Kwartaalcijfers 15Q2: alweer een record

Door: Jan David Hanrath - 33 reacties

Apple heeft zojuist de cijfers bekend gemaakt van het 2e financiële kwartaal van 2015. De winst bedroeg 13,6 miljard dollar en de omzet was 58 miljard dollar. De omzet is hiermee 27% hoger dan vorig jaar. De winst is 3,4 miljard hoger in vergelijking met vorig jaar.

Waar kwam deze winst vandaan? In kwartaal 2, traditioneel het ‘stille’ kwartaal na de feestdagen, werden 4,6 miljoen Macs en maar liefst 61,2 miljoen iPhones verkocht. Dat is respectievelijk een stijging van 10% en 40%. De iPad doet het wederom slechter dan vorig jaar met 12,6 miljoen verkochte exemplaren, in hetzelfde kwartaal vorig jaar waren dat er nog 16,3 miljoen. Een daling van 23%.

Tim Cook zegt er in een verklaring het volgende over:

We zijn blij met de aanhoudende sterkte van de iPhone, Mac en App Store, die ons de beste tweede kwartaalcijfers ooit opleverden. We zien meer mensen switchen naar iPhone dan we ooit hebben meegemaakt in eerdere cycli en we gaan naar een opwindende start van het derde kwartaal met de lancering van de Apple Watch.”

De groei zit met name in China (71%) en Azië (48%). Opvallend is dat Japan na stormachtige groei  verzadigd lijkt en een 15% lagere omzet noteert. Toch noteren ook Europa (12%) en Amerika (19%) groeicijfers waar menig bedrijf jaloers op zou zijn.

Verkopen iPhone, iPad en Mac
Verkopen iPhone, iPad en Mac
Omzet, winst en bruto marge
Omzet, winst en bruto marge

Voor het derde kwartaal verwacht Apple een omzet tussen de 46 en 48 miljard dollar. Aandeelhouders krijgen op 14 mei een dividend van 52 dollarcent per aandeel uitgekeerd. Ook wordt het ‘Capital Return Program’ vergroot tot 200 miljard dollar.

Opvallende zaken uit de conference call:

 • Dit was het beste kwartaal ooit voor de App Store.
 • Mac: Apple groeit 10% in een markt die wereldwijd 7% krimpt.
 • Inmiddels 3x meer locaties die Apple Pay ondersteunen. Later dit jaar ook in alle Best Buy winkels.
 • Datacenters die worden gebouwd in Ierland en Denemarken worden de grootste die Apple heeft. Ze worden gevoed door 100% duurzame energie.
 • Tim Cook: “MacBook, HBO Now en Apple Watch geven consumenten een blik in de toekomst.”
 • Er zijn inmiddels 3.500 Apple Watch-apps gemaakt.
 • Ondanks de dalende cijfers voor iPad, blijft het de best presterende tablet wereldwijd.
 • Apple leert snel de voorkeuren van gebruikers kennen voor Apple Watch-configuraties en stelt de productie bij.
 • Uitbreiding verkoop Apple Watch naar andere landen waarschijnlijk eind juni.
 • Tim Cook: “De verkopen van iPads zullen stabiliseren en weer gaan groeien, alleen is nog niet bekend wanneer”.

Reacties

33 reacties
 • Profielfoto
  Twitfix

  Wow, vooral die iPhone verkopen verbazen me, de verkopen van de iPad zien er alleen niet al te best uit. Ze zullen met iets bijzonders moeten komen dit jaar…

 • Profielfoto
  SusanUSA

  In kwartaal 2, traditioneel het ‘stille’ kwartaal na de feestdagen…

  Vallen de feestdagen in het 1e kwartaal?

 • Profielfoto
  Jan David Hanrath

  @SusanUSA: ja, kijk maar naar de cijfers van vorig kwartaal.

 • Profielfoto
  Helena Vanaeken

  Waar stopt dit?

