Ontwikkelaars en onderzoekers kunnen aan de slag met ResearchKit

6 reacties

Apple heeft het vorige maand aangekondigde ResearchKit officieel als open source-project uitgebracht. De software bestaat uit een aantal apps en een framework, ontwikkeld voor onder andere medisch en gezondheids­weten­schappelijk onderzoek.

ResearchKit is op ontwikkelaarsplatform GitHub verschenen. Daar kunnen ontwikkelaars en onderzoekers de broncode bekijken, gebruiken en zelfs verbeteringen indienen.

Artsen en wetenschappers kunnen met ResearchKit eigen iPhone-apps voor medisch onderzoek maken. Apple ontwikkelde in samenwerking met universiteiten en ziekenhuizen al een aantal pilot-apps. Daarmee wordt onderzoek gedaan naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson. Inmiddels hebben al 60.000 iPhone-gebruikers zich aangemeld voor deze onderzoeken.
researchkit-apps
Voor deelnemers aan een onderzoek is ResearchKit snel en handig omdat de meeste onderzoekjes met behulp van een iPhone gedaan kunnen worden. Ook kan data uit de gezondheid-app van iOS 8 gebruikt worden. Voor ontwikkelaars en onderzoekers biedt Apple duidelijke frameworks voor het opzetten en uitvoeren van een eigen onderzoek met een iPhone-app.

Op GitHub zijn al veel ontwikkelaars actief met het verbeteren of uitbreiden van het framework. De door Apple uitgebrachte pilot-apps kunnen alleen in de VS gebruikt worden, maar aan het opzetten van een eigen onderzoek zijn geen geografische beperkingen.

https://www.youtube.com/watch?v=VyY2qPb6c0c

Reacties

6 reacties
 • Profielfoto
  steveb

  this is the epicenter of change

 • Profielfoto
  Melle

  Dit vond vind ik ook het meest ingrijpende en fascinerende en tegelijk ook beangstigende dat een bedrijf ooit heeft gelanceerd. Ongekende macht zal hier uit voort komen.

 • Profielfoto
  Myquandro

  Dit is bedoelt voor medisch en gezondheidsonderzoek, maar betekent dat daarmee dat het alleen daarvoor gebruikt kan worden of kan het ook gebruikt worden voor ander onderzoek dat bijvoorbeeld de gyroscoop en GPS gebruikt?

 • Profielfoto
  seek

  Mag ik nog even mijn verbazing/verontwaardiging uitspreken: Apple toont eerst een Coca-Cola machine, en komt daarna (in dezelfde presentatie) aanzetten met health apps.

 • Profielfoto
  koen

  @Myquandro:

  “The ResearchKit™ framework is an open source software framework that makes it easy to create apps for medical research or for other research projects.”

 • Profielfoto
  Bman

  Seek; Coca-Cola is juist goed/gezond voor je. Het bevordert namelijk je ademhaling, resistentie en maakt je scherp en actief. Bovendien breekt het overtollig speeksel in je kil af en krijg je er een goede adem van Cola. Daarom raad men Coca-Cola aan in primitieve landen.

  Er zitten echter twee nadelen aan Cola: je wordt van reguliere Coca-Cola dik en het zorg voor erosie van je tandsteen. Dat eerste geldt niet voor Zero/Light; je komt er geen gram van aan. Dat tweede is inderdaad wel vervelend. Coca-Cola Light en Zero zijn chemisch gezien exact hetzelfde. Bovendien vinden mensen die twee varianten lekkerder (blinde test).

  Dus reageer niet als je eigenlijk maar wat gist.