Mac-tip: inzicht in iCloud Drive met iCloudStatus

11 reacties

Met iCloud Drive heeft Apple een simpele oplossing gemaakt om bestanden tussen je Mac, het web en iOS-apparaten te syn­chro­ni­seren. Nadeel is dat je geen inzicht hebt in de voortgang en als de synchronisatie onverwacht mislukt, zie je dat nergens.

De mini-app iCloudStatus laat altijd zien wat gaande is in iCloud Drive. De app toont een klein icoon in de menubalk dat een overzicht van de over te dragen bestanden en hun status bevat. Zo weet je zeker dat nieuwe of gewijzigde bestanden gesynchroniseerd zijn.

De synchronisatie is per bestand te annuleren en een logbestand geeft bij problemen aan waar het precies fout gaat.
iclouddrivestatus-mini
Het is functionaliteit die Apple volgens velen eigenlijk in had moeten bouwen. iCloud Drive is nu een ‘black box’ waarbij je er maar op moet vertrouwen dat alles gesynchroniseerd wordt. Als zeker wil weten dat het goed gaat of synchronisatie­problemen hebt, is iCloudStatus de moeite waard.

 • Download iCloudStatus buiten de app store ($1,99 – gratis demo)

Reacties

11 reacties
 • Profielfoto
  Delta

  Het is functionaliteit die Apple volgens velen eigenlijk in had moeten bouwen.

  Daar ben ik het mee eens, dit nalaten is eigenlijk gewoon dom.

 • Profielfoto
  wwrensink

  Eens, dit had Apple moeten verzorgen. Overigens zie ik het niet zitten om een app buiten de Mac App Store om te installeren die blijkbaar al mijn bestanden kan uitlezen..

 • Profielfoto
  Shmoo

  Als je dit dat koopt dan ben je zo wannabe Dropbox bezig. Je Mac zou direct moeten ontploffen tijdens het installeren!

  +1 dat dit gewoon standaard in OS X had moeten zitten, maar goed we weten allemaal dat je vooral niet te veel controle mag krijgen over je iCloud data van Apple.

 • Profielfoto
  essiw

  Als je dit dat koopt dan ben je zo wannabe Dropbox bezig. Je Mac zou direct moeten ontploffen tijdens het installeren!

  Ehm wat? Dus als mensen dit kopen omdat het vaak voorkomt dat iCloud documenten niet synchroon lopen (op de computer en de iPad bijvoorbeeld), zijn ze opeens wannabe dropbox? Wat dat ook mag betekenen, want hoe kan iemand een dropbox wannabe zijn…

 • Profielfoto
  RJG

  Ja, dat dit ontbrak daar was ik ook al achter, ze moeten maar eens kijken bij Onedrive waar het prima is geregeld. Hoe mogelijk kan dit nou zijn.
  Overigens, bij foto’s kan je bij delen van albums ook de voortgang niet zien! Je kan ook niet pauzeren of het proces afbreken. Blijf me verbazen dat Apple zo slecht in cloud oplossingen zijn.

 • Profielfoto
  mymac

  Een van de meest basis functies in een cloudoplossing is dit. Achterlijk dat het niet in iCloud zit standaard, maar prettig dat anderen er wat voor gemaakt hebben. Misschien maar eens proberen.

 • Profielfoto
  Spam

  Wat ik mis is een duidelijk overzicht wat de status is van de iCloud photo’s upload/download. Hiervoor moet ik photos openen en dan OF helemaal naar beneden scrollen (wat niet handig is als je library groot is) OF voorkeuren openen om te zien wat er aan de hand is.

  Soms lijkt die upload/download ook gewoon te hangen. Dan blijft ie gewoon bijna een uur op dezelfde hoeveelheid staan die hij nog moet uploaden/downloaden.

 • Profielfoto
  Fietsbel

  Bij installeert de app een ‘purchase’ button in m’n toolbar, zet zichzelf in startup items, en doet verder niets. Iemand hierboven überhaupt naar die app gekeken?

 • Profielfoto
  lordoftheflatbush

  Ik gebruik iCloud alleen voor mijn agenda, mail en nu dan foto’s.
  Maar het is zeker geen Dropbox vervanger. Gewoon omdat ik er nog onvoldoende vertrouwen in heb. Heb ik tot nu toe wel in Dropbox.
  Geen fratsen, hij moet het gewoon altijd doen. Heb nog nooit een storing met Dropbox gehad.
  Mijn foto’s heb ik overigens ook in Dropbox staan….just to be sure.
  Apple heeft nog een aardige weg te gaan met hun cloud diensten.
  Wordt wel beter, maar loopt nog steeds achter op andere partijen in de markt.
  Microsoft OneDrive wordt overigens wel steeds beter.

 • Profielfoto
  Escher

  Deze functie zit er wel in, althans wel redelijk verdekt.

  Sleep een bestand in je iCloud map en in finder zie je een wolkje (synchronisatie) tevens een uploadbalk. Als het bestand klaar is met synchroniseren verdwijnt het wolkje en de uploadbalk en staat het aantal KB er.

 • Profielfoto
  oldpeer

  Wat ik nou oprecht niet begrijp: waarom zou je gaan experimenteren bij Apple met je kostbare bestanden… Dropbox heeft al jaren een superbetrouwbare service hiervoor. Ik gebruik het al jaren voor mijn bedrijf, nog nooit 1x gefaald. Datzelfde heb ik met Apple maps en Google maps. Waarom Apple maps gebruiken terwijl Google zoveel beter is. Apple is een topmerk, maar niet overal. Kan me nog als de dag van gisteren herinneren dat ik ineens al mijn foto’s van hun server moest halen. Op dat gebied zijn ze gewoon niet betrouwbaar genoeg.