 • Profielfoto
  steveb

  alles gaat goed
  maar de mac verkoop? die stijgt toch heel traag hoor

 • Profielfoto
  Zakske

  Ze kunnen hun naam beter veranderen van Apple Inc. naar iPhone Inc., want dat is zo ongeveer de enige tak die er tegenwoordig nog toe doet. De iPod is – geheel begrijpelijk – zo goed als dood, de verkopen van de iPad vallen zwaar tegen (12,6 miljoen exemplaren verkocht vs. 15 miljoen verwacht) en de Mac doet het best oké, maar ook niet meer dan dat. Al het geld wordt verdiend met de iPhone.

 • Profielfoto
  bassbug

  maar de mac verkoop? die stijgt toch heel traag hoor

  Mensen doen tegenwoordig veel langer met hun PC (we hebben hier niet over laptops) dan vroeger. Heb jij recentelijk van je kennissen gehoord dat ze een nieuwe PC hebben gekocht?…
  Dat de iMac verkoop toch stijgt in een dalende markt vind ik toch wel een prestatie.

 • Profielfoto
  bassbug

  Ze kunnen hun naam beter veranderen van Apple Inc. naar iPhone Inc., want dat is zo ongeveer de enige tak die er tegenwoordig nog toe doet. De iPod is – geheel begrijpelijk – zo goed als dood, de verkopen van de iPad vallen zwaar tegen (12,6 miljoen exemplaren verkocht vs. 15 miljoen verwacht) en de Mac doet het best oké, maar ook niet meer dan dat. Al het geld wordt verdiend met de iPhone.

  Het gaat om spreiding. Ook een krimpende iPod markt haalt bakken met geld binnen.

 • Profielfoto
  knekkie

  Slimme move om computer te laten vallen in de naam Apple computer.

  Straks alleen nog maar telefoons en horloges.

 • Profielfoto
  Verwijderen

  @knekkie Ik weet niet waar je het vandaan haalt, maar er is helemaal geen naamswijziging.

 • Profielfoto
  Zakske

  @knekkie Ik weet niet waar je het vandaan haalt, maar er is helemaal geen naamswijziging.

  Toch wel; tot 9 januari 2007 heette Apple officieel Apple Computer, daarna hebben ze de naam veranderd in Apple Inc.

 • Profielfoto
  belfortmac

  Zeker!! en maak alles nog maar wat duurder.:cry:
  Vieze oplichtersbende.

 • Profielfoto
  Nicos

  maar de mac verkoop? die stijgt toch heel traag hoor

  Dat de iMac verkoop toch stijgt in een dalende markt vind ik toch wel een prestatie.

  Vooral omdat Apple alleen de bovenkant van de markt bediend met hun desk- en laptops.

 • Profielfoto
  KarelWillem

  Ach, menig fabrikant zou blij zijn met 12,6 miljoen tablets in een redelijke prijsklasse.
  In een jaar. Laat staan in een kwartaal.

  De iPhone 6 en 6 Plus hebben er saampjes ook voor gezorgd, dat er weer minder mensen zijn over gegaan tot de aanschaf van een iPad/tablet.

  Die dingen worden ook een stuk minder snel vervangen dan een smartphone.
  Helemaal verklaarbaar dus, deze cijfers. En er zal best wel weer een stukje taart gegeten worden in Cupertino.

 • Profielfoto
  janbergstra

  Waar ik verbaasd door ben is dat nooit iemand verontwaardigd is vanwege de gigantische marges die Apple elk kwartaal weer als winst boekt. Per slot van rekening zijn wij, de kopers van die mooie gadgets, degenen die eigenlijk veel te veel betalen aan Apple.

  Ik weet nog dat midden jaren ’80 (ja, zolang koop ik hun spullen al) er af en toe verontwaardigd gereageerd werd op de winstmarges van Apple. En op het onderbetalen van de werknemers in China. Nu lijkt er hier alleen maar bewondering te zijn voor de gigantische marges en winsten. Al snap ik het natuurlijk als jullie allemaal aandelen Apple hebben, dán feliciteer ik jullie met het behalen van een mooi rendement.

