Translink test smartphone als OV-chipkaart

17 reacties

In- en uitchecken in het openbaar vervoer met je smartphone, de eerste stap is afgelopen vrijdag gezet. Translink Systems, Vodafone en het Amsterdamse GVB gaan de komende tijd een speciale simkaart testen die ook als OV-chipkaart functioneert.

Tijdens de test gaan 100 Amsterdamse reizigers in- en uitchecken met hun smartphone. De simkaart werkt met een eigen NFC-chip. Goed nieuws voor iPhone-bezitters, want de iPhone heeft geen of alleen gesloten NFC.

Met een bijbehorende app is het mogelijk om te kijken of je in- of uitgecheckt bent. Volgens Vodafone is de simkaart door eigen medewerkers al succesvol getest. De bedrijven hopen op een snelle landelijke uitrol.

ov-chip-app
De OV-chipkaart app laat nu alleen reisgeschiedenis en saldo zien.

Het is onduidelijk of de ‘OV-simkaart’ in de toekomst voor alle providers beschikbaar is. Met de juiste app zou in- en uitchecken overigens met iedere NFC-smartphone kunnen en de simkaart overbodig zijn. De iPhone 6 en iPhone 6 Plus hebben een NFC-chip, maar deze is momenteel alleen te gebruiken met Apple Pay. Mogelijk komt daar in iOS 9 verandering in.

Reacties

17 reacties
 • Profielfoto
  Myquandro

  “Goed nieuws voor … alleen gesloten NFC”. Dit is toch geen goed nieuws?

 • Profielfoto
  Raymon Mens

  Wel goed nieuws, want die NFC-chip kan gesloten blijven zolang de OV-chipkaart op de simkaart staat. Right?

 • Profielfoto
  DosEquis

  Werkt dit wel?

  Want als ik mijn bankpas met NFC chip in mijn originele siliconen Apple iPhone 6 hoesje steek, dan kan ik de NFC chip niet gebruiken. De kaart wordt niet herkend door het pin-apparaat. Als ik de kaart eruit haal, dan werkt het wel. (Op deze manier heb ik altijd een bankpas bij me)

  Komt dit omdat de iPhone zelf ook een NFC signaal uitzendt, waardoor het pin-apparaat verschillende signalen oppikt?

 • Profielfoto
  Waffle ಠ_ಠ

  Volgens mij werkt het niet zo, Raymon. Het formaat van de antenne in nano- of micro-SIM is veel te klein om effectief gelezen te worden. Daarnaast dit er een hoop aluminium over die simkaart in een iPhone, wat lezen al helemaal uitsluit.

  Bij veel Android-telefoons zit de secure element op de simkaart. Bij die van mij ook. Daar maken ze nu volgens mij gebruik van, i.c.m. met de NFC-hardware van de telefoon zelf. Dus met een iPhone heb je hier nog helemaal niets aan.

  Van de Smart Card Alliance:

  The secure element (secure memory and execution environment) is a dynamic environment in which application code and application data can be securely stored and administered and in which secure execution of applications occur. The element resides in highly secure crypto chips (usually a smart card chip). The element provides delimited memory for each application and other functions that can encrypt, decrypt, and sign the data packet.

  Volgens mij staan de keys voor je OV-kaart dus in de secure element. Als je die keys van je OV Chipkaart uitleest kan je nu met sommige Android-apps informatie als saldo uit de kaart lezen.

 • Profielfoto
  Niels

  Nu nog hopen dat  ook NFC open gaat gooien, dan kun je de iPhone 6 voor behalve  pay ook voor dit soort toepassingen gaan gebruiken. Uiteraard ligt de bal dan bij de nederlandse bedrijven en dan ben je uiteraard weer een jaar of wat verder.

  Een voordeel als alles vanaf 1 chip danwel de iPhone komt, is oa. de interferentie van verschillende kaarten niet meer bestaat. Bijvoorbeeld: een bankpas en OV chipkaart in dezelfde portemonnee werkt niet.

 • Profielfoto
  illuminati

  Hoezo “Mogelijk komt daar in iOS 9 verandering in”? Geruchten of gewoon speculatie?

 • Profielfoto
  Milan_Dolk

  Inchecken met je Apple Watch:o #Hype

 • Profielfoto
  floris4970

  dit gaat op een iphone 6 niet werken veel te veel metaal tussen de sim en een mogelijke terminal.. ik zag op amstel wel iets raars met ik dacht QR codes. 2 poortjes zien er raar uit..

 • Profielfoto
  MEEUW

  Waarom niet een ov in&uit check app?
  in en uit checken met je app. Hoef je ook niet aan die poortjes te klooien…

 • Profielfoto
  Poezenbeest

  Hoezo zou dit niet gaan werken? De iPhone is geen kooi van Faraday, dus kunnen rdiosignalen er in en er uit. Gebeurt nu al met tal van radiosignalen, anders had je er ook niet mee kunnen bellen. Problemen met twee verschillende NFC-chips lijkt mij een groter probleem, ik heb het nu al met een MyFare in mijn Rijkspas en een chipkaart.

  Die QR-codescanners op de NS-stations zijn voor e-tickets, die je via de site kan bestellen.

 • Profielfoto
  kornexz

  Waarom zo moeilijk?! Je kunt op het station waar je opstapt toch ook in een app “inchecken”. De app weet met gps immers toch waar je bent. En na het uitstappen weer uitchecken. Koppel dat aan je Mijn NS account en schrijf het verbruikte bedrag af. Niet meer zoeken naar in-/uitcheck punten en ben je vergeten uit te checken, dan ontvang je een push bericht en kun je dat zelfs thuis nog doen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de app van ParkMobile voor parkeren. Ideaal!

 • Profielfoto
  floris4970

  @Poezenbeest dat is het idee dus, al het glas daar gaat het wel doorheen, maar de randjes plastic in de iphone 6 zijn antennes in verstopt.. en individuele stukjes metaal zijn antenne. ook de ipad heeft achter het logotje op de achterkant een antenne zitten omdat dat de enige plek is/was waar het werkte.. ik denk dat je een nfc kaart niet eens door aluminium folie kan lezen, zou dat even moeten testen.. dus een dig stuk alu van een iphone gaat al helemaal niet, zeker niet met een nfc sim kaart op nano formaat, als dat al past:P

 • Profielfoto
  IcyDragon68

  Wat nou als je je iPhone verloren bent? Dan ben je gelijk je OV-chipkaart kwijt.

 • Profielfoto
  floris4970

  Wat nou als je je portemonnee verloren bent? dan ben je ook gelijk je OV-chipkaart kwijt.

  Je iphone heeft in ieder geval de optie om hem te vinden met “Find my iPhone” je portemonnee gaat lastig. (android telefoons hebben zoiets bij google)

 • Profielfoto
  djneo

  Zoals al gezegd word is de simkaart een secure element, dit gebruikt vodafone al voor hun nfc betaal dienst, een nano sim is tevens echt gewoon te klein voor een antenne

  Een app is ook geen oplossing want niemand gaat dat doen, en via gps werkt niet met de bus

 • Profielfoto
  The Jesus

  Weer een extra hobbel in de OV-kaart ellende.
  Een goed werkende OV kaart maken is een beter idee.

 • Profielfoto
  martijnsch

  @floris4970 die speciale lezers zijn er zodat door de poortjes kan gaan als je een NS e-ticket of een internationale ticket hebt.