Apple erkent problemen tattoos en Watch

Door: Raymon Mens - 16 reacties

Apple erkent dat problemen kunnen ontstaan bij het dragen van de Apple Watch op een getatoeëerde arm. Eerder deze week werd door gebruikers met tattoo ontdekt dat de smartwatch minder nauwkeurig werd door de inkt in de huid.

Op een bijgewerkte supportpagina meldt Apple nu dat tatoeages de betrouwbaarheid van de hartslagsensor en diensten als Apple Pay kunnen beïnvloeden. De problemen doen zich vooral bij donkere tattoos voor.

De Apple Watch vergrendelt automatisch als er geen contact met de huid is, ook Apple Pay werkt alleen als het horloge gedragen wordt. Als door tattoos geen huidcontact gedetecteerd kan worden, toont de Watch een lockscreen. Dat is erg ongemakkelijk. Apple schrijft nu:

Wijzigingen in uw huid, zoals sommige tatoeages, kunnen de prestaties van de hartslag-sensor beïnvloeden. De inkt, het patroon en de intensiteit van sommige tatoeages hinderen het licht van de sensor, waardoor het moeilijk is om betrouwbare metingen te krijgen.

Automatische vergrendeling en polsdetectie kan worden uitgezet, waardoor de Watch bij getatoeëerde gebruikers niet langer om de toegangscode vraagt. Het meten van sportprestaties en de hartslag blijft echter een probleem. Als je een tattoo hebt is het verstandig voor aanschaf van de Watch bij een Apple Store te proberen of het werkt.

draagdetectie-watch
Draagdetectie is uit te zetten in de Apple Watch-app.

(Op bovenstaand screenshot lijkt het alsof het automatisch aanzetten van de Watch bij het optillen van je pols ook verdwijnt bij het uitschakelen van draagdetectie. Dat is een fout in de app en niet het geval.)

Reacties

16 reacties
 • Profielfoto
  hokkie

  Dit is al jaren bekend bij pulse oximeters (saturatiemeters), hierin is Apple niet anders. Overigens hebben, over het algemeen, mensen met een donkere huidskleur en/of sterk behaarde mensen dit ‘probleem’ ook.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Als Apple hierdoor kan bijdragen aan de vermindering van het aantal mensen dat zich volkliedert ben ik toch nog blij met die Watch.;-)

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Er was eerder gemeld dat dit probleem juist niet zou gelden bij mensen met een donkere huidskleur of zware beharing. Wat de tattoos betreft…ik kan er niet van wakker liggen. Een extra reden om geen tattoo te nemen, lijkt me. Nadat afgelopen week ook al bekend werd dat uit onderzoek blijkt dat zo’n 40% van de in Nederland gebruikte tattoo inkt kankerverwekkend is. Deze inkt is in Nederland verboden, maar wordt door tattoo shops illegaal ingevoerd. In het buitenland is dat percentage nog veel hoger.

 • Profielfoto
  polansky

  Tegelijkertijd werd in datzelfde onderzoek gemeld dat mensen mét een tatoeage niet meer of minder vaak kanker krijgen. Ofwel, die inkt kan wel kankerverwekkend zijn, het risico om kanker te krijgen is niet hoger dan mensen die zonder tattoo door het leven gaan.

  Overigens vind ik ze persoonlijk ook lelijk, maar als iemand graag met een plakplaatje rondloopt moet hij/zij dat geheel zelf weten.

  Ik vind het terecht dat Apple hier melding van zou moeten maken, het aanpassen van de sensoren vind ik dan weer te ver gaan.

  Aan de andere kant 31% van de mensen tussen 19 en 36 heeft zo’n plakplaatje. Het is dus voor Apple wel verstandig om hier rekening mee te gaan houden.

 • Profielfoto
  ozzie X

  Van die 31% heeft maar weer een zeer klein deel zo’n plaatje precies op de pols zitten. Wat dat betreft zou ik zeggen vette pech.

 • Profielfoto
  M Rui

  Waarom zou de apple watch ‘beveiligd’ zijn als je hem niet om hebt? Als iemand tussen je gegevens wilt snuffelen dan doet hij het horloge toch gewoon om zijn pols zodat hij ‘contact’ maakt met een huid? Of ligt dit aan mij?.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Aan de andere kant 31% van de mensen tussen 19 en 36 heeft zo’n plakplaatje. Het is dus voor Apple wel verstandig om hier rekening mee te gaan houden.

  En alle 31% verminkten hebben dat ook op hun pols?

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ja, vooral met dank aan bepaalde voetballertjes is zo’n bruine voorarm wel heel populair.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Niks mis met tattoos, maffe reacties.

 • Profielfoto
  rvanheukelum

  En som ze maar op:
  – brandwonden
  – littekens
  – allergie
  – huiduitslag
  – …

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  @mikeder dat zou ik ook wel eens willen weten… :s

 • Profielfoto
  Alexander Henket

  @M Rui: Ik zou gokken dat je energie besparen kunt als je de watch uitschakelt als je hem ‘niet gebruikt’ ofwel niet om je pols hebt, maar dat zou ook uitsluiten dat je hem even afdoet terwijl je aan het verven bent maar wel af en toe wilt zien hoe laat het is.

  Er zijn niet zo heel veel mensen voor wie dit echt een probleem is denk ik zonder ze geteld te hebben, maar het lijkt me inderdaad goed dat Apple er melding van maakt (voorkomt teleurstelling en een irritante ‘class-action-lawsuit’). Als er door betere/andere sensoren ook nog omheen te werken valt tegen acceptabele kosten: doen.

 • Profielfoto
  interFACE

  Mijn tante mist haar beide onderarmen. Ze heeft inmiddels een advocaat in de arm genomen die Apple gaat aanklagen omdat zij het horloge niet kan gebruiken.

 • Profielfoto
  Maikelw

  Advocaat “in de arm genomen” gniffel

 • Profielfoto
  iMaf

  Het volgende heb ik ooit op een t-shirt gehad en lijkt me hoge tijd om met de rest van jullie te delen zodat we die hele tattoo heisa achter ons kunnen laten!

  Het enige verschil tussen getatoeëerde mensen en niet getatoeëerde mensen is,
  Getatoeëerde mensen geven er geen FUCK om of je tattoos hebt of niet!!!

 • Profielfoto
  SusanUSA

  De problemen doen zich vooral bij donkere tattoos voor.

  Ik heb nog nooit een lichte tattoo gezien. Bestaan die wel?