 • Profielfoto
  polansky

  Apple is niets anders dan Nokia, voor jaren marktleider om straks ineens onderuit te gaan omdat ze ergens de boot missen.

  Alle Apple gelovigen in hoezee stemming, terwijl er eigenlijk overal alarmbellen horen te rinkelen.

  iPad is al 3 jaar op een rij flink aan het dalen.
  Mac verkopen stijgen niet of nauwelijks

  Een horloge dat ondertussen door de early adopters al wordt afgeschreven doordat de batterij van je iPhone nog geen 6 uurtjes meer mee gaat.

  Eigenlijk gaat het alleen goed met de verkopen van de iPhone.

  En waarom gebruikers eigenlijk blij zijn dat een bedrijf in één kwartaal 12,5 miljard winst maakt ontgaat me al helemaal.

  Uiteindelijk worden we door Apple helemaal uitgezogen, maar de Apple-gisten zijn helemaal in halleluja stemming omdat ze ook dit jaar weer teveel voor hun geliefde telefoon hebben betaald.

 • Profielfoto
  Melle

  @ polaskini. Je somt enkel de verkopen op van hardware… Ik denk dat Apple op de boot zit en jij achter gebleven bent… Ik ken de verhouding niet, maar ik kan mij voorstellen dat jaar na jaar de inkomsten via de appstores, iTunes store, cloud oplossingen en Apple pay!!!! lekker stijgen! Dat is de toekomst en daar zit Apple wel heel goed in een zetel denk ik.

 • Profielfoto
  Buzz

  polansky: Ik zie weer nergens in de reacties die halleluja stemming terug waar jij steeds weer over begint. Sterker nog, alle reacties boven die van jou zetten vraagtekens bij de behaalde resultaten of zijn ronduit kritisch.

 • Profielfoto
  Eprom

  Zeker!! en maak alles nog maar wat duurder.:cry:
  Vieze oplichtersbende.

  Apple heeft de producten niet duurder gemaakt, maar onze Euro zakt als een baksteen. Alles wat van buiten Europa komt stijgt in prijs voor ons. De producten die ik verkoop uit Engeland zijn zelfs 40% duurder geworden de afgelopen jaren!

  (PS. ik betaalde voor mijn eerste Macintosh méér dan 10.000 gulden, dus tegenwoordig is Apple heel betaalbaar)

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  Uiteindelijk worden we door Apple helemaal uitgezogen, maar de Apple-gisten zijn helemaal in halleluja stemming omdat ze ook dit jaar weer teveel voor hun geliefde telefoon hebben betaald.

  Ik weet het niet hoor, maar als ik rond mij kijk zie ik overal ongeveer hetzelfde: als je een telefoon koopt van €200, dan gaat die ongeveer twee jaar mee. Geef je er €600 aan uit, dan gaat ie ongeveer zes jaar mee (met een beetje normaal gebruik hé).

  Als je persé elk jaar een nieuwe iPhone wil kopen, dan betaal je inderdaad veel geld voor je telefoon. Maar daar ben je wel zelf bij.
  Mijn iPhone 4 gaat binnenkort zijn zesde jaar in en die draait nog perfect.

 • Profielfoto
  steveb

  maar de mac verkoop? die stijgt toch heel traag hoor

  Dat de iMac verkoop toch stijgt in een dalende markt vind ik toch wel een prestatie.

  Vooral omdat Apple alleen de bovenkant van de markt bediend met hun desk- en laptops.

  maar ook een teken dat ze in de in heel veel (grote) bedrijven, overheden,… . nog steeds niet te zien zijn.

 • Profielfoto
  Zakske

  maar ook een teken dat ze in de in heel veel (grote) bedrijven, overheden,… nog steeds niet te zien zijn.

