Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 14 april 2015

Ontwikkelaars en onderzoekers kunnen aan de slag met ResearchKit

Apple heeft het vorige maand aangekondigde ResearchKit officieel als open source-project uitgebracht. De software bestaat uit een aantal apps en een framework, ontwikkeld voor onder andere medisch en gezondheids­weten­schappelijk onderzoek.

ResearchKit is op ontwikkelaarsplatform GitHub verschenen. Daar kunnen ontwikkelaars en onderzoekers de broncode bekijken, gebruiken en zelfs verbeteringen indienen.

Artsen en wetenschappers kunnen met ResearchKit eigen iPhone-apps voor medisch onderzoek maken. Apple ontwikkelde in samenwerking met universiteiten en ziekenhuizen al een aantal pilot-apps. Daarmee wordt onderzoek gedaan naar astma, borstkanker, hart- en vaatziekten, diabetes en de ziekte van Parkinson. Inmiddels hebben al 60.000 iPhone-gebruikers zich aangemeld voor deze onderzoeken.

Voor deelnemers aan een onderzoek is ResearchKit snel en handig omdat de meeste onderzoekjes met behulp van een iPhone gedaan kunnen worden. Ook kan data uit de gezondheid-app van iOS 8 gebruikt worden. Voor ontwikkelaars en onderzoekers biedt Apple duidelijke frameworks voor het opzetten en uitvoeren van een eigen onderzoek met een iPhone-app.

Op GitHub zijn al veel ontwikkelaars actief met het verbeteren of uitbreiden van het framework. De door Apple uitgebrachte pilot-apps kunnen alleen in de VS gebruikt worden, maar aan het opzetten van een eigen onderzoek zijn geen geografische beperkingen.

https://www.youtube.com/watch?v=VyY2qPb6c0c

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ontwikkelaars en onderzoekers kunnen aan de slag met ResearchKit
Sluiten