’16GB iPhone dit jaar verleden tijd’

Door: Raymon Mens - 22 reacties

Wordt 2015 het jaar waarin we eindelijk afscheid gaan nemen van de krap bemeten 16GB iPhone? Volgens analisten van TrendForce is Apple definitief van plan om 32GB de minimale opslagcapaciteit voor de iPhone 6s te maken.

De nieuwe configuraties worden volgens de analisten: 32GB, 64GB en 128GB. Daarnaast krijgt het RAM-geheugen naar verluidt een verdubbeling naar 2GB. Dat verbetert de prestaties tijdens multitasken en surfen.

Er gaan al langer geruchten over een verhoging van de opslagcapaciteit van de iPhone. Vorig jaar maakte Apple een kleine stap door de 32GB iPhone uit te faseren en naast 16GB modellen van 64 en 128GB te introduceren.

Meer RAM-geheugen en andere verbeteringen

Naast uitbreiding van de opslagcapaciteit zou Apple ook het RAM-geheugen opschroeven. De iPhone heeft momenteel 1GB RAM en dat is net genoeg. Met meer RAM is het sneller switchen tussen apps die open staan zonder deze opnieuw te hoeven laden. Ook tabbladen in Safari hoeven minder te herladen bij het switchen tussen websites.

Als laatste zou Apple overwegen het scherm van de iPhone 6s van een nieuwe LED-module te voorzien, waardoor meer ruimte voor de accu ontstaat. Hoewel meer accuduur altijd welkom is, zou het scherm daardoor wel iets minder fel worden.
iphone-6s-shoplemonde-01

Reacties

22 reacties
 • Profielfoto
  Dennis De Jong

  Het geeft veel nieuwe voordelen, zoals grotere accu zodoende langer gebruik gemak, maar hoe komt het dan met de prijs, want de 32 GB is alweer 100 duurder dan de 16 GB ? Dus dan betaal je standaard voor een iPhone 6s 800,-

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Flashgeheugen is de laatste tijd hard in prijs gezakt. Ik kan me voorstellen dat het prijsverschil met de massale inkoop die Apple doet amper merkbaar is.

 • Profielfoto
  iPadminiRemco

  Mijn visie is juist Apple weet dit en doet dit expres om zo de 64Gb modellen meer te verkopen en zo toch 100€ extra te verdienen

 • Profielfoto
  Fossil

  Persoonlijk heb ik me er nogal over verbaasd dat de iphone met 16 GB geheugen eigenlijk nog de standaard is. Apple wil toch ook apps, muziek en films verkopen met 16 GB ben je continue bezig het allemaal passend te krijgen, zeker als er weer een nieuwe update is. Iets waar ik me eigenlijk helemaal niet mee bezig wil houden. Ik kijk uit naar mijn toekomstige iPhone 6S met 128 GB:-)

 • Profielfoto
  Zakske

  NAND Flash-geheugen kost al tijden bijna niks; 32 GB heb je voor $2, 64 GB voor minder dan $3 en 128 GB voor $6 en een paar cent. Een gigant zoals Apple betaalt uiteraard nog een stuk minder, want die sluiten direct een deal voor gigantische hoeveelheden.

  Maar elke manier om de consument uit te knijpen is natuurlijk welkom, want anders gaan de aandeelhouders én het management van Apple mekkeren.

 • Profielfoto
  Koekenbakker

  Precies het is een leuk marketing tructje. oh 16GB hmm voor 100 64gb, tja ik doe er wel 2 jaar mee hmm oke 100 extra dan maar.
  Chachinggggg, een product van 1$ voor 100$ verkocht, dat zij nog eens marges mensen!

