LG: ‘Apple komt dit jaar met 8K iMac’

Door: Raymon Mens - 20 reacties

Nog meer pixels? Als we LG Display moeten geloven gaat Apple dit jaar nog een 8K iMac op de markt brengen. De enigszins ongeloof­waardige claimt werd door de fabrikant van schermen gemaakt in een persbericht dat inmiddels offline is gehaald.

Een scherm van 8K heeft een resolutie van 7680 x 4320 pixels. Vorig jaar lanceerde Apple nog een 5K iMac met een resolutie van 5120 x 2880 pixels. Het is onduidelijk of LG per ongeluk een Apple-aankondiging heeft gedaan of het persbericht op een fout berust.

LG is een van de vaste schermleveranciers van Apple en zou bekend kunnen zijn met de toekomstige ontwikkelingen. De Japanse fabrikant levert onder andere schermen voor de iPad en MacBook. In het originele persbericht stond het volgende:

It has become clear that Japan is planning to launch an 8K SHV test broadcast and promptly restructure the UHD service. Apple has also announced that they will release the ‘iMac 8K’ with a super-high resolution display later this year. LG Display displayed a new beacon of the 8K era by revealing their 98-inch 8K Ultra HDTV at CES 2015.

Technische beperkingen

Om 8K mogelijk te maken moet Apple zijn iMac upgraden naar minimaal Thunderbolt 3 en DisplayPort 1.3. Het huidige Thunderbolt 2 kan maximaal een 4K-resolutie weergeven. In de iMac 5K lost Apple deze beperking momenteel op door een eigen controller voor het scherm te gebruiken. Deze smelt als het ware twee DisplayPort 1.2-connectors samen.

Een 8K-scherm zou pas echt lekker werken met DisplayPort 1.4. Deze standaard is sinds februari van dit jaar beschikbaar, maar er is nog geen zich op implementatie in chips van Intel. Om een 8K iMac mogelijk te maken, zou Apple net als bij de 5K iMac zijn eigen oplossing moeten maken door meerdere DisplayPort-aansluitingen samen te voegen. Of dat dit jaar nog gaat gebeuren? Wij vinden het op zijn minst twijfelachtig.
8k

Reacties

20 reacties
 • Profielfoto
  polansky

  8K oftewel 36MP schermen zijn naar mijn idee redelijk nutteloos.
  Zonde van de extra rekenkracht die nodig is om dit soort schermen aan te sturen. Terwijl je de GPU rekenkracht tegenwoordig vaak ook kunt inzetten voor nuttigere zaken. Het verschil tussen 4K, 5K of 8K ga je niet meer zien doordat je gewoon al te dicht op je scherm zit. Leuk voor de heb, maar verder eigenlijk zonder enig toegevoegde waarde, tenzij je dit toepast op een 100″ scherm.

 • Profielfoto
  Nikon1972

  Helemaal mee eens! De megapixel gekte van de DSLR’s is overgeslagen naar de monitors… En wat gaat zo’n iMacje dan wel niet kosten ;-(

 • Profielfoto
  Monsta

  Des te eerder desktops overweg kunnen met dit soort hoge resoluties des te gemakkelijker het straks wordt voor de perfecte Virtual Reality omgevingen. Een 4k scherm per oog here we goooo! Aan de boeroepers hierboven, waren jullie ook zo vel tegen het eerste retina scherm in de iPhone of zitten jullie al heel verwend achter zo’n riant 5k scherm?

 • Profielfoto
  floris4970

  Wauw dat plaatje mist en 5K en de verhoudingen kloppen van geen kant…

 • Profielfoto
  Bman

  Dat plaatje onderaan klopt voor geen kant inderdaad; misschien wijst dat op een lolbroek binnen LG?

 • Profielfoto
  Milan_Dolk

  Bij 5K kan je eigenlijk (als je op normale afstand zit) de pixels al niet meer onderscheiden.
  Ik zou echt niet weten wie er behoefte heeft om op een 27 inch scherm 8K te hebben.
  4K vind überhaupt nu pas z’n draai.
  8K ondersteuning zou wel awesome zijn ;).

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  Voor fotograven kan zo’n scherm GEWELDIG nuttig zijn, als er zijn genoeg camera’s boven de 30MP maar geen beeldschermen?? Herinner je dat de iMac 27” 2014 ook ‘maar’ 326ppi is dus er is altijd ruimte voor verbetering, als je hoger wil gaan dan 33MP van dit gerucht, vind ik het wel nodig om een groter scherm te maken want anders ga je geen verschil merken ondanks de ppi omhoog gaat, op een bepaald moment is het genoeg :-).

 • Profielfoto
  SvS

  Ik vind het een dikke onzin en wellicht overpriced, maar goed, over 3 jaar vinden we 5k weer ouderwets…….. wie weet.

