15-inch MacBook Pro ondersteunt 5K

Door: Raymon Mens - 18 reacties

De vorige week door Apple vernieuwde 15-inch MacBook Pro bevat een verrassing. Het topmodel met losse grafische chip ondersteunt de weergave van 5K-beeld. Een Retina iMac is niet langer de enige optie om 5120 x 2880 pixels op je bureau te hebben.

In een bijgewerkt support-document vermeldt Apple dat de Dell UltraSharp 27-inch 5K-monitor door middel van twee Thunderbolt-kabels kan worden aangesloten voor 5K-beeld. OS X Yosemite 10.10.3 is ook vereist.

In hetzelfde support-document legt Apple ook uit welke Mac-modellen 4K ondersteunen. Wist je dat de nieuwe 12-inch MacBook zijn hand niet omdraait voor een 4K-scherm? Het bekijken waard.
rMBP-2015-5k
Een 5K-monitor is overigens nog een bijzonder duur grapje. Dell is de enige fabrikant die een 5K-scherm kan leveren en vraagt daar ook de hoofdprijs van € 2.540 voor. Dan is die iMac met Retina 5K-display met een prijs van € 2.329 zo gek nog niet. Maarja, die neem je natuurlijk niet zo makkelijk mee.

Reacties

18 reacties
 • Profielfoto
  Odyssey

  een geheel desktop scherm neem je anders ook niet mee.. geef mij dan maar een ganse computer goedkoper dan enkel een scherm:D:D

 • Profielfoto
  html-junky

  En nog durven mensen te roepen dat de iMac 5K duur is…

 • Profielfoto
  plonserd

  Als je een iMac 5K koopt krijg je dus eigenlijk gewoon een 5K display mét een gratis computer én nog eens 200 euro erbovenop? Maakt ‘m inderdaad ineens veel minder duur:D

 • Profielfoto
  Afroman

  Wat is het verschil met de huidige videochip en de vorige waardoor het wel kan? Beiden 2Gb toch of niet?

 • Profielfoto
  Maikelw

  Ben benieuwd naar de software oplossingen van Apple.. Heb 2 4K displays, maar het aansturen gaat nog met n beetje vertraging. Alles werkt, maar maximaal op 30fps:(

 • Profielfoto
  IPhonePeter

  Alsof je een 27 inch computermonitor koopt om hem mee te kunnen nemen. Doe mij dan maar liever eentje van apple waar ik ook nog een mac bij krijg die erin zit.

 • Profielfoto
  Needler

  Apple komt dus op de WWDC met een nieuwe monitor? Eindelijk!

 • Profielfoto
  Jellepetje12

  @afroman GB’s op zich zelf maken niks uit in een GPU op dat gebied, mijn Radeon 5770 uit 2010 in mijn mac pro heeft 1gb en trekt 1440P maar net. Het zit m in de modernere architectuur op de chip icm geheugen en doorvoersnelheid.

 • Profielfoto
  plonserd

  Een nieuwe monitor van Apple zou wel welkom zijn ja.. Dan worden de Thunderboltdisplays eindelijk betaalbaar:p

 • Profielfoto
  Charles Toepoel

  Waarom een foto van een Dell 5k in de kop van ’t artikel? Beetje jammer

 • Profielfoto
  Soulshaker

  Waarom een foto van een Dell 5k in de kop van ’t artikel? Beetje jammer

  Wat nu jammer ? Het is de enigse monitor die 5k ondersteund. Moest er dan een fossiele tunderbolt display op de foto staan ?

 • Profielfoto
  Shmoo

  Ik heb al 8K support, allemaal niet zo interessant dus.

  Boooooooring! ✋

 • Profielfoto
  computer space

  iMac blijft duur hoor. Die Dell kost in praktijk 1830€ (pricewatch), en dat is binnen een paar maanden 1200. Daar krijg je veel meer scherm voor:
  mat
  3D 12bit lut
  99% adobergb en 100% srgb omschakelbaar
  pivot
  betere garantie en dell en apple kennende ook minder kans op defecten.

  Voor die 500 euro die overblijft bouw je een veel betere computer dan die gare macmini die in een iMac zit.