  Dat gaat ook nooit gebeuren, daar is de iMac simpelweg veel te duur voor. Je ziet ze bij reclamebureaus, architecten en andere creatieve beroepen, maar een iMac bij de overheid is zwaar overkill. Sterker nog; ik denk dat ik chagrijnig zou worden als de overheid van mijn geld al die ambtenaren een iMac zou geven.

  Ik was trouwens onlangs bij een reclamebureau en die hadden hun iMacs vervangen door Windows, omdat Photoshop voor Windows 10-bit per kleur ondersteunt en de Mac niet. Dat hadden ze nodig, dus exit Apple.

 • Profielfoto
  polansky

  @Mondo een nieuwe Iphone kost tegenwoordig minimaal 800 euro.
  En inderdaad dan mag je wel verwachten dat je er wat langer mee kunt doen.

  Ik bezit zelf ook een iPhone 6plus. Maar vind 1000 euro toch een behoorlijke smak geld voor een telefoon.

  Uiteindelijk gaat het mij ook niet om hoeveel die telefoon kost, maar wel om de schandalige winstmarges die een bedrijf hanteert. Dat mensen dat hier normaal vinden en daar zelfs in een soort van hoera stemming van raken verbaast mij inderdaad wel enigszins.

  Een bank die je een oor aan naait met een hypotheekverstrekking, of die dan als directeur een tonnetje extra salaris vraagt vinden we met z’n allen schandalig en a-sociaal. Maar als een tech bedrijf je een poot uitrukt door het hanteren van enorme winstmarges is dat ineens geweldig en heel normaal?

 • Profielfoto
  MoNdO GeNeRaToR

  @Polansky: inderdaad. Daar heb je gelijk in. Met dat verschil, dat je een bank moet hebben. Bij de keuze van een smartphone kan je nog kiezen voor een goedkoper model/merk.
  [Btw: Als je niet voor de high-end-modellen gaat of voor belachelijk veel opslag, dan gaat die €100 per jaar regel nog steeds op.]
  Veel mensen die een smartphone kopen, gaan nu ook niet meer voor een laptop of een iPad. Je hebt ook geen fototoestel meer nodig. Zo bespaar je ook weer geld uit.
  Maar dat van die winstmarges: 100% gelijk in.

 • Profielfoto
  Sosumi

  @ Zakske,

  waarom zet dat reclamebureau geen windows op die iMac’s via bootcamp of een ander programma met photoshop dan hoefden ze geen PC met windows te kopen lijkt mij

 • Profielfoto
  Zakske

  waarom zet dat reclamebureau geen windows op die iMac’s via bootcamp of een ander programma met photoshop dan hoefden ze geen PC met windows te kopen lijkt mij

  Dat werkt blijkbaar niet. Ik heb er totaal geen verstand van (ik wist niet eens dat er zoiets als “10-bit per kleur” bestaat), maar zelfs als je Windows via Boot Camp draait kan het niet omdat OS X het niet ondersteunt. Beetje vreemd, vooral omdat Apple de Mac Pro als de ultieme Photoshop-machine in de markt zet.

  “10-bit video displays: Photoshop users and other graphics professionals have wanted proper support for 10-bits-per-channel video displays on Macs. (This isn’t about the file format, but the data path to the video monitor. Most displays support 8 bits per channel of color, but some high-end monitors support 10 bits per channel for smoother gradations and better color accuracy.) To support 10-bit video requires an unbroken chain of components: The monitor, the graphics card, the cable, the application, and the operating system and its graphics driver software. If any part of the chain doesn’t support 10-bit video, it won’t work. And it might not work on the Mac any time soon, due to Apple’s continuing lack of 10-bit video APIs in OS X. The displays are ready, the graphics cards are ready, compatible DisplayPort cables are ready, Photoshop is ready…OS X remains the one broken link in the chain and there is no sign that this has changed in Mavericks.”