 • Profielfoto
  nk22

  Prijs: €24000000

 • Profielfoto
  Milan_Dolk

  Voor fotograven kan zo’n scherm GEWELDIG nuttig zijn, als er zijn genoeg camera’s boven de 30MP maar geen beeldschermen?? Herinner je dat de iMac 27” 2014 ook ‘maar’ 326ppi is dus er is altijd ruimte voor verbetering, als je hoger wil gaan dan 33MP van dit gerucht, vind ik het wel nodig om een groter scherm te maken want anders ga je geen verschil merken ondanks de ppi omhoog gaat, op een bepaald moment is het genoeg :-).

  Ben het wel deels met je eens voor fotografen, maar ik denk dat 8K fantastisch is op een scherm van 36/38 inch. En dat 27 inch gewoon te klein is. Zou wel cool zijn though

 • Profielfoto
  Roel van Houten

  Er wordt gespeculeerd over een iMac die mógelijk dit jaar uit zóu komen en er zijn nu al mensen die het nutteloos en overbodig vinden.

  Ik mag toch aannemen dat een dergelijke machine ook van de bijbehorende rekenkracht zal worden voorzien.

  Verder wil ik even kwijt dat de zogenaamde “megapixel mythe” bij DSLRs al lang niet altijd meer opgaat. Toegegeven: meer megapixels is niet ALTIJD beter, maar met een goede lens en een flinke (full frame) sensor heb je wel degelijk profijt van hogere resoluties. De resolutie van een afbeelding is nu nog vaak de beperkende factor.

  Zo kan ik me voorstellen dat er ook voor een 8k scherm wel toepassingen zijn te vinden. Wellicht voor CAD toepassingen waarbij men vaak met hele dunne lijnen werkt? Ik zou een dergelijk scherm eerder bij een Mac Pro verwachten, maar als er een markt voor een 8k iMac is, wie ben ik dan om daar iets tegen te hebben?

 • Profielfoto
  Niels

  @Roel van Houten: +1

 • Profielfoto
  Night

  LG Display displayed a new beacon of the 8K era by revealing their 98-inch 8K Ultra HDTV at CES 2015

  98 inch? Dat is een beeldschermdiameter van ca. tweeëneenhalve meter!
  Dat past niet meer op mijn bureau hoor:-P

 • Profielfoto
  steveb

  @raymond

  even realtiveren
  dit scherm zal niet inde imac komen
  maar de topmachine verdiend wel nog steeds een top scherm

  wat verwacht ik rond de kerst
  upgrade mac pro naar thunderbolt 3 (40gbs)
  en 8k tb3 display

 • Profielfoto
  maconly

  8k who cares ?

  totaal geen innovatie meer bij apple dunner meer pixels en geheugen voor prijzen uit het verleden.

 • Profielfoto
  Pivni Pes

  Achja, 4K is voor watjes, pfff, daar wil je toch niet mee gezien worden?
  8K kan er net mee door, ik wacht wel op mijn 16K iPhone.

 • Profielfoto
  jort_programmeur

  Het persbericht is op 31 maart geschreven.
  Even nadenken…..
  Na 31 maart komt 1 april
  Snap je het nu wel?

 • Profielfoto
  strigoi

  1 april! Wat ik uit reviews heb begrepen van de huidige 5K iMac is dat je deze toch wel redelijk vol moet laden wil je al die pixels ook onder heavy load nog fatsoenlijk kunnen aansturen. Laat ze eerst maar eens de hardware zover krijgen dat 5K als een zonnetje draait.

 • Profielfoto
  The Jesus

  Voor fotografen kan zo’n scherm GEWELDIG nuttig zijn, als er zijn genoeg camera’s boven de 30MP maar geen beeldschermen??

  Zo’n glanzend scherm zou eerst eens beter kalibreerbaar moeten zijn. Kwaliteit boven pixelkwantiteit svp.
  @raymon zicht op (laatste alinea)

 • Profielfoto
  DaveFlash

  Vreemd dat ook de Amrikaanse Apple Sites/blogs nog steeds niet door hebben dat het hier een 1 april grap (April Fools) betrof en dat natuurlijk 4k zich eers zal moeten bewijzen, waarna we waarschijnlijk eerst de tussenstap naar 6K zullen maken en dan pas naar 8K. Momenteel is het technische niet rendabel om al in 8K tv series en films te produceren, Netflix bijvoorbeeld produceert (een deel van) hun nieuwste series al wel in 6K, en ook dat is kostbaar, want ook alle effecten worden op 6K geproduceerd volgens de laatste berichten. maar ondanks dat stream men nog maximaal in 4K, omdat de infastructuur (lees: bandbreedte) en de benodigde moderne codecs momenteel op slechts enkele, tot een handjevol apparaten word ondersteund. Dus dit is gewoon een 1-aprilgrap