Nieuwe 12-inch MacBook blijkt half iPad

Door: Raymon Mens - 15 reacties


Over de nieuwe 12-inch Retina MacBook is in reviews al veel gezegd, maar ook de binnenkant is interessant. Hoe heeft Apple een laptop van slechts 13,1 mm dun weten te maken? iFixit bekeek de MacBook van binnen en ontdekte veel gelijkenissen met de iPad en zelfs een verborgen touchscreen.

Ook aan de buitenkant

Niet alleen de binnenkant, maar ook de buitenkant van de MacBook heeft gelijkenissen met iOS-apparaten. Het blijft niet bij de verkrijgbaarheid in drie kleuren en het niet-oplichtende Apple-logo. Bij het aansluiten van de oplader klinkt het bekende oplaadgeluidje van iOS en dat icoon op het scherm? Jazeker, ook dat is afkomstig van iOS.
macbook-charged

Hardware-ontwerp leent van de iPad

Om de MacBook 13,1 mm dun en 0,9 kg licht te maken, moest een nieuw logic board ontworpen worden. De centrale chip is 67 procent kleiner dan die van de 11-inch MacBook Air, maar dat is niet het opmerkelijkst.

iFixit ontdekte dat de verbinding tussen de accu en het logic board gelijk is aan die van de iPad. Het logic board schuift als het ware direct op de accu, voorheen werd hiervoor bij MacBooks een kabel gebruikt.
macbook-12inch-battery

Verborgen touchscreen

Het nieuwe Force Click touchpad blijkt eigenlijk een drukgevoelig touchscreen te zijn, maar dan zonder de elementen die beeld kunnen weergeven. iFixit trof een Broadcom touchscreen controller aan. Deze wordt ook gebruik om het scherm van de iPad Air en iPhone 5s aan te sturen.
macbook-touchpad

Samensmelting

De 12-inch MacBook laat zien dat Apple het produceren van drukgevoelige oppervlakken onder de knie heeft. Het zal niet lang meer duren voordat de iPhone en iPad ook ondersteuning voor Force Touch krijgen. Aan de andere kant blijkt de iPad weer elementen voor de MacBook geleverd te hebben.

Softwarematig is de samensmelting van iOS en OS X al aan de gang. Het begon met iOS-apps zoals Apple Maps die de weg naar OS X vonden, met handoff en continuity worden taken tussen iOS en OS X overgedragen en de foto’s-app van OS X 10.10.3 smelt je fotobibliotheek op alle apparaten samen.

Nog onzichtbare toekomst

Er wordt al een tijdje gesproken over een Mac met ARM-chip, dat is dezelfde chip als in de iPhone en iPad zit. Of dat gaat gebeuren is onduidelijk, want er er moeten nog veel hobbels genomen worden. De binnenkant van de 12-inch Retina MacBook laat echter zien dat de uitwisseling van onderdelen tussen iOS- en OS X-apparaten niet tot software beperkt blijft.
macbook-keyboard-16x9

Reacties

15 reacties
 • Profielfoto
  interFACE

  Hoe heeft Apple de laptop slechts 13.1 mm dun weten te houden?

  Eugh, was de vorige dan ook al 13 KOMMA 1 mm dun?

 • Profielfoto
  knekkie

  Het zou mij niks verbazen als Apple een of meerdere modellen in de iPad lijn ooit gaat voorzien van de zelfde Intel ingewanden als deze MacBook

  Schept flink wat extra mogelijkheden.

 • Profielfoto
  vanquish

  Beloofd wat.
  En natuurlijk mooi dat er een samengang is, feitelijk namelijk heel logisch.
  Zolang ze maar niet vergeten dat er ook mensen zijn die een laptop inzetten voor zwaardere taken. Dus hoop niet dat de nieuwe MBP eveneens deze route gaan nemen.

 • Profielfoto
  Robberto

  @interFACE Nee, maar dit gaat over de ontwikkeling van de Macbook.

 • Profielfoto
  ro_me

  Beloofd wat.
  En natuurlijk mooi dat er een samengang is, feitelijk namelijk heel logisch.
  Zolang ze maar niet vergeten dat er ook mensen zijn die een laptop inzetten voor zwaardere taken. Dus hoop niet dat de nieuwe MBP eveneens deze route gaan nemen.

  Precies mijn angst. Een macbook in drie kleurtjes? Zu dun mogelijk? Wel of geen verlicht logo? Is dat waar het in de toekomst om draait bij Apple zijn computers? Hoop idd dat ze hun power users gaan vergeten. Die wille gewoon fatsoenlijke hardware.

 • Profielfoto
  Pasav

  Zal me dus niks verbazen als de iPad Pro dus toch OS X gaat draaien. Zou mooi zijn.

