Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 10 april 2015

Reviews 12-inch Retina MacBook: briljante blauwdruk voor de toekomst

Na de eerste reviews van de Apple Watch, zijn ook de eerste reviews van de 12-inch MacBook online verschenen. Grote techsites en kranten hebben een week met de nieuwe, dunne MacBook kunnen werken en hun conclusies klaar. Een gouden toekomst?

De dunne MacBook maakt met zijn Retina Display een prima eerste indruk, maar komt niet zonder compromissen waar we anno 2015 nog niet klaar voor zijn. OMT heeft alle reviews voor je gelezen en zet de belangrijkste punten op een rij.

Video: MacBook in de tijdmachine

De meest originele video review werd gemaakt door The Wall Street Journal.

Ontwerp: niets op aan te merken

Alle reviewers zijn onder de indruk van de dunheid en lichtheid. Ook het algemene ontwerp krijgt een dikke plus. Bij Joanna Stern van WSJ valt de gouden kleur in de smaak. TechCrunch kreeg een spacegrijze MacBook en noemde het de mooiste laptop die verkrijgbaar is. Ondanks het dunne ontwerp voelt de laptop erg stevig aan.

Minpunt dat vaak opgemerkt werd: het Apple-logo op de achterkant is wel krasgevoelig.

Toetsenbord en trackpad: even wennen

Over het trackpad zijn reviewers het eens. Door Force Touch Apple erin geslaagd een trackpad dat minstens zo goed is als ieder ander Apple-trackpad te maken. Drukgevoeligheid is handig, maar niet altijd even nuttig.

Over het toetsenbord is niet iedereen het eens. Apple heeft om ruimte te besparen een nieuw vlinder-mechanisme gebruikt en de toetsen groter gemaakt. Ze laten zich minder ver indrukken, maar zijn wel stabieler. David Pogue van Yahoo! zegt er vrij snel aan te kunnen wennen en er lekker op te typen, maar Jason Snell van MacWorld blijft zijn oude Air fijner vinden.

Scherm: prachtig

Het 236 ppi 12-inch Retina-scherm heeft een resolutie van 2304 × 1440 pixels en heeft net als de MacBook Air een aspect ratio van 16:10. Effectief geeft even veel werkruimte als een niet-retina scherm van 1280 × 800. The Verge omschrijft het als “een belachelijk goed scherm” en daar is alles mee gezegd.

Prestaties: niets bijzonders

Als het op benchmarks aankomt, vertrouwen we Ars Technica het meest. De techsite concludeert: de Intel Core M processor van de 12-inch MacBook is even krachtig als die van de 2011 MacBook Air, de grafische chip komt overeen met die van de 2012 MacBook Air en de SSD is ongeveer even snel als die in een 2013 MacBook Air.

Andere reviewers focussen zich vooral op de snelheid bij dagelijks gebruik. Die blijken in orde bij surfen met Safari, een 4K of HD-video op YouTube of Netflix kijken. Apple leunt flink op de optimalisaties in OS X. Surfen met Chrome gaat bijvoorbeeld iets minder soepel en bij activiteiten en Photoshop en videobewerking moet je wat langer wachten, maar het is wel mogelijk. Art Technica zag bij het wijzigen van de schaling van het beeld soms ook wat haperingen in de interface.

Geekbench resultaten gemeten door MacWorld.

Accu: volgens belofte

Volgens Apple gaat de accu van de nieuwe MacBook ongeveer 9 uur mee. Om dit waar te maken heeft Apple de behuizing van de MacBook praktisch helemaal volgestopt met accu. De accu heeft een gelaagd ontwerp om zelfs de kleinste ruimtes op te vullen.

Uit reviews blijkt dat 9 uur surfen op Wi-Fi net gehaald word en ook de 10 uur video kijken is geen probleem. CNet kon zelfs 12 uur video kijken. Bij middelmatig gebruik met Photoshop en Skype, haalde TechCrunch ongeveer 6 uur. Grappig detail: het laadscherm van de MacBook lijkt wel er op dat van een iPad/iPhone.

iPad of MacBook? Het oplaadscherm komt uit iOS.

De achilleshiel: 1 USB-C poort

Zoals verwacht maken alle reviewers een punt van de USB-C poort op de MacBook. De laptop bevat slechts één USB-poort en deze is ook nog van een gloednieuw type. Dat wil zeggen dat je er standaard bijna geen apparaten op aan kunt sluiten zonder een adapter te gebruiken. Apple verkoopt deze los.

Volgens The Verge zijn we nog niet zo draadloos als we willen en wordt het al snel een zooitje met adapters. TechCrunch zegt juist bijna nooit meer iets in te pluggen en merkte het gebrek aan een normale USB-poort bijna niet.

Conclusie

Apple zoekt met de MacBook de grenzen van het haalbare op. Het resultaat is een prachtige MacBook op, maar die komt wel met een prijs. Letterlijk, want met een vanaf-prijs van € 1449 is dit geen goedkope laptop.

Det twee grootste nadelen zijn de relatief trage processor en de USB C poort. Dat laatste lost zich vanzelf op als er meer accessoires beschikbaar zijn. Intel zal de komende tijd werken aan snellere, kleinere chips. Wie vooral op zoek is naar een fijne laptop voor onderweg, kan nu al de toekomst in handen hebben. Voor mainstream gebruik of gebruik als je enige computer is het nu beter om voor de MacBook Air te gaan en nog een jaartje te wachten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Reviews 12-inch Retina MacBook: briljante blauwdruk voor de toekomst
Sluiten