  / off-topic

 • Profielfoto
  Sosumi

  @Zakske,
  ben er al uit heb dit op Tweakers gevonden, bron

 • Profielfoto
  jooh-de-manne

  Uiteindelijk gaat het mij ook niet om hoeveel die telefoon kost, maar wel om de schandalige winstmarges die een bedrijf hanteert. Dat mensen dat hier normaal vinden en daar zelfs in een soort van hoera stemming van raken verbaast mij inderdaad wel enigszins.

  Een bedrijf dat schandalige winstmarges hanteert, concurreert zichzelf buiten de markt. Tenzij het een monopoliepositie heeft natuurlijk, maar dat kan van Apple niet gezegd worden.
  Apple heeft dat zeer goed bekeken. Zij bieden geen producten aan, aan de scherpste prijs. Neen, zij appelleren de mensen op hun gevoel. Zij bieden producten met een emotie aan. En dan betalen mensen daar veel voor, soms zelfs zot veel.
  Wat doe je niet voor zotte dingen voor je ‘lief’; welk een energie steek je niet in de onnozelste dingen die voor jou op dat moment helemaal niet zo onnozel zijn?
  Wel, bij Apple zijn ze er in geslaagd producten te maken die voor veel mensen zo’n gevoelens kunnen oproepen. Want… als je het louter en alleen maar zou beschouwen als een object dat bepaalde taken uitvoert, dan zijn er genoeg alternatieven.
  Daarom is het ook heel logisch dat ze in het bedrijfsleven niet ‘in’ zijn. Want daar zit je meestal met de filosofie van de scherpste prijs… zeker in de grotere bedrijven. Niettegenstaande dat de managers daar ook sloten geld kunnen verdienen…

  Jaja… ze hebben dat daar echt heel goed bekeken…

 • Profielfoto
  Melle

  iMac lijkt enkel duurder… Bij aankoop. Eindbalans na drie jaar toont net het omgekeerde, dan zijn Windows pc’s net heel duur en iMacs goedkoop!

 • Profielfoto
  hatolex

  Geef mij 1 goede rede waarom Apple met een lagere winstmarge genoegen zou moeten nemen, terwijl de iPhone niet is aan te slepen met de huidige winstmarge.

  Dat heet nu marktkennis, weten wat wij bereid zijn te betalen, daar zijn hele studies van gemaakt.

 • Profielfoto
  sciletto

  Wat een gezeur soms dat we teveel betalen en dat Apple belachelijke winstmarges heeft. Niemand zeikt over de winstmarges die Unilever op zijn producten heeft maar wel op een bedrijf die een bedrijfsfilosofie bedacht heeft die gewoon state of the art is. Probeer maar eens een bedrijf als Apple neer te zetten met zo een team. Dan heb je echt knappe knoppen nodig.

  Ik vind het niet erg om veel geld neer te leggen voor Apple want je krijgt er een hoop voor terug. Kijk naar de investeringen in groen die ze doen, de investeringen in fabrieken voor de MacPro, de datacenters etc. Ik weet in ieder geval dat Apple met zulke winsten voorlopig blijft bestaan. Ooit komt er is een concurrent en dan heb je een goede buffer nodig om te overleven. Feit blijft wel, wanneer Apple lage winstmarges zou hanteren, ze ook sneller failliet gaan in slechte tijden.

  Als ik mijn 3 jaar oude iPad verkoop voor 290,- en ik heb er 599,- voor betaald dan ben ik een heel tevreden mens. Helemaal als ik zie dat mijn stiefdochter haar Tab 2 van Samsung niet aan de straatstenen kwijt kan. Ergo, ik betaal dan liever ietsje meer.

 • Profielfoto
  sciletto

  Bekijk over een jaar de eindstand van 2015 maar eens.

 • Profielfoto
  Hydræ


  Tim Cook bedankt iedereen voor de money.