Apple koopt veelbelovend GPS-bedrijf

Door: Raymon Mens - 6 reacties

Het Amerikaanse bedrijf Coherent Navigation is door Apple overgenomen. Het bedrijf richt zich op nauwkeurige plaatsbepaling door meerdere GPS-technologieƫn te combineren. De oprichters van het bedrijf zijn al sinds januari aan het werk in Cupertino.

Apple bevestigde de overname tegenover The New York Times en wilde verder niets kwijt over de plannen die het met de technolgie en werknemers van Coherent Navigation heeft. De oprichters van het bedrijf werken volgens hun LinkedIn-profiel nu op kaartenafdeling van Apple.

Coherent werd in 2008 opgericht door alumni van elite-universiteiten Cornell en Harvard. Het ontwikkelde technologie die extreem nauwkeurige positieĀ­bepaling mogelijk maakt, volgens de makers tot op de centimeter nauwkeurig. Het maakt daarvoor gebruik van High Integrity GPS (“iGPS”), een systeem dat ook laagvliegende telecommunicatiesatellieten om de positie te bepalen.
maps-unified-16x9
De afgelopen jaren kocht Apple veel bedrijven die zich met kaarten en GPS bezighouden. Zo werden de ontwikkelaars achter WifiSlam, PinDrop en Broadmap ingelijfd. Het ligt voor de hand dat Apple zijn eigen kaartendienst wil verbeteren. Deze bestaat sinds 2012, maar kan volgens velen nog niet op tegen Google Maps. Apple Maps krijgt een steeds prominentere rol in navigatie op de Apple Watch maar ook in de auto met CarPlay.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  MacAanZee

  Ik hoop dat Apple Maps dan eindelijk ’s wat beter gaat werken. Er is al veel verbeterd, maar nog steeds kan het soms flink verkeerd gaan en worden afslagen – vooral in het gesproken commentaar onduidelijk en te laat aangegeven.

 • Profielfoto
  Erick van der Ende

  De Europese Galileo satellieten van het GNSS systeem zijn vele malen nauwkeuriger en kunnen op millimeterniveau de plaats bepalen. Dat lijkt mij een veel beter systeem voor zelfrijzende auto’s en dergelijke.
  Helaas blijven de meeste bedrijven hangen bij het idee dat het Amerikaanse GPS systeem zo geweldig is, maar uiteindelijk is dat een defensie systeem en zou, in theorie, van de ene op de andere dag onbruikbaar gemaakt kunnen worden voor consumenten.

 • Profielfoto
  Buzz

  Erick van der Ende: Dat moet je met een flinke korrel zout nemen. Dat het Amerikaanse GPS geweldig is mag eigenlijk niemand ontkennen. Galileo is, als het af is, een mooie uitbreiding/alternatief. Maar millimeterniveau haal je er alleen mee voor bepaalde toepassingen, met zogenaamde geodetische ontvangers, door technieken te gebruiken die met GPS ook al millimeterniveau opleveren. De nieuwste generatie Amerikaanse GPS satellieten is qua technologie vergelijkbaar met de Galileo satellieten. Het duurt alleen nog even voordat alle oude GPS satellieten vervangen zijn. Maar het duurt ook nog even voordat Galileo operationeel is.

 • Profielfoto
  One Less Thing

  Wat Google Maps absoluut nog voor heeft op Apple Maps is Streetview ! Daarom prefereer ik Google Maps nog regelmatig boven Apple Maps.

 • Profielfoto
  BMeij

  Het woordje “gebruikt” ontbreekt in de zin boven het plaatje.

  Verder is “Coherent Navigation” geen GPS bedrijf maar is GPS een van de systemen die zij gebruiken om een nauwkeurige positie te bepalen. Zoals in het artikel al staat gebruiken zij ook Iridium hiervoor en zou je ze dus net zo goed een Iridium bedrijf kunnen noemen.

 • Profielfoto
  Val

  By the way, if looking for an effective fleet management solution, I recommend that you check out http://uboro.eu
  It changed fleet tracking from a chore to a snap!
  Free to use!