Menno
Menno Reviews 7 april 2015

Preview: Office for Mac 2016 [deel 1/3]

Office for mac 2016
Binnenkort verschijnt Office for Mac 2016. Nu al kun je proeven van de nieuwe productiviteitskit van Microsoft door de publieke beta te downloaden. Microsoft-watcher Menno deelt op OMT zijn ervaringen met de software in drie delen. Vandaag: een eerste indruk na een week intensief gebruik.

Niet voor iedereen

Er is een grote groep Mac-gebruikers waaraan dit artikel niet besteed is. Zij maken voor hun werk of studie geen documenten of kunnen uit de voeten met de functionaliteit die gratis alternatieven van Apple, Google of OpenOffice hen te bieden hebben. Ze willen hun kantoorsoftware graag spartaans en minimalistisch, en als ze eens een functie missen dan halen ze daar hun schouders over op: pech gehad. What you pay is what you get.

Ofschoon deze mensen natuurlijk wordt uitgenodigd om verder te lezen, is het begrijpelijk dat zij een dergelijk uitgebreid artikel over kantoorsoftware een beetje overdreven vinden. Hun werk bestaat uit Logic Pro, Final Cut X, Adobe Photoshop of Lightroom en meer dan dat verlangen zij niet van hun Mac in zakelijk opzicht.

Power users: water aan de lippen, net op tijd

Alle respect voor deze Mac-gebruikers, maar er is ook een groep mensen die voor studie of beroep hun dagen doorbrengen in tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties. Voor hen is er Office, al was Office for Mac 2011 vanaf het moment van release een bizarre kakafonie aan stijlen en functionaliteit, of liever gezegd: het gebrek aan stijl en smaak, en het soms totaal ontbreken van functionaliteit die in de Windows versies al jaren gemeengoed was. Ook deze mensen houden van hun Mac, en het water moet hun aan de lippen staan willen zij Bootcamp installeren om Windows & Office for Windows te gaan gebruiken. Toch is dit wat veel power users – mezelf incluis – jarenlang gedaan hebben. Zit er bij ons soms een steekje los? Nee, velen van ons hebben geen keus.

En voor ons is het leven sinds enige tijd een stuk aangenamer geworden. Microsoft lanceerde de Office for Mac 2016 Preview: betaversies van Word, Excel, Powerpoint en Outlook; respectievelijk Microsofts equivalenten van Pages, Numbers, Keynote en Mail. Dit jaar nog komen de eindversies van Office for Mac 2016 naar de Mac, maar je kunt er nu al gratis kennis mee maken. Ik heb een week lang intensief met de programma’s gewerkt en heb mijn ervaringen hieronder per programma opgetekend, onderverdeeld in UI – vormgeving en gebruikersinterface – en Functionaliteit: mogelijkheden en functies.

Algemene indrukken: UI

Qua schermcontrast (tussen het lint, de vensterbalk, het openstaande document) houdt Office 2016 for Mac een beetje het midden tussen Office 2013 for Windows in standaardinstelling (veel te wit en te flets) en het veel te drukke Office 2011 for Mac. Geen verrassingen hier: de nieuwe office-huisstijl die eerder vorig jaar door OneNote (gratis) werd ingezet, wordt hier gevolgd en dat is prima. Ondanks de zeer uitgebreide functionaliteit en de forse aantallen knoppen en scrollijsten, ogen de vensters redelijk kalm, en heb je toch bij de hand wat je nodig hebt. Uitzondering is wel de zijbalk in Outlook want die is – net als in Apple’s Mail.app – semitransparant. Dat geeft ‘m aan de ene kant meer contrast wat fijn is, maar aan de andere kant schijnen drukke of uitgesproken donkere bureaubladen teveel door hetgeen de Outlook weer een sombere of juist onrustige uitstraling geeft.

Het zou fijn zijn als het lint (de ‘ribbon’ met gethematiseerde tabbladen boven in het scherm) via het trackpad of scrollwheel van de muis te bedienen was wanneer je er met je muis boven rust, maar dat is helaas niet het geval. Hiermee slaat Microsoft de plank mis, want het doel van het lint is juist om het navigeren door de veelvoud aan functies van de programma’s. Dit was in Office for Mac 2011 ook al niet het geval, maar in de Windows-versies sinds het bestaan van het lint (Office for Windows 2007) gebruikelijk. Hier zit dus een visie van Microsoft achter, maar onduidelijk is wat die visie is en waarom ons leven daardoor beter wordt.

