20 minuten Tim Cook: over zijn jeugd in Alabama, Steve Jobs en de iPhone

Door: Raymon Mens - 6 reacties

“Voordat ik begin, wil ik deze standaard mededeling doen: als je een iPhone hebt, zet die dan nu op stil. Als je een Android-toestel hebt, lever die dan maar even in het midden in. Apple heeft tegenwoordig een geweldig recycle-programma.”

Met dat grapje had Tim Cook meteen de aandacht voor zijn speech tijdens de diploma-uitreiking van de Universiteit van Washington. De Apple-CEO praat over zijn jeugd, de rol van de iPhone in de wereld en een snufje nostalgie ontbreekt niet. 20 minuten in video en tekst:

Liever lezen? Dit zijn de hoogtepunten uit de speech:

Verhalen uit Alabama

Tim Cook noemt zichzelf ‘son of the south’. De Apple-CEO groeide in het zuiden van Alabama op en had al vroeg interesse in technologie, politiek en gelijkheid. Door het winnen van een schrijfwedstrijd op zijn middelbare school mocht hij toenmalig gouverneur van Alabama, George Wallace, ontmoeten. Hij wist dat diezelfde gouverneur in de jaren daarvoor zwarte studenten persoonlijk weigerde op universiteiten en de ontmoeting ging niet van harte.

Sindsdien voelt hij de noodzaak om zich uit te spreken voor gelijkheid en mensenrechten. Ook is hij actief op het gebied van homorechten.

george_wallace1[crop]
Tim Cook was geen fan van gouverneur George Wallace.

iPhone en de droom van Steve Jobs

Als engineer was Cook opgegroeid met het idee: werk is werk, de wereld veranderen doe je maar in je eigen tijd. Dat veranderde toen hij Steve Jobs ontmoette. Die vroeg hem te helpen met de wederopbouw van Apple en het waarmaken van zijn droom: technologie ontwikkelen die makkelijk te gebruiken was, waar mensen hun droom mee konden waarmaken en die misschien zelfs de wereld kon veranderen.

“Door de iPhone is de droom van Steve Jobs werkelijkheid geworden”

Cook vertelt: de iPhone stelt mensen met bijvoorbeeld een visuele beperking in staat om toch volledig te communiceren en mee te doen. Burgers kunnen onrecht dat hen wordt aangedaan altijd vastleggen, want ze hebben een camera in hun zak. Daarom is de droom van Jobs werkelijkheid geworden.

Think Different

De Apple-CEO drukte de studenten op het hart dat het goed is om sceptisch te zijn. Hij vertelde dat niet iedereen altijd goede bedoelingen heeft en haalde zijn held Martin Luther King aan om te illustreren dat iedereen die echt wil, wel degelijk verandering te weeg kan brengen.

Cook sloot af met het maken van een foto van het publiek. Met de speech treedt hij in de voetsporen van Steve Jobs, die in 2005 op het terrein van Stanford University een speech hield voor afgestudeerden. Dat is inmiddels een van de meest legendarische speeches van de Apple-oprichter.

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  wensink

  Super nice dat hij dat precies 10 jaar na Steve doet.

 • Profielfoto
  taardema

  Ik hoor Tim Cook overigens het woord Android niet uitspreken. Jullie wel? Hij zegt: “…als je een andere telefoon hebt…”

 • Profielfoto
  Hermanko

  Respectable lezing, in de sfeer van Steve Jobs..

 • Profielfoto
  koen

  Zijn speech was op The George Washington University, dat is heel wat anders dan de Universiteit van Washington:smile:

 • Profielfoto
  Saaihead

  Hij zegt helemaal geen android, maar other

 • Profielfoto
  Bman

  Wat een baas!