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @Dennis: zoals anderen ook zeggen, RAM geheugen kost bijna niks. Updaten naar 32 GB kost Apple misschien een eurootje meer. Maak je geen zorgen dat het standaardmodel van de volgende iPhone daardoor duurder wordt. Elke iPhone is weer meer geavanceerd dan de vorige en de prijs is al jaren gewoon hetzelfde: €699,-. Zelf ben ik nog steeds erg blij dat ik bij de aanschaf van mijn iPhone 6 Plus 100 euro heb neergelegd voor 64 GB. Het is heerlijk om altijd genoeg ruimte te hebben en nooit meer te puzzelen wat je er wel of niet op kunt zetten. Eigenlijk had Apple al direct bij introductie van de iPhone 6 moeten updaten naar 32 GB standaard RAM.

  Een minder fel scherm door een andere LED module vind ik niet zo’n goed idee. Je moet niet terug gaan in kwaliteit.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  Eigenlijk had Apple al direct bij introductie van de iPhone 6 moeten updaten naar 32 GB.

  Ze moeten niks. Ik gebruik al jaren een 4S met 8GB en kom daar prima mee uit. Als je echt zo graag een toestel wilt met grotere opslag dan is er keuze voldoende. Gezeur om niks.

 • Profielfoto
  Afroman

  Toen was iOS ook een stuk minder zwaar.

 • Profielfoto
  iGeO

  @Ruwepit: Keuze is er altijd, t’is alleen jammer dat je als consument daarvoor zo ongelooflijk diep in je buidel moet tasten, terwijl het voor Apple qua kosten niet zoveel meer is.

 • Profielfoto
  Thijs.w

  Ik heb 8GB op mijn 5c. Zelfs dat is genoeg? Maar dat komt omdat ik grotere games alleen op mijn iPad zet. Maar 16GB voor een iPhone is perfect. Ik zou het jammer vinden als dit in de toekomst verdwijnt.

  Ik snap niet wat je überhaupt met 128GB op een iPhone moet.. Ookal gebruik je hem als tablet en mobiel tegelijk, het is toch veel te veel? :$ Of zijn er mensen die tientallen HD-films downloaden?

 • Profielfoto
  Dennis De Jong

  Ik heb. Nu zelf een 5c en die heeft net wat te min GB maar 16 vind ik ideaal, maar zoals jullie al zeggen dat de RAM geheugen niks kost, en de prijs van de iPhone 6s niet zullen veranderen als het van 16 naar 32 GB gaat, dan kan ik het zien als een voordeel.

 • Profielfoto
  donut

  Ben het geheel eens met de mensen die zeggen dat Apple het zal doen om een hogere aanschaf prijs te kunnen rechtvaardigen. Het is hun topsegment dus moet er wel 32 in en wellicht een gimmick extra om idd 800€ te kunnen rekenen.

  Dat mensen nu tevreden zijn met 16 gig kan ik me voorstellen-, maar ook dat er velen zijn die nu al meer nodig hebben. Laten we niet opnieuw de Bill Gates fout maken van 512MB is ruim voldoende voor iedereen…:)

 • Profielfoto
  Balsjer

  Hetzelfde geldt voor de IPad Air 2, daarin heb je ook de keus 16, 64 of 128 GB. Eind maart heb ik een ‘iPad Air 2 64 GB’ aangeschaft voor de prijs van € 539,- bij BCC. Het verschil met de Apple Store € 599,- is dan € 60,- en, dat doet ietsje minder pijn in de portemonnee. Het voordeel is dan dat je ten opzichte van de 16GB uitvoering, voor € 40,- meer opslag hebt.

 • Profielfoto
  strigoi

  Ik verwacht niet dat Apple meer gaat rekenen voor de 32GB en ik vind het eigenlijk beschamend dat ze niet bij de iPhone 6 al afscheid hebben genoeg van het 16GB ‘basismodel’. Bij Google (Nexus) en Samsung (Galaxy S6) is 32GB het ‘basismodel’, het groeien van opslag is mijn ziens gewoon een stukje evolutie. Helaas weet je het met Apple maar nooit … we gaan het zien.

