Raymon Mens
Raymon Mens Nieuws 20 april 2015

Nieuwe 12-inch MacBook blijkt half iPad


Over de nieuwe 12-inch Retina MacBook is in reviews al veel gezegd, maar ook de binnenkant is interessant. Hoe heeft Apple een laptop van slechts 13,1 mm dun weten te maken? iFixit bekeek de MacBook van binnen en ontdekte veel gelijkenissen met de iPad en zelfs een verborgen touchscreen.

Ook aan de buitenkant

Niet alleen de binnenkant, maar ook de buitenkant van de MacBook heeft gelijkenissen met iOS-apparaten. Het blijft niet bij de verkrijgbaarheid in drie kleuren en het niet-oplichtende Apple-logo. Bij het aansluiten van de oplader klinkt het bekende oplaadgeluidje van iOS en dat icoon op het scherm? Jazeker, ook dat is afkomstig van iOS.

Hardware-ontwerp leent van de iPad

Om de MacBook 13,1 mm dun en 0,9 kg licht te maken, moest een nieuw logic board ontworpen worden. De centrale chip is 67 procent kleiner dan die van de 11-inch MacBook Air, maar dat is niet het opmerkelijkst.

iFixit ontdekte dat de verbinding tussen de accu en het logic board gelijk is aan die van de iPad. Het logic board schuift als het ware direct op de accu, voorheen werd hiervoor bij MacBooks een kabel gebruikt.

Verborgen touchscreen

Het nieuwe Force Click touchpad blijkt eigenlijk een drukgevoelig touchscreen te zijn, maar dan zonder de elementen die beeld kunnen weergeven. iFixit trof een Broadcom touchscreen controller aan. Deze wordt ook gebruik om het scherm van de iPad Air en iPhone 5s aan te sturen.

Samensmelting

De 12-inch MacBook laat zien dat Apple het produceren van drukgevoelige oppervlakken onder de knie heeft. Het zal niet lang meer duren voordat de iPhone en iPad ook ondersteuning voor Force Touch krijgen. Aan de andere kant blijkt de iPad weer elementen voor de MacBook geleverd te hebben.

Softwarematig is de samensmelting van iOS en OS X al aan de gang. Het begon met iOS-apps zoals Apple Maps die de weg naar OS X vonden, met handoff en continuity worden taken tussen iOS en OS X overgedragen en de foto’s-app van OS X 10.10.3 smelt je fotobibliotheek op alle apparaten samen.

Nog onzichtbare toekomst

Er wordt al een tijdje gesproken over een Mac met ARM-chip, dat is dezelfde chip als in de iPhone en iPad zit. Of dat gaat gebeuren is onduidelijk, want er er moeten nog veel hobbels genomen worden. De binnenkant van de 12-inch Retina MacBook laat echter zien dat de uitwisseling van onderdelen tussen iOS- en OS X-apparaten niet tot software beperkt blijft.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe 12-inch MacBook blijkt half iPad
Sluiten