WWDC 2015: Apple TV als middelpunt?

Door: Raymon Mens - 25 reacties


Gistermiddag werd bekend dat WWDC 2015 van 8 tot en met 12 juni plaatsvindt. In aankondiging spreekt Apple van het ‘middelpunt van verandering’ en zijn afgeronde en ronde vormen te zien. Het afgeronde vierkant in het midden lijkt op de vorm van een Apple TV. Zou dat het middelpunt worden? Speculeer met ons mee.

Weinig spannends in iOS en OS X

Dat we tijdens WWDC 2015 een blik op iOS 9 en OS X 10.11 krijgen is zonneklaar, maar er zal waarschijnlijk weinig spannends in de nieuwe softwareversies zitten. Het gerucht gaat dat nieuwe functies beperkt zijn en het vooral om stabiliteit en onderhoud gaat. Dat is ook wel nodig, want Apple heeft de laatste tijd in moordend tempo nieuwe functies toegevoegd.

Een missend onderdeel

Hoewel, moordend tempo… Herinner je je WWDC 2014 nog? Apple deed HomeKit uit de doeken, dat moest hét iOS-platform voor huis­auto­matisering worden. De iPhone-maker beloofde dat het in iOS 8 beschikbaar was voor ontwikkelaars. Een jaar later is HomeKit nog steeds niet beschikbaar en laat compatibele hardware op zich wachten. Apple lijkt geen haast te hebben, maar kan met iOS 9 wel een lang staande belofte inlossen.
homekithairforce1

Twee vliegen in een klap

De concurrentie zet grote stappen en Apple kan niet veel langer wachten met het vernieuwen van de Apple TV. Naar verluidt krijgt de nieuwe settopbox een A8-chip, eigen app store en streamingdienst. Met nieuwe, krachtige hardware kan de Apple TV ook dienst doen als centrale hub voor HomeKit. Er wordt al langer gespeculeerd over de rol van de settopbox binnen HomeKit.

Stel dat het logo hint naar een nieuwe Apple TV, dan slaat Apple twee vliegen in een klap. Met iOS 9 en de nieuwe Apple TV kan het HomeKit eindelijk compleet maken. Ontwikkelaars kunnen tevens aan de slag met apps voor de nieuwe Apple TV, die ook buiten HomeKit aantrekkelijk zal zijn.
cook-zwaai
Apple TV als het epicentrum der verandering? Over 54 dagen weten we het.

Reacties

25 reacties
 • Profielfoto
  nielsmensink

  Ik zie (zo lijkt het) dat Apple overstapt naar ronde icoontjes ipv de afgeronde icoontjes voor apps. In lijn met profielfoto’s bijvoorbeeld.

 • Profielfoto
  Rolf Willems

  Ik denk dat er wel zeker een Apple Tv aankomt, het perfecte moment en ik wil em ook zeker hebben!

 • Profielfoto
  MajorApple

  Ik hoop echt dat ze een upgrade van de Apple TV tonen. Ben een groot fan van het apparaat en raad het iedere iPhone/iPad bezitter dan ook aan. Wat ik graag zou willen zien is dat er wat meer wordt gedaan met gaming; Bijvoorbeeld meerdere iOS devices koppelen aan de Apple TV en op groot scherm samen gamen. Zoiets zie ik voor me.

  Waar ik dan niet op hoop zijn de ronde icoontjes voor iOS. Dat zou echt niet tof zijn. Op OS X (iTunes, iBooks, App Store) en Watch werkt het, maar denk dat het een misser zou zijn als ze de interface van de Watch naar de iPhone of iPad brengen.

 • Profielfoto
  wensink

  Misschien ben ik de enige, maar ik heb het gevoel dat er een nieuwe MacBook Pro 15″ aankomt die ook weer eens wat uiterlijke veranderingen gaat krijgen.. Ze hebben hem nog geen force touch trackpad gegeven en de 13″ wel…

  Verder zie ik nog niet echt iets in een nieuwe Apple TV, maar dat komt misschien omdat ik nooit tv kijk.