 • Profielfoto
  Ruwepit

  @Ruwepit: Keuze is er altijd, t’is alleen jammer dat je als consument daarvoor zo ongelooflijk diep in je buidel moet tasten, terwijl het voor Apple qua kosten niet zoveel meer is.

  Wat een flauwekul zeg. Zo diep meer is €800 niet t.o.v. €700 oftewel erg relatief.

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Haal al 3 jaar iPhones met 16gb en heb nog nooit een melding gekregen dat ie vol zit… Ben ik de enige?

 • Profielfoto
  GodzillaNinja

  Haal al 3 jaar iPhones met 16gb en heb nog nooit de melding gekregen dat ie vol zit… Ben ik de enige?

 • Profielfoto
  jf

  Ik snap niet wat je überhaupt met 128GB op een iPhone moet.. Ookal gebruik je hem als tablet en mobiel tegelijk, het is toch veel te veel? :$ Of zijn er mensen die tientallen HD-films downloaden?

  Ik ben zo’n malloot die zijn iPhone ook als iPod gebruikt. Er staat dus veel muziek op in beter dan gemiddelde gecomprimeerde kwaliteit. nu heb ik een 32gb iPhone, maar eigenlijk is dat al aan de krappe kant, niet in het minst omdat allerlei randzaken blijkbaar steeds meer ruimte opslokken (en nee, ik heb niet veel apps of foto’s op m’n iPhone).

  Met 8gb is ook te leven, maar dan moet je er niet al te veel zaken op willen bewaren.

  En streamen/cloud gebruiken? Als je dat buiten wifi bereik doet (wat bij mij eerder regel dan uitzondering zou zijn) gebruik je mobiele data. De meerprijs van geheugen bespaar je volgens mij binnen een paar maanden al op je mobiele databundel…

 • Profielfoto
  aartjan.nl/blog

  Wat ik nou nog erger vind is dat een iPhone 5C niet eens meer te krijgen is met meer dan 8GB. Dat kon voorheen altijd wel.

  En wat NOG veel erger is: een iPhone 5C gaat onherstelbaar kapot als je een niet-Apple lader gebruikt, bijvoorbeeld die in de auto. Zie http://appadvice.com/appnn/2014/06/cheap-unauthorized-cables-are-damaging-the-iphone-5s-logic-board

  Nog geen 2 jaar oud! Kan ‘m gewoon weggooien! Apple Store doet en kan ook niks!

 • Profielfoto
  sciletto

  Ik heb 8GB op mijn 5c. Zelfs dat is genoeg? Maar dat komt omdat ik grotere games alleen op mijn iPad zet. Maar 16GB voor een iPhone is perfect. Ik zou het jammer vinden als dit in de toekomst verdwijnt.

  Ik snap niet wat je überhaupt met 128GB op een iPhone moet.. Ookal gebruik je hem als tablet en mobiel tegelijk, het is toch veel te veel? :$ Of zijn er mensen die tientallen HD-films downloaden?

  Ik voel me aangesproken:P

  Ik heb de 128GB omdat ik altijd aan het hannesen was met 16gb en zelfs 32gb. Mijn iPad is 32gb en die staat altijd vol met apps, berichten, mail, etc en dan heb ik het niet over filmpjes en spelletjes:)

  Mijn iPhone heeft nu tientallen handige apps die ik altijd wilde gebruiken, heb me foto’s en video’s erop staan, kan berichten sturen wat ik wil zonder de details weer 10x te moeten wissen, kortom, ik hoef niet meer na te denken over ruimte en dat is het geld wel waard vind ik:)

 • Profielfoto
  zepkleiker

  Slim van Apple. Afgelopen jaar hebben ze veel mensen laten opwaarderen naar 64GB omdat 16GB te weinig is, en dit jaar kiezen ze dan bij een upgrade weer voor 64GB omdat hun iPhone te vol staat om nog in 32GB te passen.

  Echt een MEESTERLIJKE zet van Apple om nog meer omzet uit de iPhone te poeren.