 • Profielfoto
  Milan_Dolk

  Beloofd wat.
  En natuurlijk mooi dat er een samengang is, feitelijk namelijk heel logisch.
  Zolang ze maar niet vergeten dat er ook mensen zijn die een laptop inzetten voor zwaardere taken. Dus hoop niet dat de nieuwe MBP eveneens deze route gaan nemen.

  Ik verwacht het niet, denk dat ze voor de power-users de Macbook Pro houden en voor diegene die liever een “iPad Pro” hebben de Macbook aanbieden.
  Ook wat de blogger on CultOfMac zei, mensen die gewoon internetten, boeken schrijven en andere lichte taken is de macbook perfect, en Apple is volgens mij op de goede route.
  De Air verwacht ik wel te verdwijnen puur omdat hij bijna zo dik als een pro en nu dus vervangen wordt.

 • Profielfoto
  knekkie

  Zal me dus niks verbazen als de iPad Pro dus toch OS X gaat draaien. Zou mooi zijn.

  Dat zou op zijn minst het label PRO uitleggen. Met alleen een groter scherm maakt een iPad niet gelijk PRO

  Extras die een iPad naar een Pro level kunnen duwen:
  – MultiTouch enabled Mac OSX dat naast native apps ook iOS apps kan draaien
  – Force touch
  – Wacom of N-trig (of Apples eigen) pen technologie voor wie wil
  – Een kickstand of een andere elegante oplossing om de hoek aan te passen

  WWDC 2015 kan een mooie plek zijn om de iPad Pro an te kondigen inclusief de SDK’s voor de nodige app aanpassingen zodat alles (nieuw en legacy software) werkt met Force touche en multitouch

 • Profielfoto
  michiel112

  Verborgen touchscreen
  Het nieuwe Force Click touchpad blijkt eigenlijk een drukgevoelig touchscreen te zijn, maar dan zonder de elementen die beeld kunnen weergeven. iFixit trof een Broadcom touchscreen controller aan. Deze wordt ook gebruik om het scherm van de iPad Air en iPhone 5s aan te sturen.

  Je trekt een volledig foute conclusie. De vorige generatie trackpad was ook “een touchscreen zonder scherm”. Die controller zit er gewoon in voor de multitouch gestures.

  Zie ook:
  https://www.ifixit.com/Teardown/Magic+Trackpad+Teardown/3395

 • Profielfoto
  maconly

  alleen de prijs is anders , lachwekkend duur

 • Profielfoto
  Geert1976

  Ik gok dat deze nieuwe MacBook voor ruim 80% van de laptopgebruikers prima te gebruiken is. Email, webbrowsing, media streamen, (zeer) lichte fotobewerking en Word/Excel. Je leest her en der mensen (zogenoemde Pro’s of power-users) die klagen over de gebreken en performances van deze nieuwe Macbook. Deze mensen vertegenwoordigen de zeer grote minderheid van laptopgebruikers. Ja, je kunt je afvragen: “‚ā¨1449 is een hoop geld voor deze nieuwe Mac!”, maar het aparaat is zeer zeker prima voor zo’n 80% van laptopgebruikers

 • Profielfoto
  Tweng

  Ja, je kunt je afvragen: “‚ā¨1449 is een hoop geld voor deze nieuwe Mac!”, maar het aparaat is zeer zeker prima voor zo’n 80% van laptopgebruikers

  je hebt zeker gelijkt over het gebruik van 80% van de laptopgebruikers, maar die prijs is toch ook wel zeer duur voor 80% van de laptopgebruikers…
  Nu, die prijs zal vooral gehanteerd worden in jaar 1, volgend jaar zal die al heel wat goedkoper zijn (cfr. de eerste macbook air en de eerste retina macbook pro)

 • Profielfoto
  iPredict

  Beste OMT, samensmelting van iOS en OSX gaat niet gebeuren. Tim Cook heeft dat meerdere keren expliciet ontkracht en de roadmap van OSX uitgelegd als zijnde een apart platform dat goed werkt omdat het niet iOS is. Macs blijven Macs, iOS devices blijven iOS devices.

  Uiteraard zullen ze in een heleboel software features en apps overeen komen en naadloos verbonden zijn met iCloud om de ervaring voor de gebruiker seamless te maken, maar versmelten tot 1 OS is een rumor die allang de deur uit is.

 • Profielfoto
  TypeWriter

  Ik hoop dat Apple naast schoothondjes als de MacBook ook werkpaarden blijft ontwikkelen. Het zijn mooie apparaten (jammer dat er geen MBA 15″ is), maar ik vrees dat voor Apple alleen nog telt hoeveel ze er zelf aan verdienen, niet wat de gebruiker ermee kan.

 • Profielfoto
  Moltie

  Nu ze toch aan het shoppen waren op de iPad-afdeling: jammer dat Touch-id ontbreekt. Zou best welkom zijn op een laptop.