  Ik zie (zo lijkt het) dat Apple overstapt naar ronde icoontjes ipv de afgeronde icoontjes voor apps. In lijn met profielfoto’s bijvoorbeeld.

  Dat is alleen voor de Apple Watch, maar wie weet komt dat dan ook op die nieuwe Apple TV. Op iOS verwacht ik ze in ieder geval niet.

 • Profielfoto
  mvmaastricht

  Ik hoop op een compacte Apple TV die écht betrouwbaar en stand alone werkt. Voor trainingen en workshops in the move…

 • Profielfoto
  hansman

  Ik zie in de afbeelding ook ronde vormen. Misschien gaat het wel over sinaasappels.

 • Profielfoto
  tomc

  Misschien ben ik de enige, maar ik heb het gevoel dat er een nieuwe MacBook Pro 15″ aankomt die ook weer eens wat uiterlijke veranderingen gaat krijgen.. Ze hebben hem nog geen force touch trackpad gegeven en de 13″ wel…

  Ze hebben het 15 inch model nog niet aangepast omdat intel de nieuwe chips voor dit model nog niet kon leveren.

  En misschien moeten we gewoon afwachten i.p.v. hints zoeken in de vormpjes. Hoeveel keer zat er ook daadwerkelijk een hint in de afgelopen jaren?

 • Profielfoto
  Thympy

  Grappig de zoveelste speculatie naar een nieuwe Apple TV maar tot op heden niets gezien.

 • Profielfoto
  Melle

  Dat ze de airplay functie dan maar op even zwaar optimaliseren. Onmisbaar, maar soms kan het zo traag en haperend werken….

 • Profielfoto
  farl4web

  De Apple TV zal het ‘epicenter’ van het huis gaan worden. Lijkt me wel een duidelijk hint.

 • Profielfoto
  IsSidha

  ze gaan er een game console van maken
  gewoon de games die je toch ook al op je phone hebt en dan de phone als controller gebruiken.. hadden ze al veel eerder moeten doen ipv dat kinderhandjevol games die dat al wel doen

  en verder zie ik in die afbeelding alleen maar vlekken waar ik hoofdpijn van krijg..:x

 • Profielfoto
  Erwal

  Als we dan toch speculeren: epicentrum is toch iets met aardbevingen? Nieuw hoofdkantoor van Apple Europe in Loppersum denk ik:)

 • Profielfoto
  ikra

  Nieuwe Cube,

 • Profielfoto
  Buzz

  Volgens mij wordt er in de uitnodiging een duidelijke verwijzing gemaakt naar de afgeronde hoek van Moscone West, en de aardbevingsgevoeligheid van de regio rond San Francisco.;-)

 • Profielfoto
  H.deweg

  Lieve Appleklaas

  Gezien ik mijn iPad voornamelijk gebruik om tijdens het koken DWDD of Netflix op te kijken, wil ik graag een Giga iPad.

  En op een of andere manier denk ik ook dat ik een nieuwe Apple TV nodig heb, al weet ik nog niet goed waarvoor, dus ik laat me graag verrassen.

  Mijn dank is groot.

 • Profielfoto
  macpro

  In de analyse wordt alleen gesproken over het vierkant.
  Niet over de cirkels.

  Toch is het zo duidelijk als wat: de Apple TV krijgt een aan/uit knop.

 • Profielfoto
  MacFundamentalist.nl

  Ik koop pas een Apple TV als die afspeelt wat ik wil, en niet wat Apple toestaat.

 • Profielfoto
  Saaihead

  @MacFundamentalist.nl
  Als de geruchten kloppen dan lijkt het erop dat je je zin krijgt. Als Apple een appstore beschikbaar stelt voor Apple TV, dan kunnen we hopelijk 3rd party media apps verwachten waarmee we media kunnen streamen van een NAS of share. Tot die tijd gebruik ik zelf Air Video HD, maar dan heb je nog een iOS device nodig voor het streamen. Dus, ik hoop met je mee.

