 9292. Ik reis niet vaak met het OV, maar als ik het doe, klopt het altijd.

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  Ik vind 9292 echt super. Dat de maatschappijen nogal eens schuiven kan ik hen niet aanrekenen. OV blijft nu eenmaal een gok of en wanneer je aankomt. 9292 is echter een lichtend voorbeeld voor Duitsland, VK, en Frankrijk waar je hoogstens een kaartje met gekleurde streepjes krijgt [gechargeerd].

  Als 9292 een overlay op Apple Maps zou leveren wordt het een mooi compleet plaatje. Ben benieuwd.

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  9292ov is de Word onder de reisplanners… Prima als je er niks van weet is het te gebruiken, maar anders gaat het voor je denken en vernaggelt je opmaak en gaat hele andere dingen doen dan je wilt.

  Alleen als je goed op de hoogte bent van de verbindingen en de verbindingen zelf per deel invoert, krijg je het beste alternatief. Zo word ik van een adres in Haarlem steevast naar de sirecte intercity naar Hoorn verwezen, terwijl ik ook over Amsterdam kan gaan en in plaats van 57 minuten, nog maar 39 minuten over het stuk tussen de twee stations doe. Qua aankomsttijden op het station maakt het weinig uit.

 • Profielfoto
  Ron Luyten

  Jammer dat je niet gewoon volledige kaarten per land voor offline gebruike kan gbruiken.