 • Profielfoto
  ibla

  Een retina vraagje, maar beetje off topic… Ik heb een late 2012 Mac mini. Ik heb hier een zelfgebouwde fusion drive in (met 480gb SSD) en 16Gb RAM. Processor is een i7 met 2,3Ghz. Grafische kaart Intel HD Graphics 4000. Ik vond retina destijds niet zo nodig, maar sinds ik gewend ben aan mijn 12″ retina MacBook wil ik op m’n grote scherm ook wel graag retina. Weet iemand of dit mogelijk is met deze Mac Mini?

 • Profielfoto
  iep

  Voor die 500 euro die overblijft bouw je een veel betere computer dan die gare macmini die in een iMac zit.

  Mooie uitspraak die nog nooit iemand met succes heeft kunnen onderbouwen:-) De iMac 5K is de 27″ versie, niet de goedkoopste 21,5″ waar jij het nu mee verward. Deze heeft dus wel een fatsoenlijke gpu waar je prima mee kunt gamen op 1080p (4k en 5k gaming is op dit moment op geen enkel stuk hardware mogelijk of je moet genoegen nemen met het feit dat je zelf het aantal fps kunt tellen). Maar ja, wat wil je ook van een machine die gericht is op fotografie en video? Heel ander publiek dan de Mac mini die als instapper is bedoeld.

  Oh ja, voor wie nog meer lol op wil met computer space…zoek eens naar z’n post historie en lach je knopen van de broek. Want meneer heeft tijden lang anderen proberen te overtuigen dat de Mac mini sneller was dan bijv. de iMac en iedereen dat ding moest kopen. Nu noemt ie z’n geliefde Mac mini “gaar”:D

  Ik vond retina destijds niet zo nodig, maar sinds ik gewend ben aan mijn 12″ retina MacBook wil ik op m’n grote scherm ook wel graag retina. Weet iemand of dit mogelijk is met deze Mac Mini?

  Retina is een marketing term dus pas daar mee op. Als je voor de desktop een retina scherm wil hebben dan zit je al snel bij 4k schermen (bijv. de 24″ van Dell) en daar is de videokaart van je Mac mini niet krachtig genoeg voor.

  Als je een 27″ scherm met een resolutie van 2560×1440 koopt dan is het verschil met een echt retina scherm dusdanig klein dat het eigenlijk wel verwaarloosbaar is. Dat komt omdat je met een desktop verder van je scherm af zit dan bij een laptop, tablet of smartphone. En laat die 27″ met die resolutie nou wel aan te sturen zijn door je Mac mini:-)

 • Profielfoto
  computer space

  Nu noemt ie z’n geliefde Mac mini “gaar”:D

  Vind je het gek. In 2012 kon je een quad i7 2.3ghz kopen die was op dat moment sneller (CPU) dan alle iMacs wanneer je BTO opties buiten beschouwing liet.
  In 2014 komt Apple met een mini die 60% van de snelheid heeft. En nu is het 2015.
  Als Apple en Intel trouw waren gebleven aan Moore’s law, niet zo hadden lopen eikelen met HD graphics maar dit gewoon aan Nvidia/AMD hadden overgelaten, was de MacMini 2015 gewoon een 14nm quadcore i7 geweest met hexacore BTO, en hadden we een iMac gehad met sixcore i7 als basis en BTO opties voor octocore of 12-core. Met als GPU een dikke Nvidia Titan met 6GB DDR5.
  Dus ook al was de 2012 mini de beste desktop allertijden op dat moment, nu is het een matige machine, zeker gezien de exorbitante prijs.
  En de nieuwste iMac hangt nog steeds rond die 13000 geekbench van die mini van 2012. Kan het niet mooier maken, sorry.
  Ondertussen zijn er inmiddels intel NUC achtigen die de prestaties van de mini/iMac voor resp 250-500€ bieden.

  En Iep mag ik je er misschien aan herinneren dat Apple rond 2000 voor 1600-2000€ hun Pro machine verkocht, volledig modulair, 4x zoveel grondstoffen als de iMac nu, met een veel hogere exclusiviteit/luxefactor dan het Primarkgehalte van nu (afwerking is nog steeds fabuleus overigens), waar alle andere elektronica 4x zo goedkoop is als in 2000.

 • Profielfoto
  IOS dude

  Ze zouden beter eens beginnen met mobile GPU’s van nVidia in hun topmodellen macbook te stoppen… Veel aangenamer zeker in samenwerking met adobe creative cloud… Als ze een GTX 980M in een macbook 15″ zouden steken. Dan zouden er veel meer pro’s een macbook kopen lijkt mij…