 • Profielfoto
  MacAanZee

  Toch weer spannend om weer aan de hand van de uitnodiging te gaan puzzelen waar het over zal gaan. Zeker is in elk geval dat vorm, kleur en tekst bij Apple altijd vooruit wijzen naar het belangrijkste onderwerp waar het over zal gaan.
  Als je de uitnodiging en de foto van de Apple TV bekijkt lijkt het bijna niet anders te kunnen dat het de Apple TV is die wel heel duidelijk in de uitnodiging zichtbaar is en we weten dat de huidige Apple TV in de uitverkoop is gezet. Toch kan ik het me bijna niet voorstellen dat er zulke zwaarwichtige dingen met de Apple TV gebeuren dat dit de WWDC zal beheersen. Ik vind het toch een nogal gemankeerd apparaat. Ik moet toegeven dat ik er nog niet een heb, maar dat is ook omdat ik het nog niet nodig vond er een aan te schaffen.

  Ik zie niet de Apple TV als centrale hub van het huishouden, Dat zou een échte super-smart televisie van Apple wél kunnen zijn, waar de Apple TV is ingebouwd, waar je direct heen kunt streamen vanaf al je Apple apparaten, waar je al je homekit apparaten op kunt checken, die je als beeldscherm kunt gebruiken voor je mac, waarop je inderdaad kunt gamen met meerdere iPhones en iPads, kortom de échte central hub voor het huis. Dat zou pas echt mooi zijn, vind ik. Dat kan pas echt “The epicenter of change” worden. Dat is nogal wat zo’n uitspraak en moet veel verder gaan dan een update van de Apple TV.

  PS: ik hoop niet dat Apple echt (alle) icons rond gaat maken. Dat lijkt me erg lelijk!

 • Profielfoto
  macpro

  @MacAanZee: een AppleTV in de huidige vorm is net wel de ideale centrale hub. En is al veel meer centrale hub op dit moment dan menig gebruiker zal denken.
  Voor HomeKit gaat de AppleTV diensten leveren op de achtergrond. De interface naar de gebruiker worden de iOS devices, niet de TV.
  Dat is tenminste waar iedereen naar toe zit te werken.

  Zelf zie ik de TV ook als een interface en gebruik ik die ook zo in mijn domotica systeem. Maar ik zet mijn zakgeld in op de iOS devices.

 • Profielfoto
  computer space

  Ronde iPad en iMac met rond scherm. 4piK scherm.

 • Profielfoto
  Buzz

  Zeker is in elk geval dat vorm, kleur en tekst bij Apple altijd vooruit wijzen naar het belangrijkste onderwerp waar het over zal gaan.

  Apple gebruikt kleuren, vormen en tekst juist expres om het lekker vaag te houden. Zo kan iedereen er in lezen en zien wat hij wil. Er wordt ook maar zelden over één enkel product gesproken tijdens zo’n evenement. Zo heeft achteraf iedereen gelijk. Deze uitnodiging is volgens mij daarvan ook weer een typisch voorbeeld.

 • Profielfoto
  koen

  Apple gaat eindelijk toegeven dat ze achter de graancirkels zitten.

 • Profielfoto
  IsSidha

  @MacAanZee.. een TV als hub? dat ding is ook maar gewoon een doorgeefluik van beeld en zal je tv steeds weer aan moeten om de verwarming lager te zetten.. juist dat kleine keitje wat maar een zielig beetje stroom verbruikt is dan vele malen beter dan een gloeiende stroomvretende beeldbuis om een knopje te laten zien..

  @MacFundamentalist.. mijn ongebroken TV 3 speelt gewoon alles af wat ik wil.. daar is niks moeilijks aan, en nee, niet eens via Airplay maar rechtstreeks van de NAS met iTunes en de remote app van  zelf

 • Profielfoto
  MacAanZee

  @IsSidha: als jouw tv een ‘gloeiende energievretende beeldbuis heeft’, wordt het écht tijd om te kijken naar een nieuwe. De energiezuinige platte tv’s zijn al zo’n 12 jaar algemeen in Nederland. Natuurlijk ga je via je tv niet je verwarming regelen, maar naast programma’s kijken, kan je wel twitter, Facebook en andere social media in de gaten houden. En bijv lekker tegelijk gamen vanaf je iPhones. En nog veel meer.