Ribbon: Van boven naar beneden Office 2011, Office 2013 (Windows), Office 2016.

Gebruikers van OneNote wisten stiekem al hoe Word, Excel en PowerPoint er qua UI uit zouden gaan zien. Ook al is er nu een uniforme en minder skeuomorphistische designtaal, zo strak als Office 2013 for Windows zien de programma’s er nog steeds niet uit. Microsoft vindt dat de Mac-gebruiker vooral niet teveel voor het hoofd gestoten moet worden, en bedient deze met veel afgeronde hoeken en een ‘soft-touch’ uiterlijk. Waarschijnlijk een interpretatie van ‘zoals Steve (of Jony) het gewild zou hebben’, echter minder rommelig dan voorheen maar niet echt modern.

Right-click menu’s hebben geen icoontjes en bestaan louter uit tekst. Dit is een gemiste kans; veel mensen vinden eerder wat ze zoeken als de functie als icoon wordt weergegeven. Anderen haken zelfs af bij het zien van een woordenbrij met bijbehorende toetsenbordcommando’s. Ofschoon Microsoft zich met de afwezigheid van icoontjes in dergelijke right-click-menu’s conformeert aan de Apple huisstijl, had het bedrijf hier beter tegendraads kunnen zijn. Voor Office gold altijd: er zijn meer wegen naar Rome en iedereen doet dingen weer op z’n eigen manier; maar dan moeten die wegen wel helder gecommuniceerd worden.

Niet alles is als Windows: geen iconen bij right click menu.

Prestaties

De prestaties zijn voor een betaversie goed. De programma’s zijn niet superlicht, maar ook weer niet van het kaliber Adobe Photoshop. In grote, complexe documenten wil het scrollen van MS Word soms nog wat achterblijven, maar de algemene indruk van de prestaties is goed.

Functionaliteit

Microsoft heeft bedacht dat de sneltoets voor het vervangen van tekst (Ctrl+H in Windows) onder OS X wordt vervangen door Cmd+Shift+H. Da’s een beetje jammer, temeer omdat bijna alle overige bekende sneltoetsen uit de Windows-versie één-op-één worden overgenomen, met dien verstande dat Control natuurlijk vervangen wordt door Cmd. Behalve ‘tekst vervangen’ dus. Cmd+H staat voor H(ide) van het venster in het Dock. Maar wacht even! Daar was toch Cmd+M(inimize) voor? Klopt, die ook. Dit is natuurlijk stupide: twee sneltoetsen voor dezelfde functie.

Nog niet alle Office-apps reageren op commando’s van OS X add-ons als Spectacle (gratis), die de vensters van actieve programma’s kunnen ordenen om zo de beschikbare beeldschermruimte optimaal te gebruiken, bijv. door een venster in een helft of een derde van het scherm te dwingen. Omdat de standaard-weergave van vensters onder OS X al sinds OS 10.1 standaard ingesteld staat op ‘geclusterde anarchie’ is een dergelijke app een zeer welkome aanvulling op het OS, maar dan moeten de programma’s wel naar het programma luisteren. Nog even geduld waarschijnlijk.

Navigeren in het lettertypemenu door de eerste letters van je favoriete lettertype in te typen werkt (nog) niet. Er bestaat goede hoop dat dit alsnog wordt toegevoegd, want scrollen in intimiderend lange zoeklijst op zoek naar je favoriete lettertype (Verdana bijvoorbeeld) is geen pretje.

Iedere knop herbergt een enorme hoeveelheid instellingen.

De instellingsmogelijkheden van Office for Mac zijn zeer uitgebreid, en in vergelijking met Pages, Numbers en Keynote ronduit exotisch te noemen. Toch zijn niet alle instellingsfuncties van Office 2013 for Windows overgenomen. Misschien is dat maar goed ook: als Microsoft even met zijn spierballen rolt kent het instellingenmenu van Outlook bijvoorbeeld meer thema’s dan dat van het instellingenmenu van je Mac. In de Mac-versie van Office heeft het bedrijf zich ingehouden. Het belangrijkste zit erin, maar er zal een groep (zakelijke) gebruikers zijn die heel specifieke zaken mist.

  • Morgen in deel 2: Dieper in op Word 2016 voor Mac
Reageer op artikel:
Preview: Office for Mac 2016 [deel 1/3]
Sluiten